Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sägenomspunna Old Cataract Hotel vid Nilens strand.
Sägenomspunna Old Cataract Hotel vid Nilens strand.
Sägenomspunna Old Cataract Hotel vid Nilens strand.
Sägenomspunna Old Cataract Hotel vid Nilens strand. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Res längs Nilen – Egyptens viktiga och vackra pulsåder

Världens längsta och mäktigaste flod flyter genom nio länder, men dess hjärta ligger i Egypten. Följ med på en resa längs Nilen med avstickare till kaotiska Kairo, pyramiderna i Giza och den mäktiga Assuandammen. Historien är ständigt närvarande i magiska Egypten – där man också projekterar världens största arkeologiska museum och en helt ny huvudstad.

Jörgen Ulvsgärd

Nilen är lika gammal som skapelsen, lika vacker och vederkvickande som poesi, lär någon ha sagt. Världens längsta och mäktigaste flod ringlar genom Nordafrikas torra ökenländer likt en pulsåder som skänker liv längs dess stränder på sin väg norrut mot Medelhavet. Med sitt livsbringande slam har den fått öknen att blomstra under tusentals år. Den flyter genom nio länder i en sträcka på 667 mil från ekvatorn till Medelhavet, men dess hjärta är placerat i Egypten. Källflödena kunde kartläggas först vid slutet av 1800-talet, och det visade sig att de var två: Vita Nilen som rinner upp i tropiska Centralafrika och Blå Nilen vars källflöde kommer från Etiopien högländer. 

Nere i Nildeltat lossar stora felucker sin last på kalkstensblock som unga män bär från båten på sina axlar. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Nildeltat slår ut som en blå lotusblomma av flodarmar, en symbol som finns att beskåda bland faraonernas gravar, statyer och tempel runtom i hela landet. Vid en av dessa flodförgreningar strax utanför Kairo lossar ett par stora felucker, de traditionella treäsegelbåtarna, sin last av kvaderstenar, vita kalkstensblock. Unga pojkar balanserar på smala träspångar mellan reling och kaj med stora stenar på sina späda axlar, medan de vuxna karlarna ombord i sina långa bruna fotsida galabejaskjortor lyfter upp blocken från båtens inre under ivriga hejarop och sång. Scenen skulle lika gärna kunnat utspela sig för tvåtusen år sedan. Lite längre bort på flodbanken skymtar jag några andra män som skördar sockerrör med stora macheteknivar medan några vita hägrar lyfter från ett uttorkat träd på stranden. 

Mytologin i forntida Egypten är rik på symboler. Lotusblomman var symbolen för övre Nilen och utgör tillsammans med papyrus som blivit symbolen för nedre Nilen en förening av de egyptiska gudarna. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Det är tyst denna tidiga morgon, medan solen långsamt stiger över Nilens grönblå vatten. Längs dess stränder bor nästan hela Egyptens befolkning. Redan för 5 000 år sedan kunde egyptierna tillverka det första papperet av flodstrandens papyrusgräs. Vid samma tid hade de ett hieroglyfiskt skriftspråk, ett måttsystem och hade redan lagt grunderna till räknekonsten och astronomin. 

Med bil på väg ut i öknen

Vi är på väg med bil ut i öknen till oasen Fayoum och den närliggande byn Tunis. Ibland försvinner vägen under sand som har drivit ut på vägbanan som snön ibland gör här hemma. Det är sand så långt ögat når. Vi passerar sjön Qarun, en av få sjöar i öknen som Nilen förser med vatten via ett underjordiskt flodsystem. 

På vägen ut till oasen Fayoum ligger dessa berg som kan bestigas för att få utsikt bort mot sjön Qarun som får sitt vatten genom underjordiska kanaler från Nilen. Foto: Jörgen Ulvsgärd

I utkanten av byn Al Khidr arbetar ett 20-tal kvinnor i ett jordbruksprojekt med att repa vita kamomillblommor i stora korgar som de sedan breder ut i solen för att torka och sälja. Hit ut når aldrig Nilens översvämningar, men i dag har de en reglerad vattenförsörjning för hela byn och för sina odlingar. Här har familjen Hayam Hefnaway ett litet lantbruk med oliv- och kamomillteodlingar sedan 20 år tillbaka utan tillgång till vatten och elektricitet, men tack vare stöd från TUI Care Foundation som driver ett återhämtningsprogram för hållbar turism i utvecklingsländer i samarbete med den tyska välgörenhetsorganisationen Enpact har de kunnat försörja hela ägarfamiljen, men också indirekt den kvinnliga arbetskraften som hjälper till.

Utanför byn Tunis i oasen Fayoum väster om Nilen driver Hayam Hefnawy en liten gård i utkanten av öknen. Till sin hjälp har hon ett tjugotal plockare som Sidena el Khedo på bilden. Foto: Jörgen Ulvsgärd

– Jag är stolt att bo och arbeta här på landet ute i öknen, säger Sidena el Khedo medan korgen fylls av doftande vita kamomillblommor. 

Dottern Shimaa förpackar under tiden de torkade blommorna, medan den övriga familjen serverar oss ett dignande bord av allt som den lilla gården har att bjuda på.

Kairo – en kakofoni av tusentals tutande bilister

När vi lite senare på eftermiddagen närmar oss Kairo stiger ljudnivån till en kakofoni av tusentals tutande bilister som spelar på signalhornet ungefär som på ett flipperspel. Ljudbilden blir till en sammanflätad elektronisk musikslinga utan slut som i mina öron är näst intill outhärdlig. Trafiken flyter fram i en ändlös organisk rytm i total avsaknad av trafikregler. I stället följer man en inhemsk logik som för en västerlänning är näst intill obegriplig. Att bromsa är en dödssynd som riskerar att sluta med en olycka. Att till fots försöka korsa gatan är en chansning som påminner om rysk roulett, men med arabernas förutbestämda inställning till livet räds de inte utan stiger modigt ut i kaoset - allt ligger i Allahs händer. 

På ett av Afrikas äldsta kaféer, El Fishawy Cafe i basaren Khan el Khalili, träffar jag trubaduren Walid Abd el Hameed. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Framme i den gamla arabiska stadsdelen tar jag min tillflykt till ett av Afrikas mest klassiska kaféer, El Fishawy Cafe, som ligger i basaren Khan el Khalili. Jag sjunker ner på en av de väl insuttna stolarna med ett litet bord i plåt på ett järnstativ och beställer in en kopp starkt sött te. De smala basargränderna är fulla av folk i ständig rörelse. Berusande dofter fyller luften. Det är doften av det färska platta egyptiska brödet från gatuugnarna intill, lukten av rostat, starkt kaffe och ett stänk av parfym. Kaféets specialitet är drycken shai barad eller kokt te, uppvärmt i en sandbassäng. Te som värms upp i sanden lär smaka annorlunda på grund av att sandens temperatur skiljer sig från spisens får jag mig berättat. El Fishawy Cafe öppnade sina dörrar första gången 1797 – ett år innan Napoleon Bonaparte invaderade Egypten, så det har några år på nacken. Trots tidens tand behåller det sin atmosfär. Handgjorda arabesktyger och mörkt ornamenterade mashrabiyapaneler pryder inredningen. Om dessa ockragula väggar kunde tala hade vi kunnat lyssna till Nobelpristagaren Naguib Mahfouz samtal med sina kafévänner. Hit kom han ofta för att skriva på utkast till sina böcker. I taket hänger gamla ljuskronor i koppar. Överallt sitter det speglar som skapar en känsla av rymd i de annars trånga gångarna. 

Ingen vet exakt hur många människor som bor i Kairo – uppskattningarna varierar mellan 10 och 20 miljoner invånare. Foto: Jonas Listl / Shutterstock

En gång var Kairo världens centrum och civilisationens vagga, och länge var den också Afrikas största stad – i dag är den passerad av både Lagos och Kinshasa. Och Kairos dagar som Egyptens huvudstad är räknade – i öknen öster om Kairo byggs just nu en ny ännu namnlös stad som ska bli landets nya huvudstad när den står klar om några år. 

Men än så länge är det Kairo som gäller. Kaotisk, dammig, stökig och bullrig är ord som kan beskriva staden – inte minst runt Tahrirtorget där demonstrationerna ägde rum under den arabiska våren 2011, då landets långvarige diktator Hosni Mubarak avsattes och makten återtogs av en politisk elit med starkt stöd av militären. Tahrirtorget är väl synlig från terrassen på Madina Hostel.

– Jag älskar Kairo, och vill visa min älskade stad för turister som kommer hit. Jag vill erbjuda europeisk standard, men till ett betydligt billigare pris än de stora hotellen på samma gata, säger den unge ägaren Mostafa Nasr som öppnade vandrarhemmet före revolutionen 2011 och sedan dess har kämpat för att överleva.  

Under pandemin har även han fått stöd från TUI Care Foundation för att klara sig.

Zamalek – en oas i miljonstaden

Min favoritstadsdel i Kairo är ön Zamalek, en befriande lugn oas i miljonstadens myller. En bra bit in på 1900-talet var ön mitt i Nilen en exklusiv tillflyktsort för överklassen, diplomater och för det egyptiska kungahuset. Jag letar länge för att hitta mitt gamla favoritkafé Simonds, men inser att det till min besvikelse är renoverat till oigenkännlighet och helt har tappat sin forna koloniala charm. Men kaffet är lika gott som då det begav sig, för att inte tala om deras glass. För den som letar ett speciellt boende i Zamalek kan jag rekommendera det mycket personliga Hotel Longchamps som drivs av en tysk kvinna.

En grupp egyptiska ungdomar följer med på vår feluck på Nilen utanför Assuan. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Nästa dags morgon ska en gammal dröm om en segeltur på Nilen gå i uppfyllelse. Väl ombord på den klassiska träskutan svingar sig 70-årige Abo Tarek upp mot masttoppen som en tonåring på snabba fötter för att lossa det solblekta bomullsseglet och den långa bommen. Seglat feluck har han gjort sedan barnsben, och Nilens vatten och strömmar känner han som sin egen ficka.

– Nilen är en källa av evigt liv, den fyller mig med glädje varje morgon som jag stiger ombord. Floden är det vackraste jag vet, säger Abo Tarek och hela hans ansikte lyser upp medan han med en lång stör skjuter ut båten för att morgonbrisen ska fångas upp i seglen.

Mot pyramiderna i Giza

Senare samma dag ska vi besöka pyramiderna i Giza som började uppföras runt 2 700 före Kristus. Enligt vissa beräkningar deltog omkring 200 000 människor i byggandet av en pyramid, då tre miljoner stenblock skulle huggas ut, fraktas och staplas på plats.

Kamelförare vid pyramiderna i Giza. Till varje pyramid krävdes cirka två miljoner stenblock på vardera 2,5 ton uthuggna för hand. Foto: Jörgen Ulvsgärd

”Om pyramiderna i Giza kan mycket sägas och mycket är redan sagt, men en sak är säker: de är förbannat stora”, som författaren Niklas Rådström uttryckte det under en resa i Egypten i början av 1980-talet. Jag sätter mig i samma skugga som han, skuggan av Chefrenpyramiden, den mellersta av Gizas tre pyramider. Strax innan har jag tagit en bild på sfinxen framför Cheopspyramiden på samma plats som en av mina favoritkonstnärer David Hockney målade av den. Hans målning är en färgsprakande pyramid mot en klarblå himmel – bilden som jag nu tar går snarare i 50 nyanser av brunt. Få konstnärer är annars så upptagna av perspektiv som den brittiske målaren David Hockney, och det var det egyptiska bildspråket som inspirerade honom under hans resor i landet på 1960- och 1970-talet.

Den mäktiga sfinxen framför Cheopspyramiden i Giza är ett ofattbart hantverk som föreställer en farao med lejonkropp. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Bara två kilometer från pyramiderna är det tänkt att ett supermodernt och gigantiskt museum ska öppna – Grand Egyptian Museum. Det ska härbärgera runt 100 000 föremål, däribland en 83 ton tung staty föreställande Ramses II och nästan 5 000 föremål från Tutankhamons grav, och kommer att bli världens största arkeologiska museum. Från början var det tänkt att museet skulle öppna 2011, sedan har det försenats otaliga gånger, senast på grund av pandemin. Nu sägs det att det ska öppna 2023 – den som lever får se.

Assuan – nubiernas urgamla hemvist

Nästa morgon går flyget till Assuan 70 mil söderut. Här under södra korset faller solstrålarna lodrätt under sommarsolståndet, och stora fikusarter och frodiga jakarandaträd skuggar gatorna i Assuan. För 5 000 år sedan var Konungarnas dal en grön dal mellan Assuan och Luxor. Det var kulturens vagga och faraonernas och nubiernas urgamla hemvist. 

I och med att Assuandammen började byggas i början av 1960-talet bildades den 50 mil långa Nassersjön, vilket minskade det näringsrika slammet och jordbruket blev därigenom mer beroende av konstgödning. Översvämningarna fram till dess var som en gåva från den egyptiska guden Hapi som tillbads för det som egentligen var naturens gång. Egyptierna delade in året i tre årstider: översvämningstiden på sommaren, tiden då vattnet sjönk undan och sådden kunde börja, samt torrtiden på våren då det var dags att skörda. 

Här i Assuan ligger Nubian Eco Village, en av de nubiska byar som tvångsförflyttades ut till olika platser i öknen då Assuandammen byggdes. Totalt tvingades 50 000 egyptier och 40 000 sudaneser flytta i samband med bygget. En man i traditionella nubiska kläder sitter ute i ökensanden i den nedgående solen och rostar kaffebönor över en öppen eld. Han kallar sig Bebeto efter den brasilianske fotbollsspelaren, och när ingefärskaffet äntligen efter en rad procedurer är färdigt fyller han våra små koppar med starkt svart kaffe. Under tiden berättar den nubiske egyptologen Adel Idriis om varför de egyptiska målningarna och teckningarna har så egendomliga perspektiv.

Nubian Eco Village utanför Assuan arbetar kvinnorna i ett hantverksprojekt som stötts av TUI Care Foundation under pandemin. Foto: Jörgen Ulvsgärd

– Du måste tänka på en skugga, säger han. Titta på min skugga. Om jag står så här (hans skugga är i profil), kan du inte se bredden på mina axlar. Om jag står så här (han vrider huvudet mot solen) kan skuggan inte visa mitt ansikte. Och titta på mina händer – det är samma sak.

– Huvud, ben och armar känns lättast igen i profil. Öga och bål är lättast att känna igen ur ett frontalt perspektiv. Det handlar med andra ord inte om en naturalistisk återgivning. Det är ett symboliskt bildspråk, en levande konstnärlig blick.

Hotellet där Agatha Christie skrev ”Döden på Nilen”

I Nildalens skymning vandrar jag sedan bort till Sofitel Legend Old Cataract Aswan Hotel, tidigare känt som det anrika Old Cataract Hotel, där en gång Europas kungligheter övervintrade. Platsen och hotellet är än i dag en betagande syn, så skimrande och så förtrollande att den drar tankarna till ”Tusen och en natt”. Här satt Agatha Christie och skrev på sin bok ”Döden på Nilen” 1937. När solen doppar sitt röda blod i det svarta nilvattnet glider en feluck med fyllda gulbruna segel sakta förbi under oss. Luften är fortfarande varm av den omkringliggande sanden, men kvällens svalka kommer sakta smygande som den gör i öknen. 

Sägenomspunna Old Cataract Hotel vid Nilens strand var under sekelskiftet den stora tillflyktsorten för kungligheter och prominenta personer från hela världen. Här tog ofta författare och konstnärer in, till exempel Agatha Christie. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Nästa dags eftermiddag ska jag åter en gång få segla en feluck och denna gång själv stå vid rodret. Ombord har vi en grupp unga studenter. Med deras hjälp får jag upp det tunga rodret och vi gör ett slag rakt in i solen. Det är ingen ”arabisk vår” i sikte, men däremot vårväder där ungdomarna ombord visar på både glädje och framtidstro. 

Det känns trösterikt, liksom det faktum att för varje barn som föds sätts en liten båt i Nilens vatten. En handling som omfattar både det förgångna, nutiden och framtiden.

RESA HIT: EGYPTEN

Resa hit: Egyptair, Lufthansa, Air France och KLM flyger reguljärt och TUI flyger charter till Hurghada från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn varifrån man kan göra utflykter till Kairo.

Bästa tiden: Februari–maj och september–november.

Tidsskillnad: +1 timme.

Språk: Arabiska. Engelska funkar för det mesta.

Valuta: Egyptiskt pund (EGP).

