11 tips för att få barnen att sluta klaga på resan

Så får du barnen glada och intresserade på resan.

Foto: Shutterstock

1 av 3: Så får du barnen glada och intresserade på resan.

Griniga barn sänker semesterkänslan.

Foto: Shutterstock

2 av 3: Griniga barn sänker semesterkänslan.

Förbered resan så att barnen blir nöjda.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Förbered resan så att barnen blir nöjda.

Att turista i sällskap med trötta och hungriga barn eller ungdomar är aldrig en bra idé. En lyckad familjeresa kräver finurlighet och god planering. 

Här är råden som gör semesterresan med familjen till en lyckad upplevelse för alla.

Andra har också läst

1. Låt dem vara med vid planeringen

Smart förarbete väcker barnens reslust. Kolla in en långfilm eller en turistvideo inspelad på resmålet. Läs om barnvänliga attraktioner i guideböcker eller webbartiklar tillsammans och låt dem välja ut några sådana att lägga till i resplanen. Om ni vill gå ännu längre så kolla in vad biblioteket kan erbjuda i fråga om barnvänliga böcker kring resmålet. 

2. Reka bra leksaks- och godisbutiker

Barn uthärdar ofta långa promenader eller sightseeingutflykter om de kan se fram emot belöningar utmed vägen. Som att få handla godis i en speciell butik eller besöka en extra spännande leksaks- eller prylbutik.

3. Informera om planerna för dagen

Barn vill gärna ha struktur så låt dem veta vad som är på gång inför varje ny semesterdag. De kan lätt tappa humöret om de plötsligt, oförberedda får reda på att ni nu ska åka buss i två timmar eller besöka ännu ett museum. Om de vet att de ska få äta sin favoritmat på vägen och har kunnat ladda upp sina mobiler (eller andra elektroniska leksaker) ordentligt i förväg går hela operationen smidigare. 

Foto: Shutterstock

Låt barnen vara med och bestämma vad familjen ska göra.

4. Besök museer med barnvänliga finesser

Det är välbekant att de flesta barn älskar elektronik. En ”audiotur” låter dem trycka på knappar och ger dem kontroll över vad de ser. Många museer har appar med interaktivt innehåll speciellt för barn. Om inte, så erbjuder man kanske andra barnvänliga alternativ som speciellt barnvänliga visningar eller äventyr modell skattjakter.

LÄS MER: Packa smart – tipsen som underlättar resan

5. Var flexibel

Kör inte för hårt. Det kan hända att det tar familjen längre tid än planerat att komma från hotellet på morgonen, trafiken kan orsaka förseningar och någon kanske måste besöka toaletten vid en stökig tidpunkt. Tänk då på att ni är på semester och koppla av. Det kan ju också inträffa glada överraskningar, som att ni plötsligt springer på en ovanligt inspirerande lekpark.

6. Försök inte hinna med allt

En lång aktiv dag följd av en lika intensiv kväll gör garanterat barnen griniga. Krävande utflykter bör följas av lugna perioder hemma på hotellrummet, till exempel över hämtmat. Det som ett barn minns som bäst från en resa är sällan de stora sevärdheterna.

Foto: Shutterstock

En viktig detalj: att hon har sin favoritleksak med på planet.

7. Försäkra dig om barnens bekvämlighet

Det kan vara mycket att styra upp inför en familjeresa men en del saker som kan tyckas mindre viktiga får inte glömmas bort. Se till att barnen får med sig bekväma skor och passande kläder för destinationen. En favoritleksak eller filt kan vara helt avgörande för ett barns trivsel och sömn. Är ditt barn matallergiker så läs på och lär dig uttrycka det på det lokala språket.

8. Gör något ni inte gör hemma

Till sin natur är en resa ett sätt att bryta rutinen, men ta det ett steg till genom att boka in någon familjeaktivitet av lite ovanligare slag som ridning, paddling eller en cykelutflykt. Nya, delade upplevelser är ett trivsamt sätt att föra familjen ytterligare samman. Givetvis måste aktiviteten vara något som faller samtliga familjemedlemmar i smaken.

9. Anlita en privat guide

Nej, en privat guide är inte bara något för superrika. Att betala för en egen guide några timmar kan vara billigare än att köpa biljetter till hela familjer för en mer allmän rundtur.  Med en egen guide kan visningen skräddarsys efter familjens önskemål. Dessutom kan den både spara tid och kännas mer engagerande.  Ofta kan hotellet tipsa om lämpliga guider.

Foto: Shutterstock

En favoritmåltid före bäddar för en lyckad guidetur.

10. Res ej i rusningstid

Särskilt i större städer. Resan tar längre tid, kan kosta mer och blir obekväm om ni inte kan sitta ned. Dessutom är det svårt att hålla ihop familjen om det är trängselkaos på de allmänna kommunikationerna. Att ge sig ut och åka bil i okända, nya kvarter är inte heller något lyft under rusningstid. 

11. Välj hotell med omsorg

En självklarhet kan tyckas. En barnfamilj får en trevligare semester om hotellet har pool, kyl på rummet, barnvänliga aktiviteter och ett läge nära planerade aktiviteter.

Fotnot: tipsen är hämtade från msn.com 

Foto: Shutterstock

Se till så att barnen har rätt skor och kläder med sig på resan.

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Dubai – lyx i världsklass

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande