Det reviderade regelverket syftar bland annat till att skapa ett tydligt system inom unionen.
1 av 2: Det reviderade regelverket syftar bland annat till att skapa ett tydligt system inom unionen. Foto: Eugen Wais
Reglerna införs den 29 december.
2 av 2: Reglerna införs den 29 december.

Resa med djur – nya regler för utlandsresan

Nu blir det stopp för införsel av sällskapsdjur under tre månaders ålder. Dessutom förändras reglerna för den som vill ta med sin hund, katt eller iller på en utlandsresa. Jordbruksverket uppmanar djurägare att läsa på ordentligt.

Tidigare har kattungar, hundvalpar och illervalpar kunnat föras in i landet även om de inte är vaccinerade mot rabies. Förutsättningen har varit att de kommer från länder som klassats som rabiesfria och har ett särskilt tillstånd från Jordbruksverket.

Men möjligheten att göra skillnad mellan olika EU-länder försvinner nu och Sverige väljer därför att införa ett totalstopp. Med nya regler även för själva vaccineringen innebär det i praktiken att inga djur yngre än 15 veckor kan föras in i landet.

– Man vaccinerar vid tolv veckors ålder och får resa med djuren först tre veckor senare, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Reglerna införs den 29 december

Dessutom införs bland annat nya EU-pass, veterinärintyg, och särskilda villkor för djur som reser ensamma och med ombud. Det reviderade regelverket syftar bland annat till att skapa ett tydligt system inom unionen.

– Man har också försökt att ta hänsyn till fler av djurägarnas önskemål. Men det innebär inte alltid att regelverket blir lättare, snarare tvärt om.

Reglerna införs den 29 december.

Nya reglerna för djur

Rabiesvaccination tidigast vid tolv veckors ålder
Nya EU-pass, veterinärintyg och formulär för djurägareförsäkran
Särskilda villkor för djur som måste resa ensamma
Sällskapsdjur i grupp får träna och tävla utomlands utan besiktning och handelsintyg
Besiktning inom 48 timmar
Förtydliganden avseende köp av djur
Alla EU-länder kontrollerar resande djur
Källa: Jordbruksverket (TT)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande