Det finns gott om elefanter i Kruger och om man väljer att köra på egen hand gäller det att vara vaksam och behålla lugnet om de kommer nära.
1 av 5: Det finns gott om elefanter i Kruger och om man väljer att köra på egen hand gäller det att vara vaksam och behålla lugnet om de kommer nära. Foto: ANDREAS KARLSSON
Amboseli nationalpark i Kenya med Kilimanjaro i bakgrunden.
2 av 5: Amboseli nationalpark i Kenya med Kilimanjaro i bakgrunden. Foto: SHUTTERSTOCK
Malawi: Morgonutisk från en av de få lodgerna i Majete, belägen precis vid floden.
3 av 5: Malawi: Morgonutisk från en av de få lodgerna i Majete, belägen precis vid floden. Foto: ANDREAS KARLSSON
Masai Maras öppna savanner lämpar sig väl för geparder.
4 av 5: Masai Maras öppna savanner lämpar sig väl för geparder. Foto: ANDREAS KARLSSON
Den årliga så kallade "stora migrationen" då uppemot en miljon gräsätare vandrar i Masai Mara i jakt på nya betesmarker är en av världens största naturupplevelser.
5 av 5: Den årliga så kallade "stora migrationen" då uppemot en miljon gräsätare vandrar i Masai Mara i jakt på nya betesmarker är en av världens största naturupplevelser. Foto: ANDREAS KARLSSON

Safari i Afrika – här är de bästa nationalparkerna

Safari i Afrika bjuder på en stor variation av både parker och upplevelser. Oändliga savanner med betande giraffer, zebror, bufflar och förhoppningsvis ”the big five”. Men vilken nationalpark och vilket land ska man välja? Här lista vi 10 av Afrikas bästa safariresor.

Den unge elefanthanen jagar husbilen nerför backen i maklig takt. Vi ser på håll hur han svänger med huvudet och snabeln, kaxar upp sig och gör sig märkvärdig. Husbilen backar bort samma väg som den kommit. Paret som kör den passerar oss med något jagad blick. Vi har kört vår Land Rover åt sidan för att släppa förbi dem. När elefanthanen ser oss skiftar han fokus, glömmer bort husbilen och står nu på den lilla bron som fordonet just passerat och blänger på oss.

Så tar han några snabba steg fram med nedböjt huvud, men stannar någon meter från bilen. Tittar. Backar. Doppar snabeln i vattendraget och sprutar vatten. Fäller ut öronen, viftar med huvudet och gör sig stor.

Inne i bilen bultar våra hjärtan högt, men elefanten har gott om utrymme att passera bilen på båda sidor, så situationen är teoretiskt ofarlig. Han gör ett nytt utfall, men när han inser att den stora, gröna bilen inte tänker flytta på sig skakar han en sista gång på huvudet och försvinner ut i buskagen.

Vi pustar ut. Situationen hade löst sig enligt regelboken – men i naturen kan man inte vara helt säker.

Vi är i Kruger National Park på en av våra många så kallade self-drives där man får lov att köra med egen bil, något som bara rekommenderas vana safaribesökare men som ger en skön känsla av total frihet.

Att resa på safari är en dröm för många. För andra är det en livsstil. Dagarna börjar tidigt, gärna innan solen går upp, och slutar när solen försvinner ner bakom horisonten. På kvällarna tänds brasor vid lägerplatserna, och nattens ljud färdas under den klara stjärnhimlen. Lejonens dova rytande hörs på flera kilometers avstånd. Det ståtliga kattdjuret tillhör Afrikas fem stora – The Big Five – som de vita troféjägarna i början av förra seklet kallade savannens farligaste djur att jaga. Förutom lejon ingår leopard, elefant, buffel och noshörning i gruppen. I dag är gevären ersatta med kameror – men fascinationen över Afrikas vilda djur består.

SAFARI: BRA ATT TÄNKA PÅ

Ha koll på vilka vaccinationer som eventuellt behövs och om det finns någon malariarisk i det område du tänker besöka. 

Väderförhållandena ska du självklart ta reda på innan du bokar. 

Vad är det för klimat i området du planerar att besöka? Till exempel kan temperaturen under torrperioden vara hög i flera av länderna. En annan faktor kan vara att den häftiga nederbörden under regntiden kan orsaka transportproblem. 

Viktigast av allt – när du väl är framme på destinationen ska du alltid följa viltguidernas råd och respektera att du är gäst i djurens verklighet. 

Budget- eller paketsafari?

Budgetsafari är för dig som:

Är individualist.

  Har begränsade tillgångar.

Är resvan.

Inte kräver hög komfort

Själv vill välja vilka nationalparker du åker till och hur länge du är borta.

Inte blir irriterad av förseningar, trasiga bilar och andra missar längs vägen.

Paketsafarin är för dig som:

Har råd.

Tycker om att ha allt klart innan du åker hemifrån.

Vill vara säker på att få en kunnig och svensktalande reseledare.

Vill ha bra boende och säkra fordon.

Vill tillbringa mycket tid i nationalparker och inte se så mycket annat.

Kruger i Sydafrika är stort och vägnätet omfattande. I vissa delar kan det ibland vara många bilar, men det går också att hitta helt öde områden. Foto: ANDREAS KARLSSON / Andreas Karlsson © 2016 ANDREAS KARLSSON

1. Kruger National Park, Sydafrika

Kronjuvelen bland de sydafrikanska nationalparkerna är utan tvekan Kruger National Park, uppkallad efter den sydafrikanske presidenten Paul Kruger. Med sina knappa 20 000 kvadratkilometer vildmark är det knappast någon park som slår Kruger i storlek, biologisk mångfald, naturtyper och djurtäthet.

Som i alla nationalparker i Sydafrika är det tillåtet att köra på egen hand, men en guide i ett ordentligt safarifordon förhöjer upplevelsen och underlättar sökandet efter The Big Five. Krugers enorma yta till trots är detta en av de bästa nationalparkerna på kontinenten för att se de fem stora. Tjuvjakten under de senaste tio åren har decimerat antalet noshörningar, men de är ändå en relativt vanlig syn. Få besökare lämnar parken utan att ha sett elefanter, bufflar och lejon. Leoparden, den skyggaste av de fem stora, är en lite mer sällsynt upplevelse. I Kruger finns också goda chanser att få se afrikanska vildhundar, geparder och några av de mer ovanliga antiloparterna.

Naturtyperna varierar kraftigt från norr till söder. I den relativt täta buskvegetationen i de södra delarna är djurtätheten överlägset störst, medan de norra landskapen bjuder på öppnare och större vidder.

Kruger National Park är besöksvänligt med mycket bra infrastruktur. Inne in nationalparken finns inte mindre än tolv huvudanläggningar med olika boendealternativ för övernattning. Det går att tälta eller att bo i stuga. Beroende på boendealternativ går det att göra en budgetsafari i Kruger. Parkavgiften ligger långt under jämförbara alternativ i exempelvis Tanzania.

Det finns även ett pärlband av privata reservat som gränsar till nationalparken. Djuren rör sig fritt mellan områdena, men i de privata koncessionerna får man inte köra själv. Boendet är flera snäpp lyxigare än inne i nationalparken.

Till skillnad från exempelvis Tanzania och Kenya är samtliga nationalparker i Sydafrika inhägnade. Orsaken är att man vill minska risken för konflikt mellan människa och djur. Staket eller ej, det är gigantiska områden det handlar om och i allra högsta grad vilda djur.

Hitta hit: Flyg till Johannesburg med exempelvis Lufthansa, Turkish Airlines, KLM, British Airways eller Qatar Airways. Därefter antingen hyrbil (cirka 4–5 timmar) eller inrikesflyg till Hoedspruit eller Nelspruit.

Bästa tiden: Under de torra vintermånaderna maj till september är vegetationen mindre tät och det är lättare att se djur, men det är kyligt på morgon och kväll. Högsäsong är december och januari då den långa skolledigheten lockar många sydafrikaner till parken.

Läs mer: krugerpark.co.za, sanparks.org/parks/kruger

I Kruger är det tillåtet att köra själv med egen bil. Det kan vara ett spännande komplement, men upplevelsen förhöjs nästan alltid tillsammans med en guide. Foto: ANDREAS KARLSSON

2. Kwazulu-Natal, Sydafrika

Den stora ­fördelen med att välja Kwazulu-Natal och inte den mer berömda ­Krugerparken är att den ligger nära havet. En av de bästa statliga nationalparkerna i området är enorma Hluhluwe-Umfolozi, med 96 000 ­hektar vildmark, ingenstans i världen finns det så många ­noshörningar. Det här är något för den som vill ha självständighet och äventyrlighet. Du kan hyra stugor eller ombonade safaritält, laga din egen mat, köra egen hyrbil eller följa med på Kwazulu-Natal Wildlifes guidade safariturer. Med sunt förnuft är detta ett mycket överkomligt sätt att se ­Afrikas djur på.

Resa hit: Reguljärflyg till Durban.

Bästa tiden: Året om. Safarin är bäst under de torrare vintermånaderna maj-september, eller ännu hellre på våren, när det inte hunnit bli för tät vegetation.

Text: Torbjörn Selander

Ingenstans i världen finns det så många ­noshörningar som i Hluhluwe-Umfolozi. Foto: SHUTTERSTOCK

Kenya eller Tanzania?

För längre safari är länderna i princip jämbördiga. Djurlivet är rikt i både Kenya och Tanzania. Avstånden är något kortare och priserna något lägre i Kenya. Här genomkorsas nationalparkerna av fler vägar. Man kommer närmare djuren. Men norra Tanzania har den enastående Ngorongorokratern och det enorma Serengeti. Och kanske det totalt sett rikare djurlivet.

3. Serengeti National Park, Tanzania

Få platser är så förknippade med afrikansk safari som Serengeti National Park. De milsvida savannerna och låga vegetationen gör att det är ganska enkelt att spana på djur här. Många kommer för att bevittna en av världens mest spektakulära naturhändelser: den stora migrationen då mellan en och två miljoner gnuer, zebror och andra gräsätare rör sig norrut – eller söderut beroende tid på året – på jakt efter mer frodigt bete.

Men det finns många andra anledningar till att resa hit. Med sina 15 000 kvadratkilometer har Serengeti det mesta som en klassisk safaripark kan erbjuda: hög djurtäthet, vackra vyer, omväxlande naturtyper och bra boende. Det finns gott om gräsätare i parken och därmed också gott om lejon. Ingen annan park sägs ha ett lika stort bestånd av lejon som Serengeti, upp till 3 000 individer, enligt Africa Geographic. Det är inte ovanligt att se stora lejonflockar på mellan 15 och 20 djur. Tyvärr är det också mycket tätt mellan safarifordonen på gränsen till överbelastat, särskilt i det mest populära området Seronera.

Att se flodhästar på land är en ovanlig upplevelse som normalt sett kräver att man är uppe tidigt. Foto: ANDREAS KARLSSON

Det går att köra på egen hand i Serengeti, till och med att campa på lägerplatser som inte är inhägnade av staket. Infrastrukturen för så kallad self-drive går dock inte att jämföra med nationalparkerna i södra Afrika, och det är rekommenderas starkt att anlita ett safariföretag för besöket. Det finns en rad olika boenden att välja mellan, från lyxiga safaritält med alla bekvämligheter till lodger som mer liknar vanliga hotell.

Serengeti är vackert och relativt dyrt jämfört med exempelvis Sydafrika. För närvarande ligger entrén på cirka 600 kronor för ett dygn. 

Missa inte Ngorongoronkratern som ligger i anslutning till nationalparken. Det går att bo på bergskammen runtom sänkan där man får en vidunderlig utsikt över landskapet nedanför. Både Serengeti National Park och Ngorongoro Conservation Area finns med på Unescos världsarvslista.  

Serengeti, inte minst i kombination med Ngorongoro, är utmärkt för att se The Big Five.

