Adrenalinkickar i Sydafrika, för dig som söker något annat än vingårdar och sightseeing!
Adrenalinkickar i Sydafrika, för dig som söker något annat än vingårdar och sightseeing! Foto: privat

Spänning i Sydafrika – 7 hisnande äventyr utöver det vanliga

Många av oss förknippar Sydafrika med safari och vin. Färre av oss tänker adrenalin. Men landet längst ner i Afrika har en hel del adrenalinhöjdare att erbjuda. Allt om Resor har den perfekta listan alla äventyrare bör bocka av.

1. Hoppa bungee Jump

I Sydafrika finns världens högsta kommersiella Bungee. Du hoppar från Bloukrans Bridge som är hela 216 meter hög. Inte nog med att hoppet i sig är en fruktansvärd adrenalinkick - att ta sig ut till bron är också en mäktig upplevelse. Du går nämligen på ett galler och kan se marken nedanför dig. Väl ute på bron är det bara att lita på repet runt dina fötter och kasta dig ut. Adrenalinkicken är garanterad och känslan kommer att finnas med dig under en lång tid.

faceadrenalin.com 

Världens högsta Bungee hopp hittar du vid Bloukrans Bridge. Foto: Daniel Majak

2. Fira dig nerför Table Mountain

Att åka upp till toppen av Table Mountain vid ett besök i Kapstaden är ett måste. Att åka linbanan upp kan för vissa vara nog av en pulshöjare. Men det finns en riktig adrenalinkick på toppen som du inte bör missa. Spänn fast dig i en sele och ta dig ner för berget. Du befinner dig nu 1 000 meter ovanför marken och det är en speciell känsla att luta sig ut över kanten för det obligatoriska fotografiet. Ta dig ner i ditt eget tempo genom att repella (hissa ner dig längst berget). Med hjälp av linor hissar du ner dig själv och det krävs inte någon styrka för att göra det. Försök att njuta också för utsikten är verkligen magisk. En överraskning väntar på dig när du kommit ungefär halvvägs - mer än så avslöjar vi inte här! Du får helt enkelt ta reda på vad det är själv.

abseilafrica.co.za

Fira dig nerför ikoniska Table Mountain. Foto: Privat

3. Åk Zipline i Sun City

Las Vegas motsvarighet i Sydafrika, Sun City, har minst lika mycket att erbjuda sina besökare. Kasino, safari, bad och andra aktiviteter lockar turisterna till den annars ganska avlägsna plats. Under flera år kunde "Zip 2 000" titulera sig som världens näst snabbaste och längsta zipline med sina två kilometer (i dag innehar El Monstruo i Puerto Rico rekordet). Här får du verkligen känslan av att flyga och inte att falla. Du har skyddsglasögon på dig med tanke på att du kan komma upp i 160 kilometer i timmen. Du susar fram över trädtopparna likt stålmannen och du kommer garanterat att känna magen kittla när du väntar på "take off".

zip2000.com 

Världens näst längsta och näst snabbaste zipline finns i Sun City. Foto: Privat

4. Jättegunga i Moses Mabhiba

Bege dig till Durban och en tur till Moses Mabhiba stadium för denna adrenalinstinna attraktion. Här finns ytterligare ett av Sydafrikas världsrekord. Världens högsta gunga – där du kastar ut från en 220 meters båge i toppen av fotbollsstadion. Pulsen ökar redan när du är på väg upp till slänggungan för du förstår ganska snabbt att det är väldigt högt upp. Väl uppe står du på en liten avsats och du ska "bara" kasta dig ut. Det är det som är din svåraste utmaning - att ta klivet ut i tomma intet. Först faller du fritt. Nästan lite som bungee men sittandes. Efter vad som känns som en evighet fångas du upp av linan och sedan blir det som en jättegunga i stället för ett fritt fall. Försök att även hinna njuta av stadion under dig med alla dess säten och den stora gröna fotbollsplanen.

mmstadium.com

Jätteslänggungan tar dig med i en 220-metersbåge. Foto: Daniel Majak

5. Dyk med vithajar

Det finns flera olika operatörer i Gansbaii utanför Kapstaden som erbjuder burdyk bland vithajar. "Shark Diving Unlimited" ägs av Mike Rutzen som blivit känd för att fridyka med hajarna. Åk med en båt ut till platsen där det finns vithajar. Besättningen kastar i blod och fiskrens för att locka till sig hajarna. När dessa visar sig vid båten får du kliva in i en bur och se dem i verkligheten och på väldigt nära håll. Våtdräkten gör att du ser ut mer eller mindre som en säl - kanske inte den bästa vetskapen. Det är en overklig upplevelse att komma så nära och adrenalinet kommer garanterat att värma ditt blod i det kalla vattnet.

sharkdivingunlimited.com 

Hajen hajar läget, det är en bur emellan. Foto: Daniel Majak

6. Upptäck Cango Cave

Det finns många grotturer att utforska. Många grottor där du får bära hjälm för att inte slå i huvudet inne i grottan där det stundtals kan vara lågt till tak. Det varnas också för att man inte bör besöka grottan om man är klaustrofobisk. Aldrig har den varningen varit så sann som i Cango Cave i Sydafrika. Innan du påbörjar din äventyrstur har du möjlighet att se vissa av passagerna som du ska ta dig igenom. Det sitter utskurna bitar på väggen som visar hur trångt det stundtals är inne i grottan. Med namn som "brevinkastet" och "skorstenen" kan du ju föreställa dig hur trångt det är. En passage kallas kärlekstunneln. Namnet har den fått för att den hela tiden blir trängre så att berget tillslut kramar om dig fullständigt. Här gäller det att åla, krypa, klättra och kämpa för att ta sig runt. Adrenalinkickar utlovas!

cango-caves.co.za

Grottsystemet i Cango Cave kräver noll klaustrofobi. Foto: Daniel Majak

7. Rid på en struts i Oudtshoorn

Staden Oudtshoorn i Sydafrika är världens strutsmecka. Det är också hit du ska bege dig för att se strutsrace eller helt enkelt prova att rida på en struts. Människorna som bor här använder strutsar så som vi svenskar använder hästar så inget ovanligt att se en person komma ridandes på en struts. För att prova rida själv ska du vara medveten om skaderisken. Strutsen är väldigt snabb och om du är ovan så kommer du att trilla av inom några sekunder. Att den stora fågeln dessutom har en klo som kan klyva en vuxen man på mitten är något att ha i bakhuvudet. Om du är våglig och inte väger för mycket (strikta regler för hur mycket du kan väga) så prova!

cangoostrich.co.za

Oudtshoorn är världens strutsmecka. Foto: Daniel Majak