I den här guiden bjuder vi på tips för resan – från restauranger till saker att göra i trendiga Marrakech.
Det berömda torget Jemaa El-Fna är bättre bevarat och här är nästan alla ytor täckta av spännande detaljer.
Marrakech är en dröm för en shoppingsugen resenär.
Vill ha-känslorna kommer lätt över en, bland lockelserna i souken.
1 AV 4
I den här guiden bjuder vi på tips för resan – från restauranger till saker att göra i trendiga Marrakech.
Foto: Shutterstock
2 AV 4
Det berömda torget Jemaa El-Fna är bättre bevarat och här är nästan alla ytor täckta av spännande detaljer.
Foto: Shutterstock
3 AV 4
Marrakech är en dröm för en shoppingsugen resenär.
Foto: Shutterstock.
4 AV 4
Vill ha-känslorna kommer lätt över en, bland lockelserna i souken.
Foto: JOHAN ÖBERG

Marrakech – tips inför resan till trendstaden

MARRAKECH, MAROCKO. Trendiga Marrakech är en dröm för en shoppingsugen resenär som också lockas av kultur, historia och genuina miljöer. 

Ibland kan en weekend kännas som en tidsresa. 

I den här guiden bjuder vi på tips för resan – från restauranger till saker att göra i trendiga Marrakech. 

Ännu en gatukorsning i souken. Vi frågar efter vägen för säkerhets skull:

– Ali Ben Youssef Medersa ligger åt det hållet, säger en ung marockansk man i läderjacka och otrendig frisyr och pekar åt vänster.

Men med kartan i hand känns det som han pekar oss åt fel håll. Så vi tar åt höger, går och går, känner inte igen oss. Som så många gånger för i Marrakech vindlande gränder – är vi vilse.

Självklart visar det sig att vi blivit visade åt rätt håll, varför skulle vi inte bli det? Men å andra sidan hade vi ju förmodligen då aldrig hittat just den här lilla skoaffären med handsydda damskor i mjukaste läder där två par inhandlades. En affär som vi förmodligen får svårt att hitta tillbaks till igen ...

LÄS MER: Sanna Lundells 9 måsten i Marrakech – guide

Vi äter på Bab Doukkalagatan i trendiga Marrakech

En weekend i trendiga Marrakech består av mycket flanerande. Och ett härligt inspirerande affärsutbud där nästan alla affärsidkare tycks veta precis vad som syns i inrednings­ tidningarnas reportage när mysfaktorn ska vara hög.

Så finns det ju en bunt berömda sevärdheter också, som man gör klokt att pricka in tidigt på morgnarna innan trängseln blir för stor. Och så har vi ju maten – traditionell, utsökt.

Som på den lilla uteserveringen på Bab Doukkalagatan där vi äter stora tallrikar med couscous, kyckling och grönsaker för 20 dirham – 18 svenska kronor, vid ett långbord sida vid sida med Marrakechbor och några äldre franska damer.

Marrakech främsta dragplåster är den gamla muromgärdade medinan och den likaledes muromgärdade kasbahn strax söder därom.

Bahiapalatset är med sin mosaik och sin grönska en inredares dröm. Foto: JOHAN ÖBERG

Cool art déco­stil i moderna delarna av Marrakech 

Strax norr om medinan ligger den moderna delen av miljonstaden, från början anlagd av den franska kolonial­ makten i en enhetlig art déco­stil, i dag till stor del ersatt av större moderna hus. Alla med puts i samma palett av varma jordfärger som medinas traditio­nella hus.

Den moderna staden är uppdelad i det prunkande gröna rikemansområ­det Hivernage, där många av de finaste hotellen ligger, och det kommersiella Guélitz, som ser ut som en modern storstad i Sydeuropa.

Här fikar vi lika dyrt som hemma på anrika Grand Café de la Poste, glider in på moderna konstgallerier, noterar att nästan alla kvinnor klär sig som i Europa och att ingen täcker sitt ansikte, vilket ännu är vanligt i medi­nan, och noterar att både HM och Zara har butiker här. Liksom den franska matkedjan Carrefour, bästa stället att handla de marockanska viner som vi smakat under finmiddagar på riad­restauranger som Pepe Nero och Dar Anika och moderna ställen som Al Fassia.

LÄS MER: Marrakech i Marocko – tips för weekendresa

Jardoin Majorelle en stor turistmagnet i Guélitz

Men Guélitz överlägset främsta magnet på turisterna är Jardin Majo­relle, där ju modeskaparen Yves Saint Lauren bott. Hans liv och gärning skildras på ett nytt museum i anslut­ning till trädgården med sin berömda blå villa.

I kasbahn, där vi valt att ta in på en riad omgiven av lyxiga hamam är det nära till många sevärdheter: Mitt över gatan ligger kasbahmoskén, som är ståtligt utvändigt men precis som alla moskéer i Marocko stängd för icke­ muslimer. Vägg i vägg finns den diskreta ingången till de överdådigt dekorerade sadiska gravarna och tio minuters promenad därifrån ligger El Badipalat­set som (utöver Marockos kung Moham­med VI privata) är stans största, och fascinerande trots att det lades i ruiner på 1600­-talet. Missa inte specialavdel­ningen med den unika medeltida min­ baren från Koutoubiamoskén, renoverad av Metropolitan Museum of Art.

Koutoubiamoskén är den största moskén i Marrakech. Foto: JOHAN ÖBERG

Berömda torget Jemaa El-Fna värt ett besök 

Bahiapalatset, lite närmare det berömda torget Jemaa El-Fna är bättre bevarat och här är nästan alla ytor täckta av spännande detaljer.

Vill man veta hur stadens rikedomar från handeln genom Sahara byggdes slinker man i stället in på Maisons Tiskiwin och har man inte fått nog av överdådig skönhet är privatpalatset Dar Si Said rätt val.

Resfakta Marrakech

Resa hit: Norwegian har direktflyg från Stockholm och Köpenhamn. Swiss och Lufthansa har resor med ett flygbyte.

Restid: Direktflyg tar drygt 5 timmar från Stockholm och 4,5 timmar från Köpenhamn. Med byte hamnar restiden runt 7 timmar.

Bästa tiden: Bästa tiden är när det inte är alltför hett, eller regnigt. Mars–maj och oktober–december. Januari och februari är kalla, gråa och regniga och sommaren väldigt het.

Tidsskillnad: -1 timme.

Språk: Marockansk arabiska, franska och berberdialekter. De flesta med turistjobb kan engelska.

Valuta: Marockansk dirham.

Prisnivå: Mer än hälften så billigt som i Sverige.

Ta dig runt: I souken går man. Annars finns gott om taxi, för cirka 10 kr/km (man måste pruta). Det finns också billiga stadsbussar.

Bra att veta: Glöm allt om jobbiga försäljare i Marrakech. De taggade ner för flera år sen.

Läs mer: marrakech.travel/en

Vi finner oss släpandes på flera vackra keramikfat från Marrakech och kuststaden Safi, plus ett blåvitt porslinsfat från Fez när vi till slut når Jemaa El-Fna, lagom till att ormtjusarna packar ihop och kvällens matstånd öppnar, vilket får röken från kolgrillarna att fylla luften. Än är det för tidigt för mat men ett stor glas färskpressad apelsinjuice är ju aldrig fel och sedan blir det fika i solnedgången på taket till Café de France.

El Badipalatset från 1578 ligger nu till stora delar i ruiner, men är fortfarande en storslagen syn. Foto: JOHAN ÖBERG

Vi shoppar sjalar och teglas på Jemaa El-Fna

De handgjorda lamporna med sina intrikat frammejslade mönster är som en dröm, men de större blir knepiga att få med hem även om seriösa handlare kan skicka varor. Då är det enklare med sköna babouchetofflor i läder. Annat fint som är sjalarna som finns i alla tänkbara färger, vackra teglas, ljuvligt doftande spaprodukter, arganolja och kryddor, men de fina stickade mössorna får vara – de är alldeles för stickiga.

Sista förmiddagen hinner vi med både läderfärgarnas illaluktande souk och fotografimuseet. Och så hittar vi till slut Ali ben Youssef Medersa, den före detta koranskolan, vars överdåd ger en aning om vad vi ickemuslimer går miste om i Marrakech många moskéer. 

Nöjda går vi ut i gränden igen där en gnauamusiker underhåller.

– Visst ligger väl Jemaa el-Fna åt det hållet?

LÄS MER: Marrakech – tio tips i staden 

GUIDE: 8 TIPS I MARRACKECH 

SE & GÖRA

1. Bahia Palace

Att ”bahia” betyder det vackra är lätt att förstå när man går genom alla rummen och över innergårdarna. Precis överallt är väggar och tak dekorerade av de bästa 1800-talshanverkarna – ett mästerverk. Öppet 9.00– 16.30, inträde 9 kr.

Adress: Rue Riad Zitoun el-Jedid, palais-bahia.com

2. Jardin Majorelle

Stor trädgård med mycket bambu, kaktusar och palmer – och så den berömda blå villan, anlagd av målaren Jean Majorelle och mest känd för att modeskaparen Yves Saint Laurent bott här. Hans livsverk visas sedan hösten 2017 i ett museum till parken. Inträde i trädgården 65 kr, museerna kostar extra.

Adress: Aves Yacoub el-Mansour/Moulay Abdullah, jardinmajorelle.com

Jardin Majorelle lockar många besökare till Yves Saint Laurent-museet. Foto: JOHAN ÖBERG

ÄTA & DRICKA

3. Dar Anika 

Uppe på en fin solskyddad takterrass ovan en superlyxig riad serveras utsökt modern marockansk mat. Bra service och levande musik till middagen. 5-rättersmenyn går på lite under 450 kr och en bra flaska vin kostar 300.

Adress: 112 Riad Zitoun Kedim, riadanika.com

4. Al Fassia

God marockansk mat – en del tycker rentav att det är Marrakech bästa. Och det kanske stämmer men betyget dras dock ner av den minst sagt likgiltiga servicen – kanske har de lite för lätt att få fullsatt? Huvudrätterna ligger runt 150 kr, en bra vinflaska kostar det dubbla.

Adress: 55 Blvd Mohammed Zerktouni alfassia.com

SHOPPING & NÖJEN

5. Souken 

En labyrint av gator kantade av affärer, både mixat och områden där alla säljer samma sak, typ möbler, tyger eller skor. Det mesta man kanske kan vilja ha finns här, men pruta hårt och tro för all del inte att det går att hitta tillbaka till samma affär igen!

Adress: Gamla delarna av centrala staden. 

6. Pacha 

Filial till den berömda Ibizaklubben, med discokänsla och med samma typ av dans- musik i högtalarna. Inträdet varierar. Zone hôtelière de l’Aguedal,

Adress: Boulevard Mohamed VI, pachamarrakech.com

BO BRA

7. Riad Saba 

Vacker riad i medinan med fem rum för strax över tusenlappen. Ägs av svenskan Maria S Martin och hennes marockanska man. Bra på att fixa guidade utflykter.

Adress: 2 Derb Cherkaoui/Place Douar Graoua, riadsaba.com/sv

8. Riad Dar Fangui 

Mysig, franskägd riad med fem rum, ett stenkast från ingången till de sevärda sadiska gravarna. Dubbelrum med frukost kostar ofta under 400 kr.

Adress: 10 Derb Rehala, Kasbah, dar-fangui-marrakech.com