Passa på att resa till Phuket och västra Thailand under vår svenska vinter.
1 av 8: Passa på att resa till Phuket och västra Thailand under vår svenska vinter. Foto: Bigstock
Havanna på Kuba passar i februari.
2 av 8: Havanna på Kuba passar i februari. Foto: Istock
Seven Mile Beach på Jamaica – res i december till april.
3 av 8: Seven Mile Beach på Jamaica – res i december till april.
Längtar du till Rom? Satsa på att besöka den magnifika staden i maj.
4 av 8: Längtar du till Rom? Satsa på att besöka den magnifika staden i maj. Foto: Beboy_Ltd
En roadtrip i USA i juni är ett hett tips.
5 av 8: En roadtrip i USA i juni är ett hett tips. Foto: Colourbox
Stockholm lever upp under augusti.
6 av 8: Stockholm lever upp under augusti. Foto: Robert Ginsberg
Besök nationalparkerna i Sydafrika mellan maj och september.
7 av 8: Besök nationalparkerna i Sydafrika mellan maj och september. Foto: Shutterstock
Sydney passar bra i november.
8 av 8: Sydney passar bra i november. Foto: Shutterstock

Här finns bästa vädret – månad för månad

Vackert väder är kanske viktigast av allt för att semestern ska bli lyckad.

Chansa inte – följ vår väderguide med bästa tipsen månad för månad.

JANUARI VÄDER

Varmt och torrt i stora delar av Sydostasien och Indien. Skönt också i Karibien, särskilt lite längre söderut, på Kuba kan det vara kyliga kvällar.

Månadens stad: Las Palmas

Gran Canarias huvudstad är värd ett besök året om. Men om man råkar vara på Gran Canaria i januari när värmen inte alltid är så hög som man önskar är Las Palmas en härlig tillflyktsort med sina tapasbarer i Vegueta och shopping i Triana.

Temperatur: 19°.

Regndagar: 5.

Månadens bad: Phuket

Passa på att resa till Phuket och västra Thailand under vår svenska vinter. Då är det som torrast. Mellan maj och november regnar det de flesta dagar enligt statistiken. Mest regn faller i maj, september och oktober.

Temperatur: 32°.

Regndagar: 6.

Månadens natur: Uganda/Rwanda

Att spana på bergsgorillor i nationalparkerna i gränstrakterna mellan Uganda, Rwanda och Kongo är en dröm för många. Man kan se dem året om, men torrperioderna i december–februari och juni–september anses vara bäst.

Temperatur: 23°.

Regndagar: 17.

(Kabale)

FEBRUARI VÄDER

Fortfarande skönt i Sydostasien och Karibien. Sommar på södra halvklotet så nu är det läge att besöka riktigt sydliga länder som Chile, Argentina och Nya Zeeland.

Månadens stad: Havanna

Passa på att besöka Havanna på vintern när temperaturen (förhoppningsvis) ligger under 30 grader och det sällan regnar. På kvällarna kan man behöva en tröja.

Temperatur: 26°.

Regndagar: 7.

Månadens bad: Maldiverna

Smekmånadspar och dykare är de som trivs bäst på Maldiverna. Bästa månaderna är januari till mars när solen lyser som mest. Då är det också ganska vindstilla med lugnt vatten och bra sikt bland reven.

Temperatur: 31°.

Regndagar: 5.

Månadens natur: Nya Zeeland

Nya Zeeland har inte bara storslagen natur, det är också härifrån som adrenalinhöjare som bungyjump startade i stor skala. Varmast i december till mars och torrast i januari och februari.

Temperatur: 20°.

Regndagar: 9.

(Wellington)

Storslagen natur på Nya Zeeland. Foto: Shutterstock

MARS VÄDER

Fortfarande varmt och torrt i Sydostasien och Västindien. Florida blir allt varmare och Europa börjar tina upp. Det kan vara riktigt skönt vid Medelhavet.

Månadens stad: Marrakech

Direktflyg från Sverige går bara på vintern och då kan det vara ganska kallt i Marrakech, särskilt på kvällarna när temperaturen kryper under 10 grader. Res därför i mars–april eller i november när det brukar vara runt 20–25 grader. Undvik sommaren, då blir det lätt över 35 grader.

Temperatur: 22°.

Regndagar: 6.

Månadens bad: Jamaica

På Jamaica (och större delen av Karibien) ligger dagstemperaturen över 30 grader året om, men på vintern regnar det minst. Res i december till april, efter orkansäsongen men innan det blir för varmt och fuktigt.

Temperatur: 30°.

Regndagar: 7.

Månadens natur: Costa Rica

Djungel, vulkaner och heta källor på en liten yta gör Costa Rica till ett favoritland för naturälskare. Men djungel är lika med regnskog så undvik gärna de blötaste månaderna maj till november. Januari till mars är torrast.

Temperatur: 33°.

Regndagar: 7.

APRIL VÄDER

En bra månad att besöka städer i Europa och USA. Värmen börjar komma runt östra Medelhavet, men det har inte riktigt hunnit bli badvarmt i vattnet.

Vill man bada får man resa längre söderut. På Kanarieöarna brukar det vara skönt och i Karibien, Mexiko och Florida är det varmt och torrt. Regnperiod i Östafrika.

Månadens stad: Malaga

Malaga och hela Andalusien har en lång turistsäsong, men res gärna i april innan det hunnit blir för varmt. Mitt i sommaren brukar temperaturen ligga över 30 grader, då ligger man hellre på stranden.

Temperatur: 19°.

Regndagar: 11.

Malaga - en stad att besöka i april. Foto: Colourbox

Månadens bad: Florida

Våren är skön i Florida, innan det blir för varmt på sommaren. Minst regn och dagstemperaturer runt 25 grader i december till april. Undvik de heta och fuktiga sommarmånaderna. Mest regn (och risk för orkaner) i augusti och september.

Temperatur: 27°.

Regndagar: 5.

Månadens natur: Kreta

Kreta har fina vandringsleder, men det blir olidligt hett på sommaren. Res på våren när det är svalare och innan naturen hunnit bli bränd. April och maj är bra, men även september och oktober.

Temperatur: 20°.

Regndagar: 6.

MAJ VÄDER

Nu brukar det vara skönt väder i hela Europa, dessutom billigare att resa till Medelhavet innan sommarlovet börjar. Det är ännu inte för varmt för storstadssemestrar i Europa. Men på Phuket och västra delen av Thailand börjar monsunen.

Månadens stad: Rom

Rom är en av städerna i Sydeuropa där temperaturen ännu inte blivit för hög för stadspromenader och risken för regn är ganska låg. Andra bra månader är april och oktober.

Temperatur: 23°.

Regndagar: 10.

Månadens bad: Cypern

Nu börjar vattnet i Medelhavet bli badvarmt. På Cypern långt söderut kan vattentemperaturen redan vara över 20 grader. Vädret är skönt på Cypern hela sommaren med varmt vatten ända in i november.

Temperatur: 26°.

Regndagar: 3.

Månadens natur: Toscana

Italien, Kroatien, Frankrike, Grekland, Spanien… Naturen är underbar i alla länder i södra Europa i maj. Men vi väljer Toscana där rosorna blommar och turisterna ännu inte hunnit bli så många. Res helst i maj–juni eller september–oktober, före och efter högsäsongen.

Temperatur: 23°.

Regndagar: 12.

(Florens)

JUNI VÄDER

Skönt sommarväder i stora delar av Europa och USA. Passa på att resa före den stora turistrusningen i juli–augusti. Långresan går gärna till södra halvklotet, kanske Australien eller Söderhavsöarna. Undvik Goa och västra Indien som har regnperiod.

Månadens stad: Dubrovnik

I juni kan det ännu inte blivit för hett i gränderna inom stadsmuren. Men skulle det bli för varmt är det bara att sticka till stranden och bada. I juni har vattnet kommit över 20 grader. Maj till september är det skönt i Kroatien, men räkna med horder av turister i juli och augusti.

Temperatur: 25°.

Regndagar: 11.

Månadens bad: Grekland

I Grekland blir det snart fullt av turister så passa på att öluffa nu. Det har blivit varmt, hotellen har öppnat, färjorna ökar antalet avgångar. I juli och augusti går fler båtar, men det är trångt överallt. September är en annan behagligt öluffarmånad.

Temperatur: 27°.

Regndagar: 2.

(Santorini)

Månadens natur: USA

Gör verklighet av drömmen om en roadtrip i USA nu innan det blir för trångt och varmt. Route 66 är en klassisk sträcka, liksom Highway 1 i Kalifornien. Passa på att besöka Yosemite, Grand Canyon eller någon annan av de stora nationalparkerna

Temperatur: 26°.

Regndagar: 1.

(Los Angeles)

JULI VÄDER

Stanna i Sverige vår varmaste månad. Visst finns risken för en regnig sommar, men de ljusa sommarkvällarna upplever man bara på våra breddgrader. Eller passa på att resa till Island under landets varmaste månad.

Månadens stad: San Sebastian

De som envisas med att åka till Sydeuropa under en av de varmaste månaderna kan lämpligen satsa på San Sebastian och Baskien. Norra Spanien är känt för sitt (i jämförelse med resten av landet) ostadiga väder, men i juli är det som torrast.

Temperatur: 24°.

Regndagar: 12.

Månadens bad: Sverige

Många vågar inte chansa på Sverige efter förra sommarens ovanligt kyliga och regniga juli. Men tänk positivt, 2014 var det ovanlig varmt och torrt i hela Sverige. Det kan hända igen och juli är vår varmaste månad.

Temperatur: 22°.

Regndagar: 13.

(Stockholm)

Månadens natur: Island

Island är som bäst när solen är uppe 20 timmar om dygnet och temperaturen är som högst. Är himlen molnfri blir temperaturen mycket högre än snittet på 13 grader. Håll tummarna!

Temperatur: 13°.

Regndagar: 17.

(Reykjavik)

Island är som bäst när solen är uppe 20 timmar om dygnet. Foto: Istock

AUGUSTI VÄDER

Europas största semestermånad med miljoner turister vid Medelhavet där det dessutom är mycket varmt. Res hellre dit någon annan månad. Fortfarande chans på bra väder i Norden, Baltikum och längs Östersjökusten i Tyskland och Polen. Orkansäsong i Karibien och Florida, regnperiod i Sydostasien och Indien.

Månadens stad: Stockholm

Stockholm tar fart igen efter sommarstiltjen. Augusti är festivalmånad med bland annat den nya Weekend Festival med elektronmusik, Östersjöfestivalen med klassisk musik, kulturfestivalen och We are Sthlm. Med lite tur är det högsommarvärme och badbart på stadens stränder.

Temperatur: 20°.

Regndagar: 13.

Månadens bad: Sopot

Högsommar och högsäsong längs hela södra Östersjökusten. Här finns långa stränder i både Tyskland och Polen, men välj polska Sopot för klassisk badortskänsla till lågpris.

Temperatur: 20°.

Regndagar: 13.

Månadens natur: Svenska fjällen

Sensommar och tidig höst är populär tid att vandra. Bra chans till sol, om än inte dygnet runt, fortfarande skön temperatur utan minusgrader på nätterna och färre mygg.

Temperatur: 14°.

Regndagar: 17.

(Kiruna)

SEPTEMBER VÄDER

Semesterrusningen är över och det blir lite svalare igen i södra Europa. Passa på att resa till Medelhavet eller någon av Europas storstäder. Men i Florida och Karibien pågår orkansäsongen och i Sydostasien och Indien regnar det.

Månadens stad: Barcelona

Hit kan man resa året om, men i september dröjer sig sommaren kvar och det är inte för sent att ta ett bad i havet. I september firas också årets största festival La Mercè.

Temperatur: 25°.

Regndagar: 6.

Månadens bad: Algarve

Inte bara Medelhavet utan även Portugals kust vid Atlanten är skön så här års. Badvattnet är lite svalare längs Algarvekusten men ligger ändå fortfarande över 20 grader.

Temperatur: 28°.

Regndagar: 4.

Månadens natur: Sydafrika

Hela torrperioden maj–september är bra för att besöka nationalparkerna, men i september börjar det dessutom bli lite varmare. Ungefär samma tid kan man också se valar från flera ställen längs kusten.

Temperatur: 25°.

Regndagar: 6.

(Kruger nationalpark)

OKTOBER VÄDER

Vädret blir instabilare i Europa, men det brukar fortfarande vara badbart i östra Medelhavet. Behagligt väder för storstadssemestrar i Europa, USA och Sydamerika. Men i Karibien och Florida är det orkanrisk och i Sydostasien regnar det fortfarande.

Månadens stad: Aten

Nu är temperaturen den rätta för att gå den branta promenaden upp till Akropolis. Det är inte för sent för ett dopp i havet vid stränderna i Atens förorter.

Temperatur: 23°.

Regndagar: 6.

Månadens bad: Rhodos

Fortfarande varmt och hyfsat stabilt väder i östra Medelhavet, även om risken för regn ökar under månaden. Med 23 grader i vattnet är det fortfarande skönt att bada.

Temperatur: 24°.

Regndagar: 5.

Månadens natur: Alsace

I september till november skördas vindruvorna i Europa. Ju längre norrut desto senare. I oktober brukar det vara dags på vingårdarna i Alsace, men även exempelvis i Moseldalen i Tyskland.

Temperatur: 15°.

Regndagar: 13.

I september till november skördas vindruvorna i Europa Foto: Richard Semík

NOVEMBER VÄDER

Orkanrisk i Karibien och Florida, regn på Thailands och Malaysias östkust. Åk rakt söderut i stället till Kanarieöarna eller Afrika. Eller till Australien där det ännu inte hunnit bli för hett.

Månadens stad: Sydney

Det är vår i Sydney och högsäsongen runt jul- och nyårshelgerna har ännu inte börjat. Vill man bada vid berömda Bondi Beach kan man räkna med cirka 21 grader i vattnet.

Temperatur: 24°.

Regndagar: 11.

Månadens bad: Gran Canaria

Vi reser ju mest till Kanarieöarna på vintern, men det är på sommaren det är bäst väder (26 grader och en regndag i snitt i Maspalomas i juli). Men då finns så många andra resmål som konkurrerar. Res i stället i november när det fortfarande är 22 grader i havsvattnet.

Temperatur: 23°.

Regndagar: 5.

Månadens natur: Indien

Nationalparkerna som Bandhavgarh och Ranthambore är öppna mellan oktober och juni. Chansen att se tiger anses vara störst i april och maj, men då kan temperaturen vara 40 grader. Så här års blir besöket behagligare.

Temperatur: 29°.

Regndagar: 0.

(Jaipur)

DECEMBER VÄDER

Äntligen slut på regnet i Thailand och orkanerna i Västindien. December är en fantastisk resmånad på många håll i världen. Dessutom är det billigt – om man reser under första halvan av månaden, runt jul blir det däremot svindyrt.

Månadens stad: Miami

Regnet och vindarna har slutat och Florida rustar för julen. Åk i början av månaden innan alla andra gör det så hinner du julhandla också.

Temperatur: 24°.

Regndagar: 7.

Florida rustar för julen i december. Foto: Beatrice Preve

Månadens bad: Kap Verde

På strandöarna Sal och Boavista regnar det nästan aldrig. Men det blåser, dock lite mindre i juli till december. Res då för att slippa sand i håret och de högsta vågorna. Surfare brukar föredra januari–februari.

Temperatur: 26°.

Regndagar: 1.

(Sal)

Månadens natur: Antarktis

I december till februari når termometern upp på plus på dagarna på Antarktiska halvön, som är det område som ligger närmast Sydamerika. Här ser man valar, albatrosser och stora kolonier med kejsarpingviner.

Temperatur: 3°.

Snödagar: 11.

(Esperanza)

 

Källa: Väderstatistiken är hämtad på www.worldclimateguide.co.uk/climateguides/

 

LÄS OCKSÅ: 

 Hetaste resmålen 2017 – månad för månad
20 frågor du alltid velat ställa om resor
Allt du vill veta om valuta inför resan
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande