Borttappat bagage är tyvärr inte så ovanligt – se till att hålla koll på din bagagetag!
Olyckan kan vara framme. Reser du ensam är det bra om du har namn och nummer till anhöriga på dig.
Missat flyg? I värsta fall kan du få betala för en sista minuten-biljett – inte billigt.
1 AV 3
Borttappat bagage är tyvärr inte så ovanligt – se till att hålla koll på din bagagetag!
2 AV 3
Olyckan kan vara framme. Reser du ensam är det bra om du har namn och nummer till anhöriga på dig.
3 AV 3
Missat flyg? I värsta fall kan du få betala för en sista minuten-biljett – inte billigt.
Foto: Manuel Faba

Hantera katastrofer på semestern – på rätt sätt

Du har packat guideböcker, extra underkläder, nackkudde och vätskeersättning till din välplanerade resa.

Men vad gör du om någon stjäl passet? Eller om du bryter benet när du surfar i Australien?

Här får du veta mer om vad du ska göra om olyckan är framme och vad som är bra att tänka på innan du reser.

Linnea Bjärle Quiding

Du ställer dig i kön till incheckningen på flygplatsen. Det är dags att flyga hem efter en lång härlig semester. Du öppnar handväskan för att ta fram biljett och pass. Men passet är inte där.

Pulsen höjs och svettpärlor börjar tränga fram i pannan. Nope, det är borta.

Okej, det är kanske finns värre ställen att fastna på än den där thailändska stranden. Men förr eller senare måste du förmodligen åka hem.

Här är fyra situationer du kan råka ut för och hur du går till väga för att lösa dem:

LÄS OCKSÅ: Resa med svenskt pass smäller högt

 

Tappat pass

Resenärens kanske värsta mardröm. Oavsett om du har tappat det eller om det blivit stulet gäller det att agera snabbt. Har du tur kan passet ha hamnat under sängen på hotellet, så åk tillbaka och leta så fort du kan.

Hittar du det inte där heller ska du anmäla passet försvunnet till polisen. Kontakta sedan närmaste svenska ambassad eller konsulat som kan hjälpa dig med ett provisoriskt pass.

Ett provisoriskt pass gäller endast för en resa: vanligtvis till det land man är bosatt i eller tillbaka till Sverige. I vissa fall kan en tur och retur-resa tillåtas. På de flesta ambassader kan du också ansöka om ett nytt pass, men det kan dröja ett par veckor innan du får det eftersom det utfärdas i Sverige.

Om det inte finns en svensk ambassad eller liknande i landet kan man få hjälp hos ett annat EU-lands representation i landet man befinner sig i.

Rutinerna kring hur du får ett provisoriskt pass skiljer sig något från land till land. Men det här är några av sakerna du förmodligen behöver oavsett var du är:

* Polisrapport om att passet är förlorat.

* Bekräftelse på resa (flygbiljett eller liknande).

* Fotolegitimation om möjligt. I annat fall en vän med giltigt pass som kan styrka din identitet.

* Ett foto i pass-storlek.

* En kopia på ditt pass kan också vara bra att ha med.

LÄS OCKSÅ: Pass – allt du behöver veta inför nästa resa

 

Missat flyg

Livet är orättvist. Ditt plan kan vara flera timmar försenat och du får ingen ursäkt, kompensation eller förklaring. Men när du är tre minuter sen är du i princip körd.

Om du brukar vara på plats tre timmar innan avgång och tänker att det bara är tidsoptimister som missar sitt flyg ska du tänka om. Det kan hända även den bästa. Händelser utanför din kontroll, såsom väder eller problem vid säkerhetskontrollen kan alla råka ut för.

Gå till flygbolagets disk på flygplatsen. Det är möjligt att de kan hjälpa dig på nästa lediga flyg. Om de tar extra betalat eller inte beror på vilket bolag du reser med och om det var ditt fel att du missade flyget. Finns det inga lediga avgångar samma dag kanske det finns dagen efter, alternativt kanske du kan flyga med något av bolagets alliansflyg.

Om flygbolaget vägrar låta dig resa med nästa flyg är det bara att öppna plånboken. Tyvärr kan du få betala fullt pris för en ny biljett och de är förmodligen inte billiga samma dag. Ta det som en lärdom och se till att alltid vara ute i god tid innan flyget går.

LÄS OCKSÅ: Så gör vi bort oss på resan – vanligaste tabbarna

 

Borttappat bagage

Väskorna kommer glidande på transportbandet och dina medresenärer plockar dem en efter en. Men var är din? Trots att du surrat den i neonrosa tejp för att kunna hitta den lätt, kan du inte se den någonstans. När den sista passageraren tar sitt bagage inser du att din väska är borta.

Vad du än gör - tappa inte bort bagagetaggen som du fick när du checkade in bagaget! Utan den lär det dröja innan väskan återfinns.

Gå till flygbolagets disk och anmäl bagaget försvunnet. Se till att du får fylla i en PIR (Property Irregularity Report) tillsammans med någon representant för flygbolaget. Har du tur har bagaget bara hamnat på ett annat flyg och kommer att levereras till dig inom några dagar. Har du otur får du kanske aldrig tillbaka det. Har det gått mer än 21 dagar har du rätt att få ersättning för vad det var värt. Lämna in dina krav så snart som möjligt och senast sju dagar efter att det försvunnit.

Kolla även om du kan få ersättning via din hemförsäkring eller reseförsäkring. Har du betalat med kort kan det också finnas en extra reseförsäkring med möjlighet till ersättning.

För att minska risken att aldrig återse ditt bagage igen är det bra att märka väskan med dina kontaktuppgifter. Lägg även en lapp inuti väskan i fall både bagagetaggen och adresslappen utanpå skulle försvinna. Ta bort gamla bagagetaggar som kan förvirra för bagagehanterarna. Packa inte heller några värdesaker i dina incheckade väskor och glöm inte ett extra ombyte i handbagaget.

LÄS OCKSÅ: Filmen som avslöjar hur din väska behandlas

 

Sjuk eller skadad på resan

Innan du reser till ett annat EU-land ska du beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan. Det ger dig rätt till sjukvård i ett annat EU/EES-land och Schweiz. Tänk på att alla i ditt resesällskap måste ha ett eget kort.

Har du inget EU-kort med dig kan du kontakta Försäkringskassan som kan faxa ett provisoriskt intyg till sjukhuset. Du kan också betala vården själv och ansöka om ersättning när du kommer hem. Spara kvitton och medicinska underlag.

Självklart bör du även kontakta ditt försäkringsbolag för att se vad din hemförsäkring täcker och glöm inte att be om ett resekort med viktiga telefonnummer om olyckan är framme.

Kolla även upp om du behöver några speciella vaccinationer till det land du ska resa till.

Precis som hemma söker du vård så snart som möjligt om du skulle skada dig eller bli sjuk. Kontakta försäkringsbolaget och eventuellt reseledare som vet var du ska vända dig och hur du går tillväga. Söker du vård för mindre åkommor så spara kvitton och kontakta ditt försäkringsbolag när du kommer hem så kan du ha rätt till ersättning.

Tänk också på att om du reser ensam är det bra att ha kontaktuppgifter till anhöriga och till ditt försäkringsbolag med dig i plånboken eller väskan.

LÄS OCKSÅ: Matförgiftning – undvik att drabbas på resan

 

 

Källor: independenttraveler.com, polisen.se, swedenabroad.com, konsumenteuropa.se, reseguiden.se, forsakringskassan.se