Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Packa lätt i en smart och snygg weekendbag.
Packa lätt i en smart och snygg weekendbag.
Packa lätt i en smart och snygg weekendbag.
”En perfekt weekendbag.”
”En perfekt weekendbag.”
”En perfekt weekendbag.”
1 AV 4
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 4
Packa lätt i en smart och snygg weekendbag.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 4
”En perfekt weekendbag.”
Foto: ERIK RUNDELIUS 0046(0)705518390 / ERIK RUNDELIUS
4 AV 4

Mjuka weekendbags – för en välfylld helg

Ryggsäckar och kabinväskor i all ära, men den klassiska weekendbagen förtjänar också uppmärksamhet. Allt om Resor har testat sex olika weekendbags som hjälper till att hålla alla saker på plats vid resan.

1. Bagasi

Pris: 2 697 kronor. 

Färger: Cognac och brun. 

Inredning: Fodrad med mjukt faux suede. Ett större fack på insidan med dragkedja samt två mindre fack för bland annat mobiltelefonen. Utsidan är utrustad med dragkedjefack på kortsidorna för förvaring av mindre saker.

Material: Läder.

Volym: 37,5 liter.

Mått: 50 x 30 x 25 centimeter.

Vikt: 1,6 kilo.

Övrigt: Vid köp av väska ingår en necessär, skopåse, bagage tag samt läderfett. Väskan finns också i en större modell som är 55 centimeter lång och som rymmer 49,5 liter. 

Omdöme: En lyxig investering som bara blir bättre med åren. Trots sin rymlighet upplevs den inte som klumpig, utan ligger bra mot kroppen när axelremmen används. Handtagen är stadiga även när väskan är välfylld. Hela bagen är väldigt stabil och fast men tar ändå upp liten plats när den inte används. På grund av sin utformning är den oerhört lättöverskådlig. På undersidan finns tassar i metall som skyddar mot väta och slitage. En riktigt välgjord och genomtänkt produkt.

bagasi.se

Kommentar: Den perfekta weekendbagen. Foto: ERIK RUNDELIUS

Så gjorde vi testet!

Väskorna har varit med på resor och har packats på olika sätt vid flera olika tillfällen. De har bedömts utifrån hur lättöverskådliga de är, hur de är att bära när de är packade samt utifrån deras vikt i förhållande till materialet de är gjorda av. Viktigast är att de ska vara bekväma att bära, oavsett om det är i handtagen eller i en eventuell axelrem. 

2. Uplite, Samsonite

Pris: Billigaste priset på denna weekendbag just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Färger: Burgundy (vinröd), röd, grå, blå, pärlemo/blå, svart och grön-grå.

Inredning: Fodrad. Stort nätfack med dragkedja som ger en enkel överblick på vad som finns i väskan. Utsidan har ett stort fack med dragkedja. 

Material: Denier nylon.

Volym: 48 liter, 66 liter om den är expanderad.

Mått: 55 x 30/40 x 29 centimeter.

Vikt: 0,9 kilo.

Övrigt: TSA kombinationslås medföljer. Tassar på undersidan.

Omdöme: Expanderbar väska som ger extra utrymme vid behov. På baksidan finns ett fäste, en så kallad ”smart sleeve” så att det lätt går att fästa weekend bagen på en eventuell resväska. Väldigt lätt och gjord med eftertanke. Knappar på sidorna gör att bagen kan göras mindre. Dubbla blixtlås och utrymme på blixtlåsen för att sätta kombinationslåset. Axelremmen spänns över diagonalen för bästa komfort. Stabila och robusta handtag. Tyvärr är handtagen lite för stela och gör bagen något obekvämt att bära när väskan är packad med lite tyngre saker.

samsonite.se

Kommentar: Ultralätt och expanderbar. Foto: FRANCKEN / SAMSONITE EUROPE

LÄS MER: Test av stora resväskor 

3. Cavalet Aqua Duffelbag, Cavalet

Pris: 949 kronor. 

Färger: Grå.

Inredning: Tre stycken nätfack varav ett med dragkedja. På utsidan finns ett större fack med dragkedja. 

Material: Vinyl.

Volym: 40 liter.

Mått: 55 x 55 x 28 centimeter. 

Vikt: 1 kilo.

Övrigt: Testets enda bag med rollup-funktion. Det innebär att bagen kan ändra storlek utifrån behov. På båda kortsidorna finns handtag som ger den ytterligare ett alternativt sätt att bära den på. 

Omdöme: Hela weekendbagen är vattentät, och samtliga dragkedjor är tejpade för att inte vatten ska kunna läcka in i bagen. Den rymmer otroligt mycket för sin storlek, och det är enkelt att packa bagen och få en översikt om vad som finns i den. Oavsett hur mycket eller lite som packas ligger allting på plats tack vare den smarta rollup-funktionen. Det enda som hindrar denna sportiga weekendbag från att få toppbetyg är att det tar lite tid att öppna den, framför allt när bagen inte är fullastad och tyget är nerrullat. 

cavalet.se

Kommentar: Vattentät och sportig.

DAGS FÖR NY WEEKENDBAG?

Här är fem saker att tänka på:

• Känn på materialet – det ska vara grovt och slitstarkt.

• Testa dragkedjorna och känn att de verkar tillräckligt kraftiga. De ska gärna vara lite grövre.

• Tassar under väskan gör att materialet skyddas undertill och fungerar i olika väder.

• En vadderad axelrem är bra om du kommer att bära väskan över axeln.

• Kolla om tillverkaren lämnar garanti på väskan så du kan gå tillbaka med den om du upptäcker något fel.

4. Balmoral Weekend bag, Newport

Pris: Billigaste priset på denna weekendbag just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Färger: Röd/blå/vit.

Inredning: Bagen har en innerficka med dragkedja och insidan är fodrad. Uttagbar bottenplatta. 

Material: Bomullskanvas med läderdetaljer.

Volym: Cirka 30 liter.

Mått: 55 x 35 x 23 centimeter.

Vikt: 1,4 kilo.

Övrigt: Bagagetagg ingår och sitter på väskan vid leverans. Det går att göra bagen något mindre tack vare tryckknappar på kortsidorna. Det finns tassar på undersidan av väskan som skyddar från smuts och väta. 

Omdöme: En riktigt snygg weekendbag som har väldigt robusta handtag som gör väskan bekväm att bära i handtagen. Axelremmen är bred och mjuk, så även detta är ett bra alternativ vid en tungt lastad väska. Dubbla blixtlås för enkel åtkomst. Väldigt lätt bag i bra kvalitet. Skinndetaljerna är placerade på rätt platser och gör bagen mer hållbar och tålig. Det som hindrar den från att få högre betyg är att innerfodret lätt fastnar i dragkedjan när väskan är halvfylld samt att tryckknapparna är något svåra att knäppa. 

newport.se

Kommentar: Snygg design.

5. Vintage, Carlo

Pris: 1 299 kronor.

Färger: Brun.

Inredning: Fodrad insida. En innerficka med dragkedja som är lite mindre samt småfack i elastiskt material och läderdetaljer. Större fack med tryckknapp på utsidan samt ett fack med dragkedja på andra långsidan.

Material: Garvat läder.

Volym: 30 liter.

Mått: 55 x 30 x 25 centimeter.

Vikt: 2,2 kilo.

Övrigt: Tassar på undersidan. Tryckknappar på sidan som håller sakerna på plats.

Omdöme: Bra och robust weekendbag med dubbla blixtlås som öppnas och stängs lätt. Fästena till axelremmen sitter inte på sidorna utan går snett över väskan, någonting som gör den stabil att bära. Utseendemässigt riktigt snygg vintage bag som kommer att bli finare med åren. En nackdel är att väskan i sig väger mycket. Det blir extra vikt att bära på och gör att väskan inte kan packas med lika mycket saker vid en flygresa då vikten är begränsad. Dragkedjan försluter väskan men lämnar lite öppet vid kortsidorna. Det är först när tryckknapparna knäpps som väskan stängs helt. 

clasohlson.se

Kommentar: Prisvärd. Foto: DEBTANUA

6. Gweneth Yucca Weekend, Day Birger et Mikkelsen

Pris: Billigaste priset på denna weekendbag just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Färger: Machiatto med vitt och grönt mönster.

Inredning: Fodrad insida i polyamid med två fack med dragkedjor, en större och en mindre. Utsidan har också två fack, ett med dragkedja och ett utan. 

Material: Bomullskanvas med detaljer i skinnimitation.

Volym: Cirka 30 liter.

Mått: 57 x 47 x 17 centimeter.

Vikt: 0,9 kilo.

Övrigt: Testets enda bag utan axelrem. Handtagen är 21 centimeter långa.

Omdöme: En riktigt snygg weekendbag som för tankarna till sommaren och solsemestern. De dubbla blixtlåsen gör väskan lättöverskådlig, och det är lätt att komma åt innehållet. De dubbla handtagen kan fungera att sätta över axeln, men är väskan välfylld blir det inte så bekvämt att bära den på det sättet. På blixtlåset sitter en bit konstläder som gör dragkedjan enkel att öppna. Nackdelen är att väskan saknar tassar undertill och lätt kan bli smutsig. Även höjden på väskan ger den ett minus, då den blir något otymplig när den är välfylld.

zalando.se

Kommentar: Billigaste skönheten.

LÄS MER: Stort test av handbagage