Edvard, 9, gillar stranden på Casa Las Tortugas på Holbox.
Bada med delfiner. Edvard fick en puss.
Äventyrsparken Xplor.
Där man även kan köra jeep på räls.
Snorkla med valhajar.
Ta en flygtur.
Den vackraste poolen på Holbox ligger på Villa Flamingos.
Snorkla i underjordiska grottor.
Tulum - bästa platsen att studera mayakulturen.
Stranden utanför hotel Blue Village Barceló Maya Caribe är perfekt för fotboll.
Massor av snäckor på en öde strand.
1 AV 11
Edvard, 9, gillar stranden på Casa Las Tortugas på Holbox.
Foto: Elisabeth Montgomery
2 AV 11
Bada med delfiner. Edvard fick en puss.
Foto: Delphinusworld
3 AV 11
Äventyrsparken Xplor.
Foto: Xplor
4 AV 11
Där man även kan köra jeep på räls.
Foto: Elisabeth Montgomery
5 AV 11
Snorkla med valhajar.
Foto: Jim Hofverberg
6 AV 11
Ta en flygtur.
Foto: Elisabeth Montgomery
7 AV 11
Den vackraste poolen på Holbox ligger på Villa Flamingos.
Foto: Elisabeth Montgomery
8 AV 11
Snorkla i underjordiska grottor.
Foto: Aventuras Mayas
9 AV 11
Tulum - bästa platsen att studera mayakulturen.
Foto: Elisabeth Montgomery
10 AV 11
Stranden utanför hotel Blue Village Barceló Maya Caribe är perfekt för fotboll.
Foto: Elisabeth Montgomery
11 AV 11
Massor av snäckor på en öde strand.
Foto: Elisabeth Montgomery

10 häftiga äventyr med barn på resan i Mexiko

MEXIKO. Vi simmade med valhajar och delfiner. Och snorklade i underjordiska grottor. Inte undra på att Mexiko är det nya semesterparadiset för barnfamiljer.

Här är våra tio favoriter!

Elisabeth Montgomery

Mexiko

Resa dit: Charter med Fritidsresor till Holbox åtta dagar i början av januari med boende på trestjärniga hotellet Casa Sandra kostar cirka 14 000 kronor per person. Från Cancúns flygplats åker man buss till Chiquila cirka 2 timmar. Därifrån färja eller mindre båt till Isla de Holbox cirka 25 min. På Isla de Holbox hämtas man med golfbilar. Charter med Fritidsresor till Blue Village Barceló Maya Caribe i slutet av januari cirka 15 000 kronor per person. Det går också att kombinera lugna Isla de Holbox med livligare Playa del Carmen. Reguljärflyg till Cancún i Mexiko kostar cirka 7 000 kronor. Därifrån taxi till Chiquila drygt 550 kronor och färja till Isla de Holbox drygt 135 kronor enkel resa.

Bästa tiden: December-mars. Chans att se valhajar under sommarmånaderna, men då är det klibbigt varmt och risk för tropiska oväder. Mellan mitten av maj och mitten av september samlas hajarna runt ön i jakt på plankton.

Bo i Holbox: Ön har runt 20 hotell. En natt i dubbelrum kostar från 250 till 2 000 kronor beroende på standard och säsong. Dubbelrum på mysiga Villas Flamingos 938 kronor eller Hotel Arena 379 kronor per natt i januari.

Bo på Mayarivieran: Här finns det mängder av hotell från cirka 390 kronor till 7 000 kronor. Bäst enligt TripAdvisor är Secrets Maroma Beach Riviera Cancún, Playa del Carmen från 2 600 kronor per natt.

Valuta: Pesos, en peso är värd cirka 0:56 kronor. Men amerikanska dollar fungerar också bra.

Prisnivå: Forex prisindex 66 (Sverige 100).

Äta: Tre fantastiska kryddor gör maten oslagbar i Mexiko - koriander, lime och chili. Min favorit var guacamole, ceviche - limemarinerad fisk med tomat, lök, chili och koriander, skaldjur och kycklingfajitas. En iskall öl av märket Sol med lime är också en klassiker, kostar cirka 16 kronor. Vi åt på Casa Nostra, hotell Las Palapas restaurang på Holbox.

Bra att veta: De flesta eluttag kräver adapter av amerikansk typ. Ta med myggmedel. När det har regnat är det mycket mygg.

Vaccination: Grundskydd, hepatit A och B.

Långa vita sandstränder som i Thailand. Äventyr som i Florida i USA. Mexiko är det nya heta resmålet för svenskarna. Enligt en undersökning som resmagasinet Vagabond gjort ökar detta land i popularitet med 320 procent jämfört med förra året.

Detta beror bland annat på att charterbolagen satsar stenhårt på sol-, bad- och aktivitetsresor till just Yucatánhalvön i sydöstra Mexiko, men också på den pågående “resa västerut"-trenden och en stark krona. Här finns allt från världens vackraste stränder, unika korallrev, spännande djurliv och mayaruiner till äventyrs­parker och barnklubbar.

Jag åkte till Isla de Holbox och Maya­rivieran söder om Playa del Carmen med min nioårige son för att testa vad som fanns att göra.

1. Bada med delfiner på Mayarivieran

Det var Edvards höjdpunkt. På Mayarivieran vimlar det av platser för lek med delfiner. I bassängen på "Delphinusworld" fick barnen under 45 minuter leka med delfinen Prinsessan och klappa henne på magen och ryggen, dansa med och pussa på henne. Showen avslutas med att flera delfiner gör ett graciöst hopp över barnen. Delfinerna simmar i en pool som ligger vackert i en havsvik utmed Mayarivieran. Området är 10 000 kvadratmeter stort och det pågår forskning där.
Edvards kommentar: "Det roligaste var när två delfiner simmade och knuffade mig så att jag flög upp i luften. Det var som att flyga på vatten. Jag kände mig som en drake. Om jag har godisförbud i två år får jag en delfin då?"
Hitta dit: 10 minuter söder om Playa del Carmen utmed Mayarivieran.
Pris: Cirka 1 100 kronor för det så kallade Primax-programmet för både vuxna och barn.
Mer info: www.delphinusworld.com

2. Äventyrsparken Xplor

Det här är en riktigt häftig äventyrs­park i vacker miljö - en av barnens favoriter. Vill man leka Indiana Jones eller någon annan äventyrsfigur är detta rätta platsen. Här man kan välja mellan att köra jeep på räls, paddla sig fram på en flotte eller simma i mystiska underjordiska floder och droppstensgrottor och äventyrligast av allt - åka 14 olika så kallade ziplines eller linbanor mellan torn och långt över trädtopparna. Själva resan där man, fastspänd i säkerhetssele och i kraftiga linor, flyger mellan tornen kittlar härligt i magen. Sista turen slutar med ett stort plask i vattnet och så varnar de för låtsasalligatorer.
Edvards kommentar: "När vi åkte linbanorna var vi jättehögt upp och såg nästan hela Mexiko. Jag kände mig som en gladiator. Det var som att ha flygande fötter och nedanför fanns det alligatorer... Läskigt!"
Hitta dit: 6 kilometer söder om Playa del Carmen.
Pris: 760 kronor för vuxna och 375 kronor för barn. Då ingår lunchbuffé och obegränsat med dryck.
Mer info: www.xplor.travel

3. Simma med valhajar

Valhajssäsongen pågår från 15 maj till slutet av september. Men bästa chansen att se dem är från första juni till 31 augusti. Dessa 150 ton tunga och runt tio meter långa fiskar är världens största och man kan se dem under sommaren när de kommer i små grupper till det tropiska havet för att äta plankton. Vi startade tidigt en morgon i en lite sliten, pastellfärgad båt och hittade de enorma djuren där de långsamt och majestätiskt simmade omkring. Av kaptenen fick vi order om att simma på var sin sida om de vänliga jättarna. Vilken upplevelse att snorkla så nära dessa dominomönstrade jättefiskar! När vi simmat färdigt lagade kaptenen och vår hjälte Gustavo ceviche, limemarinerad fisk med tomat, lök, chili och koriander, och tog oss sedan till en öde strand. Mer paradisiskt än så kan det knappast bli...
Edvards kommentar: "Det var häftigt att simma med valhajen som ju inte är farlig. Den såg ut som en fläskkotlett."
Pris: En utflykt kostar mellan 700-1 000 kronor per person
Mer info: www.vipholbox.com

4. Flygtur till Playa del Carmen

När vi åkte till Holbox tog vi en båt från Chiquila och det tog cirka 20 minuter. När vi lämnade ön flög vi med ett litet Saab-plan till Playa del Carmen. En spännande tur för dem som inte är flygrädda. Det går att boka olika aktiviteter med dessa enmotoriga, sexsitsiga plan.
Edvards kommentar: "Det var så coolt att flyga ett litet plan."
Pris: Cirka 1 400 kronor per person.
Mer info: www.aerosaab.com

5. Hotellpoolerna

Hur många roliga aktiviteter man än gör är det få saker som slår en pool. Här är Edvards tre bästa.

Hotel Barceló Maya Palace Deluxe på Mayarivieran har en gigantisk pool, 3 500 kvadratmeter stor, med hängbroar, rutschkanor och solsängar, där barnen leker i timmar. En dröm för barn och deras föräldrar. Poolen ligger precis utanför hotellrummet så den är också perfekt för kvällsdopp.
Hitta hit: Cirka 20 kilometer söder om Playa del Carmen, utanför orten Puerto Aventuras.
Pris: Cirka 2 000 kronor per natt i januari, allt inkluderat.
Mer info: www.barcelo.com www.fritidsresor.se/resa/mexico/playa-del-carmen/hotell-barcelo-maya-palace-deluxe

Villas Flamingos på Holbox. Här ligger den absolut vackraste poolen på Holbox. Precis på stranden omgiven av snygga blåa och vita Acapulcostolar under palmbladsparasoll. Runt den 8-formade poolen springer gulliga små ödlor. Bredvid poolen finns hängmattor och en bar med gungor. Så vackert!
Mer info: www.villasflamingos.com www.fritidsresor.se/resa/mexico/isla-de-holbox/hotell-villas-flamingos

Casa Sandra på Holbox. Här badar barnen i en mycket liten pool - bara fem gånger fem meter och man ser inte havet men de har hur kul som helst ändå. Edvard hängde gärna i den lilla bubbelpoolen.
Mer info: www.casasandra.com www.fritidsresor.se/resa/mexico/isla-de-holbox/hotell-casa-sandra

6. Snorkla i underjordiska grottor

En av de saker jag var mest nyfiken på när jag skulle till Mexiko var att simma i undervattensgrottor i kalksten, så kallade cenotes. Utrustade med flyvästar, snorklar och cyklop dök vi ner i kristallklart, turkost färskvatten i skogen. Det var magiskt att simma omkring i dessa färskvattenhål med vassa stalaktiter över huvudet och massor av stalagmiter under magen i sällskap av små orädda fiskar och fåglar som tittade ner på oss. Vattnet var så klart och ljuset fantastiskt, så omöjligt att återskapa i kameran, och så annorlunda någonting annat. Yucatánhalvön är full av grottor och gångar som hänger ihop genom kilometerlånga system och tunnlar. Det finns över 3 000 cenotes att välja mellan. Detta slukhål, som det kallas på svenska, fanns i marken i skogen. Det finns också öppna cenotes, som en sjö, där man kan hoppa i från klippkanten. Vana dykare kan också simma från grotta till grotta i de vindlande gångarna.
Edvards kommentar: "Det var coolt men man var tvungen att vara försiktig så man inte skar sig på alla vassa saker som stack upp. Och så var det häftigt med alla fladdermössen."
Pris: Vuxen 600 kronor, barn 445 kronor.
Mer info: www.aventurasmayas.com

7. Isla Holbox

En alldeles fantastiskt mysig paradisö med vita sandstränder som fortsätter ända in på gatorna i den lilla staden. Denna barfotaö känns fortfarande orörd även om hotellen ligger på rad utmed stranden, men de är små, pittoreska och charmiga och målade i olika pastellfärger. Stranden är fylld av hängmattor, gungor, hammockar, palmer, snäckor, tång och vackra båtar. Detta är ingen partyö. Djurlivet är mer aktivt än barlivet - bland annat finns här 150 olika sorters fåglar. Vi såg flamingos, pelikaner och dessutom vilda delfiner. En romantisk och bohemchic ö...
Edvards kommentar: "Det var roligt att åka golfbil och Gustavo körde jättesnabbt. Det regnade också så mycket att det nästan blev översvämning."

8. Stränderna på Mayarivieran

På Yucatánhalvön i sydöstra Mexiko finns en 176 mil lång kust, men vi är mest på Mayarivierans 13 mil långa strand – mellan Cancún i norr och Tulum i söder, på östra delen av halvön. Holbox är 30 kilometer lång och mellan 500 och två kilometer bred och har ändlösa stränder.
Edvards kommentar: "Stränderna var perfekta att spela fotboll på. På stranden i Tulum sprang vi mot vågorna och de var så starka att man flög i väg. Det var så varmt och skönt i vattnet."

Här är Edvards bästa stränder på Mayarivieran och på Holbox:

Ana y Jose Beach Club i Tulum. Fantastisk strand med finkornig sand, kantad av palmer och med dramatiska vågor från Karibiska havet som barnen sprang och mötte när de inte gungade på stranden.
Mer info: www.anayjose.com eller www.anayjosebeachclub.com

Bästa stranden på Mayarivieran som vi testar ligger utanför hotel Blue Village Barceló Maya Caribe. Lång, vit strand vid turkosblått vatten med palmer och fotbollsmål – perfekt för fotboll.
Mer info: www.barcelo.com
www.fritidsresor.se/resa/mexico/playa-del-carmen/blue-village-exotic-barcelo-maya-caribe

Öde strand på utsidan av Holbox. Vi är helt ensamma på denna öde, vita, långa strand med massor av snäckor och annat att upptäcka och bad i varmt, karibiskt vatten.

9. Ekologiska temaparken Xcaret

Detta är ett Mexiko i miniatyr. Slå ihop Skansen och Kolmården och lägg till lite Disney. Här tittar vi på sköldpaddor, vackra papegojor och pumor. I olika bassänger finns stingrockor, hajar och sjökor. Många av de aktiviteter som finns att göra i Mexiko finns här, till exempel att simma med hajar, titta på korallrev i akvarium, se en fladdermusgrotta, beundra färgglada fjärilar och besöka en Mayaby. Det går till och med att ligga på en konstgjord strand. Som alla sådana här parker är det tillrättalagt, men det är ett bra sätt att få information om Mexikos djur, natur- och kulturliv. Vi äter en god buffélunch på restaurangen La Laguna. På kvällen kan man också vara med på den stora mayashowen med levande djur och scener från ursprungsfolkens historia.
Edvards kommentar: "Roligt att se vilda djur och jaguarer. Men jaguarerna sov tyvärr när vi var där."
Hitta dit: Tio kilometer söder om Playa del Carmen. På Yucatánhalvön i sydöstra delen av landet.
Pris: 500 kronor för vuxna och 250 kronor för barn. Internetpriser.
Mer info: www.xcaret.com.mx

10. Mayaruinerna i Tulum

Mayaindianernas öden är spännande. Reser man med barn i 30 graders hetta är Tulum den bästa platsen att studera Mayakulturen eftersom den ligger direkt vid havet. Staden som byggdes under mayaepoken cirka år 564 ligger på en klippa cirka tolv meter över vattnet med utsikt över Karibiska havet och en av världens vackraste stränder. Guiden Javier berättar historien om mayaindianerna och deras stad som fungerade som centrum för handeln under den sista delen av mayaperioden. Bara 75 år efter att de förs-ta spanjorerna kom seglande 1518 övergavs Tulum och i dag besöker vi ruinerna efter bland annat pyramiden och palatset. Barnen var kanske inte helt koncentrerade men fick lite kultur i sig, testade att fila naglarna med blad från Sandpaper tree, upptäckte ödlor och hittade sedan spännande saker att shoppa. Det blev en hängmatta.
Edvards kommentar: "Indianerna bodde i väldigt fina hus och så fanns där en massa myror."
Hitta dit: Den historiska staden Tulum är en arkeologisk plats i sydöstra Mexiko cirka 130 km söder om Cancún på östra Yucatánhalvön.
Pris: 290 kronor per person med guide via Fritidsresor. Entrébiljett: Cirka 20 kronor.
Mer info: www.tulumruins.net och www.playa.info/playa-del-carmen-info-mayan-ruins-of-tulum.html

LÄS MER: Mexiko och Yucatánhalvön – 16 magiska måsten