Foto: Shutterstock

10 ljuvligaste stränderna på vackra paradisön Mauritius

Mauritius tropiska stränder är som taget från ett vykort. Kritvit sand och lysande turkosblått vatten i olika skiftningar. Värt att tänka på när du ska välja destination är hur paradisöns säsonger påverkar vädret. Populärast är den norra delen, där är det faktiskt sol och varmt året runt.

Paradisön Mauritius ökar i popularitet och har gått från lyxig till relativt folklig på några år. Fördelen med den vackra ön är att tidsskillnaden inte är extrem, tre timmar före Sverige, vilket gör att den värsta jetlagen uteblir.

Det finns gott om vackra stränder på Mauritius, tänk på att den södra delen inte skyddas av korallrev. Här förekommer kraftiga undervattensströmmar och höga vågor. Respektera varningsskyltarna där det inte är lämpligt att bada.

Våga testa de lokala matstånden! Förutom att maten oftast är superb så är det ett enkelt sätt att hjälpa många mindre företagare, som ofta får kämpa mot snabbmatskedjorna. Och glöm inte solkrämen!

Vädret på Mauritius

Vädret på Mauritius och vilken årstid det är spelar stor roll när du ska välja destination på Mauritius. Paradisön har fyra säsonger, och även om klimatet alltid är ganska milt, kan några stränder vara väldigt blåsiga och regniga om du skulle välja fel säsong. Juni till oktober är det vinter på Mauritius, med vindar och eventuellt regn på öst- och sydkusten Oktober till december är det höst, hyfsat soligt soligt och torrt på hela ön, och temperaturer högt över 20 grader. Sommar på Mauritius infaller från december till mars, då är det fuktigt och varmt, och faller det något regn så är det vanligtvis på inlandet. Våren, april till maj har liknande väder som hösten. 

Nu är det dags att välja strand! Här är 10 av Mauritius vackraste stränder.

 NORRA MAURITIUS

Norra delen av ön är populärast då den inte påverkas av skiftande säsonger, här är det alltid soligt och varmt. 

1. Trou aux Biches

Trou aux Biches är enligt många den bästa stranden på Mauritius med tanke på sandkvaliteten, väderförhållandena och alla faciliteter längs stranden. Stranden är cirka 2 km lång, med vit pudrig korallsand. Stranden är skyddad av ett korallrev som på vissa ställen går nästan hela vägen in till stranden. Perfekt snorkling. Stranden är lättillgänglig från busshållplatsen precis intill.

Trou aux Biches, enligt många den bästa stranden på hela ön. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Mont Choisy Beach

Öster om Trou aux Biches ligger denna 3 kilometer långa puderlena sandstranden i en liten vik. Under vardagarna är stranden ganska tom, men på helgerna fylls den snabbt av framför allt lokalbefolkningen. Mont Choisy-stranden är lättillgänglig med buss från Port Louis, Grand Baie och från alla andra byar längs Nordvästkusten på Mauritius.

Passa på att besöka Mont Choisy Beach på en vardag för att slippa trängas. Foto: Shutterstock

3. Pereybere Beach

Mycket populär strand både bland lokalbefolkning och turister som bor i Pereybere eller i det närliggande Grand Baie. Eftersom vattnet vid lagunen är ganska djupt och kristallklart är det en perfekt strand för snorkling. Det är en livlig strand, full med försäljare som erbjuder allt från mat, snacks och färsk frukt. I närheten finns både barer och restauranger med varierat utbud.

Fler härliga stränder på norra Mauritius

Anse La Raie, Bain Boeuf, Calodyne, Cap Malheureux, Grande Gaube, Grand Bay public beach, La Cuvette, Point Aux Piment, Pointe Aux Canonniers och Poudre D'or.

Pereybere Beach en livlig strand perfekt för snorkling. Foto: Shutterstock

ÖSTRA MAURITIUS

Här ligger de mest kända och lyxigaste resorterna. Fantastiska stränder med kristallklart vatten och mjuk, fin, vit sand. Undvik denna del av ön juni till oktober då det ofta är blåsigt och regnigt.

4. Belle Mare Beach

Kristallklart lugnt vatten, vajande palmer, vit sand, barnvänligt och rent. Belle Mare-stranden är utan tvekan en av de vackraste stränderna på Mauritius. Det är också den längsta, med en början vid byn Belle Mare går den hela vägen till Trou dÈau Douce. Känd för sitt lugna vatten eftersom det finns en stor djup lagun som går mellan strandlinjen och stranden.

Kristallklart och lugnt vatten, vad mer kan man begära av en strand? Kanske lite vajande palmer och vit sand då. Perfekt, exakt det hittar vi på Belle Mare Beach. Foto: Shutterstock

5. Blue Bay Beach

Blue Bay beskrivs ofta som snorklarens paradis, och precis som namnet antyder skiftar vattnet här i de mest fantastiska blå och turkosa nyanser. Om du är här rätt säsong det vill säga. 

Fler härliga stränder på Mauritius östkust

La Cambuse, L'île aux Cerfs, La Pointe d'Esny, Post Lafayette och Roche Noir.

Besök Blue Bay Beach på rätt säsong och du möts av ett hav som skiftar i de mest fantastiska turkosblå nyanser. Foto: Shutterstock

SÖDRA MAURITIUS

Södra Mauritius erbjuder ett vildare kustlandskap med höga klippor och ständigt höga vågor. Här badar man inte, dels på grund av de höga vågorna, men också för att det finns mycket få skyddande korallrev. Här är havsströmmarna mycket starka och kan vara farliga.

6. Riambel

Oexploaterd paradisstrand för den äventyrlige. Kilometervis med sandstrand, vajande palmer, och inte en människa i sikte.

Om du vill vara ensam om härligheten, bege dig till Riambel på södra Mauritius. Foto: Shutterstock

7. Gris Gris Beach

Här badar man inte, men utsikten är magnifik från toppen av klipporna.
Bredvid stranden finns en liten trädgård med bänkar och vidunderlig utsikt över havet, vågorna och klipporna. Den mest spektakulära delen av Gris Gris är "Roche Qui Pleure" som fått sitt namn av att det ser ut som om klipporna gråter då vågorna slår emot utan uppehåll.

Flera härligastränder på Mauritius sydkust

Baie Du Cap, La Cambuse, Le Bouchon, Saint Felix, Souillac och Pomponette.

Det är inte bara klipporna som gråter, ”Roche Qui Pleure” är så vackert att även vi gråter. Foto: Shutterstock

VÄSTRA MAURITIUS

8. Le Morne

Le Morne är en vacker strand med vit korallsand, kristallklart vatten och Le Morne berget som en imponerande bakgrund. Trots att många av stränderna i området är privata och tillhör en resort, har Le Morne förblivit allmän strand, lättillgänglig från huvudvägen. Här är perfekta förhållanden för surfning året om.

Berg, palmer, sand och hav, det bästa av fyra världar! Le Morne prickar in alla punkter. Foto: Shutterstock

9. Flic en Flac

Stranden i Flic en Flac ligger på Mauritius västkust mellan byn Albion och Tamarin.
Här möts man av kritvit sand och en turkosblå lagun. Stranden är helt skyddad av korallrevet och erbjuder bästa badmöjligheter utan starka havsströmmar. Se upp för vassa koraller och havsborre som är mycket vanliga i detta område. Badskor rekommenderas. Här är solnedgångarna magiska.

På Flic en Flac rekommenderas badskor. Foto: Shutterstock

10. Tamarin Beach

Belägen vid Tamarinbukten mellan Flic en Flac och byn Black River. Sanden i Tamarinbukten är gulaktig och består av mjuk sand blandad med små stenar. Havet i detta område är fritt från koraller, stenar och sjöborre. Tamarinbukten inget korallrev som skyddar, så när det blåser är även vattnet i bukten också vågigt. Värt att notera att det kan leda till starka havsströmmar så man bör vara försiktig. Perfekta stranden för alla surfare.

Fler stränder på västkusten är: Albion, La Preneuse, Le Morne Brabant, Point aux, Sables, Tombeau Bay

Tamarin Beach, här får man vara försiktig då det kan förekomma starka havsströmmar. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Mauritius – sanslös lyx och bländvita stränder