Tuileriers, Delsey.
1 av 7: Tuileriers, Delsey. Foto: Delsey
X’blad 3.0, Samsonite.
2 av 7: X’blad 3.0, Samsonite. Foto: Samsinite
Pikes pike, American Tourister.
3 av 7: Pikes pike, American Tourister. Foto: Produktbild
Explorer, Epic.
4 av 7: Explorer, Epic. Foto: PRODUKTBILD
Quantum, Epic.
5 av 7: Quantum, Epic. Foto: Epic
Rolling Thunder, North Face.
6 av 7: Rolling Thunder, North Face. Foto: North Face
Toursafe AT 29, Pacsafe.
7 av 7: Toursafe AT 29, Pacsafe. Foto: Pacsafe

Sju sportiga bagar – i tjockt och tåligt tyg

Slitstark, vattentät och lättpackad är egenskaper som uppskattas i vår test av duffelväskor – de klassiska bagarna i hållbart tjockt tyg och spännband som fått sitt namn efter den belgiska staden Duffel.

Säkerhetsblixtlås

Namn: Tuileriers, Delsey.

Pris: 1 499 kronor.

Antal färger: 3.

Inredning: Ett låsbart utvändigt sidofack. Invändigt sidofack och spännbara packningsband i botten.

Volym: 70 liter.

Mått: 66,5 x 34 x 34 cm.

Vikt: 2 kg.

Lås: TSA-kombinationslås medföljer.

Handtag: Teleskophandtag, bärhandtag + löstagbar axelrem.

Antal hjul: 2.

Garanti: 5 år.

Omdöme: Något svårpackad, men snygg väska som kan fällas ihop för en mindre skrymmande förvaring. Pluspoäng ges för säkerhetsblixtlås och för fodret i avvikande färg som gör det lättare att se väskans innehåll. Väskan saknar dock finesser och de stora bärhandtagen hänger fritt varför de kan fastna i bagagehanteringen.

Läs mer: www.delsey.se

Betyg: 3.

 

LÄS OCKSÅ: 8 hårda resväskor som är bäst i test

 

Rymlig och lättpackad

Namn: X’blad 3.0, Samsonite.

Pris: 1 999 kronor.

Antal färger: 1.

Inredning: Ett stort låsbart packningsfack på utsidan. Invändigt två långsmala fack på lockets insida, ett långsmalt sidofack och en sko/tvättpåse. Elastiska packningsband i botten.

Mått: 73 x 44 x 37 cm.

Volym: 106 liter.

Vikt: 3,5 kg.

Lås: TSA-kombinationslås medföljer.

Handtag: Teleskophandtag, plus två bärhandtag.

Antal hjul: 2.

Garanti: 5 år.

Omdöme: Megastor duffelväska vars yttre konstruktion tyvärr känns något klen i tyg och sömmar, men väskan har invändiga finesser i form av flera packningsfack, bra fästanordning för bärhandtagen och rejält blixtlås som inte är säkerhetsblixtlås men som ändå svårforcerat. En lättpackad och hopfällbar väska för resenärer som behöver mycket packning, men som inte reser så ofta.

Läs mer: www.samsonite.se

Betyg: 3

 

Budget för sällan resenärer

Namn: Pikes pike, American Tourister.

Pris: 999 kronor.

Antal färger: 3.

Inredning: Stort låsbart packningsfack på utsidan och ett lika stort förvaringsfack i kontrasterande färg på insidan. Elastiska packningsband i botten.

Volym: 82 liter.

Mått: 75 x 39 x 34 cm.

Vikt: 2,80 kilo.

Lås: TSA-kombinationslås medföljer.

Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag.

Antal hjul: 2.

Garanti: 3 år.

Omdöme: Enkel duffelväska med en konstruktion utan finesser för sällan-resenären. Väskan känns i klenaste laget, den saknar vattenavvisande säkerhetsblixtlås och bärhandtagens fästanordning i form av en smal ögla fungerar inte optimalt. Den hopfällbara väskans storlek i kombination med låg vikt uppskattas, det gör också den avvikande foderfärgen.

Läs mer: www.americantourister.se

Betyg: 2

 

LÄS OCKSÅ: Packtipsen som duinte klarar dig utan

 

Mycket väska för pengarna

Namn: Explorer, Epic.

Pris: 899 kronor.

Antal färger: 1.

Inredning: Väskan har två spännband och två mindre fack på utsidan. Ett stort fack och ett mindre på insidan av locket och två justerbara spännband i botten.

Volym: 80 liter.

Mått: 80 x 36 x 30 cm.

Vikt: 3.3 kg.

Lås:

Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag.

Antal hjul: 2.

Garanti: 5 år.

Omdöme: En duffelbag som är mycket väska för pengarna med sina finesser som utvändig ficka för pass och biljetter, bekväma bärhandtag liksom rejäla och spännband som håller ihop väskan när den inte är fullt packad. Den koffertliknande formen med hård botten och mjuk överdel gör väskan dessutom lättpackad och tåligare. Saknar dock vattenavvisande säkerhetsblixtlås.

Läs mer: www.epictravelgear.com/se/

Betyg: 4

 

För weekendresenären

Namn: Quantum, Epic.

Pris: 999 kronor.

Antal färger: 1.

Inredning: Fodrad väska med låsbar dragkedja och två stora sidofack på utsidan av väskan varav ett med lufthål för sportkläder. Insidan har ett stort dragkedjeförsett fack. Löstagbar axelrem som fästs i två metallöglor.

Volym: 66 liter.

Mått: 70 x 34 x 31 cm.

Vikt: 2,4 kilo.

Lås:

Handtag: Teleskophandtag, två bärhandtag, löstagbar axelrem.

Antal hjul: 2.

Garanti: 5 år.

Omdöme: Stilig och sportig duffelbag i ett vattenavvisande material som funkar lika bra för en weekendresa som för en affärsresa., men väskan är av det mjukare slaget vilket gör en packning av kavaj och/eller kostymer mindre bra. Väskan saknar finesser som säkerhetsblixtlås, packningsband och undersidan saknar stöd vilket gör att den inte kan stå upprätt.

Läs mer: www.epictravelgear.com

Betyg: 3.

 

LÄS OCKSÅ: Snillrika resväskan som vi alla har längtat efter

 

Tål tuffa tag

Namn: Rolling Thunder, North Face.

Pris: 2 499 kronor.

Antal färger: 3.

Inredning: Spännband på utsidan, två dolda fack i locket ett litet fack för pass och pengar och ett större låsbart fack. Två invändiga fack i locket och spännbara packningsfack i botten. Spännband medföljer. Integrerad namnbricka. Extra hällor.

Volym: 80 liter.

Mått: 76 x 40 x 33 cm.

Vikt: 4 5 kilo.

Lås:

Handtag: Teleskophandtag plus två bärhandtag.

Antal hjul: 2.

Garanti: 3 år.

Omdöme: Regnsäker, smutsavvisande och extremt hållbar väska med hård botten för äventyrsresenärer som behöver en lättpackad väska som tål tuffa tag. Dessutom är den hopfällbar med många praktiska fickor och finesser som extra spännband och skofack. Enda nackdelen är att väskan är lite bökig att öppna och stänga.

Läs mer: www.stadium.se

Antal getingar: 5

 

Säkert kort för världsvana resenärer

Namn: Toursafe AT 29, Pacsafe.

Pris: 3 000 kronor.

Antal färger: 3.

Inredning: Spännband på utsidan vars lock har ett stort låsbart fack med ett innerfack. Invändigt spännbara packningsband i botten, ett stort fack på insidan av locket plus ett långsmalt fack och dragskofoder som håller packningen på plats. Integrerad adressbricka.

Volym: 96 liter.

Mått: 74 x 48 x 27 cm.

Vikt: 4,2 kilo.

Lås:

Handtag: Teleskophandtag + två fodrade bärhandtag.

Antal hjul: 2.

Garanti: 5 år.

Omdöme: Dyr och tung, men absolut värt sitt pris med sin gjutna bottenplatta som gör väskan till ett mellanting mellan hård och mjuk väska. Dessutom är den lättpackad med smarta extra finesser och detaljer som vattenavvisande säkerhetsblixtlås och insydda ståltrådar vilket hindrar tjuvar att skära sönder det vattenavvisande materialet. En tålig väska för världsvana resenärer som inte tummar på kvaliteten.

Läs mer: www.outdoorexperten.se

Betyg: 5

 

Så gjorde vi:

Duffelväskorna har testats på resor inom och utom Sverige på ett varierat underlag. Väskorna har bedömts efter funktion, kvalitet, design och hur pass lättpackade de är. Väskorna har också bedömts om de är låsbara och har extra säkerhetsdetaljer som förhindrar stöld vid bagagehantering liksom vattenavvisande dragkedjor.

Ett vanligt stöldproblem vid bagagehanteringen är när blixtlås kan öppnas lagom stort för att man kan sticka in en hand. Därför kommer allt fler resväskor med säkrade blixtlås.

Det är en duffelväska

Duffelväskor ser ut som stora bagar med spännband, de har ett stort packningsfack och ofta många fack invändigt som utvändigt. Rymden på packningsfacket anger väskans storlek i liter. Väskans spännband gör att man kan dra åt och justera väskan mär den är packad vilket gör storleken mer komprimerad och flexibel. Klassiska duffelväskor har stora handtag så att de kan bäras på ryggen, men i dag finns väskorna i ett antal olika modeller.

Aktuellt just nu