Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Första hjälpen-kit: Om olyckan är framme

När olyckan är framme är det bra att vara förberedd. Allt om Resor har testat sex olika första hjälpen-kit som kan vara bra att ha med på resan. Snart kan solbränna och skavsår vara ett minne blott!

Funkar de i handbagaget?

Samtliga första hjälpen-kit som ingår i detta test går bra att ha i handbagaget vid en eventuell flygresa. I kitten där det finns saxar är dessa antingen speciella första hjälpen-saxar med trubbig front eller så är bladet på dessa under sex centimeter, någonting som gör att de inte behöver checkas in. 

Light & Dry First Aid Kit Micro, Lifesystems

Annons: Billigaste priset på Light & Dry First Aid Kit Micro hittar du här [extern länk]

Vikt: 135 gram.

Storlek: 15 x 12 x 4,5 cm.

Innehåll: Textilplåster, smala häftplåster, blås/skavsårsplåster, kompressorer i olika storlekar, elastisk binda, zinkoxidtejp, microportejp, antiseptiska våtservetter, solskydd spf 50, säkerhetsnålar och en första hjälpen-instruktion.  

Övrigt: Innerpåsen som sakerna ligger i är vattentät ner till tio meters djup. 

Omdöme: Testpanelens favorit! Tillverkaren har verkligen tänkt till och skapat ett mycket bra kit för en säker semester. Ett plus för skavsårsplåstren som kan rädda promenaden vid ett skoskav. Ytterpåsen är tillverkad av slitstark cordura-väv i mycket bra kvalitet. Oavsett om det handlar om att spendera dagen i staden eller på dykbåten kan detta välfyllda kit komma väl till pass. Med tanke på sin ultralätta vikt finns inga ursäkter att inte ha det med sig. Det enda som det lämnar att önska är att det skulle ha funnits lite mer utrymme till att fylla på med egna saker.     

Läs mer: pickpack.se

Light & Dry First Aid Kit Micro, Lifesystems Foto: PRESSBILD

Annons: Följ med Allt om Trädgård och Hannu Sarenström till Madeira 14-21 oktober 2019 [extern länk]

First Aid Kit Small, Urberg

Pris: 129 kronor.

Vikt: 200 gram.

Storlek: 14 x 11 x 5 cm.

Innehåll: Plåster, klisterremsa, bandage/mitella, elastiskt bandage, självhäftande tejp, svamp, säkerhetsnålar, andningsmask, våtservett med koksalt, våtservett med tvål och sax. 

Övrigt: Urberg donerar 1 procent av sin årliga omsättning till en välrenommerad miljövårdande organisation. 

Omdöme: De flesta kvinnor känner troligtvis till ”den lilla svarta” när det pratas om klänningar. Detta första hjälpen-kit kan ses som motsvarigheten fast som ”räddaren i nöden”. Utrustat med allt det nödvändigaste och i en snygg förpackning gör det sig bra på vilken resa som helst. Samtliga produkter håller hög standard, och det är ett mycket prisvärt kit. Det som hindrar det från att få toppbetyg är att förpackningen inte går att trycka ihop på något sätt, någonting som kan göra att det upplevs som skrymmande i väskan. En annan sak är andningsmasken som inte riktigt lever upp till övriga produkters kvalitet.  

Läs mer: outnorth.se

First Aid Kit Small, Urberg Foto: PRESSBILD

Hjärtats Första hjälpen-väska liten, Apotek Hjärtat

Annons: Läs mer och köp Första hjälpen-väskan här [extern länk]

Vikt: 310 gram.

Storlek: 18 x 13,5 x 5 cm.

Innehåll: Brännskadegel, stödbinda, fixoförband, duschbara förband, textilplåster, natriumkloridpipett, andningsmask, desinficerande handservetter, tryckförband, ABC-instruktion och sax. 

Övrigt: Första hjälpen-kittet har kardborrefästen som gör att det går att hänga det på till exempel cykeln eller i hotellets badrum.  

Omdöme: Testets största kit men också ett av de mest välfyllda. Utformningen på väskan gör att den är överskådlig, och det är lätt att hitta bland produkterna. Andningsmasken ligger i en förpackning med nyckelring, så att den alltid kan vara med. Samtliga produkter ligger i väl tilltagna förpackningar, och kittet känns komplett. Den största nackdelen är att det är för stort för att bära sig. Det är också detta som sänker betyget, eftersom det inte gör någon nytta uppe på hotellrummet om olyckan är framme under en vistelse på stan. 

Läs mer: apotekhjartat.se

Foto: Press

First Aid Roll Doc, Ortovox

Annons: Billigaste priset på First Aid Roll Doc hittar du här [extern länk]

Vikt: 220 gram.

Storlek: 15 x 10 x 6 cm.

Innehåll: Plåster i olika storlekar och former, skavsårsplåster, sårkompressorer, mitella, elastiskt bomullsbandage, räddningsfilt, vinylhandskar, tejp, sax och pincett. Dessutom finns ett informationskort där man fyller i sina uppgifter som passnummer och eventuella allergier.

Övrigt: Rollfunktionen med kardborreband gör att det går snabbt att komma åt det som behövs.

Omdöme: För ett spännande äventyr eller en vandring är detta kit det bäst utrustade av alla. På förpackningen finns information om vad man ska göra i olika situationer samt nödnumret i ett par olika länder. Det som drar ner betyget på detta välfyllda kit är att kvaliteten på vissa av produkterna inte är så bra. Ett exempel är plåstren som lossnar väldigt fort och tejpen som aldrig riktigt vill fastna. Med tanke på priset borde produkterna vara av bättre kvalitet. 

Läs mer: addnature.com

First Aid Roll Doc, Ortovox Foto: PRESSBILD

Första hjälpen-kit Mini, Asaklitt

Annons: Billigaste priset på Första hjälpen-kit Mini hittar du här [extern länk]

Vikt: 70 gram. 

Storlek: 16 x 11 x 5 cm.

Innehåll: Plåster, sårtvätt, sårtork, vinylhandskar, andningsmask och brännskadegel.

Övrigt: Kittet ser ut som en miniryggsäck och går att fästa i bältet på byxorna.

Omdöme: Testets minsta kit innehåller mycket av det väsentliga som kan tänkas behövas under semestern. En fördel är att det också finns plats över för att lägga till några saker som kan anses vara viktiga. De saker som finns är av ganska bra kvalitet och fungerar på ett tillfredsställande sätt. Till exempel klarar plåstren av en dusch utan att lossna. Fokus ligger på första hjälpen, och det är ett plus att andningsmasken är så pass bra. Ett minus är själva förpackningen där dragkedjan lätt fastnar. Det känns som om sömmarna på kittet har en ganska begränsad livslängd. Däremot är priset bra med tanke på antalet produkter, så det är väl spenderade pengar. Lätt att ha med sig överallt.

Läs mer: clasohlson.com

Första hjälpen-kit Mini, Asaklitt Foto: LARS DAHLSTROM / PRESSBILD

Första hjälpen kit, FK Travel

Pris: 249 kronor.

Vikt: 370 gram.

Storlek: 16 x 15 x 7 cm.

Innehåll: Plåster, sårtvätt, pappersnäsdukar, antibakteriell handdesinfektion, hopfällbar tandborste, tandkräm, parfymfri bodylotion, sovmask, öronproppar, pincett och litet sykit med nål, tråd, knappar och en säkerhetsnål. 

Övrigt: Gott om utrymme att fylla på med egna produkter som kan tänkas behövas på resan. 

Omdöme: Testets enda första hjälpen-kit med annan syn på första hjälpen. Nog är det bra att ha med sig tandborste och tandkräm, och ett par öronproppar kan vara perfekt om hotellet ligger på en bullrig gata, men man kan ställa sig frågan om detta är produkter som räknas till första hjälpen, bortsett från plåster och sårtvätt. Enligt testpanelen är det ett bra kit för resenären men inte något riktigt första hjälpen-kit. Det som lyfter kittet är, förutom bra kvalitet, den fina förpackningen och att det finns gott om utrymme att lägga till egna produkter.

Läs mer: milrab.se

Första hjälpen kit, FK Travel Foto: PRESSBILD

SÅ GJORDE VI TESTET

Första hjälpen-kiten har bedömts utifrån deras innehåll och funktion. Det är inte helt lätt att ge en rättvis bedömning eftersom innehållet varierar, och det handlar mycket om tycke och smak gällande vad ett första hjälpen-kit ska innehålla. Vi har utgått från att plåster och förband ska finnas med och vara av bra kvalitet. Priset har också en del i betygsättningen – utifrån vad man får för pengarna.  

LÄS MER: Bäst i test: 6 solkrämer som skyddar ansiktet