Ö-luffa på Seychellerna – guide av Lottie Knutson
Vem drömmer inte om Seychellerna? Lottie Knutson guidar bland boenden och öar i alla prisklasser. Här finns vita stränder, granitklippor, frodig grönska – och gigantiska landsköldpaddor.
Själva poängen med Seychellerna är öarna. Och granitklipporna. Och kreolkulturen, förstås. Samt skillnaden mellan alla öar. Var och en har sin egen karaktär. Till tunnare plånböckers lycka har lyxhotellen de senaste åren kompletterats med en rad trevliga pensionat och lägenheter.
Seychellernas kanske viktigaste kännetecken möter redan vid ankomst: Inflygningen till huvudön Mahe är en av världens vackraste. Först välkomnar toppiga och frodiga öar i ett glittrande bläckblått hav. Sedan följer grunda korallrev i turkosa toner, dekorerade med en och annan vitskimrande segelbåt.
I takt med att flygplanet sänker sig omsluts det av regnskogsbeklädda, mjukt kuperade berg och fruktodlingar. De kända granitbumlingarna sticker fram ur grönskan och bildar fond mot stränderna. Den anländande är redan bergtagen. Granitbergtagen.
Vacker inflygning
Med ett så grandiost välkomnande förvånas ingen över att Seychellerna hör till favoriterna bland flygkännare och vana resenärer.
Om inflygningen är vacker, blir Seychellerna sedan bara bättre. För att återkomma till öarnas kärna, graniten, så består de flesta centralt belägna öarna av just granit. Till skillnad från sin svenska motsvarighet ger sig urberget här till känna i form av uppåtsträvande, mjukt rundade klippor. De påminner om elefantkroppar. Eller 75 miljoner år gamla skulpturer. Alla med sitt eget uttryck.
Mahe lockar vandrare
På den största ön, Mahe, sträcker sig en bergskedja av granit så högt som 905 meter över havet. Den löper utmed öns centrala delar och är mestadels täckt av prunkande regnskog. Bergen lockar vandrare från hela världen, som ofta kombinerar dagen med en avslutande båttur och bad.
De öar som inte är så kallade granitöar består av koraller och vit korallsand. De kallas följaktligen för korallöar och är plattare. Korallöarna har ofta breda stränder och frodig grönska eller kokosplantager, inga granitklippor. Runt huvudön Mahe dominerar de så kallade granitöarna. Korallöarna blir vanligare ju längre bort från Mahe besökaren befinner sig.
För att ytterligare förvirra förstagångsbesökaren skiljer lokalborna på de inre och yttre öarna. De inre ligger runt Mahe och Praslin och består av granitöar, förutom Bird och Denis island. Längre ut tar korallöarna vid. De drar västerut, mot Afrika med mytomspunna Aldabra i täten.
Resfakta: Seychellerna
Bästa tiden: Februari–mars och oktober–november. Högsäsong över julhelgerna och i augusti.
Restid: Från 14 timmar och uppåt.
Tidsskillnad: Tre timmar före svensk tid.
Språk: Kreol, engelska och franska.
Valuta: Seychelliska rupies. Boendet betalas ofta i euro eller dollar.
Prisnivå: På hotellen råder svenska priser, på lokala serveringar är det billigare.
Bra att veta: Här råder vänstertrafik och bussarna visar ingen större hänsyn.
Ta dig runt: Mellan öarna gäller flyg, båt eller helikopter. På Mahe och Praslin hyr många bil eller åker taxi. På La Digue cyklar alla.
Seychellerna består av 115 öar
Vidare finns privata öar och öar med bara ett hotell, så kallade one hotel islands. Det finns fredade öar som ingår i de marina nationalparkerna och huvudöar där både lokalbor och turister huserar, Mahe och Praslin är de största.
Med 115 öar och lika många särdrag kan det bli svårt att välja – och ska så vara. Tre, helst fyra öar är idealet. Öluffen sker med fördel ombord på en katamaran eller segelbåt. Men de flesta luffar med färja, flyg eller helikopter. På hipsterfavoriten La Digue cyklar alla, lokalbor som besökare.
Det är först på en öluff som besökaren upptäcker allt djuroch fågelliv, lokala danser och restauranger. För att inte tala om stränder och vandringsleder. Seychellerna lockar fram strandfetischisten: förr eller senare börjar besökaren samla på ikoniska stränder och udda granitformationer.
Hotell på Seychellerna
Utbudet av hotell i skiftande prisklasser är enormt. Efter att Seychellerna för några år sedan band sin valuta, blev det lättare för lokala näringsidkare att leva på serveringar, rumsuthyrning och pensionat. Därför blomstrar numera de småskaliga alternativen, till fördel för den som inte vill eller har råd med de lyxigaste hotellkedjorna.
Och det finns strålande budgetalternativ. Om vi börjar på huvudön Mahe så präglas den av landets multikulturella nationella tillhörighet: Kreoler. Här blandas människor, språk, arkitektur, seder, kök och religioner från Europa, Asien och Afrika. Det lokala språket är kreole, människorna och köket likaså. Maten är enkel och inte särskilt sofistikerad.
Den som vill se sig om på Mahe hyr med fördel bil, dock med varning för vänstertrafik. Här finns kända stränder som Anse Royale och Takamaka och ytterligare 63 vikar. Möjligheten är god att hitta sin egen strand. Huvudstaden Victoria är i ärlighetens namn inte värd någon omväg, förutom för självhushåll som handlar färsk fisk på marknaden.
Beau Vallon – populär strand
En av Mahes populäraste stränder, Beau Vallon, är det närmaste badort som finns på Seychellerna. Här ligger hippa familjeägda pensionatet Clef des Iles på stranden. Inredningen är funkig och naturnära. Rummen vetter direkt mot havet och vissa har plats för fyra.
I Beau Vallon finns serveringar, fruktförsäljare och några guest houses. Pizzerian intill Clef des Iles serverar bra pizzor, bokstavligt med sand mellan tårna. Den som vill fira extra går till restaurang La Plage några hundra meter åt andra hållet.
Skönhetsälskande storfamiljer som inte fått plats på Clef des Iles kan söka på Sables d'Or. Ägarinnan Vicky har renoverat det stora huset till en nivå som skulle behaga vilken Sköna Hem-stylist som helst. Ibland gör Vicky pizza i ugnen på bakgården och säljer till gästerna. Annars är det självhushåll som gäller i de fem lägenheterna.
Den som vill investera lite mer, bo avskilt med två egna stränder att välja mellan, bor på Constance Ephelia: en vidsträckt anläggning med ett brett utbud av dubbelrum, privata hus och tjusiga så kallade hillside villas med utsikt över det egna korallrevet, bergen och marinparken utanför. Constance Ephelia erbjuder paddling i den egna mangroveskogen. Här finns också ett slags linbana i bergen för äventyrliga barn och vuxna.
Här, liksom vid de flesta hotell och vid många restauranger, huserar de uråldriga jättelandsköldpaddorna. De hålls som husdjur och är våldsamt populära.
Åk vidare till Praslin
Men, som sagt, det är synd att stanna bara på Mahe. Inte minst eftersom ön med sina höga berg periodvis drar till sig moln som resulterar i lokala, häftiga regnskurar eller dimma. Ett tips är att noga ta reda på hur monsunen påverkar respektive ö och del, under olika säsonger.
Med flyg eller katamaranfärja tar sig många vidare till Praslin, Seychellernas näst största ö. Praslin är egentligen inte så stor. Det tar ungefär 30 minuter att köra över ön på längden, men Praslin har en fin balans och bredd: Flera öar som också är marina nationalparker ligger precis utanför, till exempel Curieuse. De är perfekta utflyktsmål.
Och så finns här det obligatoriska, aningen turistiga, besöket i Vallée de Mai för att beskåda les Coco-de-Mer: gigantiska tvillingnötter i form av kvinnlig bakdel – nöten – och manlig fallos – blomstängeln. I det kvinnliga fallet visar sig dock inte skinkformen förrän det yttre nötskalet skalats bort. Allt är unikt för Seychellerna.
Den som bor på svenskfavoriten Paradise Sun Hotel njuter inte bara av den milslånga stranden Côte d'Or, utan slinker också över till pensionatet Laurier. Lauriers ägarinna Sybille Cardons man är lokal fiskare. Alla gäster, varav många återkommande, njuter kvällstid av pensionatets berömda grillbufféer med nyfångat från havet och utvalt kött.
Anse Lazio är ett måste
Men ingen får lämna Praslin utan att ha besökt Anse Lazio, en av Praslins mest avbildade stränder.
Självklart fortsätter öluffen sedan till La Digue: cykelentusiasterna och de avslappnades egen ö. Här finns inga bilar, bara någon enstaka taxi. I stället cyklar alla, både lokalbefolkning och turister. Det vilar en skön, hängmatteloj stämning över hela La Digue: Unga backpackers blandas med dagbesökare och storstadsbor som vill komma bort från allt.
Öns enda boutiquehotell har en blommande trädgård och direktaccess ut på stranden: Le Repaire. Hotellet har bara nio rum som är eftertraktade, så boka tidigt. De fyra bästa ligger i en flygel med direkt utsikt mot havet.
Efter att ha cyklat runt bland La Digues undersköna stränder, Anse Source d'Argent är den mest kända och igenkända från till exempel Bacardireklamen, har pulsen sjunkit så pass att det är dags för en äkta utopisk paradisö: Denis Island.
Denis Island välkomnar alla
När makarna Mason pensionerade sig från sitt reseföretag bestämde de sig för att praktisera både odling, djurhållning och skogsskötsel. Och driva hotell. Denis Island är deras skötebarn och livsprojekt. Nästan allt som serveras kommer från ön: äggen, köttet, det hemrökta baconen på frukosten, grönsakerna och frukten. Allt smakar himmelskt efter en cykeltur runt ön, snorkling eller kajakpaddling bland havssköldpaddorna.
Alla är välkomna till Denis Islands egen farm. Där huserar allt från grisar till änder, får och kor som lärt sig äta kokosnötsblad. Missa inte Toby, 118 år och öns äldsta jättesköldpadda, samt de bedårande tärnorna som häckar på bar kvist. Denis Island är en privat ö, så de enda som bor här är alla djur, makarna Mason, diverse anställda och gästerna i de 25 villorna. Nästan allt är producerat och tillverkat på plats, inklusive trämöblerna som smyckar alla villor och gemensamma utrymmen. Många resvana håller Denis Island för den ideala semesterön – med ekologiska och estetiska förtecken.