Kroatiens motsvarighet till Roms Colosseum ligger i Pula.
Kroatiens motsvarighet till Roms Colosseum ligger i Pula. Foto: Elisabet Axås

Pula - stadsliv och romerska ruiner

Till Pula ska du åka om du vill uppleva kroatiskt vardagsliv. Staden, som var en viktig flottbas under den habsburgska eran, har fortfarande en aktiv varvsindustri och är med cirka 60 000 invånare Istriens största.

Dagtid vallfärdar turister till stadens stora sevärdhet, den välbevarade romerska amfiteatern som uppfördes av kejsar Augustus. Sommartid ordnas här ofta konserter och filmvisningar. Pula har ett blomstrande kaféliv och på kvällarna blandas turisterna med lokalbefolkning på de många uteserveringarna.


Utöver amfiteatern finns flera romerska lämningar och ett venetianskt kastell som tronar på en höjd över den gamla stadskärnan. Missa inte heller den färgstarka marknaden i och kring stans vackra saluhall.Utflyktstips:


Brioniöarna.

På ögruppen Brioni hade Jugoslaviens socialistiske landsfader Tito sitt privata sommarparadis. Här tog han emot utländska politiker men också filmstjärnor som till exempel Sophia Loren och Elizabeth Taylor. Tito anlade också en egen safaripark. I parken, som numera är öppen för allmänheten finns fortfarande två elefanter som skänktes av den indiska premiärministern Indira Gandhi. Färjor och guidade utflykter till Brioni avgår från Fazana, strax norr om Pula.


www.brijuni.hr


Bad:


De flesta badstränderna,

och charterhotellen, ligger på Verudela-halvön cirka fem kilometer söder om Pulas centrum. Området täcks av en skuggande pinjeskog och man badar från klippor och klapperstensstränder.


Bo:


Hotel Histria.

Pulas finaste hotell ligger på Verudelahalvön drygt fem kilometer söder om centrum. Hotellet har egen strand, sportaktiviteter, pooler, restauranger, barer och all tänkbar service. Finns som boendealternativ hos Ving.


hotel-histriapula.eurobookings.comHotel Galija.

Litet centralt beläget mellanklasshotell med personlig service. Den tillhörande restaurangen bakar goda pizzor i vedeldad ugn.


Epulonova 3, www.hotelgalija.hr


Äta & Dricka:

Scaletta

. Restaurangen tillhör ett mysigt litet hotell med samma namn och är en av de bästa i Pula. Uteservering på sommaren.Flavijevska 26,


www.hotel-scaletta.comPompei

. God och prisvärd pizza och pasta. Ligger i en tvärgränd till gågatan Sergijevaca.


Clarisseauova 3

FAKTA


Om Istrien:


BÄSTA TIDEN
Badsäsongen börjar i maj Bästa tiden: Badsäsongen varar från maj till september. Medeltemperatur i juli-augusti är 33 grader i luften och 24 i vattnet.

RESA DIT
Charter med Ving till Opatija, Pula, Rovinj och Porec. 1 vecka i delat dubbelrum från cirka 7 000 kr per person i juli. Flygstol med Norwegian t/r Stockholm-Pula cirka 2 600 kr/person i juli. Flygstol Ryanair från Skavsta till Rijeka cirka 1 500 kronor.

FLYGTID

Flyg Stockholm-Pula cirka tre timmar Tidsskillnad: Ingen tidsskillnad

FOLKMÄNGD
Kroatien 4,5 miljoner. Opatija 7 000, Porec 12 000, Rovinj 15 000, Pula 60 000.

RELIGION
Romersk katolsk cirka 90 procent, serbisk ortodox cirka 5 procent övriga cirka 5 procent

SPRÅK

Kroatiska. Engelska fun­gerar bra i turistsammanhang och många pratar dessutom tyska och italienska.

VALUTA

Kroatiska kuna, HRK. 1 HRK cirka 1:30 SEK. Det finns gott om uttagsautomater. Restauranger och butiker vill vanligtvis ha kontant betalning. Drickskulturen är inte särskilt utbredd, men runda gärna av notan uppåt om du är nöjd med servicen.

INFO
www.istra.hr/eu
www.croatia.hr

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande