Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vägen genom Agafays öken slingar sig fram över dynernas toppar.
Vägen genom Agafays öken slingar sig fram över dynernas toppar.
Vägen genom Agafays öken slingar sig fram över dynernas toppar.
1 AV 2
2 AV 2
Vägen genom Agafays öken slingar sig fram över dynernas toppar.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Guide till Marrakech – sagolika staden med extra allt

Med sin historia och närheten till bergen är Marrakech en upplevelse i färger, ljus och dofter. Gå vilse i medinan, och upplev hur tusenåriga traditioner blandas med moderna entreprenörer. Staden är också en perfekt utgångspunkt för utflykter till öknen och till vackra Essaouira.

Jörgen Ulvsgärd

En kaskad av dofter och synintryck väller över mig. Unga mopedister kryssar med dödsförakt mellan åsnor och äldre mäns fullastade dragkärror. Plötsligt stiger ljudnivån av röster till allt högre och aggressivare nivå. Två åsnor med fullastade vagnar kan inte mötas, och ett vilt tumult uppstår där alla affärsmännen i basarerna intill plötsligt är engagerade med gester och vredgade tilltal. Den ene åsneföraren anklagar den andre för att han har för bred last, vilket ser troligt ut från min horisont, men det löser inte problemet förrän en av kryddförsäljarna plockar in sina stånd för att ge honom mer plats. I mitt stilla sinne undrar jag hur det ska gå till att cykla runt i detta virrvarr.

Jag befinner mig utanför Koutoubiamoskén i Marrakech, stadens landmärke sedan 1100-talet. Här i de trånga labyrintiska prången i medinan pågår ett levande kaos som bara kan upplevas på några få platser på jorden.  

Solnedgång över Marrakechs främsta landmärke Koutoubiamoskén från 1100-talet. Foto: Jörgen Ulvsgärd

I väntan på skymningen och det rosa ljuset över det osannolika torget Jemaa el-Fna i Marrakechs hjärtpunkt ska jag återuppleva gamla ungdomsminnen. På torget, som i dag är ett världsarv, gjorde rockbandet Led Zeppelin för snart 30 år sedan en videoinspelning av låten ”No quarter”, då gruppen uppträdde live på torget. 

Se staden från cykel

Jag sätter mig på samma plats som då det begav sig, nämligen på första parkett på takterrassen av Café de France, och beställer in en kaffe smaksatt med kardemumma och kanel medan jag betraktar hur röken från den ena kolelden efter den andra stiger mot skyn. Doften av grillat kött fyller luften samtidigt som solen dalar bakom Koutoubiamoskén och färgar byggnaderna runt torget i rött medan gnawamusiken når extatiska nivåer. De färgstarka folkmusikerna har tuff konkurrens om uppmärksamheten från hysteriskt trumpetande ormtjusare som jobbar hårt för att få kobrorna att röra sig i svajande hypnotiska rörelser. Lite längre bort har en sagoberättare samlat en grupp åskådare runt sig. Jag förstår inget av det han säger, men publiken tycks vara med på noterna och följer varje ord med stort engagemang och känslomässig inlevelse. Så här har skådeplatsen gycklarnas torg Jemaa el-Fna i Marrakech sett ut i mer än tusen år, ända sedan handelsmännen drog fram i kamelkaravaner genom Afrikas ökenstäder bort till Timbuktu i Mali. Kanske är det detta perspektiv som lockar så många att återvända till Marocko.

Det som slår den som är på besök för första gången i Marocko är de starka färgerna. Foto: Jörgen Ulvsgärd

”För mig är Marrakech en färgstark gråzon mellan dröm och verklighet, där allt plötsligt blir sinnligt, sant och sensuellt, en ständigt närvarande magisk realism”, har reseskildraren Bobo Karlsson skrivit i en av sina stadsskildringar. Bättre än så kan det inte uttryckas.

Ett annat skäl kan vara ljuset och de starka färgerna. Marocko är som en färgpalett i händerna på Marc Chagall. Man skulle lätt kunna säga att staden går i femtio nyanser av beige, lerans färg på de flesta byggnader, men sanningen är att besökaren möts av en kaskad av blått, rött, gult, grönt och rosa.

En av ringmurens portar in till medinan i Marrakech. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Det är hett denna morgon, betydligt varmare än det brukar vid den här årstiden, men morgontimmarna är ändå drägliga när vi tar oss genom souken till cykelföretaget Pikala Bikes. Att cykla genom kaoset i medinan i Marrakech låter som en osannolik idé, men cykelföretaget Pikala Bikes har omsatt den till en succé. Här är det full fart bland de unga killarna och tjejerna som förbereder cyklarna för dagens tur. Cantal Bakker grundade Pikala Bikes för att hon själv älskade att upptäcka Marrakech med cykel, men också för att ge ungdomar en chans att utbilda sig och få jobberfarenhet. I dag är fem av tio anställda kvinnor.

– Jag ville framför allt ge fler kvinnor chansen att jobba inom turism med tanke på den stora arbetslöshet som råder här i Marocko. Förutom utbildning och jobberfarenhet får de lära sig att driva en affärsverksamhet inom turism, som är en bransch som fortfarande är mansdominerad i Marocko, säger Cantal Bakker.

Under tiden som vi väntar på våra cyklar sätter vi oss i deras kafé med lummig innegård och tar en kaffe, medan cykelguiden Ali försäkrar oss om att det är fullt möjligt att cykla i Marrakech. Efter två timmars kryssningar mellan åsnor, dragkärror och dödsföraktande mopedister kommer jag in i ett flyt som följer ett organiskt rörelsemönster, och det är en häftig upplevelse. Jag kommer på mig själv att sitta på sadeln med skräckblandad förtjusning men med ett leende på läpparna. Min sambo väljer tandemcykel tillsammans med guiden – detta äventyr kan alla i en familj vara med om.

Att bli guidad på cykel genom de trånga gränderna i Marrakesh gamla stadsdelar har cykelföretaget Pikala Bikes gjort till en succé. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Cykelguiden stannar till på vägen, och vi möter brödbagare som bakar de boendes bröd i kvarteret. De kommer med sina degklumpar, och bagaren står där nere i underjorden och skjuter in den ena degen efter den andra i den brinnande stenugnen medan köparna väntar utanför. Jag undrar hur han står ut med hettan, men han bara skrattar och säger att det är en vanesak. Under cykelfärden genom basarernas labyrinter hinner vi besöka flera platser och trädgårdar, bland annat Le Jardin Secret och den världsberömda Jardin Majorelle. Trädgården är för araberna en metafor för paradiset och en symbol för kärlek så de är väl representerade även på innegårdarna i de gamla bostadshusen, och ofta är en springbrunn, pool eller fontän placerad i trädgården. Ljudet av vatten är viktigt. Edens lustgård beskrivs i Koranen som en evig trädgård rik på blommor frukter och skugga. De gudstrogna ska i dessa trädgårdar glädjas i evighet.

Trädgården i Le jardin Secret i Marrakech. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Vattnet känns avlägset när jag nästa dag befinner mig i Agafayöknen utanför Marrakech. Öknens förtrollande kraft har haft mig i sitt grepp sedan jag var liten. Jag har dimmiga minnesbilder från någon missionär från Afrika som berättade om det hårda livet i Saharas ökentrakter vid köksbordet hemma hos mina föräldrar och visade bilder av kamelkaravaner och lägereldar i sanden. Fascinationen för öknar drev mig senare i livet till öknarna i Sydamerika, Australien, Asien och Afrika.

Vägen genom Agafays öken slingar sig fram över dynernas toppar. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Nu står jag där igen med jeepen packad och guiderna Issam och Taha, redo att göra en tur genom Agafayöknen utanför Marrakech. En ökentur är lika spännande varje gång, även om det bara handlar om en dagstur eller om en övernattning i bekväma tält med enkla faciliteter som alla kan göra för att öka förståelsen för beduinernas historia. Står man ensam på en sanddyn i öknen när natten tar vid slås man av den totala tystnaden, där inga ljud tränger fram och inga störande ljus skymmer alla himlens stjärnor. Lika trollbindande är soluppgången över ett hav av sanddyner eller öknens enformighet, understruken av hägringar som skimrar genom hettan. Men gör du bara en dagstur kan en kopp te på terrassen av Agafay Sahara Magical Sunset vara en tillräckligt stark upplevelse. 

Vad vore Marocko utan sina kryddor? I basarerna blandas dofter av alla de slag med varandra och presentationen av dem är imponerande. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Romantiska Essaouira

En dagstur till Essaouira, den vackra och romantiska staden vid Atlantkusten, är också värd en dagsutflykt eller ännu hellre en tur med en övernattning – bilresan från Marrakech tar ungefär tre timmar. Staden har influerats av berber, afrikaner, portugiser, andalusier och engelsmän som ett bevis på att den varit ett viktigt handelscentrum sedan flera hundra år. Här ska man bara gå omkring och njuta av den betydligt lugnare medinan jämfört med den i Marrakech. I Essaouira är det ljuset från havet och de saltdränkta friska havsvindarna som präglar staden. Vi tar en kaffe vid det stora torget Place Moulay Hassan på Café Taros fantastiska takterrass som bjuder på en härlig vy över Essaouira och havet. Stället ligger nära fiskehamnen, där den som är intresserad av båtar kan betrakta träbåtsbyggen som från en svunnen tid. Här i Essaouira spelade regissören Bille August in delar av filmen ”Jerusalem” efter Selma Lagerlöfs roman.

Den romantiska och vackra vita staden Essaouira har varit en viktig hamnstad för landet i mer än tusen år. Här trängs fiskebåtarna med varandra. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Tillbaka i Marrakech avslutar vi resan som sig bör på en riad, en gammal arabisk bostad byggd runt en innergård, vilket är ett måste för besökaren i Marrakech. Det finns minst tusen riader i staden, som i dag ofta är uppköpta av utländska ägare. Efter tips väljer vi Riad Ana Yela som är en lite lyxigare variant som ligger undanskymd i en liten återvändsgränd i den norra medinan. Efter en del letande öppnas till slut porten till en sagolikt vackert 300-årigt palats med vackra mosaik- och stensättningar och en patio som öppnar upp mot himlen, draperad med röda gobelänger. Interiören är ren och ljus där den vackra arkitekturen med marockanska och berbiska textilier talar sitt eget språk. Att sitta på riadens takterrass och blicka ut över staden är trots det slitna uttrycket helt magiskt. Här flyter sagan och verkligheten ihop till en essens av det som är Marocko i dag.

Takterrassen på Riaden Ana Yela är minst sagt inbjudande för en middag när skymningen sänker sig över medinan i Marrakech. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Resfakta Marrakech

Bästa tiden: Mellan april och november, med bästa temperaturerna vår och sen höst.

Tidsskillnad: –1 timme.

Språk: Arabiska, men engelska och franska går oftast bra.

Valuta: Marockansk dirham (MAD).

Prisnivå: Billigt. Marocko har 29 på Forex semesterindex (Sverige 100).

Ta dig runt: Bäst är att hyra bil. Men det går bussresor och det finns gott om turpaket med buss till flera orter i Marocko. I Marrakech är det bäst med taxi eller med cykel (se Pikala Bikes).

Bra att veta: Kranvattnet bör inte drickas i Marocko.

Läs mer: visitmorocco.com/sv 

 

GUIDE MARRAKECH

SE & GÖRA

1. Pikala Bikes

Det är en osannolik idé att bli guidad runt i de trånga gränderna i den gamla Medinan i Marrakech, men cykelföretaget Pikala Bikes fixar det, och det fungerar mot alla odds. Upplevelsen slår det mesta.

2. Ökensafari

Den tre dagar långa ökenturen från Marrakech till dyner och kamelvandring, inklusive besök på Kasbah Ben Haddou och i Ouarzazate, Rosedalen och Dadesdalen samt Toudraoasen och Toudraravinen omfattar en natt i ett ökenläger i berbertält.

3. Agafayöknen

Du behöver inte resa till Sahara för en marockansk ökenupplevelse – Agafayöknen är en ökenoas som ligger strax utanför Marrakech. Njut av landskapet när du reser genom de höga Atlasbergen, stanna för att utforska de lokala byarna och besöka en berbersouk. 

å toppen av en kulle ligger restaurangen Agafay Sahara Magical Sunset med härlig utsikt över Agafays ökenlandskap. Foto: Jörgen Ulvsgärd

4. Jardin Majorelle

Den franske modeskaparen Yves Saint Laurent ägde Jardin Majorelle fram till sin död 2008, och enligt hans önskemål ligger hans aska spridd på marken. I dag är trädgården Marockos populäraste turistattraktion med sina 300 olika sorters plantor från fem kontinenter.

ÄTA & DRICKA

5. Bacha Coffee House

I medinan med ingången gömd i Musée des Confluences i Marrakech ligger detta häftiga kafé med över 110 år på nacken. Det var här som det eftertraktade Coffee of Arabia serverades, som vi i dag känner som arabica. Boka tid i förväg eller var beredd att vänta, men det är värt besväret.
Adress: Route Sidi Abdelaziz 

Dar el Bacha palace från 1910 ligger det historiska kaféet Basha Coffee House, ett måste besök under Marrakechvistelsen. Här serveras 100 procent Arabica kaffe av högsta kvalitet i en sanslöst vacker miljö. Bättre än så här blir det inte. Foto: Jörgen Ulvsgärd

6. Café de France

Detta ställe ska du inte missa under ditt Marrakechbesök. Här har du den bästa utsikten över torget Jemaa el-Fna. Hit ska man gå för att uppleva solnedgången från terrassen.
Adress: Jemaa el-Fna, Rue des Banques

7. Le Tanjia

Här kan du ta en drink i solnedgången mot Koutoubiamoskén innan du sätter dig för en marockansk matupplevelse. Vill du inte äta tahini (sesampasta) har de grillat lamm, fisk och vegetariska alternativ.
Adress: Place des Ferblantiers

8. Pepe Nero

Som en del i lyxriaden Al Moussika ligger denna vackra restaurang med underbar innegård där förhandsbokning är ett måste. Maten är italiensk-marockansk.
Adress: 17 Derb Cherkaoui

BO BRA

9. Ana Yela

Vill du uppleva en riad med lyxig ”Tusen och en natt”- känsla är detta stället. Det 300 år gamla palatset är smakfullt renoverat och personalen mycket trevlig. Du blir väl omhändertagen i denna lilla oas och kan njuta av middagen på takterrassen med utsikt över staden.
Adress: 28 Derb Zerwal

På Riaden Ana Yela sover man som en sagoprins ur "Tusen och en Natt". Foto: Jörgen Ulvsgärd

10. Riu Tikida Palmeraie och Riu Tikida Garden

För de som föredra mer klassisk resortkänsla är dessa två resorter att rekommendera. Riu Tikida Garden är bara för vuxna. Båda ligger nära stadskärnan och har regelbundna bussturer in till staden ungefär varannan timme. Dubbelrum från 1 400 kronor.

LÄS MER: Magiska Zanzibar – drömmen om paradiset