Nya vandringsäventyret vid Röda havet

1 av 4: Angeliqa Mejstedt är heltidsvandrare, driver vandringsbloggen och har skrivit boken "Vandra"

Egyptens nya bergsled är 170 kilometer.

Foto: Shutterstock

2 av 4: Egyptens nya bergsled är 170 kilometer.

Den är något kortare än Sinai-leden som invigdes 2015.

Foto: Shutterstock

3 av 4: Den är något kortare än Sinai-leden som invigdes 2015.

Den nya leden går bortom charterorten Hurghada.

Foto: Shutterstock

4 av 4: Den nya leden går bortom charterorten Hurghada.

2015 öppnade Egyptens första långa vandringsled för turister, prisbelönta Sinai-leden. 

Nu öppnar ännu en. 

– Det handlar om att ompröva turismen, säger Ben Hoffler, en av personerna bakom det nya projektet till Lonely Planet.

Andra har också läst

Sveriges största charterbolag – Ving, Tui, Apollo och Solresor – arrangerar resor till Hurghadakusten, som ofta förknippas med sol, bad och snorkling. 

Men det finns en annan sida, som allt fler lokalbor vill uppmärksamma. Nämligen bergen och vandringsmöjligheterna i närheten. 

För fyra år sedan började tre lokala folkstammar arrangera vandringsturer för turister på Sinaihalvön*, längs 250 kilometer långa Sinai-leden som går från Röda havet upp till Egyptens högsta punkt, toppen av Mount Sinai.  

Projektet har prisats och nu följer en annan lokal folkgrupp i Hurghada-området i initiativtagarnas fotspår. 

Egyptens nya vandringsled

Från och med våren 2019 kan besökare följa med lokala guider och kameler på tiodagarsturer längs 170 kilometer långa Röda havets bergsled (Red Sea Mountain Trail). 

– Röda havets bergsled handlar om att ompröva turismen i Hurghada och skapa en bransch där beduiner går från tjänste- till ledarroller som ger dem möjlighet att visa upp sitt hemland och arv för världen, säger Ben Hoffler, en av grundarna, till Lonely Planet. 

https://www.facebook.com/redseamountaintrail/posts/1203990996415680?__xts__[0]=68.ARDwjB0FVRoCEwWcqjQKf8Mc5YvmQdiyyjDXM2-xs9diesL-cMCCrxNSzXhdkKj1X0Ejh70vvBjbetOGP_9TKf3ZTulG_rddp9MKBY8fDTFnWSvGwIgvh611FgLvcWUUuRm-r-q9bc6W0H9xgi30aQz8pnQjUCPFOODjABYNfljhHkwNtyzdMr0EOkzsPlAjJLKJIXjRHyGXRy2DEGRDF4lpC91hkYXxgO9xMig0w8qIJspRuT_WHhxNM6iDBQqbBI0U5rbtgX-qhjGTaYYMV_gPhZL4_Z0F36NBrwmQnVjurtoA_PORtEjDkssWYKQ7jqfas-2RnNn9QPQefHA77Y9ctpGH&__tn__=-R

 

Beduiner

Beduiner är ett arabtalande nomadfolk som lever i Egypten, sydöstra Turkiet, Syrien, Libanon, Irak, Jordanien, Negevöknen i Israel, Gazaremsan och Västbanken, Arabiska halvön, Sinai, Egypten, Eritrea, Libyen och delar av Sahara till Algeriet, Marocko och Mauretanien i väster.

Källa: ne.se

LÄS MER: Världens 8 vackraste vandringar  

Leden presenteras som ”ny”, men består i själva verket av flera leder som lokalbor vandrat på i århundraden.

– Beduinernas arv byggdes upp under tusentals år och representerar ett kapitel i vårt kollektiva förflutna, säger Ben Hoffler.

– Det är en kulturskatt för mänskligheten som är kritiskt hotad och vi hoppas att de här lederna kan uppmuntra människor att skydda dem för framtiden. Beduinernas arv är som ett ljus som har lyst upp öknen. I dag har det nästan slocknat och jag tror att vi – som kanske är en av de sista generationerna som har möjligheten – måste göra allt vi kan för att hålla den vid liv.

LÄS MER: Här är Sveriges 10 coolaste upplevelser 

*Är det säkert att åka till Egypten?

Utrikesdepartementet (UD) avråder från icke nödvändiga resor till Sinaihalvön, förutom till Sharm el-Sheikh, Dahab och St Catherine på den södra sidan. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande