Marrakech är som en saga, säger Sanna Lundell.
Marrakech är som en saga, säger Sanna Lundell.

Sanna Lundells sagolika måsten i Marrakech

Sanna Lundell älskar Marrakech och har varit där flera gånger. Första gången hon besökte staden var det som att komma in i en saga, och åker man till Marrakech en gång i livet måste man bo på en riad!

Åker man till Marrakech en gång i livet ska man bo på en riad. Det är mysigare och mer genuint än att bo på något av de stora hotellen. Riad O2 är ett av mina favoritställen att bo på. Här bodde jag för fyra år sedan och kände då att här vill jag bo igen. Riad O2 är ett litet, supermysigt, designat hotell med bara åtta rum. Trots att det är så billigt känns det lyxigt och de serverar svingod frukost. Här finns också ett hamam med turkiskt bad, jacuzzi, massage och relaxavdelning. Riad O2 ligger i ett av medinans gamla palats. Om du vill bo på en riad så se till att boka en innanför medinans gamla stadsmurar. 

Två riktigt lyxiga riader i Marrakech

I Marrakech ligger ett av världens kanske mest berömda hotell, La Mamounia. Är du här på bröllopsresa eller bara vill bo en natt på ett riktigt lyxigt ställe är det på La Mamounia du ska ta in. Som historienörd är hotellet den bästa av två världar. Det var här Winston Churchill valde att bo när han besökte Marrakech och hotellet bär histora av vad Marocko hade för roll i andra världskriget. Rummen är helt sjuka! Det är riktigt überlyx och frukosten är den bästa jag ätit i hela världen. Det billigaste rummet kostar runt 7 000 kronor. Vill du inte lägga pengar på att bo kan du alltid slå dig ner i baren och ta ett glas vin. 

Winston Churchill bodde på berömda (och überlyxiga) hotellet La Mamounia när han besökte Marrakech. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

Det finns många fina hotell i Marrakech och om du vill satsa på att bo i ett gammalt stadspalats, som kallas riad, kan jag varmt rekommendera El Fenn. Detta är ett drömställe som drivs av den berömda entreprenören Richard Bransons syster. Ofta är det billigare att bo på ett riad än på hotell men detta är en lyxvariant som kostar drygt 5 000 kronor per natt. Riaden har en cocktailbar och restaurang som serverar rätter både från det marockanska och europeiska köket. Klockan fyra varje dag serveras traditionellt afternoon tea med hemgjorda bakverk i riadens trädgård. De har också ett fint spa. 

Missa inte hippiestaden Essaouira 

Jag har varit i Marrakech sju gånger och det är skillnad på staden i dag mot när jag åkte dit första gången som sexåring. Är du där lite längre än en weekend tycker jag att du ska åka på utflykt till hippiestaden Essaouira som är känd för att världsartister som Jimi Hendrix, Leonard Cohen och The Beatles bodde där på 1960-talet då det kostade noll och ingenting. Essaouira är så som jag minns Marrakech från när jag var liten. De har en jättefin medina och en lite mindre souk där det är mycket billigare än i Marrakech och med ännu finare hantverk. Essaouira ligger vid havet drygt två och en halv timme från Marrakech. 

Jimi Hendrix, Leonard Cohen och The Beatles bodde där på 1960-talet. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

Restaurang Le Palace

Le Palace är en fransk restaurang som ägs av en marockan. Det var modeskaparen Yves Saint Laurents favoritrestaurang. Detta är mer som en fransk bistro som också har en klubb och den ligger i området La Palmeraie en bit utanför stan som har ett bra klubbliv. Här är det oftast fullbokat så man måste ringa och boka i förväg. Här är det hög kändisspottingfaktor. Vi var där samtidigt som den italienska modeskaparen Armani. Jag kan säga att maten var det bästa jag ätit på länge och inte så farligt dyrt. Det finns mycket bra fransk mat i Marrakech. Jättegoda bakverk och gott bröd. 

Det finns gott om utmärkt fransk mat i Marrakech, bland annat på Le Place, Yves Saint Laurents favoritrestaurang.

 

Vandra upp för Marockos högsta berg Toubkal

En gång när jag var i Marrakech åkte vi upp till byn Imlil i Atlasbergen. Där besökte vi ett "dine at home"-ställe, hemma hos en familj och de lagade så otroligt god mat. Det var couscous som inte ens går att hitta på restaurangerna, lammgryta och salladerna på riktigt. Vissa i gruppen vågade inte äta där av rädslan för att bli magsjuka, men det var ingen av oss som åt som blev det. Imlil är med sitt unika läge centrum för turismen i Atlasbergen och härifrån går 90 procent av besökarna upp på Marockos högsta berg Toubkal. Imlil ligger cirka sex mil från Marrakech och du kan ta en taxi hit. Resan tar max en och en halv timme. 

Byn Imlil är populärt bland vandrare som vill gå upp för Marockos högsta berg Toubkal. Foto: Shutterstock

 

Magisk natur i Atlasbergen 

Att åka upp i Atlasbergen är en annan mysig utflykt om du är i Marrakech lite längre än bara några nätter. Här finns så många mysiga små orter och du får verkligen uppleva naturen. Den är otroligt grönskande, som att komma upp i våra svenska fjäll fast med mycket härligare klimat. Jag vill dock varna för påstridiga guider. Var försiktig så du inte hamnar hos någon mattförsäljare de samarbetar med. Du kan tro att du tar en liten guidad tur och så hamnar du i någon arganfabrik där du inte kommer ifrån förrän du köper fyra liter arganolja. Det finns olika dagsutflykter du kan boka från Sverige där du besöker de fyra olika dalar som regionen är berömd för.

Vackra Atlasbergen. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

Missa inte shopping på en Souk

Soukerna har kvar sin ursprungliga charm. Här är det fortfarande Marrakech som det var för 20 år sedan även om en del av produkterna börjar få sämre kvalitet. Och det är lite tråkigt när man kan läsa "Made in India" på vissa saker. Men hantverket som kommer från berberbyarna är fortfarande äkta och här kan du verkligen fynda kuddfodral, mattor, handvävda handdukar och tyger av alla dess slag. Och keramik och kryddor. För några år sedan köpte jag sju lyktor som jag har i min trädgård och de är så fina. Sikta på att ha med dig en tom resväska när du åker till Marrakech för du fyller den lätt. Köper man större grejer är det inte så farligt dyrt att skeppa hem. 

Allt du behöver finner du på en Souk i Marrakech! Foto: Shutterstock / Allt om Resor

Tvaga dig på en Hamam

Att gå på hamam ska du så klart göra. De stora hotellen har riktigt bra spaavdelningar med hamam men det finns också riktigt fräscha dag-span. Jag och min kompis testade lyxhotellet La Mamounias hamamritual och den kostade 2 000 kronor. Sedan pep vi in på ett annat på stan och den var faktiskt mycket bättre. Och kostade bara 300 spänn. Det finns i hela stan och det är egentligen bara att googla eller glida in på ett så som vi gjorde. Det finns de som känner att det inte är helt säkert i Marrakech, som kanske inte vågar gå på ett dag-spa. Men Marocko är ett av Mellanösterns lugnaste länder och jag har aldrig känt mig otrygg. 

La Mamounia, lyxhaman utan dess like, men kanske inte riktigt värt det.. Foto: Shutterstock