Stranden Santa Maria Beach i Sal.
Sandtavlor och träsniderier
är populära souvenirer.
Sanddyner vid Praia de Chaves i Boavista.
Elisabet Axås har rest till Kap Verde för fjärde gången. Varje gång har turisterna och hotellen blivit fler, men fortfarande ligger kilometervis av sanddyner orörda.
1 AV 5
2 AV 5
Stranden Santa Maria Beach i Sal.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 5
Sandtavlor och träsniderier är populära souvenirer.
Foto: Elisabet Axås
4 AV 5
Sanddyner vid Praia de Chaves i Boavista.
Foto: SHUTTERSTOCK
5 AV 5
Elisabet Axås har rest till Kap Verde för fjärde gången. Varje gång har turisterna och hotellen blivit fler, men fortfarande ligger kilometervis av sanddyner orörda.
Foto: Elisabet Axås

Kap Verde – guide till de soliga öarna

KAP VERDE. Allt fler reser till Kap Verde och de vackra öarna Sal och Boa Vista.

Öarna i Atlanten har också blivit ett favoritresmål för många som vill resa till ett sympatiskt och säkert land med garanterad sol.

Elisabet Axås

Jag sitter på Café Londres vid torget i Santa Maria längst söderut på ön Sal i Kap Verde. Det italienska kaffet är utmärkt, Kap Verdes stora stjärna Cesaria Evora sjunger sin mourna i högtalaren, wifi fungerar klanderfritt.

Ute på stranden har serveringarna blivit lite elegantare sedan jag var här sist, för fem år sedan. Men det blåser lika mycket som vanligt. Surfarna visar upp sig vid piren, som var upprustad redan vid mitt förra besök.

Längs den långa stranden ser jag flera nya hotell, men också hotellbyggen som verkar ha avstannat. Finanskrisen drabbade även Sal.

 Kap Verde har haft en turistboom det senaste decenniet. På tio år har antalet besökare ökat från 200 000 till 500 000. Så gott som alla kommer hit till Sal eller till grannön Boavista. Det är därför jag kan sitta här på Café Londres och kolla Facebook och fundera på vilken av alla restauranger jag ska välja till lunch.

Det blir Palm Beach nere vid stranden. Där träffar jag Miguel Carneiro och hans far Ernesto som drivit rese-byrån Barracuda Tours i över 25 år. De gläds över den ökande turismen och ser att den gjort nytta även för de som bor här. Och inte bara de som jobbar direkt med turister.

Café Criolo i Santa Maria serverar billig cachupa. Foto: Elisabet Axås

– Varje gång jag berättar för min städerska att vi ha haft bra business tackar hon gud. Hon har fått avloppsnät och vatten hemma och är så glad, säger Ernesto.

Etiskt resmål

Turismen har gjort Kap Verde rikare. Inte bara på Sal. Landet klassas numera som ett "lower middle income"-land i stället för "lower income" av Världsbanken.

Även organisationen Ethical Traveler menar att turismen är bra för Kap Verde. År efter år placerar de landet på sin tio-i-topp-lista över etiska resmål. Både Miguel och Ernesto är stolta över det och framhåller också att Kap Verde är ett säkert resmål. När turisterna undviker Egypten och Turkiet blir Kap Verde ett tryggt alternativ.

Ryktet om Kap Verde som en säker demokrati har betydelse för många när de väljer resmål. Flera jag pratar med säger att de valde Kap Verde just för att det är demokratiskt, till skillnad från många andra stora vinterdestinationer.

Och de är nöjda, trots att Kap Verde fortfarande har en bit kvar till standarden på större och mer inarbetade resmål.

– Vi har rest till Kanarieöarna i två år, men det är bättre här. Varmare och inte så många turister. Stranden är bättre och det är trevligt folk. Det finns inte mycket att göra, men det visste vi, säger Karina Hyllested från danska Sønderborg som är här med sina två barn på elva och tretton år.

Nej, det finns verkligen inte mycket att göra här. Om man inte är surfare förstås. Den ständiga vinden och de höga vågorna gör att många kommer hit för att våg-, vind- eller kitesurfa. Vill man se sig om på ön hittar man mest grus och sand. Saltbassängerna i Pedra de Lume är det vanligaste utflyktsmålet. Där flyter man i vatten som är salt som i Döda Havet.

Det är ofta starka vindar på Sal, hit kommer många för att surfa. Foto: Elisabet Axås

Donera till behövande barn

Inne i Santa Maria rekommenderas ett besök hos Castelos do Sal, en volontärorganisation som tar hand om behövande barn efter skolan. När jag är där kommer ett belgiskt par med en kasse kläder. De har varit där tidigare på en utflykt och vill nu donera en del av sin packning.

Vania Hilario Mateus startade Castelos do Sal 2010 för att hjälpa de barn som då tiggde på gatorna.

– Folk ville ju hjälpa dem men att ge till tiggare är inte ett bra sätt. Då fortsätter bara barnen att tigga. Nu kommer turister hit med skolmaterial, skor, kläder och spel i stället.

Om det beror på Castelos do Sal vet jag inte, men jag ser inte en enda tiggare i Santa Maria.

LÄS MER: Paradisön Boa Vista – ett magiskt måste

De många turisterna som semestrar på Sal har förstås också gjort att många kommer hit för att hitta en inkomst. De flesta som säljer souvenirer på gatorna är från Senegal och andra länder i Västafrika. I butikerna och på hotellen jobbar många från någon av de andra öarna i Kap Verde.

Katia Marques från Boavista säljer rom från ön Santo Antao, kaffe och vin från Fogo och aloe vera härifrån Sal i butiken L'Alambic. Hon kommer från grannön Boavista, den andra stora turistön. Så varför jobbar hon inte där?

– Det är inte lika lätt att sälja saker på Boavista för där bor de flesta på all inclusive långt från stan. Folk stannar på hotellen där. De går inte ut och handlar, förklarar hon.

Jag förstår vad hon menar när jag kommer till Boavista några dagar senare. Här har det byggts tusentals hotellrum sedan flygplatsen öppnade för internationell trafik 2007. Men i öns största stad Sal Rei ser det ut som förra gången jag var här. Bara några få nya restauranger, kvinnorna hämtar fortfarande vatten från en gammal tankbil vid den gemensamma "tvättstugan" nere vid havet, färgen på klätterställningen på lekplatsen på stora torget har bleknat.

Bästa stranden för småbarn

På Boavista Social Club och Tortuga Beach på stranden Estoril i Sal Reis utkant solar några turister men inne i stan är de få. De flesta som kommer hit bor flera kilometer från Sal Rei på enorma all inclusive-resorter som sticker upp som sandslott på de annars öde stränderna. Det är inte så lätt att ta sig till Sal Rei ens om man skulle vilja. Inte som i Santa Maria, där de få hotell som är all inclusive ligger på promenadavstånd till centrum.

Ändå är Estoril den bästa stranden för småbarn. Den är skyddad av en liten ö strax utanför så här går inga vågor.

Karin Backman med barnen Ilse och Nils från Stockholm på Praia Estoril, Boavista. Foto: Elisabet Axås

I en hängmatta på Morabeza Beachclub lite längre bort på stranden hittar jag Karin Backman från Stockholm med barnen Ilse och Nils, tre och två år. De bor i en lägenhet i Sal Rei på sin semester och trivs där.

– Det mesta funkar väldigt bra. Alla är otroligt vänliga mot barn, de blir väl omhändertagna. Men det är lite svårt att hitta mat i affärerna. Ena dagen finns mjölk och chips, nästa är det borta.

Det kan vara komplicerat att handla och laga sin egen mat. Man får improvisera, men det är ju också en del av semestern.

Nästa dag åker jag på en runda runt Boavista med chauffören Erildo Morais. Vi börjar med ett stopp i Vianaöknen alldeles i närheten av hans hemby Estancia de Baixo. Här har byborna öppnat en bar där besökarna kan köpa något att dricka och gå på toaletten. Hit åker man för att uppleva de böljande sanddynerna. Ernesto kan inte låta bli att sladda lite extra i den finkorniga sanden.

Boavista har ett kargt och ogästvänligt landskap som liksom på Sal domineras av sand och grus och bara enstaka buskar och palmer. Men när vi kommer till norra sidan av ön förändras det gradvis. Ingen kan kalla det grönskande eller lummigt, men bitvis är intrycket snarare grönt än brunt.

Byarna Joao Gatego och Fundo das Figueiras ligger i en flodfåra som ger växtligheten en chans. Här odlas majs, guava, bönor och bananer. De låga pastellfärgade husen i byn skuggas av träd. Antonio Livramente Evora tar igen sig på en pall. När jag berättar att jag kommer från Sverige skiner han upp.

– Jag jobbade på fraktskepp i många år. Vi gick på Bergen i Norge, så jag har kunnat prata norska. Nu har jag glömt det mesta, säger han på felfri engelska.

Han har pensionerat sig här i sin hemby Fundo das Figueiras och noterar att allt fler besökare kommer på dagsturer från hotellen.

– Jag tror de gillar stillheten här i byn.

Påminner om Fuerteventura

Liksom Sal är Boavista en ö utan särskilt många sevärdheter. Byarna här uppe i norr hör till standardturen liksom stranden Praia de Santa Maria som fått sitt namn efter ett skeppsvrak som ligger till hälften under vattenytan en bit ut. Det gick på grund 1968 och bryts långsamt ner i vattnet.

Både Boavista och Sal påminner inte så lite om Fuerteventura med sitt torra landskap, men temperaturen är några grader högre i både luft och vatten. Vill man se mer och uppleva en annan typ av natur måste man lämna Boavista och Sal. Mina bästa upplevelser i Kap Verde har jag haft på en musikklubb i Mindelo på São Vicente och på vulkanen på Fogo. Tyvärr är det krångligt och dyrt att resa mellan öarna. Efter mitt besök har Kap Verdes flygbolag TACV slutat flyga inrikes och från vintern 2017 står det spanska flygbolaget Binter för flyget mellan öarna.

 LÄS MER: Seychellerna – 8 tips på vackra paradisöar

Jag avslutar dagen på restaurangen Porton de nos Ilhas takterrass i Sal Rei. Jag beställer räkor med maniok, potatis och banan. Efter en stund kommer servitören Leo Alves och säger att det blir ananas i stället för banan.

– För på den här ön har vi inte alltid alla ingredienser. Men ananas är också gott!

Han berättar att han är från Fogo där det odlas mycket mer än här. När jag säger att jag var där för några år sedan, före vulkanutbrottet 2014, blir han alldeles lycklig. Han försvinner in bakom bardisken och är snart tillbaka med sin mobil. Han startar ett program om vulkanutbrottet från ett brasilianskt tv-bolag.

Leo säger att Fogo klarade utbrottet ganska bra trots att skolan, hotellet och hela byn inne i vulkankratern är borta. Byborna har fått flytta ut från kratern, men ingen dog.

Själv har han flyttat hit, och hoppas på att kunna försörja sig på att arrangera turer för turister. Vem vet, så småningom kanske det kommer tillräckligt många besökare till hans hemö för att han ska kunna göra det där också.

 

Resfakta Kap Verde

Resa hit: TUI flyger till Sal från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn plus enstaka avgångar från flera mindre flygplatser, till Boavista från Stockholm och Köpenhamn.
Ving flyger till Sal från Stockholm och Göteborg, till Boavista från Stockholm.
Apollo flyger till Sal från Stockholm.

Bästa tiden: Soligt och 25 till 30 grader året om, utom i augusti-september då det är regnperiod. Inte heller då regnar det särskilt mycket. Alltid blåsigt.

Restid: Cirka 7,5 timmar nonstop till Sal. Flyg till Boavista har oftast en teknisk mellanlandning och tar cirka 9,5 timmar.

Språk: Portugisiska. Engelska fungerar ofta, men inte alltid, i turistområdena.

Valuta: Kapverdiska escudos. Fast växelkurs mot euron. 1 euro = 110 escudos. Man kan ofta betala med euro men då normalt till en sämre kurs.

Prisnivå: Lägre än i Sverige men ändå förhållandevis hög eftersom det mesta måste importeras. Middag med öl går ofta på runt 150 kronor.

Bra att veta: Svenska medborgare behöver visum för att besöka Kap Verde. Det ordnas av charterbolaget om man reser med ett sådant, annars på flygplatsen vid ankomst. Passet måste vara giltigt sex månader efter hemresedatum.

Ta dig runt: Enklast med taxi. En hel dag med förare kostar runt 400 kronor.

Läs mer: Bradts guidebok "Cape Verde" är informativ och omfattande.

GUIDE KAP VERDE

SE & GÖRA

1. Viveiro, Sal. Zona da Fátima, Santa María

Det finns inte mycket grönt på Sal, men det som finns kommer ofta från Viveiro. Denna plantskola förser många hotell med växter men tar också emot besökare.

facebook.com/viveirocaboverde/

2. Castelos do Sal, Sal

Ett slags fritids för fattiga barn med särskilda behov. Besök skolan på en arrangerad utflykt eller kontakta den först. Ta gärna med kläder, skolmaterial och leksaker.

castelosdosal.com

3. Fundo das Figueiras, Boavista

Den största av tre byar längs en flodfåra på norra Boavista är anspråkslös men grön och stilla en bit bortom turismen.

ÄTA & DRICKA

4. Cafe Criolo, Sal

Rätt ställe att äta Kap Verde-specialiteten cachupa, en sorts blandad gryta.

Adress: Travessia Patrice Lumumba, Santa Maria, com/barrestaurantecafecriolo

5. Cafe Londres, Sal

Kafé med bra spanläge vid torget. Utmärkt italienskt kaffe. Frukost och lättare rätter.

Adress: Stora torget, Santa Maria, facebook.com/londrescafebistrosal

6. Chandinho, Boavista

Sal Reis elegantaste krog serverar lokala råvaror med betoning på fisk och skaldjur. Lite ambitiösare mat till samma priser som på andra restauranger.

Adress: Rua da Cruz, Sal Rei, Boavista, facebook.com/Restaurante-Chandinho-222453834378

7. Porton de nos Ilha, Boavista

Fiskrestaurang på en takterrass nära havet i Sal Rei. God mat, härlig utsikt och trevlig personal.

Adress: Rua Marginal, Sal Rei, Boavista

8. Sodade di nha Terra, Boavista

Bästa restaurangen på hela resan ligger otippat i den lilla byn Rabil bredvid Boavistas flygplats. Här testar jag en rad rätter tillagade på kapverdiskt vis.

Adress: Rabil, Boavista

SHOPPING & NÖJEN

9. Morabeza beachclub, Boavista

Tillbakalutad och skön beachklubb där man kan slappa i hängmattor på stranden nära Sal Rei. Även restaurang, kiteuthyrning och temakvällar.

Adress: Praia Estoril, Sal Rei, morabezaboavista.com

BO BRA

10. Odjo d'Agua, Sal

Familjeägt hotell på stranden inne i Santa Maria. Härliga hängmattor finns på terrasserna till varje rum.

Adress: Zona do Farolinho, Santa Maria, Sal, odjodagua-hotel.com

11. Ca Nicola, Boavista

Trevligt och enkelt lägenhetshotell nära både Praia Estoril och Sal Reis centrum.

Adress: Praia Estoril, Sal Rei, Boavista, canicola.com

LÄS MER: 6 extra smarta saker att packa ner i handbagaget