10 hetaste städerna 2020 – därför ska du resa dit

1 av 4: Tre fantastiska platser i Europa

Bolivias huvudstad La Paz upplever en renässans – och har världens största linbanesystem.

Foto: Shutterstock

2 av 4: Bolivias huvudstad La Paz upplever en renässans – och har världens största linbanesystem.

I Washington DC firar man kvinnors rösträtt sort nästa år.

Foto: Shutterstock

3 av 4: I Washington DC firar man kvinnors rösträtt sort nästa år.

Kanadas Vancouver ligger i framkant när det gäller att tänka grönt.

Foto: Shutterstock

4 av 4: Kanadas Vancouver ligger i framkant när det gäller att tänka grönt.

Här är världens tio hetaste städer att besöka under 2020. 

Städer som är värdar för några av det kommande årets största evenemang och festivaler – eller helt enkelt har det hetaste mat-, kultur- och konstlivet just nu.

Andra har också läst

Listan är sammanställd av Lonely Planet.

1. Salzburg, Österrike

Den vackra barockstaden är omgiven alper, prydd av torg med pampiga fontäner och underbara Altstadt, dess mysiga gamla stad som står på Unescos världsarvslista.

Salzburg är en stor musikstad och känd som Mozarts födelsestad samt för den omfattande turismen i fotspåren efter musikalfilmen ”Sound of Music” som till stora delar spelades in här. Anledningen till att staden är så het 2020 är att Salzburgs musikfestival, en av världens största festivaler för klassisk musik, då fyller 100 år. Festivalen erbjuder alltid ett överdåd av opera och alla sorts klassisk musik, men nu slår man på mer än någonsin med utställningar och arrangemang överallt i stadens historiska Altstadt: konserter, teaterföreställningar, recitationer, Mozartmatinéer och mycket mer. Så damma av era lederhosen eller dirndl, boka biljetter i tid och rocka som Amadeus i sommar.

Foto: Shutterstock

Musikstaden Salzburg håller stor 100-årsfest.

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Rom – perfekt för en weekend

2. Washington DC, USA

Den amerikanska huvudstaden hamnar ännu mer i blickfånget 2020 då man håller mängder av tillställningar med anledning av det är 100 år sedan kvinnorna i USA fick rösträtt. Flera tunga museer, som National Portrait Gallery och National Museum of American History, arrangerar specialutställningar. Lägg till intresset som alltid ökar för staden när det är valår och det faktum att Washington på senare år upplevt en blomning: hamnkvarteren har fått nytt liv, flera lovordade nya museer har öppnat och matscenen har utvecklats explosivt. Mängder av nyplanterade träd gör dessutom staden grönare än någonsin.

Foto: Shutterstock

Washington DC firar kvinnors rösträtt.

3. Kairo, Egypten

2020 är året då Egyptens efterlängtade nya och enorma historiska museum Stora Egyptiska Museet (eller GEM – Grand Egyptian Museum) ska öppna (om allt går enligt plan). Det är placerat nära pyramiderna i Kairostadsdelen Giza och sägs bli toppmodernt. Det blir också världens största museum dedikerat till en enda civilisation.

Ett plus för turister på andra ställen i Egypten (som Luxor och orterna vid Röda havet) är att det nu blir enklare att snabbt ta sig till och från sevärdheterna i Giza tack vare en ny flygplats där, döpt till Sphinx Airport. 

Foto: Shutterstock

Ett enormt, nytt museum i Kairo berättar Egyptens fantastiska historia.

4. Galway, Irland

Härligt bohemiska Galway är Irlands gemytligaste stad. De färgstarkt målade pubarna vibrerar av levande musik och på kaféerna sitter man på första raden för att lyssna på de många gatuartisternas framträdanden. 

När Galway kliver in i rollen som en av 2020 års två europeiska kulturhuvudstäder är stadens evenemangskalender lika fullproppad som dess barer en lördag kväll. Räkna med fullt av musik, teater, konst och dans i världsklass plus mängder av gatuspektakel. 2020 blir Galway värd för ett årslång konst- och musikparty. 

Foto: Shutterstock

I mysiga Galway står det en musiker i varje gathörn.

5. Bonn, Tyskland

Västtysklands forna huvudstad hamnade i skuggan när Berlin tog över vid Tysklands återförening. Men 2020 återvänder Bonn till strålkastarljuset då man leder firandet av 250-årsdagen för Beethovens födelse (Ludvig van Beethoven föddes i Bonn 16 december 1770). Hela året duggar det tätt av konserter då världsberömda musiker och dirigenter kommer hit för att framföra Beethovens musik. 

Det blir också föreställningar av kompositörens enda opera (Fidelio) plus massor av utställningar, tävlingar och utomhuskonserter till den store mannens minne.

Foto: Shutterstock

Tyska Bonn firar Ludvig van Beethoven, 250 år.

6. La Paz, Bolivia

Bolivias huvudstad är en av världens högst belägna städer. Det är svindlande att åka linbana över La Paz som ståtar med världens största linbanenät (varav de flesta linjerna har byggts under de senaste åren). Den förr ofta så grå staden upplever en renässans och en ny stolthet över landets egna rötter. De gäller alla från extravaganta inhemska arkitekter till en ny generation uppfinningsrika kockar. Inte undra på att La Paz drar allt fler turister.

Foto: SHUTTERSTOCK

Bolivias huvudstad La Paz upplever en renässans – och har världens största linbanesystem.

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Köpenhamn – perfekt för en weekend 

7. Kochi, Indien

Den här skönt avkopplade staden vid tropiska Malabarkusten i den sydindiska delstaten Kerala har på senare år blivit en föregångare när det gäller förnybar energi. Lanseringen av världens första solkraftsdrivna flygplats här om året ledde till att Kochi fick en hedersutmärkelse av FN. Men det finns mycket annat som gör staden het: bohemiska kaféer, utmärkta boendemöjligheter utmed de gamla, koloniala gränderna och en rad konstgallerier i framkant. Med 2020 års konstbiennal sätter Kochi Indien på kartan när det gäller festivaler för modern konst. 

Foto: Shutterstock

Med 2020 års konstbiennal sätter Kochi Indien på kartan

8. Vancouver, Kanada

Den här staden är som en av naturen skapt lekpark där den ligger, inklämd mellan Stilla havets blå vågor och skogsklädda bergstoppar. Här föddes organisationen Greenpeace, så det kan tyckas passande att Vancouver försöker ta ledningen när det gäller urban hållbarhet. Här finns nu ett kraftigt utbyggt nät av cykel- och promenadstråk, inklusive en oförglömlig och 28 kilometer långt sektion utmed stränderna och kajerna. Dessutom har de allmänna kommunikationerna uppgraderats kraftfullt. Vill du hellre sitta än röra dig kan du söka skugga under något av de 102 000 nya träd som planerats i staden under de senaste tio åren

Foto: Shutterstock

Grönprofilerade Vancouver har låtit plantera 102 000 nya träd.

9. Dubai, Förenade Arabemiraten

Dubai är känt för sina svindlande rekordbyggen och byggboomen bara dundrar på. 

Nytt 2020 blir Framtidsmuseet, ett bygge som uppges bli fyllt av ”nästa generation av underverk” och som ryms i en fantastisk ögonformad (oval) silverbyggnad klädd med ett myller av arabiska skrivtecken i svart. En bit ut i vattnet öppnar en skärgård av konstgjorda öar som döpts till Världen (The World), en resort med europiska teman och med fenomen som sovrum under vatten och ett område där det på konstgjord väg snöar året om. 

Men största fenomenet i staden 2020 är världsutställningen World Expo 2020 där 190 länder visar sitt bästa inom hållbarhet och rörlighet (tänk: flygande bilar). Paviljongerna där utställningarna hålls är förstås fullkomligt bländande skapelser.

Foto: Shutterstock

Dubai blir värd för världsutställningen World Expo 2020.

10. Denver, USA

Denver har en upphöjd ställning som en av USA:s mest charmiga tillväxtstäder. Här trängs byggkranarna och tomma tomter tycks förvandlas till hippa nya hotell över en natt.  Med de senaste nytillskotten har Denver nått en ny nivå. Som ett flertal saluhallar för finsmakare, den psykdeliska bergochdalbanan Kaleidoscope som ett av stadens ledande konstnärskollektiv låtit installera i temaparken Elitch Gardens och den nya påkostade byggnad där stadens museum för dekorativ konst flyttat in. En stad full av kreativ energi och förbaskat god mat. 

Foto: Shutterstock

Charmiga Denver får bara fler och fler spännande attraktioner.

LÄS MER: Här är Europas billigaste skidort

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande