Cinque Terre begränsar antalet turister som tillåts på ett år.
Turisterna riskerar ta död på Venedigs ekosystem.
I Barcelona går debatten het om man ska införa någon form av begränsning av turister.
1 AV 3
Cinque Terre begränsar antalet turister som tillåts på ett år.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Turisterna riskerar ta död på Venedigs ekosystem.
Foto: Alexey Popov
3 AV 3
I Barcelona går debatten het om man ska införa någon form av begränsning av turister.
Foto: Shutterstock

Resmål du drömmer om som inte vill ha dig där

Det finns många vackra platser som lockar världen över.

Fina byar, gammal arkitektur och mjölvita stränder som får besökarna att flockas.

Tyvärr skapar anstormningen stor skadegörelse och det finns nu ställen som vill begränsa antalet turister.

Allt om Resor listar 10 platser som du drömmer om men som inte vill ha dig där.

Cinque Terre, Italien

Förra året besökte mer än 2,5 miljoner turister Cinque Terre. Nu begränsas antalet besökare till 1,5 miljoner per år. Att det kommer så mycket människor hit beror främst på att flertalet kryssningar väljer att lägga till i den gamla hamnen. Därifrån går det sedan utflykter till de olika byarna i området. Byarna har inte den infrastruktur som krävs för att kunna hantera så många besökare. Nu ska antalet besökare räknas och när summan nått sitt max kommer vägarna mellan byarna att stängas.

 

LÄS MER: Världsarvsbyarna vill begränsa turismen

Santorini, Grekland

Förra året anlände cirka 10 000 turister per dag. Turister som kom med kryssningsfartygen till vackra Santorini. Nu har greklands "Hellenic Ports Association" bestämt sig för att minska antalet turister med 20 procent. 8 000 personer per dag kommer att vara tillåtna att besöka denna grekiska ö. En ö som verkligen ser ut att vara hämtad från en sagobok.

 

Vackra Santorini Foto: Jenifoto / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Venedig, Italien

Risken finns att alla turister tar död på Venedigs ekosystem och det behövs en ändring. Annars riskerar lagunen att bli förstörd. Venedig tar emot nästan 60 000 besökare dagligen och det anses vara dubbelt så många som staden klarar av. Mycket går att skylla på den ökande båttrafiken som skeppar turister till den romantiska staden. Italia Nostra föreslår en skarp begränsning av turismen för att skydda lagunen.

Barcelona, Spanien

Varje sommar uppkommer en ny debatt om huruvida Barcelona ska ha en gräns för hur många turister som får komma dit. Hittills har ingen gräns införts men debatten pågår. Å ena sidan finns Barcelonas borgmästare som anser att det behövs ett tak för hur många besökare som tillåts. Å andra sidan finns Barcelonas turismminister som menar att det kommer vara förödande för regionens ekonomi. Barcelona fortsätter att vara Spaniens mest besökta stad. I varje fall i nuläget.

 

MISSA INTE: 13 tips du inte får missa i Barcelona

Island

Sedan lågprisbolagen styrt sina vingar mot Island har turismen i landet tredubblats de senaste åren. Landet har problem med att tillgodose besökarnas behov eftersom dessa överstiger landets befolkning. Turismstyrelsen anser att det vore bäst att begränsa antalet turister fram tills dess att de utvecklat sin infrastruktur – framför allt förbättrat vägarna så att det blir lättare att ta sig fram.

Foto: Colourbox

LÄS OCKSÅ: Vilda, vackra Island – 12 tips i ett sagoland

Mogaogrottorna, Kina

I snitt tillåts 6 000 besökare per dag. Men vissa dagar under högsäsongen kan det besöks grottorna i norra Kina av uppemot 10 000. Om du vill se grottorna, som många är utsmyckade med väggmålningar, så se till att köpa din biljett i förväg för det går inte att köpa på plats.

Lord Howe Island, Australien

Det finns två sätt att ta sig ut till denna ö som ligger mellan Brisbane och Sydney. Det ena alternativet är att chartra en båt. Det andra är att flyga hit. Det får max befinna sig 400 personer på ön samtidigt så se till att fixa boende innan du bokar resan till ön.

Antarktis

De företag som arbetar inom turism behöver ha ett tillstånd för att få besöka kontinenten. Detta finns upptaget i Antarktisfördraget. Men det slutar inte där. Om du kommer som passagerare från ett kryssningsfartyg så får max 100 personer åt gången komma hit. Om kryssningsfartyget har mer än 500 passagerare ombord så får fartyget inte lasta av turister alls.

Machu Picchu, Peru

Världens mest berömda Inkastad tillåter max 2500 besökare per dag. Detta, ett av världens sju nya underverk, kräver att du köper din biljett i förväg. Tänk på att ha passet redo då passnumret krävs vid biljettköp.

Om du väljer att vandra Inkaleden till Machu Picchu så boka i god tid för det släpps nämligen endast på 500 personer per dag. Av dessa är cirka 200 turister och resten är guider, bärare och personal.

Foto: Takayuki Ishihara

Galápagosöarna, Ecuador

År 2007 hamnade denna ögrupp på UNESCOS världsarvslista och listades som en hotad plats. Begränsad turism hjälper till att bevara öns natur och djurliv. För att få besöka de skyddade områden som finns krävs det att du har en guide med licens som visar dig runt. Cirka 97 procent av öarna är skyddade och övervakas.

 

Källa: Sulphurdailynews.com

 

LÄS OCKSÅ:

 Världens 11 häftigaste öar