Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
balder på liseberg. foto: liseberg   publicerad text:balder på liseberg. foto: liseberg   publicerad text:balder på liseberg. foto: liseberg   publicerad text:
balder på liseberg. foto: liseberg publicerad text:

Nordens 10 roligaste nöjesparker

Gröna Lund, Liseberg eller Skara Sommarland?

Ta med barnen eller barnbarnen på nöjespark i sommar! Garanterad succé, och roligt även för de stora.

Vill ni ha karuseller, vattenland, djur eller allt på en gång?

Vi hjälper er att välja rätt park i sommar.

TÄNK PÅ ATT:

Planera besöket väl. Mitt i sommaren är det ofta väldigt mycket folk i de populära nöjesparkerna. Kom tidigt på dagen!

Flera av parkerna har specialpriser om ni bokar biljetter i förväg på webben.

Planerar ni att bo i närheten av parken över natten, kolla upp om det finns paketpriser med hotell/camping + inträde. Det kan löna sig!

Nordens största nöjespark har alltNordens största nöjespark har alltNordens största nöjespark har allt
Nordens största nöjespark har allt

1. Liseberg, Göteborg

 

Nordens största nöjespark har allt. 41 attraktioner, femkamp, många restauranger, caféer, butiker, konsert- och teaterföreställningar och mycket mer. Kronan på verket i år är nysatsningen Helix, som är Skandinaviens längsta och snabbaste berg- och dalbana.

PASSAR BÄST FÖR: Familjen som är beredda att lägga i en högre växel och gå ut för fullt. Liseberg är stort och ofta trångt med mycket folk och köer under högsäsongen.

PRISER: Entré 99 kronor (gratis för barn under 110 centimeter). Stora åkpasset, 335 kronor. Lilla åkpasset (barnattraktioner), 220 kronor.

RESA HIT: Liseberg ligger centralt i Göteborg och nås lätt från centralstationen eller med bil.

 

På det klassiska tivolit blir det inte en lugn stundPå det klassiska tivolit blir det inte en lugn stundPå det klassiska tivolit blir det inte en lugn stund
På det klassiska tivolit blir det inte en lugn stund

2. Gröna Lund, Stockholm

 

Snurrigt, fartfyllt och intensivt! På det klassiska tivolit blir det inte en lugn stund, men det är riktigt kul att köra klassiker som Kärlekstunneln, Lustiga Huset och radiobilarna uppblandat med nyare attraktioner som 121 meter höga slänggungan Eclipse med en makalös utsikt över huvudstaden. Är du på tivolihumör så levererar Gröna Lund garanterat - med allt från klibbig sockervadd till chokladhjul och massor av åkattraktioner.

PASSAR BÄST FÖR: Alla som gillar full fart. Barn och ungdomar som är tillräckligt stora för att springa omkring själva och åka allt de kommer åt trivs nog allra bäst här. Men det finns även en bra avdelning för mindre barn direkt när man kommer in genom entrén med cirkuskarusell, Pettson & Findus värld med mera.

PRISER: Entré 7–64 år, 110 kronor. Fri entré 0–6 år och 65+. Vill ni åka karuseller tillkommer kostnad för antingen åkkuponger (20 kronor/styck, behövs 1-4 kuponger per attraktion) eller åkband (310 kronor) Samma pris för alla åldrar, utom barn 0-3 år som åker gratis i sällskap med betalande vuxen.

RESA HIT: Med tåg, bil, buss eller flyg till Stockholm. Djurgårdsfärjan blir en fin tur ut till nöjesfältet.

 

Skandinaviens största vattenparkSkandinaviens största vattenparkSkandinaviens största vattenpark
Skandinaviens största vattenpark

3. Sommarland, Skara

 

Sommarland i Skara fyller 30 år i år och håller fortfarande greppet om platsen som Skandinaviens största vattenpark. Utbudet är stort när det gäller vattennöjen av alla möjliga slag; stora tempererade pooler, rutschbanor och blöta åkattraktioner. Finns även ett tivoli, lekplatser, gokart med mera.

PASSAR BÄST FÖR: Den badälskande familjen.

PRISER: Entré 329 kronor, gratis för barn under 1 meter. Attraktioner ingår i entrépriset.

RESA HIT: 35 mil bilvägen från Stockholm. 14 mil från Göteborg. Tåg till Skövde C och därifrån lokalbuss till Sommarland.

 

 

Det finns också ett tivoli på FuruvikDet finns också ett tivoli på FuruvikDet finns också ett tivoli på Furuvik
Det finns också ett tivoli på Furuvik Foto: Gabriel Liljevall

4. Furuvik, Gävle

 

Mysig, lummig park där djurparksdelen är höjdpunkten. I Furuvik kommer man nära djuren, och det är mysigt att klappa både getter och kameler och att kolla in schimpanser, de busiga lemurerna, sköldpaddor och alla möjliga andra djur.

Det finns också ett tivoli med ett tiotal attraktioner och ett litet vattenland.

PASSAR BÄST FÖR: Här kan alla åldrar hitta något som passar. Roligt för de yngre barnen att få klappa djuren i klapphagen, och mysigt för hela familjen att gå runt i den lagom stora djurparken som har flera fina picknickplatser bland grönskan. Ett perfekt ställe att ta med mor- och farföräldrar till! Lugnt och skönt, men samtidigt möjlighet till stoj och fartfylld lek på tivolit och vattenlandet.

PRISER: Entré 3–12 år, 199 kronor. Från 13 år och uppåt, 169 kronor. Åkband: 199 kronor. 

RESA HIT: Parken ligger cirka en mil söder om Gävle. Tar ca 1,5 timme med bil från Stockholm. Tåg är smidigt! Furuviks perrong ligger precis vid parkens entré.

 

En upplevelse att komma till Astrid Lindgrens världEn upplevelse att komma till Astrid Lindgrens världEn upplevelse att komma till Astrid Lindgrens värld
En upplevelse att komma till Astrid Lindgrens värld Foto: Astrid Lindgrens Värld

5. Astrid Lindgrens värld, Vimmerby

 

Törnrosdalen, Körsbärsdalen, Villa Villekulla, Katthult, Mattisborgen... För alla som älskar Astrid Lindgrens sagor är det en upplevelse att komma till Astrid Lindgrens värld och spendera en dag eller två i sagomiljöerna. Hela sommaren ges olika teaterföreställningar baserade på sagorna, och figurerna själva rör sig hela tiden omkring i parken. 

PASSAR BÄST FÖR: Småbarnsfamiljen.

PRISER: 0–2 år, gratis. 3–12 år, 190 kronor. 13_64 år, 250 kronor. 65+, 120 kronor. Kvällsteater kostar extra.

RESA HIT: Parken ligger i Vimmerby, dit det tar ca tre timmar att köra från Stockholm respektive Göteborg. Tåget Kustpilen som trafikerar sträckan Kalmar–Linköping gör ett stopp vid Astrid Lindgrens världs egen tågstation.

 

Planera besöket på Kolmården välPlanera besöket på Kolmården välPlanera besöket på Kolmården väl
Planera besöket på Kolmården väl Foto: Frans Hällqvist/Kolmården

6. Kolmården, Norrköping

 

Här finns så många djur att se att det är svårt att hinna med på en dag. Parkens både fördel och nackdel är att den är enormt stor. Häftigt på många sätt, men mycket att gå för små barnaben. Så planera besöket väl! En höjdpunkt är delfinföreställningen ”Life” med budskapet att vi ska ta hand om vår natur. De mindre barnen gillar även ”Kapten sjösjuks sälshow”. 

Linbanefärden Safari över lejon, giraffer, björnar och många andra djur är en upplevelse som inte heller bör missas.

PASSAR BÄST FÖR: Alla som tycker det är spännande med djur – och som orkar gå runt i den stora parken.

PRISER: 3-12 år, 299 kronor. 12 år och uppåt, 399 kronor. Shower och attraktioner ingår.

RESA HIT: Kolmården ligger nära E4 cirka tre mil norr om Norrköping. Det finns också lokalbuss som går till djurparken.

 

Tomteland utanför MoraTomteland utanför MoraTomteland utanför Mora
Tomteland utanför Mora

7. Tomteland, Mora

 

Söker ni något lugnare, utan hisnande karuseller och vattenrutschkanor, så kan Tomteland utanför Mora vara stället för er. Här ligger fokus på teaterföreställningen ”Draksvärdet” som man följer under en dag, den är uppdelad i fyra delar som spelas på olika platser under dagen i den natursköna parken. Däremellan kan barnen lämna in sin önskelista till Tomten, hälsa på i hans hus, titta på djur och leka i skogen. Allt känns välgjort och genuint - en mysig, avkopplande plats helt enkelt. Här finns också några av Europas största knuttimrade byggnader.

PASSAR BÄST FÖR: Familjer med mindre barn.

PRISER: 0-3 år, gratis. 3-12 år, 170 kronor. 13 år och uppåt, 210 kronor.

RESA HIT: Enklast med bil. Tomteland ligger vid Gesundaberget knappt två mil utanför Mora.

 

 

Trevligt sommarland med åtta små temaparker inutiTrevligt sommarland med åtta små temaparker inutiTrevligt sommarland med åtta små temaparker inuti
Trevligt sommarland med åtta små temaparker inuti Foto: Ida Thunberg

8. Djurs sommerland, Danmark

 

Lättillgängligt utanför Grenå i Danmark – dit färjan från Varberg går – ligger ett trevligt sommarland med åtta små temaparker inuti. Här finns bland annat Piratlandet, Mexicolandet och Westernlandet. Imponerande fint uppbyggt med många attraktioner, vattenpark och trivsam atmosfär. 

Ett bra tips för er som vill hitta ett lite annorlunda nöjesresmål utan att åka så långt.

 

Hälsa på i Mumintrollens världHälsa på i Mumintrollens världHälsa på i Mumintrollens värld
Hälsa på i Mumintrollens värld Foto: Jenni Virta Iloinen Liftari Oy

9. Mumindalen, Finland

 

Hälsa på i Mumintrollens värld i finska Nådendal. De stora färjebolagen har paketpriser med färja, hotell och entré för er som vill uppleva Mumins värld i kombination med en färjetripp. Många teaterföreställningar varje dag varav flera på svenska.

 

 

Norges största nöjesfältNorges största nöjesfältNorges största nöjesfält
Norges största nöjesfält

10. Tusenfryd, Norge

 

Norges svar på Gröna Lund och Liseberg. Strax utanför Oslo ligger Norges största nöjesfält med en rad berg- och dalbanor och annat snurrigt, snabbt och skrattframkallande. Även vattenland.