12 saker du inte visste om pass
Hur uppstod det? Hur ser det ut i framtiden? Och vad betyder färgen?
Här är tolv saker du inte visste om ditt vanliga svenska pass.
1. Papperspassens dagar är räknade
Snart kan ångesten över att glömma passet när du ska resa vara över. Europas mest trafikerade flygplats, Heathrow i London, inför ansiktsigenkänning på flygplatsen i sommar.
Ansiktsigenkänningen ska användas vid check-in, bagageinlämning och när man boardar planet. Tekniken innebär att resenärer inte skulle behöva ha pass, boardingkort, biljetter eller andra dokument med sig.
Alla dina uppgifter, tillsammans med dina biometriska mått och fingeravtryck, ska finnas i en molntjänst. När du kommer till den automatiska passkontrollen, tar du fram din mobil, klickar på appen och låter en skanner läsa av din personliga kod. Sedan avläses ditt ansikte och dina fingeravtryck och kontrollen avgör om du är rätt person eller inte. Fördelarna med systemet är många. Inte minst blir det mycket svårt att stjäla ett pass på det vis som oftast sker i dag.
Storbritannien är inte först med att intressera sig för digitala pass. Även Singapore, Dubai och Australien ligger i framkant.
Men det finns också anledning till viss oro om de nya passen blir verklighet. Dels ger det nya möjligheter för stater att kartlägga var du har varit, dels är konsekvenserna av en identitetsstöld enorma. Passet räknas ju som det främsta beviset på att du är den du påstår dig vara. Tanken på att en hackare skulle kunna ta sig in i systemet och ändra uppgifter eller helt enkelt ta över din identitet kan få de flesta att tveka inför innovationen.
2. Mobilpassens tid kan snabbt vara förbi
I framtiden kan du ha ditt pass i ett chip inopererat i handen. Chipet skannas i flygplatsens passkontroll.
Andreas Sjöström på IT-konsultföretaget Sogeti, har experimenterat med en sådan teknik. Han laddade upp sina SAS Eurobonus-uppgifter på ett chip och opererade in det i handen. Sedan använde han chipet för att ta sig förbi säkerhetskontrollen och gaten till sitt flyg till Paris. Troligtvis är han först i världen med att ha rest på det här sättet.
På Stockholmsflygplatsen Arlanda finns trådlös kommunikationsteknik som kan läsa av data från ett chip. SAS använder sig av tekniken på sina Smart Pass, en slags id-handling som man klistrar fast på sin telefon och skannar av för att göra proceduren på flygplatsen snabbare.
Helkroppsskannrar som gör säkerhetskontrollerna smidigare för passagerare och personal har testats på Arlanda. Skannrarna påminner om duschkabiner som man går in i, sträcker upp armarna och snurrar runt. Radiovågor skapar en figur av kroppen och på den kan man se om det finns några misstänkta föremål på personen.
En variant är tekniken med biometri, där man exempelvis läser av ögon och fingeravtryck.
3. Colombia har världens säkraste pass
Latinamerikanska Colombia är ökänt för sin kokainproduktion och knappast det första land man förknippar med förstklassig säkerhet. Men landet kan stoltsera med titeln "världens säkraste pass".
Titeln erövrades i september då säkerhetsexperter från hela världens samlades i Tallinn för en kongress kring digital identifikation och kortsäkerhet.
De församlade betygsatte världens pass efter sex kriterier från allmän innovation, säkerhet och hållbarhet (ur tekniskt hänseende) till snabbheten i dess införande.
Colombia vann över tre andra nominerade: Kuwait, Jordanien och Bolivia.
Till det vinnande passets finesser hör inbäddade hologram och fluorescerande trådar. Det är dessutom mycket snyggt.
4. Skärpta regler kring svenska pass
Reglerna kring svenska pass har skärpts det senaste åren.
Numera måste du ofta boka tid i förväg när du ska ansöka om pass. Och möjligheterna att få ett nytt om ditt gamla försvunnit har begränsats.
Från i fjol infördes ett nytt system där det i många fall krävs tidsbokning i förväg om du behöver ansöka om ett (nytt) pass. Ett mindre antal passexpeditiner har drop-in möjligheter, se vilka här.
För tre år sedan tillkom bestämmelsen om att du bara kan få max tre vanliga pass under en femårsperiod (oavsett om du tappar bort ditt pass eller får det stulet).
Reglerna infördes för att minska det tilltagande missbruket av svenska pass.
Vid behov kan provisoriska pass utfärdas för en enskild resa, men sedan 2016 är de inte bara blir tidsbegränsade, utan även geografiskt begränsade till det specifika landet man har tänkt resa till. När man ansöker om ett provisoriskt pass kommer det vanliga passet att återkallas och spärras internationellt. En annan skärpning 2016 var att giltighetstiden för pass till barn under tolv år sänktes till tre år. Detta för att yngre barns utseende förändras snabbt.
Under 2017 anmäldes 62 773 svenska pass försvunna. 2016 var siffran 63 628 och 2015 rörde sig om 63 644 stycken.
5. Svenska passet näst bäst i världen
Det svenska passet hör till de fjärde bästa i världen när det gäller inresor i andra länder utan visum (alternativt visum vid ankomst), enligt ett index gjort av det brittiska konsultföretaget Henley & Partners och flygförbundet IATA.
Ett svenskt pass ger tillträde till 187 länder utan visum. I topp på Henleys årliga rankinglista ligger japanska pass, som öppnar dörren till 190 av 227 möjliga destinationsländer. Andraplatsen delas av Singapore och Sydkorea med 189. Sverige tar fjärdeplatsen i sällskap av Danmark, Finland och Italien.
Det svenska passet har halkat på listan de senaste åren. 2016 låg Sverige på andra plats efter Tyskland. Och dagens etta Japan på delad femteplats.
I botten av listan hamnar för tredje året i rad Afghanistan och Irak med visumfri inresor/visa vid ankomst till 30 länder, enligt undersökningen.
Indexet är exklusivt baserat på officiella uppgifter i IATAs (International Air Travel Association) globala databas.
Topp 10 världens starkaste pass 2019:
1. Japan 190
2. Singapore, Sydkorea 189
3. Frankrike, Tyskland, 188
4. Sverige, Danmark, Finland, Italien 187
5. Luxemburg, Spanien 186
6. Norge, Österrike, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Storbritannien, USA 185
7. Belgien, Kanada, Grekland, Irland 184
8. Tjeckien 183
9. Malta 182
10. Australien, Island, Nya Zeeland 181
Det finns flera olika företag som listar pass-säkerhet. Kriterierna kan skifta mellan dem. Henley & Partners har sammanställt listan årligen i 14 år och är äldst i branschen.
6. Världens mest sällsynta pass
Världens mest sällsynta pass finns bara i tre exemplar.
Det utfärdas av en nation som bara rymmer tre byggnader.
Det handlar om passen som utfärdas av Malteserorden ("Sovereign Military Order of Malta"), vars pyttelilla territorium består av två byggnader i Rom och en fästning på Malta.
Trots att orden kopplas till Malta är dess huvudkvarter i dag i Rom där man i huvudsak sysslar med välgörenhet som att förse nödställda världen runt med läkemedel. Som gammal katolsk orden är kopplingarna till Vatikanen starka.
Orden utfärdar bara tre vanliga pass: ett till dess stormästare, ett till storkommendören och ett till storskattmästaren.
Malteserordens diplomatpass är vanliga, det finns omkring 400.
Trots sin minimala yta har Malteserorden (grundad år 1113) diplomatiska förbindelser med över 100 länder.
Till andra riktigt sällsynta pass hör de från Vatikanen, australiska pass för landets ursprungsbefolkning och diplomatpass för sändebud från det brittiska utrikesdepartementet.
7. Passens fyra färger
Utseendet och färgen kan bestämmas av länderna själva, men färgen måste vara baserad på en av de fyra färgerna rött, grönt, blått eller svart.
Reglerna för hur pass bör se ut bestäms av Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO), ett organ inom FN.
Färgvalet har ofta med geografi eller olika internationella samarbetsprojekt att göra (som EU).
Här är de olika färgerna och länderna som valt dem:
Grönt pass
I vissa länder beror passfärgen på religionen. Många muslimska länder har pass som är gröna då det anses vara profeten Muhammeds favoritfärg. Till dessa länder hör Marocko, Pakistan och Saudiarabien. Grönt ingår också på flaggorna från Iran, Mauretanien, Pakistan och Afghanistan. Många afrikanska länder (Burkina Faso, Elfenbenskusten, Niger, Nigeria och Senegal med flera) har också pass i nyanser av grönt på grund av ländernas medlemskap i ECOWAS, de västafrikanska staternas ekonomiska gemenskap.
Rött pass
Denna färg kan ofta skvallra om ett kommunistiskt förflutet: Slovakien, Serbien, Lettland, Rumänien, Polen och Georgien har alla röda pass. Och förstås även Kina. Inom EU är passen vinröda. Turkiet, Makedonien och Albanien har alla bytt till en snarlik passfärg som en hoppfull förberedelse inför eventuella EU-medlemskap.
Blått pass
USA:s pass är blått men har endast varit det sedan 1976 då 200-årsjubileet av amerikanska revolutionen firades bland annat med att ge passen blå färg som ingår i den amerikanska flaggan. De flesta länder i Karibien har också blåa pass liksom en grupp latinamerikanska nationer (Brasilien, Argentina, Paraguay, Uruguay och Venezuela).
Svart pass
Svarta pass är mest sällsynta av de fyra. Flera afrikanska länder har svarta pass som Tchad, Kongo-Kinshasa, Zambia, Botswana, Burundi, Gabon, Angola och Malawi precis som i länder där färgen svart spelar en framträdande roll. Som till exempel i Nya Zeeland där svart är den nationella färgen.
Är du nyfiken på vilka pass som har vilken färg? Kolla då här.
8. Världens snyggaste pass
För några år sedan ansågs de kanadensiska passen var världens snyggaste med sina UV-effekter. Men nu har Norge roffat åt sig kronan. Tack vare norrskenet.
Det nya utseendet togs fram i en omfattande designtävling. Vinnaren, norska Neue Design Studio, baserade sin version på ett tema: det norska landskapet.
Här finns såväl minimalistiska illustrationer av kända landmärken och dessutom - som en extravagant bonus och svårkopierad säkerhetsdetalj - det berömda norrskenet.
Skenet lyser dock över uppslaget i passet först när det utsätts för UV-strålar, exempelvis när det granskas av tulltjänstemän eller av säkerhetspersonal på flygplatser.
Till de som rankar norska passet som snyggast gör mentalfloss.com som gjort en topp 15-lista på skönheterna bland pass.
Också det nu övertrumfade kanadensiska passet använder sig också av UV-strålning.
I vanligt ljus ser passen normala ut men håll dem under ultraviolett ljus och målningarna på passens sidor får nytt liv. Byggnader inramas av sprakande fyrverkerier och himlen pryds av färgskimrande fåglar. De fantasifulla bilderna är inte enbart avsedda att roa utan gör förstås passen väldigt komplicerade att förfalska.
9. ... och värsta konkurrenterna
Allt fler länder vill bli kända för sina läckra pass. Här är några av Norges och Kanadas främsta konkurrenter.
Australien är känd för många unika djurarter och flera av dem kommer till liv när det australiska passet utsätts för ultraviolett ljus. Det är riktigt kul att se en känguru som tycks sväva i luften när du vickar på passet.
Också det kinesiska passet bjuder på show i ultraviolett. Här framträder flera av det stora landets mest välkända landmärken som mäktiga Kinesiska muren.
En annan höjdare var fram tills för två år sedan det finländska passet där en ren tycktes springa igenom det hela när du snabb-bläddrade sidorna. I det efterträdande passet, som släpptes i samband med Finlands 100-årsjubileum 2017 ersattes den raska renen med snöflingor och norrsken efter norsk stil.
10. Krav för att resa inom landet på Gustav Vasas tid
De första passen var dokument som på medeltiden användes för att passera in i och ut ur städer utan att behöva betala.
På 1400-talet blev Englands kung Henrik V den första med att utfärda "diplomatpass", ett slags kungabrev. Detta för att hans sändebud skulle kunna röra sig fritt i andra länder.
I Sverige blev passen ett sätt för staten att kontrollera resandet inom landet. Det var ett viktigt vapen när Gustav Vasa stärkte sin makt på 1500-talet. Men då skrevs bara namn, hemort och ärende in. Beskrivning av utseende saknades. Först i början av 1800-talet infördes signalement i passet. Det gällde bara personer som hade det dåligt ställt socialt och ekonomiskt. I deras pass skulle ålder, längd, ögon- och hårfärg samt anletsdrag stå med. I Sverige avskaffades inrikespasset 1860 och då behövdes heller inte pass för personer som reste in eller ut ur landet. Dock var personer som inte kunde förtjäna sitt eget uppehälle genom fast arbete eller egen förmögenhet fortfarande tvungna att ha ett pass fram till 1885.
11. Moderna passen kom 1914
De nya passsen skulle hålla spioner ute och soldater inne.
Först 1914, när första världskriget bröt ut infördes pass i modern mening. Orsaken var att de krigförande länderna i Europa ville hindra utländska spioner att ta sig in i landet och stoppa arbetare och soldater som försökte fly utomlands. Efter kriget behölls passkontrollerna.
12. Första passet i Bibeln
Munskänken fick ett pass av sin kung.
Ett av de tidigaste exemplen på ett dokument som tjänade i form av ett pass finns i Nehemjas bok i Gamla Testamentet i Bibeln som utspelar sig cirka 450 år före Kristus. Där ger den persiske kungen Artaxerxes I sin munskänk Nehemja ett kungabrev där han ber de styrande i länderna som munskänken ska passera genom på sin väg till Jerusalem om att garantera den utsände säker passage.