Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Många sjukdomar är ovanliga i Sverige, men vanligt förekommande i andra länder.
Många sjukdomar är ovanliga i Sverige, men vanligt förekommande i andra länder.
Många sjukdomar är ovanliga i Sverige, men vanligt förekommande i andra länder.
Flera sjukdomar smittar genom mat och dryck och dålig handhygien.
Flera sjukdomar smittar genom mat och dryck och dålig handhygien.
Flera sjukdomar smittar genom mat och dryck och dålig handhygien.
Har du koll på vilka sjukdomar du är eller bör vara vaccinerad mot?
Har du koll på vilka sjukdomar du är eller bör vara vaccinerad mot?
Har du koll på vilka sjukdomar du är eller bör vara vaccinerad mot?
1 AV 3
Många sjukdomar är ovanliga i Sverige, men vanligt förekommande i andra länder.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Flera sjukdomar smittar genom mat och dryck och dålig handhygien.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Har du koll på vilka sjukdomar du är eller bör vara vaccinerad mot?
Foto: SHUTTERSTOCK

Vaccinationsguide – allt du behöver veta inför resan

Vaccination – det är en viktig detalj många glömmer bort inför utlandsresan. 

Men det är ett slarv som kan sluta i katastrof. 

Res säkert: läs på här i Allt om Resors vaccinationsguide.

I de flesta fall är det hela rätt okomplicerat. 

De flesta av oss har ett grundskydd sedan vi var små genom barnvaccinationsprogrammet (vaccinen varar inte hur många år som helst så det kan var vettigt att ta om dem som vuxen).

Men oftast räcker grundskyddet – plus eventuell vaccinering mot gulsot (hepatit A och B). 

Extra koll av vaccinbehovet bör göras främst i två fall:

Om du ska resa till Afrika och Sydamerika. Men det gäller också för många asiatiska länder.

Om du ska vara borta länge och leva under enkla förhållanden. 

Ska du resa till mer exotiska resmål utanför Europa och Nordamerika så kom ihåg att kontakta din vaccinationscentral i god tid. En del vaccinationer bör påbörjas en månad före resavgången. 

Kolla in vaccinationsguiden nedan för att bli klar över dina eventuella behov. Listan är baserad på vad som rekommenderas av vårdguiden (www.1177.se/Stockholm/Tema/Vaccinationer/). 

På vårdguidens sida finns även en guide land för land där det framgår vilka vaccinationer som kan vara aktuella för just din destination.  

VACCIN DU TROLIGEN REDAN FÅTT SOM BARN:

Difteri

Difteri orsakas av en bakterie som kan skada många av människans organsystem. Sjukdomen är numera ovanlig inom EU men smittorisk finns i vissa länder i Asien och Afrika.

Ingår i barnvaccinationsprogrammet och ges med samma intervall som stelkrampsvaccinet (se nedan).

Mässling

Vaccin mot mässling ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och ges till de flesta barn vid 18 månaders ålder. Sjukdomen är därför ovanlig i Sverige, men desto vanligare utomlands. 

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som kan ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation. Skydd mot mässling är därför extra viktigt inför resor till utlandet.

Polio

Det bara två länder kvar där polio fortfarande är i sprids, Afghanistan och Pakistan. Epidemier utbryter dock ibland, det har inträffat i bland annat Indien och Nigeria. 

Vaccinet ges i barnvaccinationsprogrammet och anses mycket effektivt.

Röda hund

Röda hund är ovanlig Sverige då de flesta barn vaccineras redan vid 18 månaders ålder, men sjukdomen är vanlig i många andra länder. 

Om du ska resa utomlands kan det vara bra att se över ditt vaccinationsskydd, framför allt om du är gravid, då sjukdomen kan skada fostret.

Stelkramp

Sårinfektion som smittar via en bakterie som finns i jord och i många djurs tarmar. Smittar ej människor emellan.

Ingår i barnvaccinationsprogrammet och ges  vid 3, 5 och 12 månaders ålder. Påfyllnadsdos vid 5 års ålder och i årskurs 8–9. Vuxna rekommenderas en påfyllnadsdos vart 20:e år. 

Stelkramp är en sårinfektion som smittar via en bakterie som bland annat finns i djurs tarmar. Foto: SHUTTERSTOCK

ÖVRIGA SJUKDOMAR OCH VACCINATIONER:

Denguefeber

En virussjukdom som ger influensaliknande symtom. Sprids via mygg och finns i många länder i Afrika, Asien, Mellan- och Sydamerika. Sjukdomen kan bli allvarlig och kräva behandling på sjukhus. Det finns inte något vaccin mot sjukdomen (i Europa). Myggstift och  myggnät bör användas om du besöker drabbade regioner.

ANNONS: Behöver du personlig rådgivning om vaccin? Hitta din närmsta drop-in-mottagning här. (EXTERN LÄNK)

Epidemisk hjärnhinneinflammation

Om du ska resa till västra eller centrala Afrika söder om Sahara under en längre tid bör du vaccinera dig. Sjukdomen är ovanlig, men är livshotande och kan dessutom ge bestående besvär. En dos (spruta) räcker.

Gula febern

Ska du resa till tropiska områden i Afrika eller Sydamerika och till (vissa)  storstäder i Sydamerika bör du vaccinera dig mot gula febern även om landet inte formellt skulle kräva det.

Febern sprids av myggor och många länder kräver intyg på vaccination. Ett stort antal länder i Sydamerika, Afrika och Asien kräver intyg om du anländer från ett smittat land. 

Hepatit A och B

Hepatit A smittar genom förorenad dryck och mat. 

Hepatit A-vaccinering rekommenderas för resor utanför Europa, men epidemiutbrott förekommer även i västvärlden. Forna Jugoslavien och Östeuropa anses utgöra relativa riskområden.

En dos vaccin ger fullgott skydd i ett år. Vill du ha längre skydd  fyller du på med ytterligare en dos, tidigast sex månader efter den första. Du har då ett skydd i minst 30 år. 

Hepatit B sprids via blod och oskyddat sex.

Sjukdomen är ovanlig, men kan bli mycket allvarlig.

Grundvaccineringen består av tre doser. Dos två tas  månad efter första dosen ( då hr du skydd i ett år). Dos tre tas fem månader efter andra dosen och ger dig då skydd för hela livet.

Vaccinering rekommenderas vid längre eller upprepade resor till exempelvis Asien, Afrika eller Sydamerika.

LÄS MER: Så skyddar du dig och familjen mot turistmage 

Japansk hjärninflammation 

En virussjukdom som finns i Sydostasien och stora delar av östra Asien. Den sprids av myggor. Sjukdomen kallas även för japansk encefalit.

Det är mycket ovanligt att smittas av japansk hjärninflammation, men sjukdomen kan vara allvarlig och livshotande. Det finns vaccin som kan rekommenderas till dig som ska resa till riskområden.

Kolera

Smittar genom mat och dryck och ger diarré. Vaccinet är i dryckesform och kan tas hemma.

Vaccinering rekommenderas om du planerar att leva under enkla hygieniska förhållanden i områden med stor risk för kolerasmitta eller har vissa sjukdomar (typ diabetes eller tarm-, hjärt- eller njursjukdom).

Malaria

Smittas via myggbett. Du kan ta läkemedel mot malaria i förebyggande syfte. Störst smittorisk finns i vissa länder i tropiska delarna av Afrika.

Inget malarialäkemedel ger ett absolut säkert skydd. Därför är det klokt att även skydda sig mot malariamyggans stick. Med exempelvis myggmedel och genom att sova under ett myggnät eller med luftkonditionering i rummet. 

Det finns flera olika malariatabletter. Vilken som passar bäst varierar från person till person och i vilket område du ska vistas .

Rabies

Vaccinering tas vanligen ej när det gäller normala turistresor. Vaccinering enbart om du ska ha nära kontakt med djur i smittade områden.

Salmonella

Tre av fyra som får salmonella blir smittade utomlands. Sjukdomen finns i hela världen och  sprids oftast via  mat som har tillagats vid för låg temperatur, eller grönsaker som inte har sköljts av ordentligt. Den ger diarré, magont och feber. Något vaccin finns inte.

TBE (fästingburen hjärninflammation)

Finns som bekant också i Sverige. 

Grundvaccinationen består av tre doser där dos två ges 1-3 månader efter dos ett, dos tre ges 5-12 månader efter dos två i god tid före fästingsäsongen. Dos fyra ges tre år efter grundvaccination. Därefter bör man ta en ny dos vart femte år.

Vaccination brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna. 

Personer som kommer att vistas inom våt- eller skogsområden i Finland (framför allt Åland), Baltikum eller Centraleuropa, till exempel ornitologer och orienterare, brukar också rekommenderas vaccination.

Tuberkulos

En infektionssjukdom (även känd som tbc) som främst påverkar lungorna. Det är sällsynt att smittas i Sverige, men i stora delar av världen är tbc en av de vanligaste infektionssjukdomarna. Det finns effektiva läkemedel finns - de flesta brukar bli helt friska med behandling.

Turistdiarré 

Turistdiarré är ett samlingsnamn på magbesvär som du kan få under resor. Det är störst risk att få turistdiarré i länder med mindre bra vattenrening. 

Den vanligaste orsaken till turistdiarré är olika bakterier som ETCT, kolera, salmonella, shigella och campylobakter. 

Drick mycket (som vatten och vätskeersättning) för att undvika uttorkning. Sjukdomen går ofta över inom tre till fyra dagar. 

Läs mer om magbesvär under kolera och salmonella.

Tyfoidfeber 

Sjukdomen sprids via orent vatten och mat som inte är ordentligt stekt eller kokt. Tyfoidfeber är livshotande om du inte får behandling.

Du bör vaccinera dig mot tyfoidfeber om du ska resa till ett land där sjukdomen finns, stanna mer än tre veckor och äta på enkla matställen utanför turistområden. Eller om du ska leva tillsammans med ortsbefolkningen i Afrika, Central- och Sydamerika, Oceanien och Sydostasien. Vaccinet ges med spruta eller som tabletter (kapslar). 

LÄS MER: Rekommendationer för vaccination vid utlandsresa (ANNONS)