Måns Zelmerlöws favoritplatser i Sydafrika

Måns Zelmerlöw återvänder ­regelbundet till Sydafrika. För honom är landet mycket mer än bara naturupplevelser och vilda djur. Inte minst för hans personliga ­engagemang i Star for Life för att hindra ­spridningen av hiv bland ­skolungdomar i landet.

Måns Zelmerlöws pappa var Afrikafantast som tog med familjen till Sydafrika flera gånger. Och fascinationen och kärleken till kontinenten har fått Måns att återvända flera gånger sedan dess.

Men det är inte bara som turist han besöker landet. I flera år har Måns Zelmerlöw hjälpt organisationen Star for Life att mota spridningen av hiv bland ungdomar.

Det är enkelt att hjälpa människor i Sydafrika. Det är ett land i utveckling som också uppskattar hjälp utifrån. Gå gärna in och läs på om olika organisationer som jobbar på plats för att stötta dem. Det kan vara så enkelt som att ta med blyertspennor som verkligen behövs i skolorna.

Stranden på Cape Vidal i nationalparken S:t Lucia är nog den vackraste strand jag varit med om

Han är ambassadör för organisationen och engagerad bland annat i skolor utanför Hluhluwe.

– Ju fler gånger jag kommer dit, desto mer engagerad blir jag. Star for Life ökar medvetenheten kring hiv, minskar tonårsgraviditeter och visar att en bättre framtid är möjlig. Dessutom är det ett underbart land med oerhört stora kontraster, både vad det gäller levnadsstandard och natur. Jag blir aldrig mätt på de upplevelserna.

Stranden Cape Vidal, nationalparken S:t Lucia

För dem som bara är ute efter sol och bad finns det mer närliggande platser än Sydafrika. Men stranden på Cape Vidal i nationalparken S:t Lucia är nog den vackraste strand jag varit med om. Dessutom, jag kanske har haft tur, med fantastiska, lagom stora, brusande vågor - utmärkta för surfare eller bara bodysurfing. Vägen dit går genom en vacker nationalpark med många vilda djur. Ta gärna med en picknick att njuta av efter badet - men se upp för markattor och mungos. De är gulliga att se på men är snabba på att nappa till sig godbitar från din picknickkorg.

Baia Restaurant, Kapstaden

Åker man runt bland vingårdarna i Stellenbosch blir man aldrig besviken om man äter lunch eller middag på någon av vingårdarna. Fast en av mina favoritkrogar är Baia Restaurant i Kapstaden nere i Waterfront. Du sitter med härlig utsikt över Atlanten och får de mest fantastiska fiskar eller skaldjur du kan tänka dig. Deras seafoodplatter/skaldjursplatå kan nog imponera till och med på skaldjursvana svenskar - tro mig.

Boekenhoutskloof, Franschhoek

Att åka runt mellan vingårdarna i Stellenbosch är en njutning. På de flesta gårdarna är själva vinprovningen gratis. Sedan väljer du ditt vin till din lunch eller middag, med mycket modesta priser jämfört med Sverige. Svårt att komma över 400 kronor per person - och då handlar det om en trerättersmeny inklusive vinerna. Favoritgården är Boekenhoutskloof, strax utanför den lilla, klassiska vinbyn Franschhoek. Deras fantastiska, röda The Chocolate Block är helt enkelt i världsklass.

Shopping vid Waterfront, Kapstaden

Kapstaden är i en klass för sig. Och de flesta köpcentra finns i Waterfront alldeles nere vid havet. Här finns de flesta internationella affärskedjorna och mer därtill. Fast priserna är lägre och utbudet delvis annorlunda.

Här hittar du också butiker med ­genuint, afrikanskt hantverk som inte har ett dugg med krimskramset i ­souvenirbutikerna att göra.

Waterfront ligger vackert nere vid vattnet i Kapstaden. Här hittar du shopping av internationell klass och restauranger med mat från nästan alla världens hörn.

Taffelberget

Ett måste för den som är första gången i Kapstaden är förstås att ta gondolen upp till Taffelbergets topp. Där har man en vidunderlig utsikt över staden och bukten. Den spänstige kan välja att gå upp och ta gondolen ner igen - lite mer bekvämt att göra tvärtom. Det finns en restaurang på toppen.

