Expertens 10 bästa råd för en tryggare semester
Äntligen semester!
Men få saker är så jobbiga på ledigheten som att bli sjuk eller råka ut för en stöld eller olycka.
Här är experttipsen om hur du bäst skyddar dig på utlandsresan.
Det mesta handlar om att ha förberett sig i tid och ha tänkt i genom din och ditt resesällskaps läge om olyckan skulle vara framme. Det handlar om at ha garderat sig mott brott, sjukdom och olyckor.
– Som tur är slipper de flesta som åker på utlandssemester allvarliga sjukdomar eller olyckor, säger Håkan Franzèn, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
LÄS MER: Jämför och kolla vilket kort som passar dig bäst på resan – guide från Kortio (ANNONS – extern länk)
Hemförsäkring med reseskydd
– För att slippa oroa sig i onödan kan det dock vara bra att göra några enkla åtgärder innan avresan, till exempel att se till att hemförsäkringens reseskydd omfattar alla i familjen och fundera på om man behöver komplettera med ett avbeställningsskydd.
LÄS MER: Världens 11 farligaste resmål för turister
Här är Håkan Franzèns tio råd för den som ska resa utomlands:
1. Säkerställ att alla i familjen är inskrivna i hemförsäkringen där reseskyddet ingår. Det räcker inte nödvändigtvis att vara skriven på samma adress och olika försäkringsbolag har olika regler.
2. Reseförsäkringen gäller normalt i 45 dagar. Ska du vara borta längre än så krävs att du förlänger försäkringen så den täcker hela resans längd.
3. Kolla vad din reseförsäkring och/eller kortförsäkring täcker innan du köper en extra reseförsäkring via flyg-/resebolaget. Är du redan skyddad kan det annars vara så att du betalar extra i onödan.
4. Beställ eller ladda ned och skriv ut ett servicekort från ditt försäkringsbolag som visar att du har reseförsäkring. Genom att ta med detta på resan kan du undvika onödiga och kostsamma missförstånd med sjukhus utomlands.
5. Om någon i familjen känner sig sjuk när resan ska påbörjas ska man alltid kontakta läkare och sitt försäkringsbolag, det gäller även för de som har en kronisk sjukdom. Det kan vara förenat med stor risk att flyga om man har en infektion i kroppen. Det är inte heller säkert att reseförsäkringen gäller om man reser när man är sjuk och sjukdomen förvärras på resmålet.
6. Om du är sjuk eller har en kronisk sjukdom kan du göra en så kallad ”förhandsprövning” hos ditt försäkringsbolag innan resan för att få reda om reseförsäkringen ger ett normalt försäkringsskydd om du skulle behöva läkarhjälp utomlands.
7. Om du eller någon i din familj blir sjuk utomlands och besöker läkare, spara kvittot och begär alltid skriftligt läkarintyg.
8. Rån/överfall, stöld och inbrott utomlands ska polisanmälas på plats.
9. Ta kopior på alla pass och ta med på resan, men förvara dem inte tillsammans med passen.
10. Kolla i god tid innan resan upp om du behöver vaccinera dig.