Myten om att du lättare blir uppgraderad om du inte bokar säte stämmer inte.
1 av 2: Myten om att du lättare blir uppgraderad om du inte bokar säte stämmer inte. Foto: SHUTTERSTOCK
"Tax-free är alltid en bra affär" stämmer inte, utan beror på vad du vill köpa.
2 av 2: "Tax-free är alltid en bra affär" stämmer inte, utan beror på vad du vill köpa. Foto: SHUTTERSTOCK

9 resemyter du måste sluta tro på omedelbart

Alla som reser har olika sätt att försöka skaffa sig en fördel och göra resan enklare. Men oftast är tricken lika effektiva som att spotta tre gånger när en katt korsar vägen. 

Här är nio myter du behöver sluta tro på.

Om du är välklädd blir du lättare uppgraderad. Ju tidigare du köper din biljett, desto billigare blir det. Lokalbefolkningen känner till de coolaste ställena och mest spännande sevärdheterna. 

Det finns gott om påstående om resande och lika många “säkra” tips som det finns resenärer. Problemet är att många tips är lika säkra som vidskepelser.

Här är nio myter som du absolut kan sluta tro på.

LÄS MER: 10 myter om flyget att ta med en nypa salt 

1. Du blir lättare uppgraderad om du inte bokar säte

Om något så är det helt tvärtom. Om du inte reserverar plats så kommer du att vara ett problem vid inbokningen. Du kommer att få den sämsta platsen i turistklass och sedan är du inget problem längre. Om de sedan skulle visa sig att turistklass är överbokat, så är chansen att personalen uppgraderar dig minimal — ditt problem är ju redan löst.

2. Den återvunna luften i flygplanet gör dig sjuk

Det må vara så att flygplansluften torkar ut dina slemhinnor, men den sprider inte sjukdomar. Faktum är att luften i ett flygplan huvudsakligen kommer utifrån. Den filtreras, värms upp och trycksätts innan den skickas ut i planet. 

En del luft återanvänds, men den går genom ett otal filter för att stoppa bakterier och virus innan den pumpas ut igen.

Det som gör dig sjuk är att du utsätts för andra passagerare, smutsiga stolsbrickor och ohygieniska toaletter. 

LÄS MER: 10 överlevnadsmyter som kan ta livet av di

3. Du får jetlag av sömnbrist

Det är faktiskt ingen bra idé att ta en sömntablett och försöka sova hela din tolvtimmarsflygning i hopp om att komma fram pigg och utvilad. Jetlag handlar inte om sömnbrist utan om att din dygnsrytm rubbas. Din kropp är van att vara vaken vissa tider och sova andra, oftast vaken dagtid och sova nattetid. Jetlag är kroppens sätt att försöka anpassa sig en ny dygnsrytm.

4. Det är dyrare att boka rum direkt än att gå genom en bokningsservice

Låt oss fundera över det påståendet lite grand. Hotell betalar en avgift till bokningsserviceföretagen. Om du bokar direkt så slipper hotellet den avgiften. 

Dessutom går det inte att förhandla med en bokningsalgoritm. Men med hotellchefen kan man alltid göra en deal.

5. Det är farligt att äta gatmat utomlands

Tanken på att mat som prepareras inomhus skulle vara bättre än mat som lagas utomhus är högst tveksam. Mat som serveras på gatuserveringar tillagas ofta vid höga temperaturer, friteras, steks eller grillas, vilket gör att skadliga bakterier effektivt dödas.

Dessutom ser du ju exakt vad som görs med maten.

Men om du är orolig för dåligt kött i gatuköket — satsa på något vegetariskt.

LÄS MER: Sverige – 11 stereotyper du kommer känna igen dig i

6. Undvik trängsel genom att gå tidigt till sevärdheterna

Det här tipset har du säkert läst i en reseguide. En reseguide som sålts i en miljon exemplar och lästs av i stort sett alla andra turister på platsen. Resultatet blir att trängseln uppstår tidigt.

Det verkliga tricket är att gå när ingen annan vill gå, till exempel mitt på dagen då det är som varmast, eller sent på eftermiddagen då de flesta turister ligger på sina luftkonditionerade rum och vilar sig inför middagen.

7. Förvara dina pengar i en midjeväska eller runt halsen i en påse

Här finns det ingen logik över huvud taget. Om det är något som signalerar “jag är turist och har massor med pengar”, så är det väl en midjeväska?

Dela upp pengarna och betalkort mellan er om ni är ett par stycken som reser tillsammans, skaffa jackor med dragkedjeförsedda innerfickor eller stoppa plånboken i framfickan, så är reskassan bättre skyddad.

LÄS MER: Svenska turister – här är de vanligaste fördomarna om oss

8. Lokalbefolkning har alltid de bästa tipsen

Nej. Gå bara till dig själv. Om en turist skulle fråga om vilka sevärdheter som är bäst i din stad, så skulle du förmodligen inte komma med några bra svar. Vi blir lätt hemmablinda och lite trötta på de fantastiska saker som finns i vår närhet. Vi är notoriskt dåliga på hemmaturism.

Däremot vet lokalbefolkningen oftast var du hittar den bästa maten till det lägsta priset.

9. Tax-free är alltid en bra affär

Det beror helt och hållet på vad du vill köpa. Tobak är billigare i Asien än på taxfreen på Arlanda. Den japanska whiskyn är förmodligen billigare i butiken i Tokyo än på Narita International. Och tänk på att det inte alltid finns någon skatt på varorna du vill ha i landet du besöker. Med andra ord är ingen tax att vara free från.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!