Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Drömresan går till Seychellerna.
Drömresan går till Seychellerna.
Drömresan går till Seychellerna.
En av världens mest berömda stränder: Anse Souce d'Argent.
En av världens mest berömda stränder: Anse Souce d'Argent.
En av världens mest berömda stränder: Anse Souce d'Argent.
Seychellerna består av cirka 115 öar. De officiella språken är franska, engelska och seychellisk kreol.
Seychellerna består av cirka 115 öar. De officiella språken är franska, engelska och seychellisk kreol.
Seychellerna består av cirka 115 öar. De officiella språken är franska, engelska och seychellisk kreol.
Oxkärror förekommer fortfarande på bilfria La Digue.
Oxkärror förekommer fortfarande på bilfria La Digue.
Oxkärror förekommer fortfarande på bilfria La Digue.
1 AV 5
”För att starta semestern på bästa sätt”
2 AV 5
Drömresan går till Seychellerna.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 5
En av världens mest berömda stränder: Anse Souce d'Argent.
Foto: Shutterstock
4 AV 5
Seychellerna består av cirka 115 öar. De officiella språken är franska, engelska och seychellisk kreol.
Foto: Shutterstock
5 AV 5
Oxkärror förekommer fortfarande på bilfria La Digue.
Foto: Lottie Knutson

Upplev Seychellerna – ett paradis utan dess like

Erotiska kokosnötter tävlar med urtida granitklippor och landsköldpaddor om uppmärksamhet i världens mest sensuella örike. Inte konstigt att smekmånadspar, äventyrare och reklamfilmare lockas till Seychellerna. Bara stränderna är värda resan hit.

Välkommen till Jurassic park. Det är bara dinosaurierna som saknas, säger hotellchefen Edouard Grosmangin på nyöppnade Six Senses Zil Pasyon på Felicité island.

Det är lätt att förstå vad han menar. Scenen är nästan för perfekt: Felicité är en avokado-formad ö täckt av regnskog. De kritvita stränderna kantas av Seychellernas ikoniska granitklippor; mjukt rundade, rosa-gråskimrande. Som en elefantflock. Eller fredliga dinosaurier, i fossil form.

Havet utanför Felicité lockar med snorkling och koraller. Det går att låna en båt och paddla till grannön Coco island. Den som vill ror till någon av öns egna stränder. Alla har inte hunnit få gångstig genom den täta djungeln. Att paddla runt hela ön tar någon halvtimme.

Huvudön Mahé är perfekt för strandluffing, här Anse Louis vid hotell Maia. Foto: Lottie Knutson

Hotell på Seychellerna – i perfekt balans

Maten på Six Senses Zil Pasyon Felicité är, förstås, enastående. Köket blandar asiatiskt, lokalt creole och franskt. En vietnamesisk sallad på palmhjärtan, avokado och mango och grillade blir ett matminne för livet. Vyn över grannöar, korallrev och papegojfiskarna i havet utanför ingår i priset.

Det är just i balansen mellan avskild lyx, natur och hav som Felicités trumfkort återfinns. Allra bäst märks det på spaet, helt integrerat granitklipporna. Behandlingsrum och relax-områden är bokstavligen inbyggda i berg och djungel, med utsikt över havet via en infinitypool. 

Alla villor på Felicité har egen pool. Trots att de bjuder på utsikt över urtidsklippor, hav och sol smälter de in i regnskogen. Bebyggelsen syns knappt från de näraliggande öarna; ett högst medvetet grepp för att förstärka Jurassic park-känslan. 

Vissa rum har utsikt över grannön La Digue, Seychellernas tredje största ö. För cykelentusiaster och strandfetischister är ett stopp på La Digue ett måste. Här är biltrafik förbjuden. Stämningen är skönt avslappad. Som gjord för hipsterhäng. Förutom några enstaka taxibilar, de flesta drivs med el, är det cykel eller oxkärra som gäller. 

Seychellernas tredje största ö La Digue är i princip bilfri. Alla cyklar. Foto: LOTTIE KNUTSON

Högklassig cykling på Seychellerna

Det stora nöjet på La Digue är just cyklingen. De vackraste stränderna ligger som ett pärlband utmed den norra delen av ön. Alltså är det lätt att trampa runt och se strandremsor med former som inspirerat till namn som Anse Banane, Anse Patates och Anse Fourmis; banan-, potatis- och myrstranden. 

Vid Anse Banane tar vägens slut. Vid vad som känns som världens ände lufsar familjen Jules husdjur runt. Jules håller sig dock inte med futtiga getter eller hundar, utan ett gäng rejäla urtidsrester i form av gigantiska landsköldpaddor. Dessa vaktas med måttlig framgång av familjens barn. Alltså bjuds cyklisten på nöjet att fastna i sköldpadds-stockning, då några fredliga bestar bestämt sig för att smita och inta vägen.

Jättesköldpaddan Toby är bara 116 år. Han lär leva minst 50 år till. Foto: LOTTIE KNUTSON

Efter ett så trevligt avbrott passar det bra att gynna familjen och köpa en läskande, nyöppnad kokosnöt. Dessa återfinns i träskjulet och baren vid namn Chez Jules. Det är inte särskilt billigt och servicen är rätt sömnig, men vad gör det när stämningen är lojt avspänd och solen fortfarande inte gått ner?

Vederkvickta cyklister trampar sedan söderut, tillbaka förbi La Digues lilla huvudgata och hamnen. Målet är en av världens mest berömda stränder: Anse Source d’Argent. Glöm bara inte att ta med lite kontanter, eftersom några lokalbor påpassligt tar betalt för att entrén till det plantage med kryddodlingar som måste passeras för att nå stranden.

Tips på vackra Seychellerna

Väl framme ståtar inspelningsplatsen för den berömda Bacardi-reklamen: Anse Source d’Argent. En turkos, långgrund, flera kilometer lång strand prydd med bulliga klippor och turister. 

Det är ett sant nöje att promenera i strandbrynet. Bland besökarna återfinns också bröllopsparen, som låter sig vigas mellan klipporna i full stass, innan de tar oxkärran tillbaka till hotellet. Ett insidertips är att skippa La Digues enda stora hotell, som dessutom saknar strand. Boka i stället Le Répaire, direkt på Anse La Réunion-stranden. I receptionen välkomnar Nico och Zeny gästerna i de 18 rummen.

Ett annat alternativ är att boka sin egen bungalow med kök och uteplats. La Digue vimlar av så kallade guest houses eller pensionat. Allra trevligast är Cabane des Anges och Domaine les Rochers, med prunkande trädgårdar och toppfräscha lägenheter. Båda ligger några hundra meter från stränderna. Cabane des Anges är allra finast och har en egen liten pool.

Efter La Digue är grannön Praslin ett naturligt nästa stopp. Om inte annat för de seychelliska kokosnötterna, coco-de-mer, som naturligt bara växer här och på nationalparksön Curieuse.

Praslins längsta strand.

Sensuella kokosnötter på Seychellerna

Coco de Mer-nöten är nästan skamligt sensuell, så smeknamnet kärleksnöt är välfunnet. Den kvinnliga delen är i sin nakna, skalade form på pricken lik ett kvinnligt venusberg omringat av rundade lår och mage. Fyndiga försäljare brukar för säkerhets skull spara lite kokos-fiberhår på venusberget så att ingen ska missa likheten. De små gula han-blommorna sitter å sin sida på en gigantisk, alltså riktigt enorm, fallosformad frukt. 

Tvilling-kokosnötterna är skyddade och kontrollerade i nationalparken Vallée de Mar. Den som har rejält med plats kvar i väskan kan för det facila priset av 3 000 kronor köpa ett certifierat och numrerat exemplar. Annars går det bra att köpa smycken med den karaktäristiska hjärt- och rumpformen; örhängen, halsband och armband.

Erotiskt värre då den skalade dubbelkokosnötens kvinnliga del möter den manliga fruktkroppen med de små blommorna. Foto: Lottie Knutson

På Praslin är bad på toppklassade stranden Anse Lazio ett måste, liksom vandring utmed milslånga Côte d’Or. Utmed Côte d’Or ligger en rad trevliga hotell som Paradise Sun och pensionat Laurier. Utflykter till den marina nationalparken och öarna Cousin och Cousine rekommenderas också.

Vid första besöket kan alla seychelliska 115 öar verka något förvirrande. Men ganska snart besökaren notera skillnaden mellan de olika öarna. Egentligen märks denna redan vid inflygningen till huvudön Mahé: De låga korallsand-öarna ligger i en yttre ring runt Mahé. Närmare huvudön dominerar granitöarna; toppiga och frodiga i ett glittrande bläckblått hav. Grunda korallrev i turkosa toner dekoreras med en och annan vitskimrande segelbåt. 

Inflygningen fortsätter mot Mahés regnskogsbeklädda berg – det högsta 905 meter över havet - och fruktodlingar. De rundade granitklipporna bildar fond mot stränder och djungel. Redan här är besökaren fast och bergtagen. Granitbergtagen. På flyget hem drömmer många om nästa resa tillbaka.

RESFAKTA: SEYCHELLERNA

Resa hit: Reguljärflyg med mellanlandningar. En rad researrangörer och charterbolag har paketresor till Seychellerna.

Bästa tiden: Februari-mars och oktober-november. Högsäsong över julhelgerna och i augusti.

Restid: Från 14 timmar och uppåt.

Tidsskillnad: +3 timmar.

Språk: Kreol, engelska och franska.

Valuta: Seychelliska rupies (SCR). 100 SCR = ca 70 SEK. Boendet betalas ofta i euro eller dollar.

Prisnivå: På hotellen råder svenska priser, på lokala serveringar är det billigare.

Bra att veta: Här råder vänstertrafik och bussarna på huvudön Mahé visar ingen större hänsyn.

Ta dig runt: Mellan öarna gäller flyg, båt eller helikopter. På Mahé och Praslin hyr många bil eller åker taxi. På La Digue cyklar alla. 

GUIDE: SEYCHELLERNA

SE & GÖRA

1. Granitöarna

De flesta centralt belägna öarna består av granit i form av uppåtsträvande, mjukt rundade klippor. Alla med sitt eget uttryck. Runt huvudön Mahé dominerar dessa granitöar med klippor. Totalt består Seychellerna av 115 öar. 

2. Sandöarna

Förutom granitöarna finns sandöar, byggda på koraller och sand. De kallas följaktligen för korallöar. De är platta med breda stränder och frodig grönska och är vanligare längre bort från Mahé. 

3. Vallee Mai

Palmskogen Vallée de Mai på Praslin står på Unescos världsarvslista. Här växer les Cocos de Mer, 35-kilosklumpar i kvinnlig form. Den med rejäl plånbok och plats i väskan kan köpa en certifierad nöt för 3 000 kronor. 

ÄTA & DRICKA

4. Carana Beach Hotel, Mahé

Carana Beach ligger vid en egen strand och har en prisbelönt restaurang, öppen för utomstående gäster. Många kommer på cykel eller med bil. Dock krävs bordsreservation kvällstid. För den som vill sova över finns här vackra och relativt prisvärda villor.

ANNONS: Läs mer och boka Carana Beach Hotel här [extern länk]

5. Les Lauriers Restaurant, Praslin

Restaurangen på pensionat Laurier, Praslin, är populär eftersom ägarinnans man är fiskare och grillar fångsten varje kväll. Pensionatet ligger några steg från den milslånga Côte d’Or-stranden. 

Adress: Baie, Sainte Anne

6. Boat House Restaurant, Mahé

Omtyckt och prisvärd kreolsk buffé. En favorit även bland lokalbefolkningen. Kom i tid!

Adress: Beau Vallon, facebook.com/boathouseseychelles

BO BRA

7. Diguoise Guest House, La Digue

Vid slutet av vägen inbäddat i vacker grönska och bara ett par hundra meter från stranden ligger charmfulla budgetalternativet La Diguoise. Hyr cykel så har du hela ön inom lätt räckhåll.

ANNONS: Läs mer och boka Diguoise Guest House här [extern länk]

8. Le Repaire - Boutique Hotel & Restaurant, La Digue

La Digues enda boutiquehotell har en blommande trädgård och direktaccess ut på stranden. Bemötandet är personligt och trevligt, rummen fräscha. Le Repaires 18 rymliga rum är eftertraktade, så boka tidigt. De fyra bästa ligger i en flygel med direkt utsikt mot havet. 

ANNONS: Läs mer och boka Le Repaire - Boutique Hotel & Restaurant här [extern länk]

La Digues bästa boende, personliga Le Repaire. Foto: LOTTIE KNUTSON

9. Six Senses Zil Pasyon, Felicite Island

Felicité är en lyx-dröm och så kallad one hotel island; här finns bara Six Senses Zil Pasyon med villor gömda bland granitklippor och djungel. Alla har egen pool och maten är i toppklass. Snorklingen anses vara bäst på Seychellerna. Snorkelutrustning och paddelbåtar lånas ut gratis. 

ANNONS: Läs mer och boka Six Senses Zil Pasyon här [extern länk]

Six Senses Zil Pasyon.

10. Hilton Seychelles Labriz Resort & Spa, Silhouette

På den relativt stora ön Silhouette lever de gigantiska landsköldpaddorna vilt. Hilton Labriz bungalows är populära bland barnfamiljer. Villorna ligger utmed en av öns vackra stränder och är ett bra kvalitetsalternativ. 

ANNONS: Läs mer och boka Hilton Seychelles Labriz Resort & Spa här [extern länk]

11. Hanneman Holiday Residence, Mahé

En fem minuter lång promenad från stranden Beau Vallon på Mahé ligger det trevliga lägenhetshotellet Hanneman Holiday Residence med lägenheter för både den stora och lilla familjen. 

ANNONS: Läs mer och boka Hanneman Holiday Residence här [extern länk]

12. Hotel Chateau St Cloud, La Digue

Ett gammalt plantagehus som gjorts om till charmigt pensionat. Vacker trädgård, söt liten pool och ett eget sköldpaddshägn.

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Chateau St Cloud här [extern länk]

13. Coco de Mer Hotel and Black Parrot Suites

Fint hotell direkt på stranden. Poolområde och juniorsviter.

ANNONS: Läs mer och boka Coco de Mer Hotel and Black Parrot Suites här [extern länk]

LÄS MER: Ö-luffa på Seychellerna – guide av Lottie Knutson

Se också: Så packar du som ett proffs: 7 smarta tips