Prisnivå: Betydligt billigare än i Sverige. Egypten har 23 på Forex semesterindex (Sverige 100).

Ta dig runt: Med buss eller hyrbil.

Bra att veta: Vissa platser måste man ha tillstånd för att besöka, speciellt på västra sidan om Nilen om man reser ensam och inte i grupp. Före resan bör man alltid kolla med UD vad som gäller för säkerhetsrutiner för Egypten.

Läs mer: egypt.travel

 

GUIDE: 12 TIPS TILL EGYPTEN

SE & GÖRA

1. Al Azhar Park 

Al Azhar Park ligger nära gamla stan i Kairo och är en grön oas med modern design inspirerad av historiska islamiska trädgårdar.

Foto: Mltz / Shutterstock

2. Segla feluck

En segeltur med en feluck på Nilen, den traditionella egyptiska segelbåten, är den bästa upplevelsen för komma in i den egyptiska stämningen. Var beredd på att pruta på priset.

Foto: Jörgen Ulvsgärd

3. Grand Egyptian Museum

2023 ska det omtalade museet äntligen öppna, även om inget datum är satt än. När det öppnar kommer det att bli ett av världens största och modernaste museer och kommer att innehålla runt 100 000 föremål, varav nästan 5 000 från Tutankhamons grav. Håll utkik på hemsidan för öppningsdatum! Mer info: grandegyptianmuseum.org 

ÄTA & DRICKA

4. Le Grillon  

För den som bor på Steigenberger Hotel El Tahrir ligger denna restaurang med innergård som en bakficka bakom hotellet. Atmosfären är avslappnad och bekväm och maten vällagad.
Adress: 8 Kasr Al Nile, intill The Egyptian Museum och Steigenberger Hotel El Tahrir

5. Crimson Bar & Grilll

Här kan du njuta av god Medelhavsmat serverad av trevlig personal på en suverän utomhusterrass med utsikt över Nilen.
Adress: 16 Kamal Al Tawil, Zamalek

6. El Fishawy Cafe

Ett legendariskt kafé i Kairo med anor från slutet av 1700-talet. Det är först när man slår sig ner här, insuper basarens dofter och beställer in en kopp sött te som man känner att man är i Kairo.
Adress: El-Gamaleya

7. Eish + Malh

En mycket bra restaurang i Kairo som server både italiensk och vegetarisk mat. Läcker lokal med stora fönster.
Adress: 20 Adly, Al Fawalah, Abdeen, Kairo 

8. Café Riche

Ett klassiskt kafé i downtown Kairo som alltid har varit en del av stadens litterära och politiska scen. Öppnade 1908.
Adress: 17 Talaat Harb 

BO BRA

9. Steigenberger Hotel El Tahrir

Ett klassiskt fyrstjärnigt hotell med bra läge i downtown Kairo. Här finns restauranger, pool och spa.
Adress: 2 Kasr Al Nile

10. Madina Hostel Kairo

Den unge ägaren Mostafa Nasrs ambition är att erbjuda en billig övernattning med europeisk standard och samtidigt erbjuda en miljö och mötesplats där människor från hela världen kan få träffas i en enkel men trivsam atmosfär. Dubbelrum från 300 kronor.
Adress: 5 Kasr Al Nile

11. Eco Nubia

De små husen på klipporna rymmer tio hotellrum, och gästerna kan äta på en blygsam restaurang med utsikt över Philae-templet på grannön. Eco Nubias ambition är att förmedla autentisk nubisk kultur på ett grönt och hållbart sätt. Dubbelrum från 1 200 kronor.
Adress: Bigeh Island, Assuan 

12. Hotel Longchamps 

Detta väl gömda lilla boutiquehotell på ön Zamalek mitt i Nilen och mitt i Kairo är en fördold hemlighet för många. Som dotter till en av grundarna av modern egyptisk turism är ägarinnan Hebba Bakri ett levande lexikon för allt du vill utforska i Kairo och Egypten. Dubbelrum från 1 200 kronor.
Adress: 21 Ismail Mohammed, Zamalek 

LÄS MER: Hetaste resmålen 2023 – här är superlistan
LÄS MER:
Här är resemyterna du kan ha gått på
LÄS MER:
11 hotellrum som har blivit en del av historien