Samoa – två stora och ett antal pyttesmå öar i Stilla havet mittemellan Hawaii och Nya Zeeland.
1 av 3: Samoa – två stora och ett antal pyttesmå öar i Stilla havet mittemellan Hawaii och Nya Zeeland. Foto: Tomasz Smiarowski
Flera svenska arrangörer anordnar resor till Panama som blir allt mer känt som resmål.
2 av 3: Flera svenska arrangörer anordnar resor till Panama som blir allt mer känt som resmål. Foto: Anders Pihl
Till Mongoliet, mellan Ryssland och Kina, reser många för att få uppleva den vidsträckta stäppen, gärna från hästryggen.
3 av 3: Till Mongoliet, mellan Ryssland och Kina, reser många för att få uppleva den vidsträckta stäppen, gärna från hästryggen. Foto: okänd

10 resmål för dig som vill resa etiskt 2016

Kap Verde, Grenada och Panama, det är några av världens bästa resmål för den som vill resa med gott samvete.

De är tre av tio resmål på en ny lista över världens mest etiska resmål 2016.

Ethical Traveler är en amerikansk organisation som varje år sammanställer en lista över de tio mest etiska resmålen bland utvecklingsländerna. På listan hamnar länder som beaktar mänskliga rättigheter, satsar på miljö, social välfärd samt hållbar turism.

Sju av länderna på listan är ö-stater, alla i Karibien eller Söderhavet. Flera är verkligen det vi brukar kalla paradisöar, men de är hotade av klimatförändringarna. Ethical Traveler konstaterar att just dessa är mycket medvetna om hur viktigt klimatarbetet är.

LÄS OCKSÅ: Guide till 13 paradisöar i Karibien

 

Etiska listan 2016 i alfabetisk ordning

Dominica. Foto: Håkan Boström

Dominica

Bergig ö mittemellan Guadeloupe och Martinique i Karibien. Mest naturturism med fokus på vandring. Flera svenska aktörer har paketresor. Långvarig på Ethical Travelers etiska lista.

Därför på etiska listan: Freedom House har gett landet högsta betyg i mänskliga och politiska rättigheter. Siktar på helt förnybar energiproduktion. Välorganiserad och gratis hälsovård. Hög läs- och skrivkunnighet. Bra skydd för marint liv, inklusive obligatorisk undervisning om bland annat valar i skolorna. Men gayrättigheterna lämnar en del i övrigt att önska.

Grenada. Foto: Gustav Gräll

Grenada

Liten karibisk ö med stränder, regnskogar och vulkaner. Lite färre turister och lite vildare natur än på många andra västindiska öar. Ny på Ethical Travelers lista.

Därför på etiska listan: Näst högsta betyg på mänskliga fri- och rättigheter av Freedom House. Bra skydd av korallreven. Kom med på listan i år på grund av arbete för att förbättra HBTQ-rättigheterna.

LÄS OCKSÅ: Karibien – njut av lugnet på stolta grenada

Kap Verde. Foto: Ylwa Yngvesson

Kap Verde

Önation väster om Senegal som varit med på Ethical Travelers lista i många år och som blir allt populärare som charterresmål i Sverige. De flesta reser till stränderna på Sal eller Boavista.

Därför på etiska listan: Högsta betyg i mänskliga och politiska rättigheter. Kap Verde har gjort mycket miljöarbete på senare år. Många kvinnliga chefer. Årliga Prideveckor. Skydd för havssköldpaddor.

LÄS OCKSÅ: Kom undan billigt på Kap Verde – spartips

Micronesien. Foto: Istock

Mikronesiens federerade stater

Ännu en nykomling på etiska listan. Landet omfattar 607 öar som ligger lite för långt bort i Stilla havet för att ha någon större turism. Landet består av de fyra ögrupperna och delstaterna Yap, Chuuk, Pohnpei och Kosrae.

Därför på etiska listan: Högsta betyg på mänskliga fri- och rättigheter. Driver på för arbete mot klimatförändringarna. Ska öka förnybara energiförbrukningen till minst 30 procent. Har drivit igenom skydd för ett stort våtmarksområde. Jobbar på att öka tillgången till internet vilket kommer att förbättra undervisningen på alla spridda små öar. Men problem med trafficking.

Vilda Mongoliet.

Mongoliet

Ny på etiska listan. Till detta kustlösa stora land mittemellan Ryssland och Kina reser många för att få uppleva den vidsträckta stäppen, gärna från hästryggen. Transsibiriska järnvägen passerar landet.

Därför på etiska listan: Näst högsta betyg på mänskliga fri- och rättigheter. Lagar på gång mot bland annat hatbrott. Satsning på solenergi, 70 procent av landets herdar har nu tillgång till det. Nästan 15 procent av marken är skyddad i naturreservat och liknande, men tyvärr hotas en del av områdena av planerade gruvor. Mindre än fem procents arbetslöshet. Men problem med tjuvjakt och smuggling av djur till Kina.

LÄS OCKSÅ: Här är världens 7 smutsigaste städer

Panama Foto: Anders Pihl

Panama

Ny på etiska listan. Panamakanalen är vad de flesta känner till om detta lilla centralamerikanska land som sträcker sig från Karibiska havet till Stilla havet. Flera svenska arrangörer anordnar resor till Panama som blir allt mer känt som resmål.

Därför på etiska listan: Näst högsta betyg på mänskliga fri- och rättigheter. Bra miljöskydd med bland annat program för att återplantera skog, men en ny kraftverksdamm hotar lokalbefolkningen i sitt närområde. Lång livslängd, bra skolgång och låg arbetslöshet. Sjunde land i världen på ”Happy planet index”. Har ratificerat alla konventioner mot barnarbete.

Samoa Foto: Tomasz Smiarowski

Samoa

Två stora och ett antal pyttesmå öar i Stilla havet mittemellan Hawaii och Nya Zeeland. Kritvita stränder, kristallklart vatten och närhet till polynesisk kultur. Trots avståndet från Sverige anordnar en handfull arrangörer paketresor dit.

Därför på etiska listan: Högsta betyg på mänskliga fri- och rättigheter. Bygger solpaneler för att få 100 procent hållbar energi 2017. Arbetar medvetet mot det alltför utbredda våldet i hemmen.

LÄS OCKSÅ: Simma i sagolika poolen i Samoa

Tonga Foto: Tomasz Smiarowski

Tonga

Ännu en Söderhavsstat med ett överflöd av stränder och palmer. Landet består av 176 öar, varav 52 är bebodda. Mycket av landets inkomster kommer från turism. Några svenska arrangörer har paketresor.

Därför på etiska listan: Näst högsta betyg på mänskliga fri- och rättigheter. Bäst betyg på miljöskydd av alla länder på listan. Siktar mot 50 procent förnybara energikällor 2020, främst solenergi. Nya nationella marina naturreservat. 99 procents läskunnighet. Men Tonga är ett av bara sju länder i hela världen som inte har ratificerat FN:s konvention mot kvinnodiskriminering. Dock har man ansträngt sig för att få bukt med trafficking.

Kate Middleton har besökt Tuvalu. Foto: Alpha Press

Tuvalu

Ny på Ethical Travelers etiska lista. Polynesisk mikronation med blott 11 000 invånare på tre korallöar och sex atoller mittemellan Hawaii och Australien. Turismen är blygsam men de flesta som kommer hamnar på huvudön Funafuti där den enda flygplatsen ligger.

Därför på etiska listan: Näst högsta betyg på mänskliga fri- och rättigheter. Bygger nya solkraftverk. Bygger ut internet för att förbättra skolundervisningen. Har nyligen kriminaliserat allt våld i hemmen. Jobbar mot klimatförändringarna som en av medlemsstaterna i The Vulnerable 20.

Uruguay. Foto: Colourbox

Uruguay

Liten republik mellan Argentina och Brasilien som varit med i flera år på etiska listan. Många reser till Uruguay för att bada i jetsetbadorten Punta del Este eller besöka den gamla kolonialstaden Colonia.

Därför på etiska listan: Högsta betyg i mänskliga och politiska rättigheter enligt Freedom House. 90 procent förnybara energikällor. Jobbar mot helt eldriven kollektivtrafik. Men behöver skydda sina savanner bättre. Ligger högst av länderna på listan på FN:s Human Development index (52:a av 187 länder). Satsar på högre utbildning med datorer till lärare och studenter. Har skrivit under en konvention om skydd för äldre. Arbetar mot trafficking. Lag om rättigheter för djur och förbud mot djur på cirkus.

LÄS OCKSÅ: Bästa budgetresmålen när kassan är skral

 

Läs mer på Ethicaltraveler.org.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande