Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ving, Tui och BRA klimatkompenserar sina kunders flygresor på olika sätt.
Ving, Tui och BRA klimatkompenserar sina kunders flygresor på olika sätt.
Ving, Tui och BRA klimatkompenserar sina kunders flygresor på olika sätt.
Tilda Winter, marknadsansvarig på Tricorona Climate Partner och klimatkompensera.se.
Tilda Winter, marknadsansvarig på Tricorona Climate Partner och klimatkompensera.se.
Tilda Winter, marknadsansvarig på Tricorona Climate Partner och klimatkompensera.se.
Flygskam och Greta Thunberg-effekten har fått privatpersoner att få upp ögonen för klimatkompensation.
Flygskam och Greta Thunberg-effekten har fått privatpersoner att få upp ögonen för klimatkompensation.
Flygskam och Greta Thunberg-effekten har fått privatpersoner att få upp ögonen för klimatkompensation.
1 AV 3
Ving, Tui och BRA klimatkompenserar sina kunders flygresor på olika sätt.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Tilda Winter, marknadsansvarig på Tricorona Climate Partner och klimatkompensera.se.
Foto: ANNA-KARIN SALLANDER
3 AV 3
Flygskam och Greta Thunberg-effekten har fått privatpersoner att få upp ögonen för klimatkompensation.
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

Allt du behöver veta om klimatkompensation

Vad innebär det att klimatkompensera? Hur gör man, vart tar pengarna vägen och gör klimatkompensation ens någon skillnad? Allt om Resor reder ut begreppen. 

Många företag har klimatkompenserat i flera år nu, men flygskam och Greta-effekt har fått fler privatpersoner att få upp ögonen för klimatkompensation. 

– Vi ser kontinuerligt ett ökat intresse bland privatpersoner att kompensera. Varje år är det fler och fler privatpersoner som klimatkompenserar för sin flygresa, säger Tilda Winter, marknadsansvarig på Tricorona Climate Partner och klimatkompensera.se. 

Under åren 2015–2018 ökade försäljningen av klimatkompensationstjänster med 66 procent hos de fem största aktörerna i Sverige. Och det senaste året har intresset varit rekordstort.  

– Människor börjar i allt större utsträckning fundera över sina egna utsläpp, säger Tilda Winter. Och det är nödvändigt. Vi behöver komma ner till en utsläppsnivå på en–två ton per person och år för att klara Parisavtalet, men en genomsnittssvensk i dag släpper ut elva ton per år. Vi behöver alltså drastiskt förändra våra levnadsvanor. 

LÄS MER: Nu klimatkompenserar flygbolaget BRA alla resor 

Flygresor största utsläppet för många

Enligt Tilda Winter ser många klimatkompensation som ett sätt att ta ansvar för de utsläpp som man inte har lyckats reducera.

– För många hushåll är ju flygresor den enskilt största källan till utsläpp. Därmed är det en naturlig sak att klimatkompensera för, även om man kan klimatkompensera för i princip vad som helst. Numera väljer fler och fler att räkna ut sitt klimatavtryck för köttkonsumtion, elförbrukning och shopping, och klimatkompensera för hela sin livsstil.

Fakta: Flyg och klimat

I Sverige har flygresorna fördubblats sedan början på 1990-talet. I dag gör vi i snitt en utlandstripp per person och år.

Källa: Naturvårdsverket

Att som privatperson sätta sig in i hur klimatkompensation fungerar kan kännas snårigt, men det behöver faktiskt inte vara så krångligt. Tilda Winter rekommenderar att man väljer projekt som är godkända av FN, så kallade CDM-projekt (Clean Development Mechanism), och som dessutom har certifierats enligt Gold Standard – en märkning som WWF, Greenpeace och ett 80-tal andra miljöorganisationer världen över står bakom. 

– Gold Standard-projekt ställer högre krav på social och ekonomisk hållbarhet i projekten än någon certifiering tidigare har gjort. Både CDM och Gold Standard garanterar dessutom att kompensationen är verifierad och certifierad av en oberoende tredje part. 

Men är inte klimatkompensation bara ett sätt att köpa sig fri?

– Det är en vanlig invändning. Studier visar dock att de som klimatkompenserar också är de som bryr sig mest om klimatet. De har ju gjort ett aktivt val att minska sina utsläpp. De har tagit steget att beräkna sin klimatpåverkan och sedan kompensera för den. De som mest högljutt kritiserar klimatkompensation är de som inte är så intresserade av miljöfrågor och som inte kompenserar, säger Tilda Winter. 

Att sänka sina utsläpp och kompensera för dessa är två parallella spår som går hand i hand, menar hon. 

– Att klimatkompensera betyder ju inte att ens egna utsläpp minskar. Därför är det viktigt att tänka på klimatkompensation som ett komplement till andra åtgärder, inte som ett sätt att köpa sig fri. 

LÄS MER: Tui klimatkompenserar flygkunder och hotellgäster 

Det finns ett stort antal företag och organisationer som säljer tjänster för klimatkompensation. Foto: COLOURBOX

8 FRÅGOR & SVAR OM ATT KLIMATKOMPENSERA

1. Hur fungerar klimatkompensation?

Den som orsakar utsläpp i samband med till exempel en flygresa kan betala för att motsvarande mängd utsläpp minskar någon annanstans. 

2. Vart går pengarna?

Pengarna finansieras i ett klimatvänligt projekt som inte hade blivit till utan finansiering från klimatkompensation. Ofta handlar det om projekt inom förnybar energi, till exempel att det byggs ett vindkraftverk där det tidigare användes kolkraft. Det är också vanligt att betala till aktörer som planterar träd, eftersom träd tar upp koldioxid ur atmosfären. 

3. Hur väljer jag i djungeln av tjänster för klimatkompensation?

Två bra tumregler är att hålla sig till tjänster som är godkända av FN, så kallade CDM-projekt (Clean Development Mechanism), och såna som är certifierade enligt miljörörelsens Gold Standard. 

4. Hur mycket kostar det att klimatkompensera?

Priserna varierar mellan olika projekt och tjänster. På klimatkompensera.se kostar det från 152 kronor att klimatkompensera en tur- och returresa till London, till Nice 217 kronor, till New York 665 kronor och till Thailand 870 kronor. 

5. Varför skiljer sig priserna mellan olika projekt?

En orsak är att i länderna där projekten genomförs kostar transport, energi och vattenförsörjning olika mycket. Dessutom är olika projekt olika dyra. Att bygga ett biomassakraftverk är dyrare än att bygga en solenergipark. 

6. Är inte klimatkompensation bara ett sätt att köpa sig fri?

Studier visar att människor som klimatkompenserar också är de som gör mest för klimatet i andra sammanhang. Klimatkompensation ska ses som ett komplement till andra åtgärder. 

7. Vad tycker miljöorganisationerna om klimatkompensation?

Frågan är omdebatterad, men det generella rådet från miljöorganisationer är att det är bättre att klimatkompensera än att inte göra det. Kritiken har bland annat handlat om att kortsiktiga projekt bara skapar problem för dem som bor där. Men också om att klimatkompensation tar fokus från kärnan – att vi behöver minska utsläppen. Samtidigt är många miljöorganisationer pragmatiska. WWF säger till exempel att ibland måste man flyga, såsom infrastrukturen ser ut i dag, och då är det bra att man klimatkompenserar för sin resa – om man gör det på ett sunt och långsiktigt sätt. WWF för också fram alternativ till klassisk klimatkompensation, som att hjälpa människor i de länder som drabbas värst av klimatförändringarna, men också att stötta initiativ som Fly Green Fund som jobbar för att föra in det dyrare biobränslet i flygbranschen. 

8. Hur kan jag som resenär minska min klimatpåverkan?

Res kortare, välj transportsätt med mindre koldioxidutsläpp och klimatkompensera. 

Källor: WWF, Naturskyddsföreningen, klimatkompensera.se och Tricorona

Jag vill klimatkompensera mina resor – hur gör jag?

1. Det finns ett stort antal företag och organisationer som säljer tjänster för klimatkompensation. På deras webbplatser kan du med några enkla knapptryckningar räkna ut hur stor klimatpåverkan din resa har – och vad en kompensation kostar.

2. Så börja med att beräkna koldioxidutsläppen för din flygresa. Det kan du göra på många företag som säljer klimatkompensation.

3. Googla sedan runt bland företag som säljer klimatkompenseringstjänster. Välj ett projekt som du tycker verkar vara seriöst och intressant.

4. Kolla att kompensationen är verifierad och certifierad av en oberoende tredje part. Ett tips är att hålla utkik efter Gold Standard, med organisationer som WWF och Greenpeace bakom sig.

5. Se till att få ett bevis på att du har klimatkompenserat. Det är viktigt att du som köpare får klimatnyttan redovisad och bekräftad.

Företag som säljer klimatkompensationstjänster:

klimatkompensera.se

tricorona.se

zeromission.se

climatecare.org

myclimate.org

viskogen.se

LÄS MER: Ving första charterbolag att klimatkompensera alla flygresor