Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sommartid – så funkar det i olika världsdelar

Sommartid 2020 gäller från natten till söndagen den 29 mars.

Men i stora delar av världen är sommartid ett okänt begrepp vilket kan strula till det för resenärer. 

Sommartid betyder att tiden ställs fram en timme under den ljusare delen av året för att dra bättre nytta av de ljusare timmarna.

Metoden används huvudsakligen i Europa och Nordamerika. En komplikation är att tidpunkten för övergången i USA är en annan än den inom EU.

För medan vi i Europa ställer om klockan på söndag morgon den 29 mars ställer nordamerikanerna om klockan redan den 8 mars, det vill säga två veckor tidigare. Och medan vår sommartid upphör 25 oktober (sista söndagen i oktober) upphör den i USA först en vecka senare (1 november, första söndagen i november).

Europa uppdelad i tidszoner

I Europa är övergången lättare att greppa i och med att tidpunkten för den är gemensam. De traditionella tidsskillnaderna består – när klockan är ett på dagen i Sverige är den en timma mindre i London, det vill säga tolv.

Europa är uppdelad i fyra tidszoner. När klockan är tolv i zon ett (västeuropeisk tid) är hon en timme mer i zon två (centraleuropeisk tid), två timmar mer i zon tre och fyra timmar mer i zon fyra (Moskvatid).

1. Västeuropeisk tid: Storbritannien, Irland, Portugal och Kanarieöarna. Samt Island som dock inte tillämpar sommartid.

2. Centraleuropeisk tid: Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Polen, Belgien, Frankrike, Italien, Spanien, Kosovo, Kroatien, Luxemburg, Makedonien, Montenegro, Nederländerna, Schweiz, Serbien, Slovakien, Bosnien och Hercegovina, Slovenien, Tjeckien, Ungern och Österrike.

3. Östeuropeisk tid: Finland, Estland, Lettland, Litauen, Turkiet, Grekland, Rumänien, Bulgarien, Ukraina, Israel och Egypten (men Egypten har ej sommartid).

4. Moskvatid: Ryssland (som dock inte tillämpar sommartid).

Sverige gjorde ett kort försök med sommartid redan 1916 men det upphörde året därpå på grund av protester från jordbruket. Först 1980 infördes sommartid igen.

VAD ÄR SOMMARTID?

Sommartid innebär att tiden ställs fram en timme under den ljusare delen av året. Detta för att dra bättre nytta av de ljusare timmarna.

Metoden används främst i Europa och Nordamerika. Dock är tidpunkten för övergången i USA en annan än den inom EU.

NÄR ÄR SOMMARTID?

Sommartid inom EU: 29 mars 2020–25 oktober 2020.

Sommartid i Nordamerika: 8 mars 2020–1 november 2020.

I Europa ställs klockan om den 29 mars i år, men i USA gör man det alltid två veckor tidigare (i år 8 mars). I Nordamerika slutar sommartiden en vecka senare än hos oss (i år 1 november, inom EU 25 oktober).

TIDSKILLNAD I EUROPA

Tidskillnad i Europa under sommartid: i Europa kvarstår de traditionella tidszonerna även under sommartid – när klockan är ett på dagen i Sverige är den en timma mindre i London, det vill säga tolv.

POPULÄRA RESMÅL MED SOMMARTID

Populära resmål med sommartid: Kanarieöarna, Turkiet, Mexiko, Kuba och Israel.

POPULÄRA RESMÅL UTAN SOMMARTID

Populära resmål utan sommartid: Thailand, Kina, Japan och Indien. Många länder i Asien har inte sommartid.

EU har gemensam sommartid

Sedan 1996 har EU gemensam sommartid. Den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober. Skiftet inträffar liksom klockan 02:00 eller 03:00 svensk tid (utan respektive med sommartid) så att timmen mellan klockan 02:00 och 03:00 utelämnas (vid övergång till sommartid) eller upprepas (vid övergång från sommartid).

Men sommartiden är ett omstritt fenomen inom EU. I februari 2018 röstade en stor majoritet inom EU-parlamentet för att låta utreda om sommartiden bör avskaffas. Till argumenten mot sommartiden hör att djur (och även en del människor) störs av omställningen samt att den inte spar så mycket energi som det var tänkt.

2019 röstade Europaparlamentet för förslaget att man från och med år 2021 slutar ställa om tiden till sommar- och vintertid. Nu är det upp till medlemsländerna själva att bestämma sig för vilken tid som ska tillämpas. EU-parlamentet vill också att länderna ska samordna sina beslut så att eventuella tidsskillnader inte stör den inre marknaden.

Länder med sommartid

I tropikerna är bruk av sommartid ovanligt, men det förekommer.

Många länder i Asien använder inte sommartid. Det gäller till exempel Kina, Japan, Indien och Thailand.

Men i Sydvästasien är sommartid vanligt förekommande och tillämpas bland annat, Israel och Jordanien.

Till andra populära resmål med sommartid hör Mexiko, Kuba och Kanarieöarna.

Ibland används uttrycket ”vintertid” om den tid då sommartid inte gäller, men det är inte korrekt – det heter normaltid. Sommartiden är en förskjutning av normaltiden med en timme.

LÄS MER: Stor guide till Gotland – här är bästa tipsen