Hitta hit: Närmaste internationella flygplats ligger i Arusha, cirka 33 mil från Serengeti. Flyg dit med KLM, Turkish Airways eller Qatar Airways. Safariarrangörerna hämtar upp gästerna direkt på flygplatsen.

Bästa tiden: I princip hela året, men torrperioden juni till september är extra bra. Den stora vandringen av gnuer och zebror tar sig över till Kenya i juni/juli och återvänder igen omkring november.

Läs mer: serengetiparktanzania.com, serengetinationalpark.net

En av Serengetis största attraktioner är de stora hjordarna med djur i det öppna landskapet. Foto: ANDREAS KARLSSON

4. Masai Mara National Reserve, Kenya

Viltreservatet Masai Mara i Kenya är betydligt mindre än Serengeti tvärs över floden, men Mara, som området kallas i folkmun, är trots det ett av de mest uppskattade och välkända naturreservaten i Afrika. Därmed också ett av de mest välbesökta.

För den som vill undvika de stora turisthorderna rekommenderas några av de anslutande naturvårdsområdena där antalet besökare är begränsat, exempelvis Naboisho Conservancy som drivs av de lokala massajerna. Boendet är lyxiga safaritält där endast kanvasduken skiljer gästerna från vildmarken. Det finns inga staket runt de olika lägren och djuren smyger tätt förbi tälten.  

När den stora migrationen har tagit sig från Kenya till Tanzania är savannen full av gräsätare, det är också bra jaktdagar för kattdjuren.

Att flyga ballong i gryningen över savannen är en av Masai Maras höjdpunkter. Foto: ANDREAS KARLSSON

En av de mest populära aktiviteterna under den stora migrationen är att flyga luftballong över Maraslätten. Att sakta stiga upp med en nästan ljudlös ballong i solens första strålar, med gnuer och zebror galopperande under korgen, är en oförglömlig upplevelse. Turen varar ungefär en timme beroende på vindarna och avslutas med en rejält tilltagen champagnefrukost på savannen.

Under januari till mars har gräsätarna kalvat – en annan bra säsong för att se aktiva lejon på jakt i området.

Tanken bakom de relativt nyetablerade naturvårdsområdena som kallas conservancies är att utveckla turismen och bevara vildmaken i partnerskap med den lokala massajbefolkningen.

Förutom Naboisho finns exempelvis Ol Kinyei Conservancy och Mara North Conservancy, som drivs av ett icke vinstdrivande företag där flera partners inom turistindustrin och massajbefolkningen gått samman i ett unikt hållarbarhetsprojekt.

Även Masai Mara är en välkänd destination för den som vill se de fem stora.

Hitta hit: Flyg till Nairobi med KLM, Air France, Kenya Airways eller Lufthansa. Därefter antingen bil (cirka 5 timmar) eller inrikesflyg.

Bästa tiden: Hela året är bra, men djurtätheten ökar mellan juli och oktober då den stora migrationen av gnuer och zebror kommit från Tanzania.

Läs mer: maasaimara.com, maasaimaraconservancies.co.ke

Under delar av året är det gott o gräsätare i Masai Mara, då håller sig också lejonen framme. Foto: ANDREAS KARLSSON

5. Tsavo East and West, Kenya

Tsavo East och West ligger på var sin sida om huvud­vägen mellan Mombasa och Nairobi. De är Kenyas två största nationalparker på sammanlagt 19 000 kvadratkilometer, en yta lite större än Värmland. Trots (eller kanske på grund av) sin storlek är Tsavo mycket mindre besökt än det mer kända reservatet Masai Mara. Det beror på att det inte är alls lika tätt mellan djuren här. Å andra sidan innebär det mindre antalet djur och besökare att upplevelsen blir mer exklusiv. Dessutom är det mycket närmare stränderna runt Mombasa och därför ett alternativ för den som bara vill lägga ett par dagar på safari under sin Kenyaresa.

Resa hit: Reguljärflyg till Kenya. Paketresor arrangeras av många stora bolag.

Bästa tiden: Bra året om utom under regn­perioden april-maj.

Läs mer: tsavopark.com

Text: Elisabet Axås

Tsavos röda elefanter. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Amboseli National Park, Kenya

Förmodligen en av världens mest fotograferade nationalparker med Kilimanjaro som mäktig bakgrund. Dessutom Kenyas tredje mest besökta nationalpark efter Masai Mara och Nakurusjöns nationalpark. Parken har utmärkta förutsättningar eftersom vegetationen är gles på grund av de långa, torra månaderna. Det skyddade området är hem för elefant, buffel, impala, lejon, gepard, fläckig hyena, Masai-giraff, zebror och blå gnuer. En mängd stora och små fåglar förekommer också. Parken ligger nära Tsavo, vilket möjliggör en kombination med avstamp från Mombasas kust. 

Hitta hit: Reguljärflyg till Kenya.

Bästa tiden: Bäst på hösten, men överlag bra året om utom under regn­perioden april-maj.

Läs mer: savannen.com/amboseli.shtml

Foto: SHUTTERSTOCK

7. South Luangwa National Park, Zambia

Zambia håller på att etablera sig som Afrikas nya safaridestination. Här är det inte lika tätt mellan djuren men heller inte mellan turisterna. Favoriten i landet, och den kanske mest välrenommerade nationalparken, är South Luangwa. Parken är välkänd för att hålla väldigt hög klass på sina guider och kvälls/natt-safari är tillåten, vilket är ganska unikt i en nationalpark. Vandringssafari i små grupper är en annan upplevelse som inte bör missas.  

Livet i South Luangwa kretsar kring floden Luangwa som rinner genom en dalgång. Nationalparken är omkring 9 000 kvadratkilometer stor, och vägnätet genom området är ganska sparsamt utbyggt.

Nationalparken stoltserar med stora flockar av buffel, flodhästar och elefanter, ett rikt fågelliv, lejon, leopard och afrikansk vildhund. Besökare i South Luangwa är ofta inte förstagångssafariresenärer, och därmed blir sökandet efter några av Zambias unika arter extra spännande. Här finns bland annat en ovanlig underart av giraff med färre än 600 individer kvar, och Crawshay’s Zebra som saknar den skuggrand som den vanliga zebran har. Puku är jämte impalan den vanligaste antilopen. Puku är en vattenbock som bara förekommer i Zambia, Botswana, Angola och Demokratiska republiken Kongo. Med en vacker, lite tovig päls och svängda horn är den en sympatisk antilop att lära känna. En annan art, nära släkt med pukun och med samma begränsade spridning, är lechwevattenbocken. Precis som namnet avslöjar trivs den bäst i våtmark och flodområden.

De flesta boendealternativen i South Luangwa riktar sig till resenärer med lite större plånbok. Billigare budgetalternativ är få, om man inte väljer att campa på någon av campingplatserna utanför själva nationalparken. Flera av lodgerna har endast öppet halva året då det är omöjligt att besöka stora delar av parken under regnperioden.

Hitta hit: Flyg med ett eller två byten till Lusaka med Turkish Airways, Emirates, Lufthansa eller Kenya Airways. Därefter bil (8–10 timmar) eller inrikesflyg till Mfuwe.

Bästa tiden: April till oktober då det är torrperiod. Många boenden stänger under regnperioden.

Läs mer: southluangwa.com

I en internationell jämförelse har South Luangwa en mycket hög nivå på guider och safariupplevelser. Foto: ANDREAS KARLSSON

8. Majete Wildlife Reserve, Malawi

För 15 år sedan var naturreservaten och nationalparkerna i Malawi en sorglig syn. Majete Wildlife Reserve var inget undantag, här fanns några enstaka antiloper men resten av området var mest en skog som tömts på sitt djurliv efter decennier av tjuvjakt. Då trädde African Parks in på arenan. Majete var den första parken som organisationen tog under sitt beskydd, och sakta har naturområdet rehabiliterats. Mer än 2 500 djur har återinförts till naturområdet, bland annat noshörning, lejon, antiloper och buffel. Elefantbeståndet har ökat så mycket att 200 individer kunde flyttas över till en annan park i landet 2017. För att få bukt med tjuvjakten har African Parks anställt och involverat lokalbefolkningen i rehabiliteringsarbetet av det 700 kvadratkilometer stora reservatet.

En bra dag på safari avslutas med en drink i solnedgången. Foto: ANDREAS KARLSSON

Majete är inte ett resmål för förstagångssafariresenär som drömmer om att få se The Big Five, även om samtliga fem arter finns inom naturreservatet. Snarare är det en plats att resa till för dess historia och sällsynt lyckade återhämtning. Med lite tur går det att se sabelantilop och den mycket mer ovanliga och skygga lilla antilopen suni.

Det finns bara två ställen att bo på, samt en campingplats.

Till Mkulumadzi Lodge, som drivs av det välkända safaribolaget Robin Pope, måste besökarna gå över en spektakulär hängbro som förhöjer upplevelsen och känslan av otämjd vildmark. Bristen på alternativt boende gör detta till en relativt dyr destination. Rumspriserna på Mkulumadzi Lodge börjar på 3 500 kronor per natt under lågsäsong, det vill säga regnperioden. Men mycket mer ”vid sidan om allfartsvägarna” kommer man inte på safari i södra Afrika.

Hitta hit: Flyg med två stopp till Blantyre, ofta med en kombination av olika flygbolag som Lufthansa, KLM, Kenya Airways och Ethiopian Airways. Därefter bil (cirka 2 timmar).

Bästa tiden: April till augusti, under den torra perioden och innan det blir alltför varmt.

Läs mer: africanparks.org/the-parks/majete

Majete är ett av de främsta exemplen på lyckad rehabilitering av ett sargat naturområde. Idag är Majete bland annat hem åt en välmående elefantpopulation. Foto: ANDREAS KARLSSON

För Afrikakännare och naturälskare är Botswana känt som världens bästa land för safari. Inte för den som nödvändigtvis vill pricka av ”the big five” på och samma dag, men för den som vill uppleva djuren i en nästintill orörd miljö.

9. Chobe nationalpark, Botswana

Botswanas tredje största nationalpark, som anses vara en av Afrikas bästa. Är framför allt känd för sina stora elefanthjordar. Här finns också buffel, antilop, lejon, leoparden, och en mängd fågelarter. Stora elefanthjordar kommer ner till Chobefloden för att dricka på kvällen. En båttur på floden för att titta närmare på flodhästar, krokodiler och elefanter är ett måste.

Hitta hit: Internationella flyg från Skandinavien går oftast via Sydafrika. Härifrån tar man inrikesflyg vidare till Maun.

Bästa tiden: Maj till oktober är bäst för att se vilda djur, medan november till .april är bäst för fågelskådning

Läs mer: chobenationalpark.co.za

Text: Anna Wahlgren

En båttur på Chobrefloden för att titta närmare på flodhästar, krokodiler och elefanter är ett måste. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Etosha, Namibia

Etosha betyder ”stället med torrt vatten”. Nästan året runt är de så kallade saltpannorna helt torra och dallrande av hetta. Men så kommer regnet, förhoppningsvis varje år, och öknen exploderar av grönska och färger. Detta namibiska reservat är ett av de finaste i världen. Att köra i öknen och komma fram till ett underjordiskt vattenhål där elefanter sprutar vatten med sina snablar, noshörningar stökar, giraffer delar på frambenen och sippar vatten, zebror som speglar sig randiga i vattnet och lejon som ligger på lur. Det är livet det.

Hitta hit: Flyg till Windhoek och kör sedan själv. Att köra vägen norrut är en bonusupplevelse, det går med vanlig bil men bättre med suv. Det ska ta sex timmar men tar ofta lite längre. Det finns också inrikesflyg med Air Namibia.

Bästa tiden: Maj-september är inte alltför varma. Januari-mars är regnmånader och då finns nyfödda djur, men det är också som varmast. Välj, vill du se torr öken eller stora områden fulla av vatten?

Läs mer: etoshanationalpark.org

Text: Håkan Boström

Etosha betyder ”stället med torrt vatten”. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Safari: Upptäck det vilda livet på savannen

Aktuellt just nu