14 härliga weekendstäder – hitta din favorit

WEEKENDRESOR. Få saker ger så mycket energi som att åka bort över en helg, byta värld en stund och få nya impulser. En weekendresa behöver inte heller kosta skjortan.

Vi tipsar om 14 olika städer – från billiga resor till Gdansk, närliggande Köpenhamn, trendiga Lissabon och Malaga – till klassiker som Dublin och Rom.

Vilken stad blir din nya weekendfavorit?

 

 LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

LÄS MER: Betyg på kabinväskor/handbagage – stort test med alla populära märken

I Nyhavn ligger uteserveringarna tätt. Foto: Shutterstock

1. Köpenhamn

En weekendresa till Köpenhamn handlar om hygge, spännande stadsdelar och restauranger i världsklass.

För att komma ut till den större världen för en helg räcker det med att besöka Köpenhamn. Staden ligger nära men känns långt borta i fråga om upplevelser och uppfriskande kulturskillnader. Fläkten från kontinenten är som bekant klart märkbar här. 

Givetvis har Köpenhamn sevärdheter som räcker längre än två dagar, men frågan är om inte staden som allra bäst lämpar sig för slumpvisa upptäcktsfärder. Lämna gärna Ströget och Vesterbro för en stund och orientera dig i mer förbisedda stadsdelar som Frederiksberg och Norrebro. De är fulla av liv och hygge, det danska ordet för mysighet som snabbt håller på att bli ett internationellt gångbart begrepp för något ovanligt trevligt.

Missa inte: Maten förstås. En visit i Köpenhamn minns man för måltiderna i Skandinaviens, och möjligen faktiskt hela världens, bästa matstad. Ett tips i Frederiksberg är Mielke & Hurtigkarl, vars avsmakningsmenyer är en härlig resa i sig själv. 

www.mhcph.com

LÄS MER: 12 tips för en weekend i Köpenhamn

 

Lissabons kullerstensgator trafikeras av spårvagn. Foto: Istock

2. Lissabon

Lissabon är lika trendigt som traditionellt. Missa in LX Factory på din weekendresa till Portugals huvudstad.

Det blåser nya vindar längs Lissabons lutande gator. Med stormsteg är den portugisiska huvudstaden på väg mot en ny storhetstid. I Europas kanske just nu trendigaste resmål har en våg av vital kreativitet och ny gastronomi blivit en allt viktigare del av stadens utbud. Ta bara exempelvis marknaden Mercado de campo de Ourique där man i dag äter fantastiskt bra på de många gastrobarerna under samma tak.

Samtidigt lever traditionerna kvar som i få andra större städer i västeuropa. Här finns uråldriga butiker som Bertrand (böcker), Azavedo Rua (hattar), A Ginjinha Espinheira (Körsbärslikör) och Mercearia Comur 1942 (fiskkonserver) som bör besökas bara för att de är så unika.

I Lissabon bör man också självklart ta spårvagn 15 upp till Porto Do Sol för några av stadens bästa panorama-utsikter. Även under den mest tidspressade helg är det dessutom svårt att välja bort Belém, en av världens mest inbjudande förstäder och ett närmast komplett utflyktsmål vad gäller kultur, historia och mat.

Missa inte: LX Factory. I ett före detta fabriksområde samsas rader av affärer som säljer design, möbler och delikatesser med restauranger, kaféer, konstgallerier och andra spännande små företag inom kulturspektrat.

LÄS MER: 19 måsten i Lissabon – Europas soligaste stad

 

Gdansk är en återuppstånden historisk pärla. Foto: Shutterstock

3. Gdansk

Nära och billiga resor – det är Gdansk. Polens historiska weekendpärla har gott om prisvärda hotell och restauranger och nära till rivieran.

Nästgårds och billigt. Vårt grannland Polen har några verkligt fina städer för weekendresor som inte alls behöver kosta skjortan. Under sommarhalvåret är Gdansk särskilt inbjudande, tack vare sitt läge vid Östersjön och närheten till den polska rivierans långa stränder.

Andra världskrigets bombningar förstörde till stora delar denna historiska pärla. I dag radar de medeltida köpmannahusen från stadens tyska period som Danzig åter upp sig i hamnen som om ingenting hänt. För den svenska besökaren känns Gdansk prisvärt och lättillgängligt med gott om hotell och restauranger i den finkänsligt renoverade stadskärnan.

Självklart lockar Gdansk med mer än historia. Staden är inte minst en ingång till den polska östersjökusten, som fortsätter norrut med anrika badorter varav den mest kända är Sopot. Ute på den tre mil långa halvön Hel finns fler mäktiga och nästan folktomma stränder.

Missa inte: Velevetka krog belägen direkt på Dlugi Targ-torget. Regional polsk mat gjord med riktigt bra råvaror. 

velevetka.pl

LÄS MER: Maxa din weekend i polska pärlan Gdansk

 

Madrid är både pampigt och småskaligt. Foto: Anders Pihl

4. Madrid

En weekend i Madrid är långt från lagom. Njut av museer, mat och mode en masse!

I Madrid vet man att man är vid liv från den stund man anländer. Här saknas begreppet lagom. Å ena sidan all prakt och ståt hos den grandiosa arkitekturen som poserar längs de stora gatorna, å andra sidan den pulserande energin i det täta trasslet av de små bakgator du hittar så snart du kliver åt sidan.

Det är enkelt att skämma bort sig själv i Spaniens hjärta. Bara det bästa är gott nog vare sig det gäller flamenco, fotboll, mat, mode eller konst. På samma sätt som Madrid hyser en imponerande samling konstmuseer som alla tillhör världstoppen, behåller man sin ställning som en av Europas främsta matstäder. Vad passar bättre efter en riktigt god middag i Madrid än att placera sig själv på en takterassbar och känna hur kvällen kan börja. I Madrid finns flest barer i världen och stadens berömda nattliv sätter fart efter midnatt och fortsätter till soluppgången.

Missa inte: Calle de Cava Baja i La Latina. Gatan kallas ibland Spaniens viktigaste matgata men det handlar inte om guldkrogar utan mer enkla men suveräna tapasbarer för den definitiva tapasrundan.

LÄS MER: Njut av snälla storstaden Madrid – 7 tips

 

Uteserveringar på ett torg i Travestere, Rom. Foto: Shutterstock

5. Rom

En weekend i Rom kan inte gå fel. Kryssa mellan sevärdheter som Colosseum, Forum Romanum och Pantheon – eller sitt stilla och njut av stadens mat och dryck.

Ingen stad i Europa kan mäta sig med Rom i fråga om historiska sevärdheter. Få andra städer kommer ens i närheten vad gäller romantisk stämning i lika fängslande miljöer. Rom liknar ofta en filmkuliss redo att bara dyka in i. Här kan man ägna hela kvällar åt att släntra förbi renässanspalats, barockfontäner och trattorior med smårutiga dukar och mat från himlen. 

Den eviga staden är kort sagt som gjord för en klassisk weekendresa. Platser som Colosseum, Forum Romanum och Pantheon kan man se hur många gånger som helst, men man måste inte. Du är fullt förlåten om du sätter dig i ett gathörn med glas Chianti och bara njuter av den fulländade teaterföreställning som är Rom och dess invånare en vanlig vardag.

Missa inte: Antico Arco. Inte billigt men en underbar krog på på Gianicolo-kullen med stilren inredning och kvalitet rakt igenom menyn. Bara vinerna är värd att komma hit för. 

www.anticoarco.it

LÄS MER: 16 härliga måsten för en weekend i Rom

 

Strandpromenaden Riva i Split. Foto: Bigstock

6. Split

Missa inte Split i Kroatien – en suverän destination med mycket att uppleva på en liten yta. En weekend här toppas med historiska sevärdheter och kvalitetskrogar. 

För många är Split staden man landar vid när man ska vidare på Kroatiska rivieran. Många missar därigenom en suverän destination i egen rätt med mycket att uppleva på en liten yta. Splits självklara framsida är strandpromenaden Riva, med palmer, uteserveringar och intensivt folkliv. Bakom Riva väntar en av Europas märkligaste stadskärnor. Här står nämligen ett tvättäkta romerskt kejsarpalats, världens enda existerande i dag. Palatset är så stort att det rymmer större delen av Splits gamla stad inom sina fortfarande upprätta väggar där tvåtusen år av historia sammanflätas huller om buller i varje kvarter.

Efter några timmar bland romerska tempel och pelargångar är det trevligt att märka att Splits smala gränder är pepprade med restauranger och barer och att det dalmatiska köket visar sig långt bättre än man kunde ana. 

Missa inte: Splits kvalitetskrogar. Prova till exempel de stenstekta biffarna på Dujkin Dvor eller skaldjursgryta och mikrobryggt öl på Konoba Korta (Poljana Grgura Ninskog 3). 

dujkindvor.com

LÄS MER: Levande folkliv och shopping i Split

 

Dubai har många spektakulära byggnadsverk. Foto: Fotolia

7. Dubai

Direktflyg gör det enkelt att resa till Dubai för en weekend. Två nya tips för barnfamiljer är Dubai Park & Resorts och IMG World Dubai.

Dubai kan te sig som ett långskott som weekendstad, men bekväma direktflyg gör staden fullt möjlig för en långhelg. Dubais outtröttliga strävan att bli en världsmetropol tar ingen paus. Nyheterna droppar tätt i planetens snabbast växande stad. Dubai följer för närvarande en deadline för världsutställningen 2020 och det byggs som aldrig förr. 

Nyss stod stadens spektakulära operahus klart samt vattenstråket Dubai Water Canal där Dubai Design District växer fram. Redan innan har staden varit besatt av världsrekordshöga hus, inomhusskidbackar, konstgjorda ögrupper och långa hotellstränder. Nu vill man bredda sin image som vuxen-resmål med en storsatsning på att bli en familjedestination i och med Dubai Park & Resorts.

Missa inte: Dubai Park & Resorts och IMG World Dubai – två nyöppnade jätteanläggningar varav den första har fyra temaparker utomhus medan IMG World Dubai är inomhus.

www.dubaiparksandresorts.com

www.imgworlds.com 

LÄS MER: 11 saker du inte visste om lyxhotellet Burj Al Arab

 

Malaga har en rad lysande konstmuseer. Foto: Shutterstock

8. Malaga

Tapas, museer och mångsidighet gör Malaga till en perfekt weekendstad. En konstrunda är något alla kulturintresserade resenärer bör uppleva.

Málaga har i dag utvecklats till en sydeuropeisk metropol för kultur och mat. Staden har flera nyöppnade konsthallar och många barer med gastro-tapas. Ny stolthet skapas också av också det renoverade hamnområdet, lika elegant som vad som helst på Franska rivieran. Gör en konstrunda på stadens fem lysande konstmuseer: Museo Carmen Thyssen, Museo Picasso Málaga, Centre Pompidou Málaga, CAC - Centro de Arte Contemporáneo, Museo Casa Natal de Picasso.

Frågan är om inte staden snart kan ge självaste Barcelona en match i fråga om lockande trendighet och mångsidighet. Inte minst om man betänker att Málagas omgivningar är en av Andalusiens mest varierade provinser med massor att uppleva. 

Missa inte: Ronda. Staden med ett otroligt dramatiskt läge. På den branta platå där Ronda ligger hittar man morisk historia och den unika bron Puente Nuevo.

LÄS MER: 12 tips till heta Malaga

 

Hamburgs nya, ståtliga konserthus Elbeharmonie. Foto: Maxim Schulz

9. Hamburg

Kultur, nattliv, musik och arkitektur – Hamburg har allt. Här finns så många tips på saker att göra att du kanske måste resa hit igen och igen.

Allt fler upptäcker att Hamburg överträffar sitt rykte. Tysklands näst största stad är inte alls så fyrkantig och tråkig som somliga vill göra gällande. Behagliga och gröna Hamburg har karaktär och stämning nog för en händelsespäckad weekend. Över en helg kan man lätt konstatera att vi svenskar har en riktigt spännande tysk metropol inpå knuten. 

Hamburgs starka sidor är kultur, nattliv, musik och arkitektur. Ta bara Elbeharmonie, Hamburgs nya konserthus, som blivit ett nytt landmärke i staden med sitt unika vågformigt tak som höjer sig högt över all annan bebyggelse. Kolla också in Hafen City, den största omdaningen i en europeisk storstad som gjorts de senaste åren. Vill du vara spontan i Hamburgs berömda nattliv, ladda ner appen Be Here Now för Hamburg. Många tips för kvällen dyker upp.

Missa inte: Sternschanze. I denna stadsdel finns det alternativ-trendiga Hamburg som vi lärt oss associera med Berlin. Egensinniga butiker, billiga asiatiska restauranger, sköna caféer, musikklubbar, kulturföreningar och mycket annat.

LÄS MER: 14 tips för en härlig weekend i Hamburg

 

Helsingfors vita domkyrka höjer sig över hamnen. Foto: Anders Pihl

10. Helsingfors

Helsingfors är coolt, stilfullt – och en kort resa från Stockholm.

Den som inte varit i coola Helsingfors på länge borde åka hit nu. Staden fortsätter sin snabba utveckling och är värd så mycket mer än det korta standardbesöket många gör med färjan från Stockholm. 

Utforska förslagsvis de senaste nytillskotten bland butikerna i Designdistriket i Rödbergen. Gå södra kustpromenaden längs havet, numera kantad med serveringar perfekta för att fånga in den nedåtgående solen under finska sommarkvällar. Eller varför inte äta en toppenmiddag längs vägen på ökrogarna Saaristo eller Skiffer, de har egna båtar som tar dig ut. Upptäck också västra hamnen, nu med skyskrapehotellet Clarion där man får fina utsikter över stan serverat med sin drink. Den som orkar avslutar kvällen med en vild barrunda i Kallio, den gamla arbetsstadsdelen som blivit Helsingfors svar på Berlins Kreuzberg. 

Missa inte: Löyly - ny stilfull jättesauna av trä intill havet. Vill du inte bada bastu, njut av vyerna, arkitekturen och gourmetmaten på restaurangen. Nyöppnade badet Allas bjuder på något snarlikt och då mitt inne i stan mittemot presidentpalatset. 

www.loylyhelsinki.fi

 

Valencia har ny och djärv arkitektur. Foto: Anders Pihl

11. Valencia

Välj Valencia för en billig weekendresa! Paellans huvudstad bjuder på sköna stränder och avslappnad stämning. 

Upptäck Valencia över en helg. Staden är en genuin spansk storstad med massor av atmosfär men med lägre priser och färre turister. Spaniens tredje stad känns precis lagom stor för ett veckoslut. Ta en stadsvandring genom den fascinerande historiska kärnan, känn historiens vingslag vid Plaza del Virgin och gå vilse i mysiga Barrio del Carmens gränder. 

Sedan passar det bra med färsk apelsinjuice i solgasset vid Plaza de la Reina och en paella (vad annars i paellans hemstad?) på El Balcó del Micalet. Glöm inte att Valencia har utmärkta stränder att vila ut vid, såväl El Cabanyal och La Malverosa har gott om plats och en avslappnad stämning.

 Missa inte: Ciudad de las Artes y las Ciencias. Ny och djärv arkitektur ser ut att ha landat från annan galax och som innehåller bland annat ett konstmuseum. Av världsberömda hemmasonen Santiago Calatrava.

www.cac.es

LÄS MER: Sommarens 10 mest spännande platser i Spanien

 

Färgstarka området Vallon des Auffes i Marseille. Foto: Shutterstock

12. Marseille

Marseille är ett hett resmål vid Medelhavet. Närheten till Provence och Rivieran gör det enkelt att kombinera storstad, strand och öppna landskap.

Marseille är numera ett av de heta resmålen kring Medelhavet, en storstad smekt av ljumma medelhavsvindar och trehundra soldagar per år. För inte så länge sedan var Frankrikes näst största stad förknippad med kriminalitet och droger. I dag har Marseille genomgått en rejäl vitalisering. Nya museum, ny profil-arkitektur och ett uppsnyggat hamnområde har fått sällskap av designhotell, trendiga butiker och chica caféer, samtidigt som man återtagit sin position som en av de intressantare matstäderna i Frankrike.

Visst kan man också bada i Marseille. Plage Catalans och Plage du Prado ligger centralt och åtkomligt. Närheten till Provence och Rivieran bör givetvis påpekas. Varför inte kombinera en helgs storstadsliv i Marseille med häng i St Tropez eller blommande lavenderängar i Provence?

Missa inte: L’Epusette. Slå på stort, man lever bara en gång. Michelinstjärnebelönade LEpusette har utsikt mot både Medelhavet och Vieux Port på den andra och mat att dö för. 

www.l-epuisette.fr

 

Till Dublin åker man för den goda stämningens skull. Foto: Anders Pihl

13. Dublin

Weekendresor till Dubin handlar framför allt om musik och pubar. Lyssna på livemusik, ät gott och känn dig välkommen i staden som kallas för lilla London.

Till Dublin åker man för den speciella stämningens skull. En helg här måste inte nödvändigtvis ge nya kunskaper eller nya prylar till hemmet. Snarare än många sevärdheter har Dublin invånarnas värme, sin själfulla musik och unika pubkultur samt vad irländarna kallar craig. Här finns starka traditioner som ger besökaren känslan av att vara personligt välkomnad. 

De som kallar Dublin för ett litet London har rätt vad gäller stadens utseende, utan tvekan är Dublin mer överblickbart och gemytligare. Dublins innerstad går promenera igenom under en eftermiddag. Numera äter man oftast väldigt gott i Dublin vars restaurangscen verkligen lyft sig de senaste sex-sju åren. I stadens omgivningar väntar det klassiska irländska landskapet med en nästan självlysande grönska på våren och sommaren.

Missa inte: Palace Bar - anrik och centralt belägen pub med lite av varje, som välbevarad träinredning, fin livemusik på helgerna en trappa upp samt ett av stadens bästa sortiment av whisky. 21 Fleet Street. 

www.thepalacebardublin.com

LÄS MER: Så galet firas St Patrick's Day i Dublin

 

Valletta är Maltas magnifika huvudstad. Foto: Anders Pihl

14. Valletta

En mix av England, Italien och Nordafrika – det får du under en weekend på Malta. I Valletta finns ett svårslaget antal av bra sevärdheter, stadsdelar och serveringar.

Maltas huvudstad Valletta har allt för en lyckad långhelg. Stadens sandstensgula arkitektur och historiska sevärdheter håller högsta klass. St John-katedralen räknas som en av världens finaste barockkyrkor och närliggande Stormästarpalatset varifrån Malta styrdes under århundraden är en högtidsstund om man är det minsta historieintresserad. 

Staden har dessutom blivit en kosmopolitisk mötesplats för människor från hela världen. Att gå runt i skymningstimmen i stadsdelar som Silema och St Julians och stadens otaliga uteserveringar, restauranger och barer fylls med gäster är svårslaget. 

Malta var engelsk koloni i 150 år och inget annat land vid Medelhavet har samma mix av influenser från Italien, England och Nordafrika. Eftermiddagste och röda telefonkiosker är lika maltesiskt som perfekt pasta och arabiska lammspett.

Missa inte: Gululu, 133 Spinola Bay, St Julian’s. Genuint och prisvärt. För en gångs skull stämmer det ofta svikna löftet om äkta och vällagad maltesisk mat. Pröva pastan med kaninsås och husets vin.

www.gululu.com.mt

LÄS MER: Valletta – en klassiker som blivit trendig igen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande