Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Om bagaget är försenat på utresan har man rätt till ersättning för nödvändiga och skäliga utgifter, för exempelvis kläder.
Om bagaget är försenat på utresan har man rätt till ersättning för nödvändiga och skäliga utgifter, för exempelvis kläder.
Om bagaget är försenat på utresan har man rätt till ersättning för nödvändiga och skäliga utgifter, för exempelvis kläder.
Om bagaget är försenat på utresan har man rätt till ersättning för nödvändiga och skäliga utgifter, för exempelvis kläder. Foto: PESHKOVA

Detta gäller vid förlorat resebagage

Du väntar och väntar vid bagagebandet, men till slut tvingas du inse fakta – väskan var inte med på planet.

Nu väntar anmälningar, trassel, men förhoppningsvis också väskan tillbaka – och några tusenlappar.

Allt om Resor utreder vad som gäller om flygbolaget slarvar bort ditt bagage.

Resan börjar inte bra. Du står i ett främmande land utan dina grejer och kanske ska du resa vidare direkt med bil, buss eller ett annat flyg. Har du varit förutseende har du sett till att ha lite extra tid innan du måste rusa från flygplatsen för det här kan ta lite tid. 

Det första du ska göra är att leta reda på servicedisken som alltid brukar finnas i närheten av bagageutlämningen. Se till att du har kvar bagagetaggen som du fick när du checkade in, där står id-nummer för väskan och annan information som behövs för att hitta den igen.

När du anmält förseningen har du rätt att få ersättning av flygbolaget för inköp av kläder, hygienartiklar och annat du behöver tills väskan kommer fram. Reser du på en paketresa är det researrangören som är ersättningsskyldig.

Försenat bagage

    Ersättningen för försenat bagage styrs av Montrealkonventionen. Om bagaget är försenat på utresan har du rätt till ersättning för nödvändiga och skäliga utgifter för exempelvis kläder och hygienartiklar. Summan är inte bestämd av konventionen utan beror bland annat på hur länge bagaget är borta. Normalt handlar det om cirka 1 000 till 1 500 kronor så rusa inte i väg och storshoppa. Du måste kunna visa att du har lidit skada, det görs enklast genom att visa kvitton på vad du tvingats köpa medan du väntat på ditt bagage. Spara alltså alla kvitton.
Om bagaget är försenat på hemresan utgår sällan ersättning. Då förväntas du ha kläder hemma.Alla hemförsäkringar har någon form av reseförsäkring. Omfattningen kan variera men för de största bolagen gäller att du ska ha tecknat någon form av tilläggsförsäkring för att få ersättning för försenat bagage. Har du det kan du få en schablonersättning på 500 till 5 000 kronor per kolli beroende på försäkringsbolag och hur länge bagaget varit försvunnet. Inte heller från försäkringen brukar man få ersättning om bagaget är försenat på hemresan.
 

Om bagaget är försenat vid utresa har du rätt till ersättning för nödvändiga och skäliga utgifter, som exempelvis kläder. Foto: BAONA

 En separat reseförsäkring kan också ge ersättning, ofta efter en kortare försening än hemförsäkringen medger.
Är flygbiljetten köpt med kort tillkommer ofta ytterligare en försäkring som kan ge högre ersättning. Det varierar mycket mellan olika kort, vissa ger inga pengar alls. Några exempel är SE-Bankens och Skandiabankens Visakort som ger 3 000 kronor efter 48 timmars försening och Swedbanks Mastercard som ger 5 000 efter 48 timmar. Handelsbankens Mastercard ger 5 000 redan efter 24 timmars försening.
Många försäkringar ger en schablonersättning som du får oavsett vilka inköp du gör. Andra kräver kvitto i original för att ersättning ska utgå. Du kan söka ersättning från flygbolaget och från flera försäkringsbolag men du får bara skicka kvitton (som ska vara i original) till ett av dem.
 

Försvunnet bagage

 Lyckligtvis kommer nästan alla försvunna väskor fram inom några dagar, men i Montrealkonventionen finns också regler om skadestånd om bagaget aldrig kommer tillbaka. Enligt den ska flygbolaget betala ersättning på max cirka 13 000 kronor om bagaget är försvunnet för alltid eller inte kommer tillbaka inom 21 dagar. Då anses det vara försvunnet.
 

– Om man checkar in bagage som är mer värt än så ska man göra en särskild förklaring om det till flygbolaget. Då har man rätt till högre ersättning, men då får flygbolaget också ta ut en avgift för det, säger Alexander Strömberg, jurist på Konsumentverket.

En stor del av alla försvunna väskor kommer fram inom några dagar. Om inte så finns regler gällande skadestånd. Foto: AMR IMAGE

 Det kan vara svårt att bevisa vad som funnits i väskan om den aldrig kommer tillbaka, men om du har haft med dig dyra kläder finns det kanske kvitton på dem. Om du har köpt saker på resan och de försvinner kan du visa kontoutdrag om du köpt dem med kort.
Hemförsäkringen eller en reseförsäkring kan fylla på om du inte får full ersättning från flygbolaget för ditt förkomna bagage. Kontakta alla försäkringsbolag igen om du inte fått väskan inom 21 dagar.
 

 

LÄS MER:

 Ny resväska rullar av sig själv  
Lätt resväska i test: Betyg på 6 modeller
 

10 tips om väskan försvinner:

1. Planera före resan så du har lite extra tid efter landningen innan du måste resa vidare från flygplatsen. Är väskan inte med planet behöver du tid att anmäla.

2. Spara den lilla bagagetaggen som sitter längst ut på remsan som ska fästas vid väskan om du checkar in själv. Checkar du in över disk brukar den hamna på boardingkortet eller biljettbekräftelsen.

3. Anmäl den försvunna väskan direkt vid servicedisken vid bagageutlämningen. Där får du fylla i en PIR-rapport (Property Irregularity Report) med alla fakta om väskan och flighten.

4. Köp det du behöver tills väskan kommer tillbaka. Spara alla kvitton!

5. Kräv ersättning från flygbolaget. 

6. Kräv även ersättning på din hemförsäkring om den täcker bagageförsening, eventuell extra reseförsäkring och om du betalat resan med kort även den försäkring som följer med kortet.

7. Observera att du inte får kopiera kvitton och skicka samma kvitto till flera ställen. Men kvitton till flygbolaget och schablonersättning från försäkringarna går bra.

8. Förhoppningsvis anländer ditt bagage inom några dagar.

9. Har det inte kommit inom 21 dagar anses det vara förkommet och du har rätt till ersättning för bagagets hela värde. Leta rätt på alla tänkbara kvitton på kläder och prylar i väskan!

10. Har allt fungerat får du ersättning för ditt besvär och eventuellt förlorade grejer.