Banjul, Gambias huvudstad.
1 av 3: Banjul, Gambias huvudstad. Foto: SHUTTERSTOCK
Gatumarknad i Banjul.
2 av 3: Gatumarknad i Banjul. Foto: SHUTTERSTOCK
På Kololistranden slår Atlantens vågor mot den ljusa och finkorniga sanden.
3 av 3: På Kololistranden slår Atlantens vågor mot den ljusa och finkorniga sanden. Foto: SHUTTERSTOCK

Gambia – billiga resmålet med solgaranti

KOLOLISTRANDEN, GAMBIA. Billigt, solsäkert, god mat och vackra stränder.

Men åker du till Gambia får du även en del strömavbrott och myggbett på köpet.

– Bara fyra av tio sms kommer fram så därför sätter vi in pappersutskrifter med ny information om anslutningsbussarnas avgångstider i turistpärmarna, förklarar guiden från Ving.

Det är 36 grader nere på Kololistranden där Atlantens vågor slår in mot den ljusa och finkorniga sanden. Västerlänningar som flämtar under stora parasoller serveras kalla drycker och konstfärdigt dekorerade fruktfat.

Vattnet är så varmt att det knappt svalkar och vinden håller myggen på avstånd.

Kvinnor i vackra afrikanska dräkter försöker sälja snäckor och göra reklam för sina syateljéer. Och den som vill promenera längs stranden utan att bli hejdad var tionde meter tiden av manliga ”inkastare”, jordnötsförsäljare och hästuthyrare gör klokast i att gå på förmiddagen då vattnet står lägre och strandremsan är bredare, för då hinner man lättare undan.

Det kan vara lite frustrerande att vara så påpassad, men vetskapen om att många gambier lever på bara sju kronor om dagen gör att man lätt kan leva sig in i deras situation.

Sverige har gjort gott för Gambia

Så gott som alla försöker inleda diskussioner med turisterna och gambierna blir glada när de hör att vi är från Sverige.

– Vi älskar Sverige. Ni svenskar har gjort så mycket gott för Gambia, förklarar en jordnötsförsäljare och berättar att hans familj har fått skoluniformer och läkarvård betalt i åratal av en svensk familj som alltid återvänder till Kololistranden.

Mindre charmigt är det att som kvinna bli frekvent tillfrågad om man vill köpa ”personlig träning” av de ofta barbröstade ynglingar (så kallade ”bumsters”, gigolos) som joggar och gör armhävningar på stranden och som det vimlar av på turiststråken utanför hotellen.

Kololistranden här är det varm och skönt. Foto: SHUTTERSTOCK

På uteserveringarna och diskoteken inne i centrum, Senegambia (fyra kilometer från Kololistranden), sitter och dansar mixade par med unga gambier som skulle kunna vara européernas barn eller barnbarn.

Dessa konstellationer ser man sällan på de stora hotellen, där lokalbefolkningen ogärna släpps in annat än som arbetskraft. Men till barer och strandrestauranger som ”Barista beach”, där man hyr solbäddar över dagen, är de mixade paren välkomna.

– Det här passar de par som hyr lägenheter i stan. På hotellen får man sällan ta med sin gambiske pojkvän och bor man inte på hotell har man inte access till stranden. Här på ”Barista beach” kan sådana par hyra solbäddar och äta förstklassig mat, förklarar ”promotern” Pete.

En av alla stränder längst Gambias kust. Foto: SHUTTERSTOCK

Boendestandarden kan uppfattas som låg

Boendestandarden är lägre än i Europa och på Kanarieöarna. Det trestjärniga hotellet Bakotu som vi bokar genom Ving har förvisso ypperlig lokalt influerad mat (med såväl vegetariskt, kött och fisk) och det är fascinerande med aporna som skuttar runt här, men vi får en tvårumslägenhet precis intill ett träsk där det vimlar av mygg. Poolområdet är fräscht, men rummet är det så varmt att man knappt kan andas. Luftkonditionering kostar omkring 1 000 kronor extra i veckan och finns bara i vissa rum. Vi hyr en fläkt och får betala omkring 450 kronor extra för att den, men den gör ingen större skillnad.

ANNONS: Läs mer och boka Bakout här [extern länk]

Betjäningen är vänlig, men inte supersnabb.

– Här i Gambia får man ha tålamod med att saker tar lite längre tid. Vi kallar det ”maybe-time” (”kanske-tid”), säger Vingguiden med ett skratt.

På femstjärniga hotell Kombo Beach mittemot finns det såväl fläktar i lobbyn som luftkonditionering på rummen. Här kostar ett dubbelrum omkring 1 000 kronor per natt, men då ingår en magiskt fin frukostbuffé med massor av fräsch frukt och en särskild ”äggstation” där man kan beställa pannkakor, våfflor, omelett och stekta ägg.

Poolområdet på Kombo Beach är välskött, det finns utomhusgym och personliga tränare leder vattenaerobicpass.

Men vattnet och elen kommer och går och internetuppkopplingen på rummet som vi betalat omkring 100 kronor om dagen för fungerar inte alls.

Många turister uppskattar att man i de intilliggande storköpen kan handla en limpa lokala cigaretter för omkring 100 kronor och en lokal öl för sex kronor per flaska.

En trerättersmiddag på den ambitiösa restaurangen på hotell Bakotu kostar omkring 65 kronor, exklusive dryck – och det anses dyrt.

Aldrig igen! Slavmonument i Juffureh. Foto: SHUTTERSTOCK

Lockar fågelskådare – med över 500 arter

Några hundra meter från hotellområdet håller fågelskådarna till. Lokala guider visar hur man ska rikta kameror och kikare för att få syn på några av de 500 arter som finns i landet. Nere på stranden är det en ”happening” då gamarna varje dag matas med kött. Det är både fascinerande och smått obehagligt att se de stora asätarna landa bara tio meter bort.

Med taxi tar man sig lätt till nöjeskvarteren på Senegambia Strip (fyra kilometer bort, kostar cirka 75 kronor), men vi väljer att promenera dit för att slippa köpslå med chaufförerna.

– Det är ingen som helst risk att ni blir rånade. Det är helt tryggt både att jogga och promenera här, säger receptionisten på hotell Kombo Beach.

I närområdet finns det förstås massor att se. Ving ordnar exempelvis kajakpaddling, ”bush and beach safari”, stadsturer, flodkryssningar och dagsturer till naturreservat i grannlandet Senegal där man kan titta på zebror, giraffer och antiloper.

Gambia känns mycket mer exotiskt än exempelvis Egypten, Tunisien, Turkiet och Kanarieöarna. En morgon då vi äter frukost genomljuds gatan av trummusik. Vi skyndar ut på framsidan av hotellet och ser ett långt följe av bilar med människor som tutar och dansar. Det är brittiska Madeleine som gifter sig med gambiske Sean och hela gatan engagerar sig i festen och jublar åt brudparet och trumslagarna.

Om du gillar att sola i ordentlig värme, bada på fina sandstränder, se natur och djurliv, munhuggas med lokalbefolkningen, dricka billig öl och röka billiga cigaretter är det helt rätt resmål för dig. Vi ser några få svenska barnfamiljer, men de svenska turisterna verkar mest vara seniorer, par i 30-årsåldern och singlar.

– Jag älskar det här landet. Det är vackert och människorna är otroligt snälla trots att de är så fattiga, säger Berit Dahlström, 70, från Sandviken, som varit i Gambia 22 gånger.

Plus med Gambia:

Prisnivån är betydligt lägre än i Sverige, pengarna räcker länge.

Det finns massor av god mat och den färska papayan och honungsmelonen är hundra gånger godare än i Sverige.

Det är solsäkert och varmt och stränderna är vackra.

Lokalbefolkningen är hjälpsam och som turist känner du dig trygg.

Det går snabbare att flyga till Gambia än till exempelvis Thailand och tidsskillnaden mot Sverige är bara en-två timmar (beroende på om det är sommar- eller vintertid).

Alla vi möter är bra på engelska (det är det officiella språket) och flera kan även lite svenska så det är lätt att göra sig förstådd.

Maten är kryddig utan att vara alltför stark, det är fina råvaror och vi blir inte magsjuka.

Vi ser massor av kvinnor jobba inom turistnäringen. Då vi rest i Tunisien och Egypten har vi noterat att nästan bara män serverat och torkat bord, men här i Gambia erbjuds även kvinnor arbetstillfällen.

Minus med Gambia:

Det kan kännas besvärande med ”bumsters” (gigolos), inkastare och försäljare som är väldigt ”på”.

Fattigdomen är stor. Arbetarna tjänar ofta så lite som 300-400 svenska kronor i månaden. Du kan se kvinnor med små barn sitta längs vägarna och be om pengar och barn som borde vara i skolan sälja jordnötter på stränderna.

Det är svårt för homosexuella i landet.

Press- och yttrandefriheten är ännu begränsad.

Djurhållningen är inte som i Sverige och EU. Vi ser utmärglade hästar på stranden och höns som står i gassande sol i burar på marknaderna.

Resfakta: Gambia

Resa dit: Det går inga direktflyg från Sverige, restiden ligger på drygt 12 timmar med ett stopp. Både Ving och TUI arrangerar charterresor till Gambia.

Vaccination: Kolla ditt vaccinationskort innan du åker. Den som vill på safari i Senegal behöver till exempel vaccin mot gula febern och det är bra att vara skyddad mot stelkramp, hepatit A och hepatit B. Malariatabletter rekommenderas.

Tidsskillnad: - 1 timme vintertid, - 2 timmar sommartid.

Valuta: Dalasi (GMD). 100 svenska kronor motsvarar ungefär 500 dalasi. Det är svårt att komma åt att betala med kort, oftast behöver du kontanter.

Att tänka på: Adapter för eluttag behövs på många hotell och kostar cirka 10 svenska kronor (50 dalasi). Ström- och vattenavbrott förekommer. Internetuppkopplingen är svajig.

GUIDE: 9 TIPS I GAMBIA

SE & GÖRA

1. River Gambia Nationalpark

Att titta en schimpans in i ögonen är en stor upplevelse. Flera arrangörer, exempelvis African Adventure Tours, arrangerar turer. 

thegambiawildlife.com, adventuregambia.com

2. Kunta Kinteh Island

Författaren Alex Haley gjorde slavhandeln i Gambia känd för en stor allmänhet genom sin bok ”Rötter” som blivit tv-serie två gånger. Slavön James Island har döpts om till Kunta Kinteh Island efter bokens huvudperson. Ön är ett av Unescos världsarv och ett besök här och på slavmuseet i byn Juffureh på fastlandet är nästan obligatoriskt. Många arrangörer, bland annat Ving, anordnar dagsutflykter. 

whc.unesco.orgb 

3. Yabouy Cooking School

På Ida Chams matlagningskurs får man inte bara laga mat. Dagen börjar med att alla deltagare sätter på sig gambiska kläder för att gå på fiskmarknad. Boka via Facebooksidan eller hos Ving om du reser med dem. 

Adress: Coastal Road, Brufut , facebook.com/gambianhomecooking 

ÄTA & DRICKA

4. Ngala Lodge

Det närmaste jag kommer gourmetmat i Gambia är på denna hotellrestaurang. Ngala är till skillnad från de flesta andra hotell öppet hela året. Innovativ meny med lite högre priser än vanligt. 

Adress: Atlantic Boulevard, Fajara, ngalalodge.nl 

5. Kunta Kinteh Beach Bar 

Trivsam enkel strandbar där en fiskrätt och öl sitter bra under basttaket. Sedan blir man lätt kvar i solbäddarna hela eftermiddagen. 

Adress: Kotu Beach, kuntakinteh.com

6. Poco Loco

Livlig bar med livemusik och ibland dans precis vid stranden. Även restaurang, men när musiken dragit i gång är det lite stökigt att äta här. 

Adress: Seaview Boulevard, Kololi , pocolocogambia.com 

SHOPPING & NÖJEN

7. Albert Market

Gambias huvudstad är fri från turistattraktioner och alltså ett bra ställe att möta Afrika på. Vill du köpa en souvenir är Albert market bästa tipset. Här och i butikerna på gatorna omkring finns dessutom fina tyger. 

Adress: Liberation Avenue, Banjul 

BO BRA

8. Komo Beach

Barnvänligt mellanklasshotell med bra läge på Kotu Beach. Golfbana, fågelskådning och hantverksmarknad på gångavstånd. 

Adress: Kotu Beach, kombobeachhotel.gm 

ANNONS: Läs mer och boka Komo Beach här [extern länk]

9. Coco Ocean Resort & Spa 

Prisbelönt, femstjärnigt lyxhotell med 81 rum och villor samt flera restauranger i modern Marockoinspirerad stil. Utsågs 2016 till ”Gambia's Leading Hotel” för tredje gången av World Travel Awards. 

Adress: One Bamboo Drive, Kombo Coastal Road, Serrekunda, cocoocean.com 

ANNONS: Läs mer och boka Coco Ocean Resort & Spa här [extern länk]

LÄS MER: 9 bästa resmålen i Afrika för sol och bad

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande