11 kända turistmål du ska undvika 2020

Barcelonaborna har blivit seriöst turisttrötta.

Foto: Shutterstock

1 av 3: Barcelonaborna har blivit seriöst turisttrötta.

Balis tempel slits svårt av överturismen.

Foto: Shutterstock

2 av 3: Balis tempel slits svårt av överturismen.

Den vackra kuststräckan i Big Sur är känslig för massturism.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Den vackra kuststräckan i Big Sur är känslig för massturism.

Håll dig borta från Barcelona, sydligaste Florida, Bali, Kapstaden och Matterhorn om du vill ha en lyckad semester nästa år. Rådet kommer från det ansedda resguideförlaget Fodor's som satt ihop en unik lista: Turistmålen du inte bör besöka under 2020.

Andra har också läst

Sammanställningen kallas fyndigt för ”no go”-listan och sammanställs av Fodor's varje år.

Skälen till att hamna på listan kan skifta, oftast är de av miljömässig eller etisk art.

På senare år har också flera kända turistmål blivit allt mer negativt inställda till den egna turismen, till exempel, Barcelona.

De två föregående åren har Fodor's ”no-go”-lista rymt flera orter som börjat värja sig mot överturism – bland annat Venedig, Amsterdam, Santorini, Dubrovnik, Påskön och Machu Picchu.  Trenden har fortsatt, och inför 2020 lägger man till flera platser: Bali, Angkor Wat, Barcelona, Big Sur och tåggatan i Hanoi.

Här är ”no go”-listan för 2020:

1. Barcelona, Spanien

Här finns det knappt plats för turister. Lokalt är man också mycket irriterad på Airbnb, vars boendeuthyrning har drivit bostadspriserna här i höjden. I planerna för staden ingår nu att stänga av 500 områden från all biltrafik.

LÄS MER: Avskyn mot turister eskalerar i Barcelona 

2. Big Sur, Kalifornien, USA

Det svindlande vackra kustområdet söder om San Francisco plågas svårt av den okontrollerade turism som utspelas kring berömda Highway 1 som löper genom området. Bristen på offentliga toaletter och andra bekvämligheter utmed sträckan har lett till en enorm nedskräpning, och det omfattande illegala tältandet i ett område känt för sina många dödliga skogsbränder är inte det minsta populärt.

3. Angkor Wat, Kambodja

Tempelkomplexet som är Kambodjas största turistattraktion blir allt mer slitet av den omfattande turismen, vilket har lett till farligt hala stentrappor och relieftavlor som slipats ned av alla beröringar. Nu försöker man olika sätt att begränsa turismen. Ett första steg är att begränsa antalet besökande till den populära kullen Phnom Bakheng, omtyckt för sin vackra solnedgång. Nu får högst 300 personer vistas där samtidigt.

Foto: Shutterstock

Stenblocken i 900-åriga Angkor Wat slipas ned av turister.

4. Bali, Indonesien

Indonesiens mest besökta ö lider av turismen och jobbar på nya bestämmelser som ska få besökare att uppträda mer respektfullt, särskilt på religiöst betydelsefulla platser. Man har också brist på dricksvatten och förbjöd i fjol alla engångsprodukter av plast då bland annat öns stränder lider svårt av nedskräpning. Införandet av en särskild turistskatt är under diskussion. 

5. Hanoi Train Street, Vietnam

Instagram har gjort en gata i Hanoi till internationell stjärna. Den kallas Hanoi Train Street eftersom spåret för en populär tåglinje löper mitt i den trånga gatan nästan livsfarligt nära butikerna och bostadshusen på vardera sidan. 

Den ovanliga synen har lockat till sig tonvis av Instagramfotografer från hela världen, och kaféer har blommat upp längs spåret för att de ska kunna komma riktigt nära. Men inte sällan har tåget tvingats till nödstopp då fotograferande turister stått i vägen på spåret. Nyligen stängde myndigheterna samtliga kaféer utmed gatan.

Foto: SHUTTERSTOCK

Hanoi Train Street.

LÄS MER: 10 hetaste städerna 2020 – därför ska du resa dit 

Livsfarliga platser

6. Matterhorn, Schweiz/Italien

Sju klättrare har dött när de försökt bestiga det berömda berget i år, i fjol blev antalet omkomna elva.

Enligt lokala experter blir berget allt farligare på grund av klimatförändringar som lett till ett varmare klimat – med ett ökat antal dödliga laviner och stenras som resultat.

– Berget har blivit instabilt och därmed för farligt för att tillåtas vara en turistattraktion som varje dag kättras på av massor av människor, säger en guide som Fodor's citerar. 

Trots att guider på berget uppmanat till klättringsförbud har de schweiziska myndigheterna avstått från att agera.

Mount Everest hamnade på Fodor's ”no-go”-lista redan i fjol (”en långsam men ihärdig massmördare”).

Foto: Shutterstock

Sju klättrare har omkommit på Matterhorn bara i år.

Platser som bör lämnas i fred

7. Florida Keys, Florida, USA

Över en fjärdedel av världens korallrev har dött de senaste 30 åren. 

Orsaken är korallblekning, vilket orsakas av höjda vattentemperaturer till följd av världens koldioxidutsläpp. När vattnets temperatur stiger till drygt 30 grader tömmer korallerna sig på den mikroalg som bor inuti dem och ger dem näring. Då förlorar de sin färg och svälter ihjäl. 

Som om blekningen inte var nog har korallreven i den marina nationalparken runt Floridas sydspets (Florida Keys) drabbats av en ny smittsam sjukdom kallad ”stony coral tissue loss disease” med mycket hög dödlighet. En grupp universitet, ideella organisationer och myndigheter samarbetar nu för att rädda korallen.

Foto: SHUTTERSTOCK

Korrallreven utanför Key West i sydligaste Florida dör.

8. Cozumel, Mexiko

Smittan ”stony coral tissue loss disease” som drabbat Florida har även spridit sig över vattnet till nationalparken runt den mexikanska ön Cozumel. Sedan en dryg månad är parken stängd till förmån för en hjälpinsats. 

Platser som har infört höga avgifter

9. Galápagosöarna, Ecuador

Galápagosöarna är kända för sitt helt unika djurliv. främst för de 18 000 galapagossköldpaddorna. Öarnas unika ekosystem är dock hotade av det enorma turistintresset. Det senare utgör en viktigt inkomstskälla, så i stället för att helt förbjuda turism söker öarna andra sätt att skydda djuren.

Sedan tjugo år tillbaka betalar turister 100 dollar (en knapp tusenlapp) för att besöka Gálapagos nationalpark, men från och med nästa år höjs avgiften till mellan 200 och 400 dollar (exakta summan ska beslutas inom kort).

Foto: SHUTTERSTOCK

Sköldpaddornas miljöer på Gálapagos far illa.

LÄS MER: Galapagos – karga öar med ett unikt djurliv 

10. Komodo, Indonesien

Cirka 10 000 turister kommer till ön Komodo varje år för att se de världsberömda komodovaranerna.

Det ger ett lyft för öns ekonomi, men även här sliter det enorma turistintresset på det unika ekosystemet. För att bromsa detta något kommer det från nyåret att kosta motsvarande 10 000 svenska kronor att komma nära djuren. 

Staden som är säkert för turister men dödlig för de boende 

11. Kapstaden, Sydafrika

Kapstaden är tveklöst en av världens vackraste städer och en utmärkt utgångspunkt för turister som vill uppleva Sydafrikas stränder, djurliv och vingårdar. 

Staden är inte lika mysig för invånarna. De senaste två åren har man plågats av en brottsvåg som lett till en placering på listan över världens farligaste städer. Bara under 2018 inträffade över 2 800 mord här. Sedan i augusti är militären på plats för att bekämpa de många gängkrigen. 

Turister håller sig vanligen till stadens centrum där de i princip går säkra. 

– Det har blivit som två städer, säger den regionala säkerhetschefen Albert Fritz till Fodor's. Som turist i stadens centrum är du helt säker. Du vet inte att bara tio kilometer bort skjuter folk mot polisen.

Fotnot: Reseguideföretaget Fodor's fick sin start när ungerskfödde Eugene Fodor 1936 släppte sin första guidebok om Europa. Under andra världskriget var han dessutom amerikansk spion och tillsammans med två vänner de första amerikanerna att nå Prag (på fredsdagen den 8 maj 1945).

Foto: Shutterstock

Vackra Kapstaden har drabbats av en mordvåg.

LÄS MER: Världens 10 mest prisvärda resmål 2020 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande