Barossa Valley i Australien är känt för att producera utmärkt shiraz och riesling.
1 av 4: Barossa Valley i Australien är känt för att producera utmärkt shiraz och riesling. Foto: Shutterstock
90 procent av alla viner som tillverkas i Bordeaux är röda.
2 av 4: 90 procent av alla viner som tillverkas i Bordeaux är röda. Foto: Shutterstock
Det som gör Valle de Guadalupe så intressant är den avskalade känslan. Här ligger fokuset på att producera gott och billigt vin.
3 av 4: Det som gör Valle de Guadalupe så intressant är den avskalade känslan. Här ligger fokuset på att producera gott och billigt vin. Foto: Shutterstock
Regionen Toscana har snabbt blivit populärt tack vare den vackra naturen och det stora utbudet vingårdar.
4 av 4: Regionen Toscana har snabbt blivit populärt tack vare den vackra naturen och det stora utbudet vingårdar. Foto: Shutterstock

Underbara resmål för dig som älskar vin

Är du en vinälskare av rang? Då kanske din nästa resa borde involvera ett besök på en vingård. Passa på att lära dig mer om vinets ursprung samtidigt som du får dricka närproducerat vin i en vacker miljö.

När man pratar om vingårdar kanske du direkt tänker på Champagne i Frankrike eller Napa Valley i Kalifornien. Och även om dessa platser lever upp till sitt rykte så finns fler resmål att bocka av på listan. Varför inte ta vintåget genom vindistriktet Franschhoek i Sydafrika eller åka på en vinkryssning i Duorodalen i Portugal?

1. Valle de Guadalupe, Mexiko

Det som gör Valle de Guadalupe så intressant är den avskalade känslan. Här ligger fokuset på att producera gott och billigt vin. Foto: Shutterstock

Du kanske inte automatiskt tänker på Mexiko när du planerar en resa till en vingård men nu är det hög tid att ändra på det. Med varma temperaturer året om är Valle de Guadalupe en blomstrande vinregion. 

Det som gör Valle de Guadalupe så intressant är den avskalade känslan. Glöm vintåg och kändisviner – här ligger fokuset på ett gott och billigt vin. Ett extra plus är även att du inte behöver trängas med allt för mycket turister då många, kanske precis som du, inte förknippar Mexiko med vackra vingårdar.  

2. Finger Lakes, Upstate New York

Är riesling din favorit? Då borde du besöka Finger Lakes i New York. Foto: Shutterstock

Även Finger Lakes är lite av en oupptäckt pärla. Här finns det viner av världsklass, speciellt rieslingen som sägs vara extra fin i just den här regionen. Ett tips i Finger Lakes är vingården Ravines Wine Cellars som finns med på tidningen Wine Spectator lista över topp 100 vingårdar i världen. 

LÄS MER: 10 bästa hotellen i New York 

3. Franschhoek, Sydafrika

Ta vintåget genom den fantastiska naturen i Franschhoek och upplev regionens vingårdar. Foto: Shutterstock

Franschhoek i Sydafrika är lite av en personlig favorit. Här kan du med hjälp av vintåget ta dig runt till ett flertal vackra vingårdar i regionen. Låt ett av stoppen på vägen bli Vrede en Lust. Den familjeägda vingården bjuder på, förutom prisade viner, en makalös utsikt över bergen. Ett extra kuriosa är att vinerna faktiskt är uppkallade efter döttrarna i familjen.

4. Bordeaux, Frankrike

90 procent av alla viner som tillverkas i Bordeaux är röda. Foto: Shutterstock

Att det finns fantastiska vingårdar i regionen Bordeaux har nog ingen missat. Här ligger fokuset främst på de röda vinerna vilket inte minst syns på statistiken. 90 procent av allt vin som tillverkas här är nämligen röda viner. Överst på listan står merlotviner och även om de kan smaka på många olika sätt så brukar viner som producerats i Bordeaux ha en ganska stram och nyanserade karaktär. Ett resmål som faller alla rödvinsälskare i smaken helt enkelt.

5. Barossa Valley, Australien

Barossa Valley känt för att producera utmärkta shiraz och riesling. Foto: Shutterstock

Beläget i södra Australien är Barossa Valley känt för att producera utmärkta shiraz och riesling. Barossa Valley är en av de enda vinregionerna i Australien som har både varma och kyligare klimatförhållanden, vilket gör att man kan erbjuda en stor variation av viner. 

Vinodlingarna i området har såväl provningar som utflykter och restauranger på plats för besökare att utforska. Varför inte besöka charmiga Yalumba, som är Australiens äldsta familjeägda vingård.

6. Duorodalen, Portugal

Ta en vinkryssning i vackra Duorodalen. Foto: Shutterstock

Älskar du söta viner borde du ta en tur till Duorodalen. Regionen har gjort sig känd på sina goda portviner. Med vingårdar längs floden Duoro kan du även uppleva naturen genom att cykla mellan de olika stoppen.

 I området finns även den historiska vingården som Quiunta da Pacheca som definitivt är värt ett besök. För dig som vill avnjuta vin till havs finns det även vinkryssningar att välja på.

LÄS MER: Upptäck Portugals kust – Porto och Dourodalen 

7. La Rioja, Spanien

Vingården Bodega Ysios i La Rioja delar samma arkitekt som Turning Torso i Malmö. Foto: Shutterstock

La Rioja är ett stort vinområde i Spanien med över 500 vingårdar. På López de Heredia i Haro kan du titta på gammaldags vinframställning men med futuristisk design. Vill du lära dig mer om vinframställning finns även Vivanco Museum of Wine Culture.

Är du dessutom intresserad av arkitektur är ett besök på vingården Bodega Ysios ett måste. Arkitekten som var med och skapade Turning Torso i Malmö har nämligen lagt sin hand över vingården. Inuti den spännande byggnaden finns även ett vineri med toppmodern utrustning.

8. Mendoza, Argentina

Mendoza är mest känt för sin produktion av malbec. Foto: Shutterstock

Mendoza i Argentina är mest känt för sin produktion av malbec. Men det är verkligen inte den enda typen av vin du vill smaka på här. Vill du kan du även få testa på vino patero, vilket är fotpressat vin. 

En av Argentinas mest framgångsrika vingårdar finns även att hitta här. Familia Zuccardi i Maipú är ett gammalt familjeföretag som är värt ett besök.

9. Sonoma Valley, USA

Sonoma Valley ligger i Kalifornien. Foto: Shutterstock

Sonoma Valley i USA anses ofta som mer lågmäld än det närliggande Napa Valley. Men faktumet är att det finns ungefär lika många vingårdar i Sonoma som i Napa. Vinerna du inte får missa här är chardonnay, merlot och pinot noir. 

Francis Ford Coppola Winery är en av de mest kända stoppen, med mer än 40 viner som produceras på plats. I riktig USA anda finns det även simbassänger, en boule planer och ett filmgalleri. Om du älskar mousserande vin, kolla Korbel Winery, som har vingårdsturer i vinkällare. 

Uber har även en tjänst här kallad UberWine, där en förare tar dig var som helst du vill under dagen.

LÄS MER: Roadtrip i Kalifornien – så hittar du den bästa rutten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande