1 av 4: Flygkapten Anna Sundberg svarar på de vanligaste frågorna om flyg
Kapstaden.
2 av 4: Kapstaden. Foto: SHUTTERSTOCK
Taffelberget söder om Kapstaden är en populär turistattraktion.
3 av 4: Taffelberget söder om Kapstaden är en populär turistattraktion. Foto: Shutterstock
I Krugerparken finns det chans att se The Big Five – elefant, leopard, noshörning, buffel och lejon.
4 av 4: I Krugerparken finns det chans att se The Big Five – elefant, leopard, noshörning, buffel och lejon. Foto: Bo Jonsson

Jonas Wahlströms bästa upplevelser i Sydafrika

För 20 år sedan besökte Jonas Wahlström några djurparker i Sydafrika. Sedan dess har Skansen-Akvariets chef varit där ett tiotal gånger. Helst åker han till Kapstaden eller Krugerparken, där han njuter av apor, pingviner, valar och elefanttjurar. De aggressiva babianerna på Godahoppsudden ignorerar han däremot helt.

1. Taffelberget

”Taffelberget har utnämnts till ett av världens sju naturliga underverk. Vid foten av platåbergets framsida går en kabinbana upp till toppen. Det går även att vandra uppför någon av lederna, som har olika svårighetsgrad. Från toppen på 1 089 meter ovanför Kapstaden har man en magnifik utsikt.” 

tablemountain.net

Kabinbanan tar dig till Taffelbergets topp. Foto: Shutterstock

2. Ät skaldjur med havsutsikt

”Jag brukar åka till södra delen av Sydafrika och Krugerparken i nordöst. Tillbringa gärna tid i Kapstaden och Victoria & Alfred Waterfront. Stadsdelen vid hamnen är uppkallad efter drottning Victoria och hennes son Alfred. 1860 lät prinsen bygga den första vågbrytaren i Table Bay. I dag är husen i det gamla hamnområdet renoverade, och magasinen har blivit restauranger med suveräna skaldjur. Det är folkliv, och man kan röra sig säkert dygnet runt.” 

waterfront.co.za

Ät skaldjur i stadsdelen Victoria & Alfred Waterfront. Foto: Shutterstock

3. Se Mandelas fängelseö

”Från Waterfront kan man ta båt ut till Robben Island. Den före detta fängelseön ligger omkring tolv kilometer från Kapstaden, sju kilometer från fastlandet. Titta på det gamla fängelset där Nelson Mandela arbetade i ett stenbrott i stekande sol. Den 11 juli 1964 dömdes han till livstids fängelse. Efter 18 år på Robben Island kom han därifrån som en fredsängel. I fängelset fanns plats för 1 000 politiska fångar, som jobbade i kalkbrottet eller samlade tång. I dag är det före detta fångar som är guider på museet.”

robben-island.org.za

Ta båten till Robben Island, där Mandela satt fängslad i 18 år. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Safari i Afrika – här är de bästa nationalparkerna

4. Åk vacker väg till apreservat

”Hyr bil i Kapstaden och kör längs Garden Route till Port Elizabeth eller Durban. Utmed sydkusten finns orörda stränder, trevliga små hotell och restauranger. Missa inte Monkeyland i The Crags nära Plettenberg Bay. I primatreservatet strövar 700 apor omkring fritt. I skogen lever spindelapor, gibbonapor och lemurer från Skansen-Akvariet. Första gången jag besökte dem hade jag åtta stycken med mig. 

Vi avlar många lemurer, men Madagaskar är så förstört att de inte kan planteras ut där. Strunta i alla andra så kallade viltreservat längs sydkusten. De är bara hägn med djur från viltauktioner.”

monkeyland.co.za

Jonas på primatreservatet Monkeyland i The Crags. Foto: Bo Jonsson

5. Få närkontakt med hajar

”Missa inte Two Ocean’s Aquarium. Kapstaden ligger ju mittemellan södra Atlanten och Indiska oceanen. I det stora akvariet visar man den marina faunan i området. Här finns 8 000 olika djurarter, bland annat rockor, havssköldpaddor och hajar. I akvariet kan man möta klipphopparpingviner. Det finns även möjlighet att dyka med hajar, stingrockor och sköldpaddor.” 

aquarium.co.za

Kom i närkontakt med hajar på Two Ocean’s Aquarium i Kapstaden. Foto: Shutterstock

6. Se staden ur fågelperspektiv

”Ta en helikoptertur över Kapstaden. Att åka en kvart kostar en dryg tusenlapp och uppåt – det är det värt. Från luften kan man njuta av Taffelberget från alla håll, bergen De tolv apostlarna, Signal Hill och Lion’s Head. På ena sidan Kaphalvön ligger Atlanten, på den andra Indiska oceanen. Kika efter pingvinerna på Boulders Beach. Långt nere på marken breder vackra stränder, karga klippor, böljande kullar och vingårdar ut sig. Flera olika helikopterturer utgår från V&A Waterfront.”

viator.com

Se pingviner på Boulders Beach. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Kapstaden: bästa tipsen du inte vill missa på semestern

7. Se vilda djur i äkta reservat 

”Krugerparken bör man absolut besöka. Reservatet ligger i nordöstra Sydafrika. I öster gränsar det till Moçambique och i norr mot Zimbabwe. Här finns den största variationen av vilda djur i Afrika. Totalt strövar omkring 300 000 djur fritt. Framför allt finns enorma elefanttjurar i reservatet, som är omkring 20 000 kvadratkilometer stort. I de norra delarna är det torrare. I söder är det mer frodigt och fler vatten-drag. Där är chansen större att se The Big Five – elefant, leopard, noshörning, buffel och lejon.” 

krugerpark.co.za

Se vilda djur i Krugerparken i nordöstra Sydafrika. Foto: Bo Jonsson

8. Se oceanerna mötas

”Godahoppsudden ligger någon halvtimme från Kapstaden. Nedanför klipporna möter Atlantens Bengualström Indiska oceanens Aghulaström. På Godahoppsudden kan man se ännu fler pingviner. Valsäsongen pågår från augusti till november, men val kan även siktas i juni och juli. Man ska passa sig för babianerna som springer omkring och snor saker från turister. Undvik att äta på något och ha inga bilfönster öppna. Ignorera babianerna och se dem inte i ögonen, det upplever de som en aggressiv handling. Babianerna är ganska utmanande och påflugna. Strunta i dem och bär inte på något ätbart, så får du vara i fred.”

sanparks.org

Vid Godahoppsudden möts Atlanten och Indiska oceanen. Foto: STOCK.ADOBE.COM/HANDMADEPICTURES

9. Övernatta på vingård

”Vid sydkusten har de fantastiska skaldjur och stora möra stekar. Jag har provat många olika restauranger och kan inte rekommendera någon speciell. De har också bra viner. Vindistriktet Stellenbosch är en vacker småstad vid Eeraste River Valley, fem mil öster om Kapstaden. Staden grundades 1679 av holländaren Simon van der Stel. I dag är Stellenbosch ett berömt vindistrikt. Bo över en natt på vingård och prova gårdens egna viner.”

wineroute.co.za

Njut av mat och dryck, och övernatta på en vingård i Stellenbosch. Foto: Shutterstock

10. Flyg billigt inrikes

”Tänk på att Sydafrika är väldigt stort. Ta flyget mellan Kapstaden och Krugerparken. Inrikesflyget är tämligen billigt. Sydafrika har tre stora flygplatser med internationell flygtrafik, i Kapstaden, Johannesburg och Durban. Det finns även många mindre flygplatser. Boka biljetterna i god tid.”

numbeo.com

Flyg inrikes till Krugerparken. Foto: Shutterstock

JONAS WAHLSTRÖM

Ålder: 67.

Gör: Akvarist och vd på Skansen-Akvariet.

Bor: Kulturhus på Södermalm i Stockholm samt gård på ­Södertörn.

Familj: Hustrun Christina, barnen Ana, 39, och Tito, 36.

Aktuell: Ständigt aktuell som chef för Skansen-Akvariet på Skansen i Stockholm. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande