Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

12 saker du inte visste om pass

Hur uppstod det? Hur ser det ut i framtiden? Och vad betyder färgen?

Här är tolv saker du inte visste om ditt vanliga svenska pass.

Snart kan du slippa papperspass.

Foto: ADOBE STOCK

1 av 12

1. Papperspassens dagar är räknade

Snart kan ångesten över att glömma passet när du ska resa vara över. Europas mest trafikerade flygplats, Heathrow i London, inför ansiktsigenkänning på flygplatsen i sommar.

Ansiktsigenkänningen ska användas vid check-in, bagageinlämning och när man boardar planet. Tekniken innebär att resenärer inte skulle behöva ha pass, boardingkort, biljetter eller andra dokument med sig.
Alla dina uppgifter, tillsammans med dina biometriska mått och fingeravtryck, ska finnas i en molntjänst. När du kommer till den automatiska passkontrollen, tar du fram din mobil, klickar på appen och låter en skanner läsa av din personliga kod. Sedan avläses ditt ansikte och dina fingeravtryck och kontrollen avgör om du är rätt person eller inte. Fördelarna med systemet är många. Inte minst blir det mycket svårt att stjäla ett pass på det vis som oftast sker i dag.
Storbritannien är inte först med att intressera sig för digitala pass. Även Singapore, Dubai och Australien ligger i framkant.
Men det finns också anledning till viss oro om de nya passen blir verklighet. Dels ger det nya möjligheter för stater att kartlägga var du har varit, dels är konsekvenserna av en identitetsstöld enorma. Passet räknas ju som det främsta beviset på att du är den du påstår dig vara. Tanken på att en hackare skulle kunna ta sig in i systemet och ändra uppgifter eller helt enkelt ta över din identitet kan få de flesta att tveka inför innovationen.
1 av 12