Amelia Adamos 10 favoriter i Afrika

Amelia Adamo reser med sin familj till Afrika.

Foto: Privat

1 av 8: Amelia Adamo reser med sin familj till Afrika.

Savannen i Serengeti, Tanzania.

Foto: Shutterstock

2 av 8: Savannen i Serengeti, Tanzania.

Paradisisk lyx på Bwejuu Beach på Zanzibar.

Foto: Shutterstock

3 av 8: Paradisisk lyx på Bwejuu Beach på Zanzibar.

Amelia Adamo har varit på ett tiotal safariresor.

Foto: Privat

4 av 8: Amelia Adamo har varit på ett tiotal safariresor.

Geparder i Masai Mara, Kenya.

Foto: Privat

5 av 8: Geparder i Masai Mara, Kenya.

Tältlodger ger en närmare känsla till naturen.

Foto: Shutterstock

6 av 8: Tältlodger ger en närmare känsla till naturen.

Kombinera safari med bad, tipsar Amelia Adamo.

Foto: Privat

7 av 8: Kombinera safari med bad, tipsar Amelia Adamo.

Stone Town på Zanzibar är en mix av orientaliskt och afrikanskt.

Foto: Shutterstock

8 av 8: Stone Town på Zanzibar är en mix av orientaliskt och afrikanskt.

Tidningsdrottningen Amelia Adamo dras till Afrika. Här upplever hon det vilda, det lugna och vänliga.

– Mitt Afrika är begränsat. Jag har varit på ytterst få ställen med tanke på den stora yta som är Afrika.

Bakom sig har Amelia ett tiotal safariresor. Ingen är den andra lik – utom att man kan se "the big five" nästan överallt.

Här ger hon sina tio bästa tips i Afrika – från safari till stränder. 

Andra har också läst

1. Okavangodeltat, Botswana 

”Okavangodeltat eller nationalparken i Botswana måste vara djurens paradis. Det är grönt, orört, drabbas sällan av torka och är någorlunda skyddat från tjuvjakt. Här kan man se enorma mängder djur i stora flockar. Spana på allt från flodhästar, krokodiler och thomsomgaseller till lejon och giraffer. En begränsning av antalet tillåtna jeepar i området, gör att Botswana inte är fullt så turisttätt som andra ställen. 

I Chobe nationalpark i norra Botswana finns över 48 000 elefanter. Passa på att åka flodbåt på Zambesifloden och zickzacka mellan flodhästar och krokodiler. Obs! Båtturen är mycket säker!”

chobenationalpark.co.za

Foto: Privat

I Chobe finns över 48 000 elefanter.

2. Masai Mara, Kenya

”Mer dramatiska safariområden är reservatet Masai Mara i Kenya eller Serengeti, som området heter i norra Tanzania. 

Mellan parkerna går en gräns – men inte för djuren. I Masai Mara kan jag rekommendera Entumoto Safari Camp, där man bor i exklusiva tält. Entumoto har svenska ägare. Bröderna Isaac och David missar aldrig när geparden ska jaga sin lunchmat. En stor fördel är att det går att få skräddarsydda safariturer vilket bland annat innebär att man kan ha jeepen och guiden för sig själv och till exempel äta din frukost bland djuren. man kan också vistas längre perioder i bilen än vanligt.”

entumoto.com

Foto: Shutterstock

Reservatet Masai Mara i Kenya.

3. Serengeti, Tanzania

”Jag gillade verkligen Grumeti River Camp i Serengeti. De har stora, bekväma tält och är inte lika fancy som somliga lodger kan vara. I både området kring Serengeti och Masai Mara finns en uppsjö av olika lodger. Tältlodgerna ger en närmare känsla till naturen. Det känns som att man är mitt i den – vilket man också är. På natten kan man höra flodhästarna ta sig upp ur floden för att äta gräs och ibland puffar de till tältet.  

I närheten ligger Ngorongoro, den stora kratern dit djuren söker sig för att få i sig ett särskilt salt i jorden. Många tillbringar tre nätter på ett ställe och sedan två dygn i Ngorongoro.” 

tanzaniatourism.go.tz

Foto: Shutterstock

Tälta bland vilda djur i Serengeti, Tanzania.

4. Sanbona, Little Karoo, Sydafrika

Sanbona i Little Karoo i Sydafrika liknar ingen annan safari jag har varit på. Stället består av en halvöken, där det finns vita lejon. Om man redan är i Kapstaden är Sanbona det bästa och närmaste safariområdet. Man kan åka dit med bil från Kapstaden på cirka 3,5 timme. Gör en kombo, turista i Kapstaden, besök vingårdar och upplev djurliv. Vägen till Sanbona är både snabb och vacker, men var beredd på att Sanbona är annorlunda. Stjärnhimlen där har jag aldrig upplevt någon annanstans, då det inte finns någon bebyggelse som stör i det jättelika området. Här är man verkligen långt, långt borta.” 

sanbona.com

LÄS MER: Storslagna safariresor och anrika hotell i Östafrika

Foto: Privat

I Sanbona såg Amelia Adamo vita lejon.

Det här är Amelia Adamo

Ålder: 71 år.

Gör: Krönikör och aktivt varumärke för M-magasin.

Bor: Takvåning på Södermalm, Stockholm. Helghus på Dalarö.

Familj: Sambon Lucio Benvenuto, 70, frisör. Barnen Filip Adamo, 41, och Alexander, 38, med Lasse Ericsson. Lucios barn, 41, 25, 23 år. Barnbarnen Sixten, Enzo och India (Filips barn) och Ella och Signe (Alexanders barn).

Koppling till platsen: Amelia Adamo dras ständigt till Afrika och har gjort ett tiotal safariresor. 

5. Victoriafallen, gränsen Zimbabwe/Zambia

”Flyg till Victoria Falls och upplev ett av världens underverk på Unescos världsarvslista. Victoriafallen ligger på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. Jag valde Zimbabwesidan. De magnifika vattenfallen är bredast i världen med sina 1,7 kilometer. Ta in på the Grand Dame of Victoria Falls, kolonialhotellet Victoria Falls Hotel. David Livingstone stötte på fallen 1855 och nu står han staty på platsen. Om man vill kosta på sig, åk en storslagen tur med helikopter. Från luften ser man floderna mötas och kasta sig ner i flodfåran. Det finns även möjlighet till bungyjump från den gamla järnvägen.”

victoriafallshotel.com

Foto: Privat

Victoriafallen är en mäktig upplevelse.

6. The Palms, Bwejuu Beach, Zanzibar, Tanzania

”För mig har det blivit återvändandets glädje att komma till The Palms, en resort med bara sex lyxiga hyddor vid en vit bred korallstrand. Här serveras gourmetmat och servicen – som man i och för sig betalar ordentligt för – är superprofessionell, vänlig och lagom personlig. Här kan man yoga i soluppgången, gå på spa i solnedgången, snorkla och inta sin sundowner på stranden. När tidvattnet runnit undan kan man gå ut på det enorma revet och lära sig om det som döljer sig under vattnet. Jag åker tillbaka hit gång efter gång. Stället har något som kallas banda, en solbädd med tak och vägg där man kan skydda sig mot den brännande solen. Paradisisk barfotalyx! 

palms-zanzibar.com 

Foto: Privat

Amelia Adamo och sambon Lucio Benvenuto återvänder gärna till den avslappnade tillvaron på The Palms.

7. Stone Town, Zanzibar, Tanzania

”Zanzibars huvudstad Stone Town har en gammal stadskärna med en underbar blandning av det orientaliska och afrikanska. Under många år hörde ön till Omanriket, sedan blev det ett engelskt protektorat och nu tillhör ön Tanzania. Zanzibar var tidigare en betydande slavö med omlastning av slavar, som skeppades österut till arabländerna. Denna grymma historia har fått ett fint minnesmuseum i Stone Town. Staden har även Afrikas vackraste dörrar, som hindrade stridselefanterna att tränga in. När solen går ned i havet kan man sitta och titta på afrikansk dans. Missa inte heller Freddie Mercurys födelsehus!”  

zanzibar.net

Foto: Privat

De vackra dörrarna i Stone hindrade stridselefanterna att tränga in i staden.

8. Hout Bay, Kapstaden, Sydafrika

”I Kapstaden finns allt från superkommersiella Waterfont till Nelson Mandelas Robben Island. Jag hyrde ett hus för en familjereunion i Hout Bay och kom att älska denna plats med Atlanten i ena ändan och Kapstaden i den andra. Däremellan ligger vingårdar, barnvänliga krogar, surfstränder och fina utsiktpunkter. Här finns också möjlighet att åka in i ett township, till exempel Langa och Khayelitsha, för att lära sig mer om livsvillkor och projekt som pågår. Dessa resor gör man med guide och man bidrar med pengar till skolor och förskolor. För det får man en lektion om livet.” 

capetown.travel

Foto: Privat

Med familjen i Hout Bay.

9. Madagaskar, Afrikas östkust

Madagaskar är en gigantisk ö med mycket fattigdom, men de har något som ingen annan har: lemurer som hoppar jämfota i träden. Världens största lemurer finns i Andasibe-Mantadia nationalpark. Här lever den största lemurarten, Indri Indri, som blir cirka en meter hög.

Huvudstaden Antananarivo tycker jag man kan undvika, men kombinera gärna lemurer med badsemester på ön. Det finns ett antal bra resorter. Badorten Nosy Be i nordvästra Madagaskar är stranddestinationen nummer ett. I närheten ligger paradisön Tsarabaninja. På Madagaskar kan man segla, snorkla, bada – men som turistort har ön en bit kvar. 

travelmadagascar.org

Foto: Shutterstock

I nationalparken på Madagaskar lever mängder av lemurer.

10. Lamu, Kenyas arkipelag

”Lamu är en liten ö, som är en del av den kenyanska arkipelagen. Lamu Old Town, som finns med på Unescos världsarvlista, är Kenyas äldsta stad. På ön föddes språket swahili. Lamu är coolt och lite tillbakalutat. Ett roligt och avslappnande ställe med mycket god mat. Här hittar man både internationella bohemchica turister och backpackers.

Det finns ett stort antal bed & breakfast, lyxhotell och hus att hyra. Ön är präglad av alla sina härskare och handelsmän från Portugal, Omanska riket, Persien och Indien. Här finns 23 moskéer och en spännande arkitektur. Kombinera gärna bad med safari.”

lamuisland.co.ke

Foto: Shutterstock

Lamu är ett avslappnat paradis i Kenyas skärgård.

LÄS MER: Safari i Afrika – med tåg, bil eller buss 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande