Notre Dame - återställt om fem år?
1 av 3: Notre Dame - återställt om fem år? Foto: Shutterstock
Spana in varaner? Bara om du kan betala 10 000.
2 av 3: Spana in varaner? Bara om du kan betala 10 000. Foto: Shutterstock
Stopp för att simma med delfiner i Nya Zeeland.
3 av 3: Stopp för att simma med delfiner i Nya Zeeland. Foto: Shutterstock

7 turistattraktioner som försvann under 2019

Världens turistmål blev färre under det gångna året. 

Skälen varierar: djur- och miljöhänsyn, överturism, religiös tro och bränder är några orsaker som fått världsberömda sevärdheter att bomma igen.

Här är de sju mest betydande avbräcken:

1. Sightseeing i Notre Dame

Det var i april som Paris ikoniska katedral härjades av den katastrofal brand som förstörde ovärderliga konstverk, fällde dess ikoniska spira och la stora delar av byggnaden i ruiner. 

Den 850-åriga gotiska katedralen var en av Paris största turistattraktioner. 

Visserligen skänktes inom bara några dygn flera miljarder till katedralens återuppbyggnad, men det är ett projekt som inte klaras av i en handvändning.  Målet är att vara klara om fem år. Återstår att se om den ambitionen verkligen håller.

2. Uppleva Blomstermarknaden i Amsterdam

Bloemenmarkt, Amsterdams flytande blomstermarknad, var ett särskilt vackert inslag i den nederländska metropolens stadsbild. Den färggranna blomhandeln på kanalen Singel hade pågått ända sedan 1862.

Men i våras slog den sista, autentiska blomsterhandlaren igen och med honom i princip hela marknaden - handlarna som finns kvar säljer souvenirer och plasttulpaner. 

Den igenbommande blomsterhandlaren skyller på turisterna:

– Jag har fått nog av alla turister som förstör min näringsverksamhet, säger han till lokaltidningen Trouw. När dom dyker upp här i grupp kan jag inte betjäna mina kunder.

Den klassiska blomstermarknaden i Amsterdam dör ut. Foto: Shutterstock

3. Varanspaning på Komodoön

Okej, denna berömda ö i Indonesien stängs inte helt, men från och med nyåret kostar det cirka 10 000 kronor per person att besöka den. Attraktionen är förstås öns unika bestånd av de skräckinjagande och draklika komodovaranerna, ett djur som ser ut som hämtat ur ”Jurassic Park”.  

Ödlorna blir mellan två och tre meter långa och väger runt 70 kilo. På Komodo saknar de naturliga fiender och ligger i toppen av näringskedjan. Nationalparken beräknas rymma cirka 5 700 exemplar. 

För att skydda varanerna krävs nu att besökare löser ett mycket dyrt ”medlemskort”. Alla andra turister välkomnas att se ödlorna på avstånd, från intilliggande öar.

4. Klättring på Ayers Rock/Uluru

I många år var en bestigning av den här ikoniska röda klippan i Australiens mitt en lockelse för turister från hela världen. För en stor del av Australiens vita befolkning var klättringen en sak man bör göra åtminstone en gång i livet och dessutom en erfarenhet man borde ge sina barn. 

Men flera allvarliga tillbud har inträffat här i samband med klippklättring.  37 personer har dött i försök att nå klippans topp. Senast, 2018, en 76-årig japansk man. Men det främsta skälet att klättring här förbjöds i oktober är att klippan har stor andlig betydelse för Australiens ursprungsbefolkning aboriginerna som sett med avsky på att klippan bestigts av turistflockar

Ayers Rock eller Uluru är en 600 miljoner år gammal och 348 meter hög jättesten (eller monolit) och ett av världens mest kända naturliga underverk.

I oktober förbjöds all klättring på Australiens röda klippa. Foto: Shutterstock

5. Delfinsim i Nya Zeeland

Bay of Islands är en samling paradisliknande öar i Nya Zeelands nordligaste ände. Här myllrar de lugna vattnen av delfiner. En mycket populär turistattraktion är simturer tillsammans med några av områdets många flasknosdelfiner. Men på senare år har bekymrade röster hävdat att delfinerna närmast älskas ihjäl av de många besökarna. Sedan 1990 har beståndet av flasknosdelfiner minskat med 66 procent. Av nyfödda delfiner dör hela 75 procent i tidig ålder.

I hopp om att rädda djuren stängs nu all simverksamhet med delfiner i tre år. Båtturer för delfinspaning är fortfarande tillåtna men antalet har skurits ned kraftigt

6. Uppleva ”The Beach” i Thailand

Den paradisiska stranden Maya Bay på thailändska ön Koh Phi Phi Leh blev världsberömd för 19 år sedan genom succéfilmen ”The Beach” med Leonardo DiCaprio. 

Filmen handlar om hur en backpacker söker efter en orörd paradisstrand.  

Stranden blev så oerhört populär att den de senaste åren haft upp till 5 000 besökare om dagen. Det tog rejält på de ömtåliga korallreven. För att de skulle kunna återhämta sig bommades stranden tillfälligt igen i fjol. Men nu är det bestämt att stranden förblir stängd och öppnas igen tidigast 2021. 

Överturismen knäckte stranden känd från långfilmen ”The Beach”. Foto: Shutterstock

7. Besöka Mount Everest från Tibet

Att alla klättrare som försöker bestiga världens högsta berg står för en avsevärd nedskräpning har uppmärksammats mycket på senare tid. Medan baslägret på den nepalesiska sidan av Mount Everest fortlever fick de kinesiska myndigheterna på den tibetanska sidan nog av alla sopor besökare dumpade på baslägret där. 

Medan baslägret i Nepal tar tio dygn att nå är lägret i Tibet mycket mer lättillgängligt och kan nås med bil, vilket gjort den till ett populärt utflyktsmål för turister. Men i februari stängdes baslägret där för alla utom de med ett utfärdat klättringstillstånd. 

Underlaget till delar av denna artikel är hämtat från en liknande på news.com.au.

För mycket sopor ledde till att baslägret i Tibet stängdes. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 11 kända turistmål du ska undvika 2020

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande