1 av 4: Mässlingen sprider sig i Europa – det här behöver du veta
För många barnfamiljer är semester lika med sol och bad.
2 av 4: För många barnfamiljer är semester lika med sol och bad. Foto: Colourbox
Men nu varnar SOS International för ett stort mässlingsutbrott i södra Europa.
3 av 4: Men nu varnar SOS International för ett stort mässlingsutbrott i södra Europa. Foto: Getty Images
Mässling är mycket smittsamt och om du blir sjuk på resan får du inte flyga hem förrän du inte längre smittar.
4 av 4: Mässling är mycket smittsamt och om du blir sjuk på resan får du inte flyga hem förrän du inte längre smittar. Foto: Colourbox

Semesterfaran de allra flesta barnfamiljer glömmer bort

En sak tänker du garanterat inte på när du bokar sommarsemester för familjen:

Risken att få mässlingen nere i Europa.

Men nu varnar SOS International för ett stort mässlingsutbrott i Italien.

Italien tillsammans med ett flertal andra europeiska resmål påverkas för närvarande av mässlingsutbrott. Värst är det i Italien men länder som Frankrike, Tyskland, Schweiz, Polen och Ukraina har också haft många smittade under årets första månader.

Många känner inte till att det kan bli svårt att komma hem om man drabbas av mässling under sommarsemestern på sydligare nejder. Blir man sjuk under resan så får man inte flyga hem förrän man inte längre smittar.

LÄS MER: Resa med barn? Har ni olika efternamn bör ni veta det här 

Får inte flyga hem med mässling

Mässlingen innebär ofta sjukhusvistelse med isolering och det kan förlänga resan rejält.

– Enligt luftfartsreglerna får man inte flyga med en smittsam sjukdom och vi ser regelbundet resenärer som blivit avvisade vid gaten för att de har uppvisat symptom, säger SOS Internationals chefsläkare Mikael Fotopoulos.  

– Har man mässlingen så är det inte enbart en synlig sjukdom utan även en mycket smittsam infektionssjukdom. Kliver man ombord på ett flyg med mässlingen kan man smitta ner i stort sett alla icke-vaccinerade passagerare ombord, 

Även om utbrotten kan lugna ner sig eller försvinna innan det är dags för avresa så finns det anledning att säkerställa att man har ett fullgott skydd. Kolla alltså upp om du och ditt resesällskap är rätt vaccinerade

Här är SOS Internationals råd till de svenskar som är i full gång med att planera sommarens semestrar till de drabbade områdena.

LÄS MER: 9 smarta resknep alla barnfamiljer bör känna till

SOS Internationals råd före resan:

Om du är vaccinerad mot mässlingen så finns ingen risk att smittas eller sprida smittan vidare till andra.

Kontakta din vårdcentral om du eller ditt barn inte är vaccinerade eller om du är osäker på om du är skyddad.

Är det så att du väljer att resa utan ett vaccinationsskydd mot mässlingen så finns det en risk, liten men verklig, att du kan bli riktigt sjuk.

SOS Internationals råd under resan:

Flygbolagen tillåter inte resande med mässlingen eller annan smittsam sjukdom att gå ombord på planen. Om flygbolaget misstänker att du är bärare av en smittsam sjukdom så blir du avvisad på flygplatsen.

Om du under resan fattar misstanke om att du eller ditt barn har fått mässling ska du ringa till ditt försäkringsbolags larmcentral. Larmcentralen hjälper dig komma i kontakt med en kompetent, lokal läkare som kan fastställa en diagnos.

Mässlingen betyder ofta sjukhusvistelse med isolering och det kan förlänga resan betydligt.

Normalt sätt täcker försäkringen de kostnader som uppstår om du får mässlingen och inte kan flyga hem som planerat.

Om ditt ärende hanterats av ditt försäkringsbolags larmcentral så kommer larmcentralens läkare att skriva ut relevanta dokument till flygbolaget. Har behandlande läkare i utlandet utfärdat en "Declaration of fitness to fly" (intyg på att du är frisk nog att flyga) så rekommenderar vi att du har denna till hands och snabbt kan visa upp på begäran. Om du inte kan det finns en risk att du blir avvisad och inte får åka med hem. 

SOS Internationals råd efter resan:

På grund av inkubationstiden (vanligen mellan en och två veckor) så kan du ändå föra med dig smittan hem om du inte är vaccinerad. Var uppmärksam på symptomen och ta kontakt med sjukvården om du misstänker att du är smittad.  

Risker med mässling

Utdrag från Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

Vuxna: För att förebygga sjukdomsfall och undvika att gravida kvinnor exponeras rekommenderar Folkhälsomyndigheten att samtliga i befolkningen har ett skydd mot mässling, påssjuka och röda hund. Personer som misstänks sakna skydd mot någon av sjukdomarna rekommenderas kompletterande vaccination med kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccin). Endast kombinationsvacciner finns i dag tillgängliga i Sverige.

Risken att smittas av mässling och röda hund i Sverige är låg, eftersom sjukdomarna inte längre cirkulerar. Utomlands är risken att smittas högre. Därför kan det vara ett bra tillfälle för vuxna att se över behovet av kompletterande vaccination inför resor utomlands.

Barn: Vid ökad smittrisk, inklusive resor utomlands, kan den första dosen MPR-vaccin tidigareläggas. De i Sverige tillgängliga MPR-vaccinen är registrerade för användning från nio månaders ålder, men på speciell indikation (till exempel vid pågående utbrott eller resa till område med pågående utbrott) kan läkare ordinera vaccin redan från sex månaders ålder genom så kallad off-label användning.

Läs mer: www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/rekommendationer-for-vaccination/mpr/ 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande