Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

61 weekendtips i höstens hetaste städer

Bästa sättet att ladda inför hösten är att planera en weekendresa. Några dagar i en spännande stad är vad som behövs för att klara höstmörkret.

Låt dig inspireras av våra 61 bästa tips på städer, krogar, sevärdheter och mycket mer!


Text: Mikaela Alex, Elisabet Axås, Maria Celin, Elisabet Garcia, Elisabeth Montgomery, Måns Ivarsson, Åsa Johansson, Helena Lundberg, Heidi Rovén

Florens är en vacker weekendstad.

Foto: Bigstock

1 av 6

1. Städer för en weekend

Hösten närmar sig och de flesta har börjat jobba igen efter semestern.

Dags att börja planera för en weekendresa.

Dubrovnik, Palma och New York är några av elva härliga städer att besöka under en hösthelg.

Dubrovnik

Ringmur och smala gränder med gatsten som polerats blank av århundradens trampande skor. Dubrovnik ter sig ibland som en sagostad vid havet. Något som accentueras nu när staden fått vara inspelningsplats för stora delar av ”Game of Thrones”. Tyvärr förtas stämningen alltför ofta av de tusentals kryssningsresenärer som myllrar in genom Pileporten och trängs bland krogar och butiker på huvudgatan Stradun, kroggatan Prijeko, shoppinggatan Od Puca och alla andra små gränder.

Gör gärna en utflykt till ön Lokrum, Dubrovnikbornas eget andningshål när turisttrycket blir för hårt.

tzdubrovnik.hr


Warszawa

Polens huvudstad blir allt populärare som weekendstad, mycket beroende på den låga prisnivån, särskilt på femstjärniga hotell. De flesta besökare hänger i gamla stan, återuppbyggd i sin forna prakt efter andra världskrigets bombningar. Men stanna inte där. Kolla in krogarna på gatan Nowy Swiat, shoppingen på Mokotowska och de mer bohemiska barerna i Powisle och Praga.

Warszawa har flera bra moderna museer. Nyast är Polin som skildrar de polska judarnas historia. Missa inte heller Uprising museum, om Warszawas uppror mot nazisterna 1944 eller Kopernikuscentret som bland annat har ett planetarium.

warsawtour.pl/en


Århus

Danmarks näst största stad ligger i startgroparna inför kulturhuvudstadsåret 2017. ”Let’s rethink” är temat och det innebär nya tankar om allt från mångfald och hållbarhet till gastronomi och sport. Men redan i år är Århus värd att besöka, för sina mysiga gränder i Latinerkvarteren, färgsprakande "Your Rainbow Panorama" på konstmuseet Aros tak, sköna Ballehage strand söder om staden och Moesgard museum som bokstavligen reser sig ur gräsmattan strax intill.

Och kanske viktigast av allt: krogarna! Tre restauranger har fått Michelinstjärnor, men det finns många fler som är värda besök, exempelvis St Pauls Apothek, Langhoff & Juul och Kähler Villa Dining.

visitaarhus.dk


Brighton

Bara en timme från London eller en halvtimme från Gatwick med tåg är Brighton en riktig weekendkaramell. Ja på riktigt, prova en Brighton Rock, stadens egen variant på polkagris. Inköps lämpligen på Brighton Pier, det gamla nöjesfältet över vattnet.

Men bäst i Brighton är ändå att släntra omkring bland småbutikerna i North Laine, dricka en pint på någon av alla pubar eller äta gott på någon av de oräkneliga vegetariska krogarna. Brighton är känd som Englands mest alternativa stad, med idel vegankrogar, second hand-butiker och gaybarer.

visitbrighton.com


Palma

Att Palma intagit högsta placering på sommarens trendbarometer har knappast undgått någon, men faktum är att staden gör sig bäst under höst, vinter och vår! Då har massturismen flytt sin kos och gator och torg intagit ett rofyllt mallorkinskt lugn, en atmosfär som alltid finns inom ett praktiskt avstånd. För weekendresenärer är Palmas behändiga storlek en stor fördel, den gör att man lätt kan njuta av shopping, krogar, barer och kultur. Dessutom löper en gång- och cykelpromenad längs med havet vilket gör att man kombinera stadsliv med små sköna stränder.

visitpalma.com


New York

Världsstaden nummer ett, helt enkelt. Det är omöjligt att inte finna något att älska och minnas för evigt i metropolen som har det bästa och bredaste utbudet av mat, shopping, nöjen och kultur i hela världen. Stadens hjärta, ön Manhattan, blir (i takt med bostadspriserna) prydligare för varje år. Central Park, Times Square och Greenwich Village bör inte missas - men Harlem, Lower East Side och hippa Brooklyn har mer av den klassiska, råa New York-nerven.

nycgo.com


Las Palmas

Satsa på en weekendresa med ett par timmars längre flygresa så kan du kombinera sol, bad och värme med ett skönt latinskt förhållningssätt i staden som har en av Europas finaste stadsstränder! Det händer mycket i Gran Canarias huvudstad, det märks inte bara i ett uppdaterat utbud av krogar och barer utan också i allt fler charmiga familjehotell. I somras sågs dessutom Brad Pitt spela in den romantiska thrillern "Allied" i kvarter och gator som valts ut för sin vackra miljö.

lpavisit.com/en


Puerto de la Cruz

I Teneriffas äldsta turistort får du en kanarisk atmosfär med vitkalkade hus, smala gränder och vågor som bryter mot lavaklipporna. I skuggan av sydkustens turistorter har fiskebyn Puerto de la Cruz i lugn och ro utvecklas till en behändig liten stad som inte är större än att man snabbt lär känna hennes kvarter. Med Spaniens högsta berg Teide i ryggen och ansiktet vänd mot Atlanten har staden ett behagligt klimat som redan i slutet av 1800-talet lockade förmögna engelsmän.

visitingtenerife.com/places/puerto-de-la-cruz.html


Nice

Den här franska pärlan är allt en weekendstad bör vara. Gott om mysiga hotell, små butiker och shoppingstråk för alla plånböcker. Maten är ”Frankrike möter Medelhavet”, och ett att ta en glass på Promenad des Anglais på kvällen är ett måste. Stenstranden är inte den bekvämaste – men köp en luftmadrass så har du fortfarande sparat en hel del mot att betala för en solstol! Missa inte en utflykt till Villefranche-sur-Mere några kilometer från Nice. Byn är full av roliga konstgallerier och på söndagar har de antikloppis i hamnen.

en.nicetourisme.com


Florens

Inbäddat i Toscanas kullar ligger den här medeltidsstaden som lätt underhåller dig en weekend med att bara flanera. Missa inte ett besök i Duomo, den stora katedralen, och Uffizi Galleri – italiensk konsthistoria som får även den mest ointresserade att höja ögonbrynen. Gå också över Ponte Vecchio och spana i fönstren hos alla guldsmeder. Maten är som alltid fantastisk i Italien, men i Florens hittar du ofta de mest magiska rätterna på de minsta restaurangerna – leta efter skinkor och salami som hänger från taket. Detsamma gäller glasställen och vinbutiker – leta efter det som knappt syns!

visitflorence.com


Hamburg

Tysklands nästa största stad är långt bättre än sitt rykte och inte minst en härlig sommarstad. Sexkvarteren Reeperbahn trängs allt mer undan av musikalteatrar och lyxbohemiska yuppiekvarter med läckra barer och butiker. Och i den stora berömda hamnen blommar beachklubbarna i dussintal med sina importerade sandstränder. Hamburg är livligt och kul med många bra restauranger, Beatlesmuseum, kultfotbollslaget Sankt Pauli och butiker med skruv.

hamburg-travel.com


1 av 6