Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 dec 2012 08:00

Punta Cana är karibisk hetta och vita stränder

Bávaro i Dominikanska är en tre mil lång drömstrand.

Bávaro i Dominikanska är en tre mil lång drömstrand.

Foto: Binge Eliasson

PUNTA CANA, DOMINIKANSKA REPUBLIKEN. De östliga vindarna har mojnat – nu blåser resintresset mot väster igen. Dominikanska republiken är ett av vinterns hetaste resmål.
Här möts karibisk hetta, kritvita stränder och gungande danser som merengue och bachata.

Det stora fatet dignar av fisk och skaldjur: havskräftor, räkor, musslor, bläckfisk, olika slags snäckor och inte minst massor av hummer - något vi har frossat i under våra dagar på ön. På bordet står också tallrikar med tostones, knapriga skivor av friterad grön banan, samt sötpotatis, fräscha sallader och ett gott väl kylt spanskt Albariñovin, Martin Códar. Ur högtalarna strömmar gungande rytmer och en sammetslen röst. Det är den latinska världens omåttligt populäre dominikan Juan Luis Guerra som sjunger poetiskt om kärlek.

För första gången sedan vi kom har vi tagit oss bortom vårt all inclusive-hotell i Punta Cana och tagit taxi till en lokal krog med perfekt läge på den milslånga playa Bávaro. Utsikten över den gräddvita stranden, det knalligt turkosa havet och de höga kokosnötspalmerna är andlöst vacker. Något Columbus upptäckte redan 1492 när han gick i land på ön som han senare kallade Hispaniola. I rapporter hem till spanske kungen och drottningen skrev han att han upptäckt ett paradis som överträffade alla andra delar av världen.

Kändistätt

Dominikanska Republiken stoltserar inte bara med några av världens bästa stränder och bad i sammetsljummet hav, här boostar man också semesterupplevelsen med skaldjur, rompunch och gungande danser som merengue och bachata. Landet har tack vare den låga dollarkursen seglat upp som ett av vinterns populäraste paketresmål. Och i vinter får de gamla semesterorterna på nordkustens blåsigare Atlantsida - Puerto Plata, Sosúa och Samanáhalvön - konkurrens av Punta Cana som öppnar upp för ett behagligt strandliv längs med det lugnare Karibiska havet.

Punta Canas kustremsa var tidigare en oåtkomlig plats där taggiga akaciatörnbuskar och kaktusar skyddade de vackra paradis-stränderna. Under 80-talet såg landets regering kustremsans potential varför de lockade till sig internationella hotellkedjor och penningstinna byggherrar. Hotell byggdes, en internationell flygplats anlades, liksom turistattraktioner, marinor och spektakulära golfbanor. De senaste anses, precis som många av öns stränder, vara några av världens finaste.

En av dessa är mästerskapsbanan Teeth of the Dog på anläggningen Casa de Campo söder om flygplatsen La Romana. På området ligger också ett stort antal lyxvillor som ägs av världsstjärnor som Mikhail Baryshnikov, Julio Iglesias och Bill Clinton. Den dominikanskfödde designern Oscar de la Renta har inrett de 170 hotellrummen, där kändisar som Beyoncé, Marc Anthony, Shakira och Cameron Diaz brukar semestra.

Överdåd av allt

Punta Cana har ett överdåd av allt man önskar sig under en semester, men för en äkta dominikansk upplevelse bör man ta sig bortom de tjusiga all inclusive-hotellen med gångar kantade av lyxbutiker.

Dominikanska republiken upptar två tredjedelar av ön Hispaniola som är Västindiens näst största ö, efter Kuba. Om kusten har några av världens bästa stränder är det kuperade och bördiga inlandet av regnskogskaraktär. Två av öns bergstoppar är Karibiens högsta, över 3 000 meter, och växtligheten omfattar allt från barrskogar till tropiska regnskogar och torra slättlandskap. Ön har även en rik skörd av tropiska frukter som mango, papaya, avokado, guava samt bördiga betesmarker med ananas, bananer, meloner och en rad andra grönsaker och frukter.

Huvudstaden Santo Domingo är absolut värd ett besök, inte bara för alla historiska sevärdheter utan också för de trevliga koloniala kvarteren, upptagna på Unescos världsarvslista. Längs med gågatan Calle del Condo ligger barer, krogar och butiker vägg i vägg inhysta i de vackra husen i kolonialstil. Ta en fika, insup den latinska atmosfären och känn historiens vingslag - det var från dessa kvarter Columbus började sin kolonisering. Landstigningen resulterade i ett trehundraårigt spanskt styre, först 1821 blev Dominikanska republiken självständigt och de första fria valen hölls 1962.

En annan populär utflykt går in i landet förbi sockerrörsfält via små genuina byar till den frodiga regnskogen där man besöker kakao- och kaffeplantager. Resan, som sker med obyggda militära terränglastbilar, ger en inblick i vardagslivet med stopp på någon av alla byskolor. Ta gärna med gåvor som papper, pennor och sudd till barnen, det uppskattas högt. Enligt CIA:s rankinglista över världens länder ligger levnadsstandarden på samma nivå som i Thailand.

Vart vi än kommer möts vi av en uppsluppen stämning, och överallt hörs medryckande tvåtaktmusik till vilken man dansar nationaldanserna merengue och bachata. Danserna har spanska och afrikanska inslag och dansas överallt, men allra mest dansas den i dominikanernas motsvarighet till vårt Folkets hus, så kallade Car Wash: ett slags biltvättar där bilar tvättas på garageuppfarten under tiden unga som gamla ses svänga sina höfter på dansgolvet. Ett måste om du åker till Dominikanska republiken!

ELISABETH MONTGOMERY