Färgglada Bo-Kaap är en vykortsvacker och spännande stadsdel mitt i stan.
Runtom i stan poppar marknader upp under helgerna.
Bergen som omger Kapstaden är alltid närvarande. Här tittar Devil´s Peak fram bakom fyren vid Mouille Point.
Kapstadsborna älskar sin strandpromenad som sträcker sig sju kilometer längs Atlantkusten.
1 AV 4
Färgglada Bo-Kaap är en vykortsvacker och spännande stadsdel mitt i stan.
Foto: Andreas Karlsson
2 AV 4
Runtom i stan poppar marknader upp under helgerna.
Foto: Andreas Karlsson
3 AV 4
Bergen som omger Kapstaden är alltid närvarande. Här tittar Devil´s Peak fram bakom fyren vid Mouille Point.
Foto: Andreas Karlsson
4 AV 4
Kapstadsborna älskar sin strandpromenad som sträcker sig sju kilometer längs Atlantkusten.
Foto: Andreas Karlsson

Låt dig överraskas i vackra Kapstaden

De senaste åren har Kapstaden klättrat snabbt på listor över världens hetaste resmål. Resenärer hyllar den som en av världens absolut häftigaste städer, med sin kombination av exotiskt och välbekant, mångkulturellt, färgstarkt och ständiga överraskningar.

Allt om Resor

Mellan hav och berg, längst ner på den afrikanska kontinenten – mellan Atlantens friska vatten och Taffelbergets legendariska siluett – ligger Kapstaden. Här är man behagligt återhållsam i sin livshållning. Staden pulserar inte som de allra största metropolerna i världen, men strävar heller inte efter det.

Kapstaden är vackert, chosefritt och avslappnat. Här njuter man av livet och tar vara på det som är positivt. Och man gör det med en tillbakalutad inställning till krav och måsten. I Kapstaden kan man – om man vill – äta på de bästa restaurangerna i shorts och t-shirt utan att någon tittar konstigt på en. Och man kan stämpla ut vid lunch på fredag eftermiddag för att dra till stranden, som vore det den mest naturliga sak i världen – helt enkelt för att det är det. ”Howzit Bru, off to the beach? Lekker!”.

Bygger en ny framtid

I all sin härlighet är förstås Kapstaden och Sydafrika långtifrån okomplicerade bekantskaper. När man skrapar på ytan gör sig den mörka historien ibland påmind och det kan vara svårt att få grepp om alla intryck. Det vackra och det sinnliga samsas med det luggslitna och ibland inte alltid så perfekta. De djupa såren efter apartheid-tidens förtryck finns kvar men är på väg att läka, och i dag ligger fokus på den tuffa utmaningen att bygga en ny framtid. Och kanske är det just i svårigheterna att begripa som själva attraktionen ligger; att förälska sig i Kapstaden tar bara några minuter, att förstå den tar ett helt liv.

Din viktigaste egenskap under besöket i Kapstaden är därför antagligen en dos av det där afrikanska tålamodet; en avsaknad av stress och ett öppet sinne för att ta in allt det som den här staden har att erbjuda. Välkommen!

LÄS OCKSÅ: Adrenalinkickar i Sydafrika – listan alla äventyrare bör bocka avGUIDE: KAPSTADEN

SE OCH GÖRA

1. Älskad strandpromenad

Sea Point-Promenaden, Mellan Beach Road och havet

Sea Point-promenaden sträcker sig från ena änden av stadsdelen Sea Point och omkring sju kilometer ända till V&A Waterfront. Det är en allmänning som är tillgänglig för alla och älskas av oss som bor här. Här promenerar man, eller joggar, har picknick, äter glass eller bara umgås. Det är en av de platser där man verkligen träffar lokalbor från alla grupper i samhället.

2. Färgglatt

Området Bo-Kaap, utgå från korsningen Wale Street-Rose Street.

Mitt i stan ligger området Bo-Kaap. Det är ett huvudsakligen muslimskt område som gjort sig känt för att de boende målar sina hus i kulörta färger. Härifrån kan man fånga den klassiska vyn över Taffelberget med Bo-Kaaps hus i förgrunden. Dessutom ligger här flera trevliga små kaféer och restauranger.

ÄTA OCH DRICKA

3. Italienskt

La Frasca, 8 Breda Street

Det finns många bra italienska restauranger i Kapstaden och den allra bästa är den lilla kvartersrestaurangen La Frasca i stadsdelen Gardens. Här bjuder makarna Erika och Fabrizio på en varm välkomnande atmosfär och kärleksfullt komponerade rätter från deras hemtrakter i Trieste.

4. Bäst i stan

The Test Kitchen, 373 Albert Road

Den sydafrikanske stjärnkrögaren Luke Dale Roberts har sin flaggskeppsrestaurang, The Test Kitchen, vid The Old Biscuit Mill i Woodstock. Det är stadens bästa restaurang och flera månaders väntetid på ett bord. Strax intill, högst upp i en gammal silo, ligger mer avslappnade, men minst lika populära Pot Luck Club, som kör ett spännande och nyskapande tapaskoncept.

LÄS OCKSÅ: Här är vinterns 19 hetaste resmål

5. Sushi

Izakaya Matsuri, 32 Prestwich Street

Det är lätt att hitta väldigt bra sushi i Kapstaden och några klassiker har varit med länge. En av de absolut bästa är en doldis för många, Izakaya Matsuri, som håller till på en bakgård bakom Rockwell Hotel i stadsdelen Waterkant. Här ser sushimästaren Arata Koga personligen till att varje bit är perfekt innan de går ut till gästerna.

SHOPPING OCH NÖJE

6. Hantverksmarknad

Watershed, 17 Dock Road

Mellan det stora shoppingcentret vid V&A Waterfront och Two Ocean Aquarium ligger hantverksmarknaden Watershed. Här säljer moderna Kapstadsdesigners sina produkter. Kläder, väskor, porslin, konstföremål, här hittar man det mesta och mycket håller hög kvalitet.

7. Folklig gatufest

First Thursdays, främst kvarteren kring Bree Street, Shortmarket och Long Street.

Den första torsdagen i varje månad arrangeras under sommarhalvåret gatuevenemanget First Thursdays. Gallerier och butiker i centrala stan håller öppet långt in på kvällen, krogar och barer sväller ut på gatorna och i varje korsning öppnar tillfälliga serveringar. Det är en sann folkfest med inslag av ”reclaim the street”, och med en fantastisk stämning.

BO BRA

8. Kolonial klassiker

Mount Nelson, 76 Orange Street

Kapstaden har på senare år begåvats med ett antal riktigt bra, moderna lyxhotell, men anrika Mount Nelson håller ställningarna som min favorit. Med anor från 1899 är det gammal charm med en kolonial touch som gäller här – och har man inte råd att bo här kan man alltid komma för en drink eller afternoon tea.

 

Text: Andreas Karlsson

 

LÄS OCKSÅ:

 Guide till Kapstaden – från mat till shopping
 

 Kapstaden i topp som den bästa turiststaden
 

 Sydafrika – 12 måsten som du inte vill missa
 

RESFAKTA KAPSTADEN

Resa hit: South African Airways, British Airways, Lufthansa, KLM, Turkish Airlines och Emirates är några exempel på bolag som flyger från Europa till Kapstaden (ibland via Johannesburg).

Bästa tiden: I början och slutet på högsäsongen, dvs november till mitten av december, samt från mitten av februari t.o.m. mars.

Restid: Cirka 11 timmar med direktflyg från Europa.

Visum: Inget visum krävs för svenska medborgare.

Tidsskillnad: En timme före Sverige under svensk vintertid, annars samma tid.

Språk: Landet har elva officiella språk, men engelska dominerar i Kapstaden.

Valuta: Rand (ZAR).

Prisnivå: Låg i jämförelse med Sverige, något som de senaste åren förstärkts ytterligare av en svag sydafrikansk valuta.

Ta dig runt: Det finns ett ganska färskt bussnät och förhållandevis billiga taxibilar, men för större frihet och utflykter är hyrbil att rekommendera.

Bra att veta: Sydafrika är ett utpräglat tjänstesamhälle och lönerna är låga. Från 10 procent dricks på restaurangnotor är kutym och några rand till porters, städpersonal, bensinstationsbiträden osv är uppskattat och välriktat.