Rengör teknik och hygienartiklar efter säkerhetskontrollen!
1 av 4: Rengör teknik och hygienartiklar efter säkerhetskontrollen! Foto: AP
Ha alltid strumpor på när du ska flyga.
2 av 4: Ha alltid strumpor på när du ska flyga. Foto: AP
Se upp för fotsvampsbakterier på hotellrummet!
3 av 4: Se upp för fotsvampsbakterier på hotellrummet! Foto: Colourbox
Fjärrkontrollen är en av de snuskigaste föremålen på hotellet.
4 av 4: Fjärrkontrollen är en av de snuskigaste föremålen på hotellet. Foto: Colourbox

Resesnusket vi gör – utan att veta om det

Många människor på samma plats innebär också mycket bakterier.

Planet, flygplatsen och hotellet är några av de snuskigaste platserna du kan befinna dig på.

Här är några tips på vad du bör undvika på resan – och hur du kan göra i stället.

Du kanske redan tänker på att tvätta händerna innan du äter, och praktiskt taget badar i handsprit efter besöket på flygtoaletten – men det finns fortfarande några riktiga snuskfällor som få av oss tänker på.

Här är sju till synes oskyldiga handlingar som du definitivt inte kommer att göra igen.

 

1. Gå barfota genom säkerhetskontrollen

På flera flygplatser i världen måste du ta av dig skorna i säkerhetskontrollen. Då är det inte rätt läge att glömma strumporna. Och gör du det är du garanterat inte den första – med andra ord går du på ett troligen smutsigt golv där tusentals andra svettiga fötter har vandrat.

Amerikanske universitetspodiatrikern Rami Calis kommenterar:

– Fotsvamp är inte enda problemet, tänk på allt som lossnar från folks skor. Tänk skärvor och småsten. Och råkar du skära upp foten är det en säker infektionsrisk, då räcker inte ens strumpor. DÅ snackar vi stelkrampsspruta, och risk för stafylokocker och jordbakterierelaterade infektioner. Och om någon från en gård har gått där före dig är fekalier en till riskfaktor.

LÄS OCKSÅ: Snusket ombord – döda kroppar i lasten och skit i kaffet

2. Glömmer rengöring efter säkerhetskontrollen

Ingen av oss undkommer att lägga våra väskor och jackor i de gråa plastlådorna som åker genom scanning-maskinen. Nästan i alla fall.

Och lådorna är en hotspot för bakterier. Därför är ett hett tips att rengöra allt som legat i lådorna efteråt så gott det går – i alla fall saker som telefon, dator och vätskor som krämer och parfymer. Ha med dig våtservetter!

Nej, drick inte ut vattenfontäner om det inte är kris. Foto: Colourbox

3. Dricker ur vattenfontäner

Tester som gjort på vattenfontäner i Toronto visar att de flesta bär på "fler bakterier än man kan räkna". Det gör att det klassiska knepet att ta med en egen vattenflaska och fylla på efter säkerhetskontrollen kanske inte är det bästa.

Några av bakterierna som hittats är legionella och e-kolibakterier. Gravida, barn och sjuka är extra känsliga för dessa bakterier.

LÄS OCKSÅ: Hotell – snusket du nog inte vill veta om

4. Håller på med telefonen när du äter

Smartphones är bakteriesamlare. Vi tar ständigt i dem och gör sällan rent dem. Men kan du inte låta bli telefonen på middagen riskerar du att föra bakterier från telefonen till din mun via händerna.

Bästa tipset är att rengöra telefonen då och då, det finns särskilda smartphone wipes, men normalt sett kan du använda en mikrofibertrasa och en rengöringssprej som är gjord för elektronikprylar.

Barfota mot heltäckningsmatta kan vara jättemysigt – och jättesnuskigt! Foto: Colourbox

5. Du är barfota på ditt hotell

Bor du på hostel eller vandrarhem kanske du också delar badrum med andra boende, och då kan det vara smart att ha flipflops i badrum och dusch, liksom i hotellets gymdusch.

Men visste du att du kan utsättas för samma smittorisk på ditt privata hotellrum? De mysiga heltäckningsmattor som många hotell täcker sina golv med är en perfekt grogrund bland annat för de bakterier som orsakar fotsvamp.

 

6. Använder fjärrkontrollen på rummet

Undersökningar har visat att fjärrkontrollen till tv:n är bland det skitigaste du kan hitta i ett hotellrum. Tänk bara hur många som har fingrat på den, och på hur sällan den antagligen rengörs!

Så vill du hänga på rummet en kväll – använd exempelvis gratisduschmössan som brukar finnas i badrummet som ett skydd mellan din hand och fjärrkontrollen.

LÄS OCKSÅ: Prylen du ALDRIG ska använda på hotellrummet

Hur mycket den än krisar – ha på dig skorna! Foto: Istock

7. Går utan skor på flygplanstoaletten

Förvånad? Ja, det finns faktiskt människor som uträttar sina behov på flyget – utan skor!

Helt galet, med tanke på att det ofta är en del turbulens på flygningen och ärligt talat – hur ofta ser du inte en misstänkt pöl där inne? Eller känner hur sulorna klibbar?

Reseexperten Johnny Jet berättar att han känner flygvärdinnor som inte låter sina jobbskor komma innanför dörren hemma för att de varit på en flygtoalett.

Källa: Smartertravel.com

Aktuellt just nu