Nej, du ska inte behöva betala någon inreseavgift till Gibralatar i Spanien.
1 av 3: Nej, du ska inte behöva betala någon inreseavgift till Gibralatar i Spanien. Foto: Colourbox
Var vaksam på vem som vill "hjälpa dig" om du får punka i Italien.
2 av 3: Var vaksam på vem som vill "hjälpa dig" om du får punka i Italien. Foto: Gkuna
Akta dig för distraktionsstölder i Nederländerna.
3 av 3: Akta dig för distraktionsstölder i Nederländerna. Foto: Colourbox

Lurad på semestern – här är turistbluffarna

Bland tjuvar och lurendrejare är turister ett populärt mål.

På semestern är man avslappad och tror de flesta om gott, vilket skurkarna utnyttjar.

Men olika länder har olika typer av sätt att skilja turisterna från deras pengar. Här är listan över vad du ska se upp med var.

Ett säkert sätt att få semestern förstörd är att bli lurad, rånad eller bestulen. Istället för de underbara reseminnen man förväntat sig, så kommer man hem med svansen mellan benen och skammens rodnad på kinderna. Men skurkarna är förslagna och till och med luttrade resenärer kan låta sig luras. Det brittiska försäkringsbolaget AIG har tagit fram en lista över de vanligaste sätten att blåsa turister i olika europeiska länder. Missa inte den här listan om du ska resa i Europa i sommar.

 

Italien – punkterade däck

Om du upptäcker att du har fått punktering i Italien så är det läge att se upp. I synnerhet i trakterna runt Neapelbukten. Här härjar ligor som punkterar dina däck vid bensinmackar och sedan följer efter dig i väntan på att du ska upptäcka problemet. När du väl stannat erbjuder de sig att hjälpa till och uppehåller dig medan de plockar saker ur din bil. Så var försiktig med vem du tar hjälp av.

LÄS OCKSÅ: Italiens vackraste platser – fantastiska favoriter

Frankrike – falska insamlingar

Se upp med barn och ungdomar som verkar vara funktionshindrade och säger sig samla in pengar till välgörande ändamål. De ber först om din namnteckning och sedan en donation. I Frankrike tar man så hårt på den här typen organiserat lurendrejeri att den som ertappas kan drabbas av böter på upp till en miljon euro.

 

Spanien – inreseavgifter till Gibraltar

När du står i kön och väntar på att få köra in i Gibraltar så finns det risk att du träffar på lurendrejare med falska legitimationer som kräver dig på en “inreseavgift” på upp till hundra euro för att du ska får köra in i den brittiska lilla enklaven. Låt dig inte luras. Det kostar naturligtvis ingenting att åka in i Gibraltar.

LÄS OCKSÅ: Älskade Spanien! 16 härligaste platserna

Tjeckien – falska poliser

Det här är en blåsning som bygger på att du är rädd för polisen. Ett antal män i uniformer kommer fram till dig och anklagar dig för att ha begått något helt påhittat brott. Det begär att få se ditt pass och din plånbok. Men det är inte lagligt att göra så i Tjeckien, så du ska vägra och i stället kräva att tas till närmaste polisstation. Då brukar de rycka på axlarna och gå vidare.

Se upp för falskväxlare i Ungern. Foto: Colourbox

Ungern – falskväxlare

Det här har blivit extra populärt i Ungern efter att euron ersatte de flesta valutorna i EU. Lurendrejarna satsar på att du inte känner till hur den ungerska forinten ska se ut och kännas. Växla aldrig pengar på gatan utan gå till en bank eller ta ut i bankomat.

 

Nederländerna – distraktionsstölder

I Nederländerna har man problem med så kallade distraktionsstölder, det vill säga att någon kommer fram och vill hjälpa dig med kartan, påstår att du har ketchup på jackan, frågar om det är du som tappat den här plånboken eller liknande. Medan du är upptagen så plockar en medhjälpare av dig plånbok, väska eller mobiltelefon.

En låtsas hjälpa, medans en kumpan stjäl ur din handväska. Foto: Colourbox

Kroatien – saltade krognotor

Här är det enligt AIG vanligt att krogar och barer, inte minst så kallade “Gentlemens clubs”, lägger på en helt oförklarlig extraavgift på notan. Detta i hopp om att du inte ska ha tillräckligt med kontanter på dig. Om du saknar kontanter följer ett par av krogens anställda med dit till närmaste bankomat för att ta ut pengar.

Då får de tillfälle att ta reda på din pinkod och dagen efter blir du av med plånboken och får kontot rensat.

LÄS OCKSÅ: Kroatien i sommar – 13 bästa öarna för din resa

Polen – falska taxichaufförer

Dessa hittar du lite varstans, oftast vid flygplatser och turistattraktioner. När du kommit fram hävdar de att taxametern är trasig och kräver dig på ett betydligt större belopp än vad du tänkt dig. Undvik detta genom att åka med de större kedjorna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande