Santa Monica beach i Boa Vista.
1 av 5: Santa Monica beach i Boa Vista. Foto: SHUTTERSTOCK
Kom ihåg: Svenska medborgare behöver visum för att resa till Boa Vista.
2 av 5: Kom ihåg: Svenska medborgare behöver visum för att resa till Boa Vista. Foto: SHUTTERSTOCK
Huvudorten på Boa Vista heter Sal Rei.
3 av 5: Huvudorten på Boa Vista heter Sal Rei. Foto: JOHAN ÖBERG
Boa Vista är rena paradiset för den som gillar orörda sandstränder.
4 av 5: Boa Vista är rena paradiset för den som gillar orörda sandstränder. Foto: JOHAN ÖBERG
Utvecklingen går fort på Boa Vista: Nya hotell växer upp längs förr helt öde stränder – och restaurangerna och kaféerna har redan blivit många.
5 av 5: Utvecklingen går fort på Boa Vista: Nya hotell växer upp längs förr helt öde stränder – och restaurangerna och kaféerna har redan blivit många. Foto: JOHAN ÖBERG

Paradisön Boa Vista – ett magiskt måste

Ön Boa Vista bjuder på några av världens vackraste orörda stränder, tillbakalutad stämning och allt från gröna oaser till flygssandfält och Mars-lik stenöken. 

Upptäck en skön kapverdisk ö innan de stora förändringar som väntar.

De små fotspåren som pojken som går framför oss med sin nötta skimboardbräda avsätter i den lena sanden hinner precis sköljas bort av det snälla vågskvalpet innan vi avsätter våra betydligt större spår på samma ställe som han i sanden på Praia do Estoril.

Snart ser pojken rätt sorts lilla våg komma in, sätter fart, skjuter i väg sin bräda framför sig och far i väg med någon centimeter havsvatten mellan bräda och sand så vattnet sprutar åt alla håll.

Boa Vista är rena paradiset för den som gillar orörda sandstränder. Från huvudorten Sal Rei kan man gå flera mil söderut på ljuvliga ljusa sandstränder som Praia do Estoril, Carlota, och Chave och bara på några få ställen under en sådan promenad kantas sandstranden av hotell eller små matställen. Annars är det bara torktålig grönska, sanddyner, stenöken och en fågelrik lagun längs vägen. Och det alltid badvarma havet som lockar till sköna dopp när vintersolen får svetten att rinna. Fler gånger har vi sällskap i havet av orädda havssköldpaddor bara någon meter från oss.

Tempot är fortfarande lågt här och vid en allra första anblick kan man tro att inget hänt i Sal Rei, men snart upptäcker man ett charmerande restaurangliv där många ställen har en skön mix av kapverdier, inflyttade portugiser och italienare och turister från exempelvis Sverige, Holland och Storbritannien som gäster. Och att det är välstädat överallt.

LÄS MER: Kap Verde – guide till de soliga öarna 

Boa Vista – tredje störst på Kap Verde

Det sades ofta om Kuba för något år sen när USA:s inställning till landet liberaliserades att ”åk nu för snart är det för sent”. Detsamma skulle man kunna säga om ö-nationen Kap Verdes tredje största ö Boa Vista. För utvecklingen går fort här: Nya hotell växer upp längs förr helt öde stränder, restaurangerna och kaféerna har redan blivit många - och utmärkta - och allt fler kapverdier öppnar små butiker för lokalt hantverk och souvenirer.

För bara några år sen när turismen tuffade i gång på Boa Vista efter att många semesterresenärer upptäckt grannön Sal fanns det väldigt lite restaurangliv här och huvudorten Sal Rei var en pytteliten, dammig, sömning och rätt skräpig småstad präglad av fattigdom.

Resfakta: Boa Vista, Kap Verde

Resa hit: Både Ving och Tui har Boa Vista i vinterprogrammen. De flesta turisterna bor på stora all inclusive hotell, men det finns mindre hotell med god standard i Sal Rei. 

Visum: Svenska medborgare behöver visum. Det är inkluderat i resans pris när man reser charter. Annars går det att köpa vid gränsen för 40 euro.

Bästa tiden: Året runt – men charter bara under vintern.

Restid: Flyg Stockholm – Boa Vista tar 7 -8,5 timmar beroende på om det är direktflyg eller mellanlandning i Las Palmas.

Språk: Creole och portugisiska. Ganska många kan engelska.

Valuta: Kapverdiska escudos men eurosedlar och mynt går också fint.

Prisnivå: Cirka 30 procent billigare än i Sverige.

Ta dig runt: Vanlig taxi och minibussar – aluguers – som fungerar både som bussar på vissa sträckor och som taxi. Räkna med 9 kr/km i taxi. Hyrjeep kostar runt 600 kr/dygn. I Sal Rei finns allt på gångavstånd och det är trevligt att vandra längs stränderna även på kvällarna.

Bra att veta: Här råder alltid sommarvärme – både på land och i havet, temperaturen är bara några grader högre sommartid än på vintern, men på vintrarna finns alltid en svalkande bris.

Läs mer: boavistaofficial.com

Sal Rei växer nu raskt med nya hyreshusområden tänkta för de mindre bemedlade och ännu fler villor och semesterlägenheter för de med högre inkomster. Öns befolkning har dubblerats på 20 år. Samtidigt finns all vänlig lågmäld hjälpsamhet kvar. Det är slående hur ofta de få försäljarna först ber om ursäkt för att de stör när de frågar om man vill titta in i deras lilla butik och lokalbor slår sig oftast i slang bara för att de har lust att snacka eller för att se om de kan vara till hjälp.

– Det kommer nog bara ta 3 - 4 år så är Boa Vista i kapp och kanske om Sal som turistdestination, säger Antonio Galvaõ, inflyttad portugis som leder arbetet på Boavista Windclub, där man hyr ut surfutrustning, segeljollar med mera och ordnar kurser ute på det turkosa vattnet.

– Jag har bott här i fem år nu och sett stora förändringar. Det första åren här plågades vi av ständiga elavbrott och det var direkt ont om ställen att bo på i Sal Rei. Nu är det löst.

LÄS MER: 6 extra smarta saker att packa ner i handbagaget 

Praia do Estoril – perfekt för nybörjaren

Han anser att Praia do Estoril är i en klass för sig om man vill lära sig våg-, vind- och kitesurfa:

– På Sal finns helt fantastiska surfstränder, men de är mer för folk som redan är duktiga. Här har vi i stort sett alltid ett stilla hav att öva på trots den ständiga brisen, tack vare ön där ute som skyddar oss från Atlantens vågor.

Och så är det verkligen. Den obebodda lilla karga ön Ilhéu do Sal Rei med en fin liten sandstrand, en ruin efter ett flera hundra år gammalt portugisiskt fort och en enkel, numera nedsläckt fyr på en järnställning, skyddar en kvadratkilometer grunt turkost hav mellan ön och Praia do Estoril från Atlantens krafter och får havet att stilla gnistra i solskenet. En perfekt övningsyta för vindsurfare, en skyddad hamn för ett dussin långseglare som ankrat en bit ut och en lika bra ankringsplats för ett 30-tal små lokala fiskebåtar allra närmast Sal Rei. 

De öppna fiskebåtarna är alla mindre än vilken vanlig svensk fritidsbåt som helst. När vi ser dem ute bland Atlantens vågor och höghusstora dyningar inser vi att många fiskare måste ha drunknat där ute när de gått ut för att fånga allehanda matfiskar på krokförsedda långlinor. 

Värdefullaste fångsten är den gulfenade tonfisken. Vi ser både män och kvinnor med stora plastkärl på huvudet fyllda med tonfisk som de kånkar upp från fiskebåtarna till den lilla saluhallen för fisk, som ligger lite undanskymt vid vattnet i Sal Rei. Få turister hittar dit.

– Vi får in tonfisk flera gånger varje eftermiddag, vi säljer för 4 euro kilot här i hallen men de stora hotellen köper den för bara 3 euro kilot. Alla de lite mindre fiskarna ska till vår huvudstad Praia på ön Santiago, berättar Tony som står och packar nyfångat i islådor innan han håller upp en bamsestor fisk för ett foto.

Vårt lägenhetshotell ligger strax norr om centrum och ett par hundra meter från hotellet ligger den halvmånformade Praia de Cruz där den skyddade norra änden bjuder på lugnt hav medan den södra delen av sandstranden ser stora vågor rulla in. Oavsett tid på dagen är vi aldrig fler än fem personer här trots närheten till stan och flera hotell.

Fin växtlighet i Fundo das Figueras

Men även fem personer skulle ha varit en folksamling på stränderna på Boa vistas östsida. Den västra delen av ön har numera fina vägar och här finns den största delen av öns 10 000 invånare. På den östra halvan däremot hittar man bara en handfull byar. Vägarna är i bästa fall de smala stenlagda som kapverdierna byggde för hand som nödarbete under de första självständighetsåren på 70-talet. Men snart tar väglös stenöknen över, med i bästa fall svårtydda jeepspår i gruset.

Vi hyr en jeep och ger oss av en dimmig morgon då dammfylld luft trängt in från det afrikanska fastlandet. I de små byar där vi stannar till råder stillheten – alla har välskötta färgglatt målade hus, ett fint litet torg med blommande växter och den största byn – Fundo das Figueras också en vitmenad kyrka och hela fyra matställen.

Något överraskande hittar vi också de flesta av öns grönsaksodlingar i det här området. För här finns vatten, även om landskapet redan strax intill odlingarna präglas av karg, Mars-röd stenöken.

När vi letat oss igenom den fjärde byn tar väglöst land över. Här finns bara jeepspår i gruset – ibland tydliga, ibland svårtolkade. Och ibland totalt förvirrade i dimman som hindrar oss att se vare sig kusten eller den låga bergen. För med bara några minuters mellanrum delar sig hela tiden spåren och vi tvingas chansa på ett av dem.

– Det här är lite som Dupont och Dupond när de kör vilse i öknen i ett Tintinäventyr för att de hela tiden chansar på att följa det spår som ser nyast ut, men som så klart är deras egna däckavtryck då de kör i cirkel.

Men när vi gjort de här chansningarna ett tiotal gånger skymtar vi kusten och vårt första delmål – sköldpaddsstranden vid Ponta do Ervatão, där det finns ett litet, denna dag obemannat läger för sköldpaddsräddare. Boa Vista är en av världens viktigaste äggläggningsplatser för karettsköldpaddor.

Vi är de absolut enda människorna här på den kilometerlånga sandstranden, formad som en vit nymåne med turkost hav på ena sidan och vackert röd stenöken på den andra.

Och hur lyxigt den än är att ha en strand helt för sig själv är det också lite pirrigt att gå i det långgrunda vattnet med öns lenaste sandbotten – en av vikarna en bit norrut som vi åkt ner till tidigare under dagen är känt för sina många tigerhajar...

Men det händer så klart inget läskigt. Tvärtom är det 27-gradiga havet ljuvligt när vi sköljer av oss ökendammet i de snälla vågorna som rullar in. Och äntligen lättar dimman.

Biluthyraren varnade oss för lös sand och leriga saltslätter där man lätt kör fast här på östsidan. Och bara några hundra meter från badstranden suger sanden fast jeepen. Hjärtat slår raskare och vi hinner fundera på hur vi ska få hjälp här ute. Men vi räddas av fyrhjulsdriften, backar upp, vänder och chansar på ett spår lite längre inåt land.

Nu börja det här med alla jeepspår klarna. De leder i själva verket alla åt samma håll, men har uppkommit när någon av dem tillfälligt blivit svårkörd på grund av lera eller lös sand.

LÄS MER: Bästa stränderna i världen – här är 25 favoriter

Praia de Santa Monica – Boa Vistas paradisstrand

De mesta av öst- och sydkusten bjuder precis som västsidan av ön på superbra sandstränder. Men till skillnad från i väst är det riskfyllt att bada på de flesta här på grund av underströmmar och stora vågor.

Stenöknen blir bara kargare och kargare och jeepspåren allt mer svårtydda när vi närmar oss det övergivna fiskeläget i Curral Velho längst i söder. Så uppenbarar sig plötsligt något som liknar en hägring av en ståtlig malisk by av stampad lerjord i fjärran. Här ute i ett annars helt folktomt landskap har ett jättehotell byggts på Praia de Curral Mateus. Snart rullar vi på nybyggd asfaltväg längs det nästan kilometerlånga hotellet.

Men varför dela strand med hundratals andra när det finns folktomma paradis strax intill? Med lite möda finner vi ett oskyltat jeepspår i en rondell, svänger av asfalten ner i en uttorkad flodfåra kantad av gröna buskar och når snart havet och Praia de Santa Monica – Boa Vistas mest berömda paradisstrand. Utflyktsgrupperna som kommer hit varje dag för ett kort badstopp har redan åkt så med sandstrand så långt ögat når är vi åter helt ensamma med havet i eftermiddagssolen.

Men här finns stora planer och bakom de förfallna fiskarstugorna i sten - som övergavs för länge sen på grund av härjande pirater som tvingade befolkningen att fly till öns äldsta samhälle Povoação Velha - hörs hammarslagen på det bygge som när det står klart om några år ska innefatta uppemot 15 000 hotellrum och en modern marina där det i dag bara finns ett pyttelitet fiskeläge.

På kvällen, tillbaka i Sal Rei, slår vi oss ner tillsammans med lokalborna på Esplananad Municipal Silves, uteserveringen mitt på torget med öns billigaste öl. En trio väderbitna kapverdier lirar upptempo-morna, öarnas unika musikstil som föddes just här på Boa Vista.

Sen väntar ett bokat bord på Blu Marlin, strax intill. Snart ställs ett stort fat nygrillad hummer fram framför oss, vi sippar vitt vin och njuter av livet och dagens utflykt. Boa Vistas bästa tid är nu.

Praia do Estoril är i en klass för sig om man vill lära sig våg-, vind- och kitesurfa. Foto: JOHAN ÖBERG

GUIDE: Boa Vista, Kap Verde

Se & göra

1. Boavista Wind Club

Praia do Estoril erbjuder superba förhållanden för dem som vill lära sig vind- eller kitesurfa eller testa SUP och bara en bit från de lugnaste vattnet finns fina vågor för den som är mer sugen på vågsurf. Det finns ett par uthyrare/arrangörer av kurser här: Boavista Wind Club har hållit på längst och har bra utrustning. En 8 timmarskurs (utspridd över flera dagar) kostar mellan 270 och 320 euro, att bara hyra grejer är billigare. Under högsäsong bör man boka kurser hemifrån långt i förväg.

Adress: Praia do Estoril, Sal Rei

boavistawindclub.com

2. Boa Vista

Charterarrangörerna och en del lokala arrangörer erbjuder alla olika örundturer – ett bra sätt att se mycket på en heldag. Priserna varierar en del, men räkna med cirka 500 kr per person.

3. Boa Vistas östra sida

Mellan juni och oktober kan man följa med på kvällsturer för att se när havssköldpaddorna kommer i land för att lägga ägg på mörka, öde stränder. Det finns flera arrangörer, men Naturalia är den enda som drivs av frivilliga sköldpaddsräddare.

naturaliaecotours.com

4. Vianaöknen

När man kört genom den gröna oasen öster om Rabil väntar Vianaöknen med mäktiga sanddyner. På Viana Club kan man både äta och hyra brädor för sandboarding. Något som också ingår i en del örundturer.

Adress: Viana desert, Rabil

facebook.com/Viana-Club-1467663836881887/

Äta & dricka

5. Café del porto

Här är det nästan alltid mycket folk på uteserveringen, men många kommer för öns bästa hämtpizzor också. Superba drinkar för en 50-lapp, goda fiskrätter och vänlig stämning håller gästerna kvar hela kvällen.

Adress: Praia Diante, Sal Rei

6. Blu Marlin

Två små bord ute och tre inne. Det är allt på hål-i-väggen-restaurangen Blu Marlin, poppis bland expats och storfiskare. Priserna är som på de flesta ställen, men kvaliteten på fiskrätterna snäppet högre. Tonfiskstek med rå kärna kostar en hundring och ett kilo pinfärsk grillad hummer 300 kr. Boka bord dagen innan eller chansa och ät middag redan vid 18-tiden. 

Adress: Praça Sal Rei, Sal Rei

7. Bar Naida

På Henke Larsson-affischen på väggen har någon stolt skrivit dit datumet som fotbollslegenden åt här – Luciadagen 2007. Då var Bar Naida rätt ensamma som enkel men bra restaurang. I dag är konkurrensen tuffare, men den kapverdiska maten här ännu bra och priserna bland de lägsta.

Adress: Rua dos emigrantes, Sal Rei

8. Tortuga beach bar & café

Längs Praia do Estoril konkurrerar en handfull strandrestauranger där den här italienskägda är bäst. Vänlig service och dessutom fria solsängar och parasoll om man äter här. Färsk fisk och en hel del italienskt på menyn där dagens fiskfångst går på 80 kronor och en god espresso kostar 15.

Adress: Praia do Estoril, Sal Rei

Shopping & nöjen

9. Loja Chines

Alla livsmedelsaffär på Boa Vista drivs av kineser och utbud och priser är likartade. Loja Chines har ett bra urval viner och funkar fint för den som vill bunkra upp lite på rummet. Vägg i vägg ligger Sal Reis lilla saluhall med ett bra utbud av frukt och grönt.

Adress: Praça Sal Rei, Sal Rei

10. Disco Lounge Bar Sabura

I utkanten av Sal Rei finns ett par diskotek som ofta har livemusik. Sabura är populärast.

Adress:Sal Rei

facebook.com/search/top/?q=disco lounge bar sabura

Bo bra

11. Hotel Estoril

Litet, trevligt hotell med kort gångavstånd till Estorilstranden och Sal Reis centrum. Dubbelrum med frukost för strax under 500 kr. Finns med i Vings charterutbud.

Adress: Johao Cristao, Sal Rei

facebook.com/BoavistaCapoverdeHotelEstoril/?ref=hl

12. Riu Touareg 

Snyggt jättehotell utan grannar på Praia de Curral Mateus på sydkusten. Det enda som finns är hotellet så antingen älskar man sin vistelse långt från Boa Vistas vardag eller känner sig utslängd i intet. Man kan inte boka färre än 5 nätter och hotellet finns i Tuis charterutbud.

Adress: Praia de Curral Mateus 

riu.com/en/hotel/cape-verde/boa-vista/hotel-riu-touareg/

LÄS MER: Länder som kräver pass med sex månaders giltighet 

Aktuellt just nu