Gans Bay

Fiskebyn Gans Bay är mest känd för den rika förekomsten av vithajar i vattnet utanför. Och det var en oförglömlig upplevelse för mig att med våtdräkt i en nedsänkt bur få närkontakt med sydafrikanska vithajar. Det var riktigt skrämmande när en av hajarna stack in nosen mellan de inte speciellt glesa gallren i buren. Absolut värt att göra åtminstone en gång i livet.

Rejält skrämmande men också fascinerande - att tillsammans med några andra bli nedsänkt i en hajbur och möta de fruktade vithajarna på nära håll.

Thanda Tented Camp, Thandas nationalpark

Thanda Tented Camp ligger i Thandas nationalpark. Det är en femstjärnig lodge med safaritält i kolonialinspirerad stil. Tälten har inte många likheter med dem på svenska campingplatser, utan har himmelssäng, privata badrum med utomhus eller inomhusdusch och fantastisk utsikt över reservatet. Lägret är inte inhägnat så det kan mycket väl hända att djuren stryker genom lägret på natten. Här finns också en bröllopssvit som är större och har egen jacuzzi på trädäcket. Hemingway-känsla!

I tältlodgen Thanda Tented Lodge finns också en pool.

Cwakene High School, Hluhluwe

Skolan Cwakene High School som jag invigde när den blev Star for Life-skola i vintras, ligger strax utanför Hluhluwe.

Eleverna tillhör zulufolket. Många är föräldralösa, tidigare dog var tredje vuxen person av aids. Men här finns en livskraft och ett hopp om framtiden som jag inte mött någon annanstans.

Att komma in i en skolklass och bli hälsad av eleverna som sjunger femstämmigt för att välkomna dig... gåshud är bara förnamnet.

Gemenskapen och glädjen tillsammans med skolbarnen i Cwakene High School är något av det bästa jag upplevt i livet. Foto: Torleif Svensson

Kåkstäderna

Ett besök i Sydafrika är inte komplett om man inte besöker en kåkstad. Vänta dig inte bara slum och elände, utan också stolta öppna människor som mer än gärna välkomnar dig till en enkel restaurang eller en kväll med fantastisk underhållning. Kåkstäderna, som Kapstadens Khayelitsha där det bor mellan en halv miljon och en miljon människor, beroende på hur man räknar, är också klassamhällen i miniatyr, där steget är långt från de enkla rucklen i korrugerad plåt till de mer välordnade Mandela-husen - som liknar svenska radhusområden.

Hermanus

En mysig, liten stad två timmar från Kapstaden utmed sydkusten, i det vackra området Walker Bay som omges av hav, vackra berg och milslånga vita stränder. Platsen är känd som bästa stället i världen för landbaserad valskådning. Under valsäsongen som är från juni till början av november, kan man få uppleva sydkapare, knölvalar och fenvalar när de kastar sig upp i luften och ser ut att dansa över vattnet.

Öster om staden ligger också några av de vackraste stränderna i världen, bland annat den drygt 2,1 mil långa Grotto Beach.

Walker Bay sägs vara bästa platsen i världen om man vill se valar - från land. Foto: Fabrizio Troiani

Hluhluwe nationalpark, Zululand

Nu senast var jag i Hluhluwe nationalpark som har flest noshörningar i hela världen och den bästa safari jag har varit på. Även om man sett dem på tv är det en helt annan sak att möta "the big five" (leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel) i verkligheten.

Det kan vara riktigt nervpirrande om till exempel en gigantisk elefant närmar sig landrovern du sitter i.

I samma område lite längre norrut i Zululand finns också Thanda Game Reserve. Nationalparken som är privatägd har alla "fem stora" och är hela 14 000 hektar stor. Den ägs av den svenske affärsmannen Dan Olofsson och anses av många som en av Afrikas bästa privatägda safariparker.

Zulubyar

Många av eleverna på Cwakene High School kommer från zulubyn Nopondo där familjerna bor i "homesteads", små runda hus ofta med över 15 personer i varje hushåll. Här lever man som man gjort sedan urminnes tider. Ingen elektricitet, lagar mat över öppen eld och hämtar vatten i hinkar flera kilometer därifrån.

Men bokar du en tur med guide blir du välkomnad med öppna armar och får en ­känslostormande inblick.

Det är också möjligt att bo hos guiden Siphile som har ett mindre hotell utanför byn - med helt fantastisk mat.

I zulubyn Nopondo lever man precis som man gjort i hundratals år. Här väver kvinnorna de sovmattor som alla sover på.

Aktuellt just nu