Nere i Paris gamla katakomber är sex miljoner människoskelett staplade ovanpå varandra.
1 av 3: Nere i Paris gamla katakomber är sex miljoner människoskelett staplade ovanpå varandra. Foto: FOTOLIA
Vill du uppleva platsen som inspirerade till "När lammen tystnar"? Res till Plainfield i USA.
2 av 3: Vill du uppleva platsen som inspirerade till "När lammen tystnar"? Res till Plainfield i USA.
Varje år begås närmare 100 självmord i skogen Aokigahara Jukai, nära berget Fuji, i Japan.
3 av 3: Varje år begås närmare 100 självmord i skogen Aokigahara Jukai, nära berget Fuji, i Japan. Foto: FOTOLIA

5 resmål som kommer ge dig ruggiga mardrömmar

Det bästa med att resa är att uppleva spännande platser. Men det finns ställen du inte ska besöka om du har klena nerver. 

Här är en lista över fem besöksmål som kan ge dig mardrömmar.

1.  Glaciärsjön full av skelett

1942 gjorde en skogvaktare  en förfärlig upptäckt vid Roopkundsjön i Himalaya: den grunda sjön kantades av mänskliga skelett.

Och när sommaren kom och isen smälte upptäcktes att det låg ytterligare skelett på botten av den två meter djupa sjön. Sammanlagt handlade det om kvarlevorna av närmare 300 personer.

Fyndet gav upphov till många spekulationer, allt från sjukdom till rituellt självmord, men en expedition kunde 2004 förklara vad som hänt. 

Människorna föll av allt att döma offer för en hagelstorm av bibliska proportioner där hagel stora som tennisbollar regnade ner över dem. Händelsen kunde dateras tillbaka till 800-talet och offren var förmodligen pilgrimer på vandring. 

Skeletten ligger kvar och platsen går att besöka för den som är villig att ge sig upp på 5000 meters höjd för att få en riktigt obehaglig upplevelse.

Kanske bäst att kolla väderleksrapporten först.

Kvarlevorna av 300 människor vid Roopkundsjön i Himalaya upptäcktes 1942 – men mysteriet fick sin förklaring först 2004. Foto: SCHWIKI/WIKIMEDIA

2. Graven för sex miljoner människor

Om kvarlevorna efter 300 personer låter läskigt, så är det ingenting jämfört med vad du hittar i Paris katakomber. Sedan slutet av 1700-talet har sex miljoner människor lagts till vila här.

Tunnelsystemet anlades först av romarna som kalkstensbrott, men 1786 började en liten del att användas som gravkammare.

Systemet är totalt mer än 300 kilometer långt, men bara en liten del är öppet för allmänheten med ingång vid Place Denfert-Rochereau. Det finns dock flera hemliga ingångar och under historiens lopp har katakomberna tjänat som hemlig mötesplats och transportsträcka, bland annat för den franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Sedan 1950-talet är det förbjudet att besöka tunnlarna utanför anvisade områden eller utan guide. 

LÄS MER: 7 hotell där de döda härjar under nätterna 

Tunnelsystemet under Paris är över 300 kilometer långt och fyllt med sex miljoner människoskelett. Foto: FOTOLIA

3. Ett hål till helvetet

Historien låter som en dålig katastroffilm. Det var en vetenskaplig expedition som gick allvarligt fel. En grupp sovjetiska vetenskapsmän började 1971 borra ett hål till vad de trodde var ett stort oljefält i Karakum-öknen i Turkmenistan.

Men under borrutrustningen fanns en gigantisk ficka av naturgas, som kollapsade och bildade en krater som svalde hela borrutrustningen och expeditionens läger. I ett försök att stoppa den giftiga metangasens utbredning, satte veteskapsmännen eld på kratern i hopp om att gasen skulle brinna ut inom loppet av några dagar.

Det var snart 50 år sedan och kratern brinner fortfarande. 

Men det hindrar inte 1000-tals nyfikna äventyrare från att besöka den 70 meter breda och 30 meter djupa kratern, som av lokalbefolkningen fått namnet “helvetets dörr”.

LÄS MER: Övergivna gruvbyn i USA har brunnit sedan 1962 

Kratern i i Karakum-öknen i Turkmenistan har brunnit i närmare 50 år. Foto: FOTOLIA

4. Inspirationen för skräckfilmerna

Om du inte får mardrömmar av det här stället har du verkligen is i magen. I Plainfield, Wisconsin kan du besöka en av de mest ökända mordnästena i USA. Här bodde Ed Gein som inspirerade så väl Alfred Hichcocks "Psycho" som filmerna "Motorsågsmassakern" och "När lammen tystnar".

Efter att hans mor dött 1945 började Ed Gain plundra gravar efter medelålders kvinnor och ta hem kvarlevorna. Inte långt därefter gick han över till att kidnappa och mörda kvinnor.

När han slutligen avslöjades 12 år senare, hittades en mängd saker Gein hade tillverkat av kropparna, som en skål av en skalle, masker gjorda av hud från ansikten och en väst av en kvinnas överkropp.

Huset brann ner 1957 i en förmodad mordbrand, men platsen där huset stod är ett populärt besöksmål för människor med starka nerver. 

LÄS MER: 19 hemsökta hotell och herrgårdar i Sverige 

Klassikern "Motorsågsmassakern" uppkom efter Ed Geins makabra handlingar i Plainfield, Wisconsin.

5. Den tysta självmordsskogen 

I över 50 år har livströtta japaner sökt sig till Aokigahara Jukai – Trädens hav – vid sidan av berget Fuji, för att begå självmord. Varje år begås närmare 100 självmord i skogen som har rykte om sig att vara en plats för de dödas andar.

Skogen är stundtals mycket tät och det finns inte mycket djurliv här, vilket gör den oerhört tyst. Det är också mycket lätt att gå vilse och besökare uppmanas att inte avvika från de stigar som finns anlagda.

Trots sitt rykte är skogen ett populärt besöksmål för så väl turister som skolklasser.

Källor: BBC, Buzzfeed, Business Insider

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande