Att bli stungen av en stingrocka gör ont, men är inte farligt. Det finns bara tio dokumenterade dödsfall av rockor totalt någonsin, enligt Bent Christensen.
Myggor sprider sjukdomar som malaria, dengue och zika.
Hajar är generellt ofarliga, bara sju till åtta människor dör per år.
Katter kan bära på rabies, skabb och löss.
De flesta maneter är ofarliga, men kubmaneter och portugisisk örlogsman (på bilden) bör man se upp med. Portugisisk örlogsman kallas även blåsmanet.
1 AV 5
Att bli stungen av en stingrocka gör ont, men är inte farligt. Det finns bara tio dokumenterade dödsfall av rockor totalt någonsin, enligt Bent Christensen.
Foto: GETTY IMAGES
2 AV 5
Myggor sprider sjukdomar som malaria, dengue och zika.
Foto: Colourbox
3 AV 5
Hajar är generellt ofarliga, bara sju till åtta människor dör per år.
Foto: BULLS
4 AV 5
Katter kan bära på rabies, skabb och löss.
Foto: Colourbox
5 AV 5
De flesta maneter är ofarliga, men kubmaneter och portugisisk örlogsman (på bilden) bör man se upp med. Portugisisk örlogsman kallas även blåsmanet.
Foto: Istock

14 djur du vill undvika på resan

Aj! Vem är det som sticks?

Stick och bett är en baksida av resandet som vi helst vill glömma.

En del är bara irriterande, andra kan vara livshotande.

Allt om Resor bad naturexperten Bent Christensen guida bland farliga och harmlösa djur.

Elisabet Axås

Vi blir alla stuckna eller bitna av insekter och andra djur när vi är på resa, särskilt i tropiska länder. Oftast kliar det en stund men det går snart över.

Bent Christensen är universitetslektor i ekologi vid Umeå universitet och naturexpert i SVT:s ”Studio natur”. Han tycker inte att man ska oroa sig för mycket över vare sig småkryp eller stora djur när man reser. Men man ska vara beredd på att de finns där.

Vi har låtit Bent Christensen ge sina råd om 14 djur som vi kanske helst inte vill möta på resan. Några få av dem kan vara livsfarliga. Många är helt harmlösa om man är frisk. Lider du av allergi eller någon allvarlig sjukdom kan du förstås drabbas hårdare.

Vilka djur är farligast?

– Myggor och parasiter i sötvatten, svarar Bent utan att tveka.

Undvik kranvatten och sjöar

Myggor kan bära en mängd allvarliga sjukdomar. Parasiter som kan finnas både i dricksvatten och i sötvattensjöar ska man vara noga med att undvika. Drick inte kranvatten och bada inte i sjöar där du kan smittas av bilharzia och andra sjukdomar.

– Regnskogsbäckar kan man bada i, men där det bor mycket folk ska man vara försiktig med sötvatten.

Bent Christensens viktigaste budskap är ändå att inte oroa sig för mycket:

– Vill man vara fullständigt säker får man ligga i sin säng med kudden över sig. Men då dör man av leda och liggsår. Annars är inte världen särskilt farlig.

Bent Christensen, naturexpert i SVT:s ”Studio natur”. Foto: SVT

Så skyddar du dig: Bent Christensens bästa tips om 14 djur på resan

1. MYGGOR

Var lever de?

Överallt, speciellt där det är fuktigt. Olika sorters myggor är aktiva vid olika tider på dygnet, vissa på dagen, andra i skymningen eller när det är mörkt.

– Myggor finns mest i städer och uppodlade områden. I regnskogar är de inte något större problem, säger Bent Christensen.

Är myggor farliga?

– Myggor är absolut ett problem. Inte i sig, men de kan sprida sjukdomar som malaria, dengue och zika. Få procent blir sjuka men det är väldigt obehagligt.

Hur skyddar jag mig mot myggor?

Heltäckande kläder, myggmedel, använd luftkonditionering på kvällen.

2. SKORPIONER

Var lever de?

Skorpioner trivs i torrt klimat, men de finns också i regnskogar. De lever mest i tropikerna, men även i södra Europa. I Mellanamerika och Nordafrika finns några farliga arter av skorpioner, som Indian red scorpion och nordafrikansk tjocksvansskorpion.

Är skorpioner farliga?

– Den generella regeln är att de flesta skorpioner inte är farliga för människor. Den andra generella regeln är att de som ändå är farliga inte är de stora svarta som ser läbbiga ut, utan de små bleksiktiga med små klor. De dödar en hel del människor.

– Stora skorpioner som kejsarskorpion och asiatisk skogsskorpion är mer eller mindre ofarliga för friska människor. Man kan bli muntorr och få lite svindel. Jag har blivit stucken av sådana, det är inget större bekymmer, berättar Bent Christensen.

Hur skyddar jag mig mot skorpioner?

– Kolla i skorna innan du tar på dig dem. Om du bor riktigt rufsigt bör du också kolla igenom sängkläderna. Och stick inte in händerna i murkna trähål! Skorpioner kommer inte upp och sticker dig, utan det är om du lägger dig på dem eller klämmer dem som du blir stucken.

– Om man vill upptäcka dem kan man ta med en UV-lampa. De lyser fantastiskt vackert i UV-sken, säger Bent Christensen och tipsar om att vända på stenar och stockar för att hitta dem.

Om du blir stungen av en skorpion och inte vet att den är harmlös bör du ändå söka läkare:

– De flesta är relativt ofarliga men du vet aldrig hur du reagerar.

Skorpioner lyser fint i UV-ljus. Foto: GETTY IMAGES

3. SPINDLAR

Var lever de?

Spindlar finns överallt, men de få som man ska se upp med lever i Australien, Sydamerika, Mellanamerika och i södra Nordamerika.

Är spindlar farliga?

Spindlar är i princip ofarliga, inte ens svarta änkan behöver man vara särskilt orolig för.

– Bra många människor måste bitas av en svart änka för att någon ska hamna i trubbel. Några stycken dör globalt varje år, men väldigt få.

Det stora bekymret är spindelfobi menar Bent Christensen:

– Det finns en enormt överdriven rädsla för spindlar. Oerhört få dör av spindelbett. Spindlarna gör mer skada genom att folk är rädda för dem än av vad de gör själva. Folk har släppt ratten i bilen för att de trott att de sett en spindel. Det är farligt!

Hur skyddar jag mig mot spindlar?

Behövs inte, men den som har spindelfobi kan överväga att söka hjälp.

4. VÄGGLÖSS

Var lever de?

Vägglöss är spridda över hela världen. Risken kan vara större på enklare hotell men de finns även på lyxhotell.

Är vägglöss farliga?

– De är inte farliga i sig men de är oerhört obehagliga. Det kan bli följdeffekter eftersom det kliar mycket och man kan få sår och infektioner om man kliar.

Hur skyddar jag mig mot vägglöss?

– Titta på lakanen efter små svarta fläckar. Om du blöter upp dem och de blir röda ska du hitta ett annat hotell. Då är det blodrester och då måste du flytta, tycker Bent Christensen.

Undvik att få med dem hem genom att låta kläderna ligga kvar i resväskan, hålla den stängd och långt från sängen, gärna högt upp. Vägglöss har utvecklat resistens mot många bekämpningsmedel så det är svårt att bli av med dem.

– Om du misstänker att du har fått med vägglöss, till exempel vaknat med vad som ser ut som små myggbett under resan, bör du frysa dina kläder eller lägga in dem i bastun när du kommer hem.

5. KACKERLACKOR

Var lever de?

Överallt i världen, både inomhus och utomhus. Även i Sverige där de kan vara till bekymmer på restauranger och i mjöl- och kornlager.

Är kackerlackor farliga?

– Nej, de är extremt ofarliga. Möjligen finns det någon mindre risk för smittspridning, så man behöver inte slicka på dem i stora mängder, skrattar Bent Christensen.

Hur skyddar jag mig mot kackerlackor?

Det behövs inte.

Undvik att slicka på kackerlackor. Foto: Colourbox

6. BLODIGLAR

Var lever de?

I regnskog och andra fuktiga skogar, särskilt efter regn. Även i Sverige, men då bara i enstaka sjöar.

– Det är bara de som finns på land som är besvärliga, de som lever i sjöar innebär sällan något problem, säger Bent Christensen.

Är blodiglar farliga?

– Det finns några få arter som kan sprida sjukdomar, men det är oerhört ovanligt. Jag har blivit biten många hundra gånger på Borneo och där sprids inga sjukdomar.

Blodiglar används inom sjukvården men aldrig mer än en gång eftersom de kan sprida sjukdomar som de fått i sig genom blodet. Däremot är det mycket ovanligt att man blir smittad av vilda blodiglar.

Hur skyddar jag mig mot blodiglar?

Heltäckande kläder, skjortan i byxorna. Särskilda igelstrumpor över byxorna och i skorna. Myggmedel fungerar.

7. ORMAR

Var lever de?

Farliga ormar finns framför allt i tropiska områden som Indien, Sydostasien, Syd- och Mellanamerika och Sydafrika. Australien har också flera väldigt giftiga ormar.

Är ormar farliga?

– Ormar innebär sällan problem för turister, däremot för lokalbefolkning som jobbar i jordbruk. 60 000–70 000 dör av ormar varje år, mest jordbrukande och skogsbrukande lokalbefolkning.

Kobror, skallerormar, giftsnokar och vissa huggormar hör till de farliga ormarna. Russells huggorm är exempelvis en liten huggorm som dödar många i Sydostasien.

Hur skyddar jag mig mot ormar?

På samma sätt som med skorpioner, kolla i skor och kläder, stoppa inte in handen i håligheter.

– Plocka aldrig upp en orm om du inte vet vad du gör, varnar Bent Christensen.

Vid ormbett ska man söka sjukvård genast och hålla den bitna kroppsdelen stilla så inte giftet pumpas ut så snabbt.

Plocka inte upp ormar. Om du inte heter Tarzan, eller vet vad du gör. Foto: GETTY IMAGES

8. MANETER

Var lever de?

I saltvatten, de farliga lever mest i tropiska och subtropiska vatten. Kubmaneter och portugisisk örlogsman finns i många tropiska vatten.

– Kubmaneter verkar vara vanligare i sötvattensutlopp, men jag vet inte om det finns vetenskaplig evidens för det, säger Bent Christensen.

Är maneter farliga?

De flesta maneter är ofarliga, men kubmaneter och portugisisk örlogsman bör man se upp med.

– Det är få som dör av kubmaneter. Majoriteten dör inte men det gör ont och man får ganska fula ärr, säger Bent Christensen.

Portugisisk örlogsman ser ut som en avlång blåsa på vattenytan. Ser man blåsor i vattnet bör man avstå från att bada. De har långa tentakler och det är väldigt smärtsamt att bli bränd.

Hur skyddar jag mig mot maneter?

Ha koll på om det är en period när maneterna kommer in. Australien har tydliga perioder när kubmaneter är vanliga. Då kan man avstå från att bada eller ta på sig täckande badkläder.

– Det klart vanligaste är att det bara sticks och irriterar lite grann. Det kan vara bitar av bränntrådar som flyter runt. Har det just stormat kan man ha en långärmad tröja när man badar.

Om man blir bränd kan man neutralisera med vatten eller ättika. Det är olika för olika maneter så fråga någon i lokalbefolkningen som säkert har erfarenhet av detta.

 

LÄS MER: Phuket i Thailand drabbat av farliga maneter

9. SJÖBORRAR

Var lever de?

I saltvatten i hela världen.

Är sjöborrar farliga?

– Det finns några som är farliga men de lever på djupare vatten. Några är allvarligt farliga och kan vara dödliga. Andra är bara smärtsamma, det kan göra överjäkligt ont, menar Bent Christensen.

– De svarta som man ofta ser gör ont, men är ofarliga. Men klia inte på sår, då kan det bli infektioner. Det är det stora bekymret.

Hur skyddar jag mig mot sjöborrar?

Använd ordentliga badskor.

Bästa skyddet mot sjöborrar är ordentliga badskor. Foto: Colourbox

10. HAJAR

Var lever de?

I princip i alla hav, men de som anses farliga för människor är vanligast i tropiska och subtropiska hav.

Är hajar farliga?

– Hajar är generellt ofarliga, bara sju till åtta människor dör per år. Inte ens vithajar brukar vara farliga. Det finns ett tiotal hajarter som ibland attackerar människor: tjurhaj, vithaj, stor hammarhaj och ett gäng till. Men när det är tio sorters hajar som kan anfalla folk och bara sju människor som dör per år är det inget att bekymra sig om, säger Bent Christensen

Hajarna i Medelhavet är normalt ofarliga. Där dör en person av haj vart femte till sjunde år.

Hur skyddar jag mig mot hajar?

– Snorkla inte vid hajmatning. Ibland har man som turistattraktion att mata hajar och att då snorkla där är bara korkat.

11. STINGROCKOR

Var lever de?

I större delen av världen, men framför allt i subtropiska och tropiska vatten.

Är stingrockor farliga?

– De innebär verkligen ingen fara. Blir man stungen gör det ont, man får ett fult sår och man uppsöker sjukvård. Men man dör inte. Det har bara varit tio dokumenterade dödsfall av rockor totalt någonsin, säger Bent Christensen.

Hur skyddar jag mig mot stingrockor?

Man blir stungen om man råkar trampa på dem, men det hjälper inte att ha badskor. De slår uppåt på smalbenen.

– Risken är minimal. Jag badar med mina barn där det finns gott om stingrockor. Rockorna flyttar på sig.

12. HUNDAR OCH KATTER

Var lever de?

Överallt.

Är de farliga?

– Hundar och rabies är något man bör bekymra sig över. Det är många människor varje år som blir smittade och en hel del som dör. Det gäller även katter. Man kan få skabb och löss också, säger Bent Christensen.

Hur skyddar jag mig?

Rör inga djur.

– När jag reser med mina barn är det fullkomligt förbjudet att klappa hundar och katter. Det gäller även när jag är ute med studenter. Och då fångar vi ändå ormar på våra resor…

Sök sjukvård omedelbart om du blir biten av ett djur i områden där det finns rabies om du inte är absolut säker på att djuret inte är smittat. Rabies är dödligt om man inte får vaccin och vård innan symptom uppstått. Sök sjukvård även om du är vaccinerad.

Hundar smittar många människor med rabies. Foto: Colourbox

13. FLADDERMÖSS

Var lever de?

Överallt.

Är fladdermöss farliga?

De kan sprida rabies och andra sjukdomar, men annars är de harmlösa.

– De kommer aldrig att fastna i ditt hår och de kommer aldrig själva fram till dig och gör någon skada, men ta inte i dem, säger Bent Christensen.

Hur skyddar jag mig mot fladdermöss?

– Rör aldrig en fladdermus är mitt råd. De kan sprida rabies.

14. SANDLOPPOR

Var lever de?

De små insekterna på stranden som vi brukar kalla sandloppor (sandfly på engelska) kan vara flera olika arter, bland annat svidknott. Det finns också en art som heter sandloppa, men den stöter man sällan på. Det vi kallar sandloppa kan finnas på alla tropiska stränder vid alla tider på året. De är vanliga bland annat i Florida, norra Australien och vissa ställen i Thailand.

Är sandloppor farliga?

Nej, men de kan ge fula vätskande sår om man kliar på betten.

Hur skyddar jag mig mot sandloppor?

De går igenom vanliga myggnät men det finns särskilda täta nät som fungerar. Turligt nog är de mindre vanliga mitt på dagen när det är varmt och torrt. Viktigast av allt:

– Klia inte!! Säger Bent Christensen och tillägger genast att det är nästan omöjligt att låta bli.

 

LÄS MER:

 Frågor och svar om zikaviruset
Här är världens farligaste stränder