Engångsplastpåsen förbjuds i New York i mars nästa år.
1 av 2: Engångsplastpåsen förbjuds i New York i mars nästa år. Foto: Shutterstock
Städer i delstaten kommer då börja ta en avgift för alla papperspåsar som används för att samla in pengar till statens miljöskyddsfond och till distributionen för återanvändbara påsar.
2 av 2: Städer i delstaten kommer då börja ta en avgift för alla papperspåsar som används för att samla in pengar till statens miljöskyddsfond och till distributionen för återanvändbara påsar. Foto: Shutterstock

New York använder 23 miljarder plastpåsar per år – nu ska de förbjudas

I New York används 23 miljarder plastpåsar varje år.

Nu ska plastpåsarna förbjudas för att råda bot på miljöproblemet.

Det nya förbudet träder i kraft i mars 2020.

De fastnar i träden, ligger och skräpar på marken och i vattnet. 80 procent av all plast som finns i havet kommer från land och 2050 kommer det vara mer plast än fisk i våra hav uppskattar miljöskyddsverket i USA. 

Nu finns det troligtvis en lösning på problemet, åtminstone i New York. Från och med mars nästa år kommer det nämligen att vara förbjudet att använda engångsplastpåsar i delstaten, skriver Forbes.

Enligt beräkningar används 23 miljarder plastpåsar där varje år. Hälften av dem hamnar på ställen där de inte hör hemma, runtom i staden och i naturen.

LÄS MER: Miniflaskor med schampo och balsam förbjuds på hotell 

Lösning på miljöproblemet

Den nya lagen har tagits fram av en arbetsgrupp som New Yorks guvernör, demokraten Andrew Cuomo, implementerade i mars 2017. Arbetsgruppen New York State Plastic Bag Task Forces har nu utvecklat en långsiktig lösning på problemet med plastpåsarna som har resulterat i det här förbudet. Passande nog på Jordens dag den 22 april skrevs lagen under.

Förbud i Kalifornien och Hawaii

New York är den tredje delstaten i USA, efter Kalifornien och Hawaii, som inför förbud mot plastpåsar. De tre delstaterna har tillsammans över 60 miljoner invånare, och 2014 uppskattades det att alla amerikaner i hela landet använde totalt 100 miljarder plastpåsar.

När förbudet träder i kraft kommer städerna börja ta en avgift på fem cent för varje papperspåse som används. Pengarna kommer gå till statens miljöskyddsfond och till distributionen för återanvändbara påsar. 

LÄS MER: Mallorca förbjuder all form av engångsplast 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande